Актуелности


ИТАЛИЈАНСКИ АМБАСАДОР У ПОСЕТИ СУБОТИЦИ

Постављено: 07.11.2017.

Извор: Subotica.com

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо посетио је јуче наш град и разговарао са градоначелником Богданом Лабаном, представницима Регионалне привредне коморе Севернобачког округа и италијанских предузећа која послују у Суботици. Амбасадор Манцо је потом у биоскопу „Еуросинема“ отворио Фестивал италијанског филма.

После састанака амбасадор Манцо истакао је да увек радо долази у наш град и да му је драго да види како све више привредника овде послује, од „Гордона“ до „Каминаде“.– Италија даје велику помоћ Србији на путу ка Европи, то радимо у Баограду, али и ван њега, и то тако што помажемо у неким питањима која су блиска грађанима, као што су посао, запослење, напредак, борба против корупције, пољопривреда… – поручио је амбасадор. – Економска присутност се огледа у пословању италијанских предузећа, а ту је и институционална присутност. Наши односи се продубљују, култура је инструмент сарадње јер се не односи само на нас политичаре, већ на све грађане.

Градоначелник Богдан Лабан уручио је захвалницу амбасадору Манцу за све што је урађено протеклих неколико година.– Италијански културни центар отворен је 2014. а две године касније добили смо Вицеконзулат а сада и први фестивал Италијнског филма. Поред Београђана и наши грађани се могу похвалити да гледају најновију продукцију италијанског филма – нагласио је градоначелник Лабан. – Договорили смо оно што ћемо у наредном периоду заједно реализовати и на привредном и на културном нивоу.


OТПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА АРХЕОЛОШКА МАПА СЕВЕРНЕ БАЧКЕ

Постављено: 06.10.2017.

Извор: Subotica.com

Археологија области северне Бачке веома је богата, најстарији налази потичу још из млађег каменог доба, а има их све до позног средњег века. Иако постоји континуитет радова на различитим археолошким налазиштима, јавила се потреба за систематизацијом и детаљном археолошком сликом локалитета ове области.

Да би се допринело овом задатку, ових дана отпочела је реализација пројекта Археолошка мапа северне Бачке, који реализује Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица у сарадњи са Градским музејом Суботица.Ради се о комплексном пројекту који обухвата ревизију документације и познатих локалитета, истраживање историјских мапа, анализу топонима, аеро фотографија подручја, као и дигитализовање и анализу топографских, геолошких и педолошких мапа и других индикатора за постојање археолошких налазишта. У теренском делу планирана је детаљна површинска проспекција терена на подручју општина које покрива Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица.

Циљ пројекта је израда детаљне мапе археолошких налазишта, као и подизање свести о вредности и значају археолошке баштине северне Бачке и потреби да се она чува.

Пројекат је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, а радовима руководи Неда Мирковић-Марић, археолог Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица. Сем археолога Градског музеја Суботица, у пројекту учествују и стручњаци из Балканолошког института Српске академије наука и уметности, као и из Народног музеја у Београду.


СВЕЧАНО ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ О ИНТЕЛИГЕНТИНИМ СИСТЕМИМА (SISY 2017)

Постављено: 14.09.2017.

Извор: Subotica.com

Петнаеста по реду Међународна конференција о интелигентним системима SISY свечано је отворена у Великој већници Градске куће. Организатори конференције посвећене интелигентним системима, информатици и роботици су Висока техничка школа струковних студија и Универзитет Обуда из Будимпеште.Свечано отворен 15. Међународни симпозијум о интелигентним системима (SISY 2017)

Конференција је ове године окупила научне раднике и стручњаке из Мађарске, Словачке, Румуније, Немачке, Италије, Ирана, Турске, Јапана и балканских земаља, који ће током три дана представити више од 60 научних радова. Као и прошле године част да отвори конференцију припала је др Имреу Рудашу, председнику одбора „SISY 2017“.

Након свечаног отварања, одржана су три пленарна предавања. Предавање из области примењене информатике одржао је проф. др Хамидо Фујита из Јапана, проф. др Окyаy Каyнак, са Багазици Универзитета из Турске одржао је предавање о управљању и ИЦТ технологији, док је др Левент Ковач, са Обуда Универзитета из Будимпеште, говорио о био-информатици.

Захваљујући конференцији „SISY“ већ деценију и по стручњаци из разних земаља размењују искуства и представљају новине у области интелигнетних система и примењене математике.

-Главни бенефит одржавања овакве конференције је могућност да наши запослени, наши истраживачи и наставници имају увид у рад страних или других истраживача из Србије, да се окупе на једном месту, размене идеје, упознају и друже. Дугорочно, бенефит је тај да ћемо добити боље стручњаке у Суботици- каже Игор Фирстнер, директор Високе техничке школе струковних студија.(SISY 2017)

На конференцији ће бити представљени и радови десетак запослених на Високој техничкој школи, међу којима је др Сања Маравић-Чисар, која ће указати на потребу модернизовања наставе и увођења практичног рада.

– Рад је везан за тематику да се настава модернизује у смислу да то не буду само предавања и вежбе, већ да студенте мотивишемо и да нешто конкретно направе током студирања. Задајмо им такве пројекте, где они морају да ураде конкретне ствари. Пошто сам ја на предметима које се тичу програмирања, идеја је да студенти направе апликације за мобилне уређаје са Андроид оперативним системом, што би допринело студентима да по завршетку школовања могу показати конкретан производ односно рад, апликацију коју су направили. То ће им значити више него да кажу које испите и са којим успехом су положили. – каже др Сања Маравић-Чисар, помоћница директора за наставу Високе техничке школе струковних студија.

Сутра и у суботу у Високој техничкој школи за учеснике ће бити организован рад по секцијама.


СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА

Постављено: 01.09.2017.

Извор: YU EKO RTVСуботица је вишенационални град у ком, у заједништву и слози, живе многе заједнице које су дале велики допринос развоју свога града, поручио је градоначелник Суботице Богдан Лабан на свечаној седници поводом обележавања Дана града. На свечаној седници уручено је признање Почасни грађанин, које је припало дипломираном инжењеру агрономије др Андрији Пеић Тукуљцу, а додељена су и признања Про урбе.

Подизањем заставе испред Градске куће почело је обележавање Дана града, а градоначелник Суботице Богдан Лабан поручио је да сви грађани, поносни што припадају своме граду, у ком све заједнице живе складно, имају разлога за славље, и додао да сви овогодишњи Дан града славе у још лепшој и напреднијој Суботици.

Ове године звање Почасни грађанин понео је угледни инжењер агрономије др Андрија Пеић Тукуљац. Тукуљац је истакао да ће признање носити у срцу, као и да ће наставити да ради и ствара, не само за себе, већ и за све грађане Суботице.

Добитници признања Про урбе су католички свештеник и диригент Чаба Пашко, сликар Иван Шарчевић и керамичар Лајош Векоњ.

На свечаној седници уприличен је пригодан културно уметнички програм, а приказан је и кратак филм о активностима локалне самоуправе у претходних 14 месеци. Суботица данас прославља Дан града, у знак сећања на 1. септембар 1779. године када је донета Повеља Марије Терезије којом је Суботица постала слободан, краљевски град.САСТАНАК МИНИСТРА ОДБРАНЕ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ ОДРЖАН У СУБОТИЦИ

Постављено: 19.08.2017

Извор: Subotica.com

У Градској кући у Суботици данас је одржан први званични сусрет министара одбране Србије и Мађарске Александра Вулина и Иштвана Шимичког.

Министри су разговарали о војној сарадњи две суседне земље, о заједничкој борби у спречавању тероризма и илегалних миграција, а потом и најавили заједничку војну вежбу, која треба да се одржи у септембру. После званичног састанка министри су једна другом даровали пригодне поклоне.– Сложили смо се и договорили да морамо што више сарађивати како би обезбедили безбедност наших грађана. Појачаћемо размену информација да би били што ефикаснији у борби против илегалне миграције и тероризма – истакао је Иштван Шимичко. – Наша Војна академија је партнер српској страни и захвалан сам на могућности да мађарски војници учествују на обуци и припремама у Србији. Понудио сам обуку српских официра у нашем Центру за обуку при Генералштабу мађарске војске и договорили смо редовне састанке наших команданата генералштабова и обавештајних служби.

По његовим речима мађарска национална мањина у Србији и српска мањина у Мађарској су заједнички именитељи који јачају сарадњу две земље.Српски министар одбране Александар Вулин подсетио је да односи српског и мађарског народа дуго кроз историју нису били на овако високом нивоу као што су сада, као и да лични однос председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана значајно доприноси добром односу влада две земље.

– Наше војске имају изузетну сарадњу, као и обавештајне службе када су у питању илегалне миграције и борба против тероризма. Србија је веома одговорна земља и терет мигрантске кризе не пребацује на друге, а борба против тероризма је за нас приоритет и сасвим је свеједно да ли терористи прете Србији или некој другој земљи – поручио је Вулин. – Захвалио сам се Влади Мађарске што су њени војници у великом броју, њих 373, и даље присутни у саставу КФОР-а на Косову и Метохији и пренео наш политички став да је за нас неприхватљиво укидање Умника. Надамо се да ће Мађарска подржати наш став да Косово нема места у Унеску и Интерполу.

Вулин се захвалио Влади Мађарске и на заједничком наступу када се у питању мировне мисије

– Наша сарадња у области војног образовања и обука ће наставити да расте и сигуран сам да ће наши народи имати осећај добрих суседа и добре сарадње. Поносни смо на мађарску мањину у Србији како се она развија, и колико воли своју земљу и ми на највишем могућем нивоу водимо рачуна о њиховим правима – нагласио је министар Вулин.


ОДРЖАНА ЦЕНТРАЛА ПРОСЛАВА „ДУЖИЈАНЦЕ 2017“

Постављено: 13.08.2017

Извор: Subotica.com

Хлеб од овогодишњег рода жита бандаш Лука Габрић и бандашица Ана Иванковић Радак предали су данас градоначелнику Богдану Лабану и тиме је крунисана овогодишња „Дужијанца“, 107. по реду.Због лошег времена ове године изостала је свечана поворка окићених каруца до центра града, а централна прослава и предаја новог хлеба одржана је у катедрали Свете Терезе Авиљске, где је пре тога одржано свечано еухаријско славље.

– Увек је добро бити заједно, заједно радити и славити и зато смо сви данас овде да заједно обележимо још једну „Дужијанцу“, традиционалну свечаност која траје више од века – поручио је градоначелник Богдан Лабан и подсетио да је централној прослави претходило такмичење рисара у Ђурђину. – Ручно кошење жита некада је био најтежи и најзначајнији посао на овим просторима, за њега се дуго припремало, а када би био завршен, знало се да ће хлеба бити и за предстојећу годину. Завршен рис прослављан је са радошћу, а из тог весеља настала је „Дужијанца“. Данас је „Дужијанца“ једна од најзначајнијих манифестација у граду, а учествовање великог броја младих у свих 40 њених програма веома радује. Понос, рад и захвалност, које „Дужијанца“ негује, треба да буду симбол целе заједнице и зато ће суботичка локална самоуправа подржавати ову манифестацију, која нас све зближава.Предавајући хлеб од овогодишњег рода, бандаш и бандашица истакли су значај очувања обичаја и традиције.– Од Великог прела се припремамо за данашњу прославу, жао нам је што је киша омела поворку, јер она има посебну драж, али се надам да неће омести велико Бандашицино коло – каже бандашица Ана Иванковић Радак.


НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ ХОРГОШ

Постављено: 18.06.2017

Извор: Subotica.com

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је данас гранични прелаз Хоргош и са припадницима граничне полиције разговарао о текућим активностима, проблемима са којима се суочавају и начину на који држава може да им помогне.– Захваљујући овим људима на Хоргошу заплењено више од 30 килограма наркотика, а у току је и исто тако велика полицијска акција је и на прелазу Батровци, где такође очекујемо већу количину заплењених наркотика. Полиција има веома добра оперативна сазнања, људи знају да раде свој посао, а у наредном периоду обезбедићемо им подршку у виду опреме и технике, а уз нова возила која су стигла раније ускоро могу да очекују и нове униформе. Учинићемо све да им олакшамо рад – поручио је министар Небојша Стефановић.

Припадници граничне полиције на прелазу Хоргош, једном од најфрекфентнијих у нашој земљи, свакодневно излазе у сусрет изазовима које носе велике гужве, илегалне миграције, шверц…

– Ови људи раде свој посао пожртвовано. Желим да им се захвалим што кроз свакодневни оперативни рад штите нашу државну границу. Имали су огроман посао са миграцијама који су урадили перфектно и то цео свет признаје – додао је Стефановић.


ОТВОРЕН „АМЕТЕК БИЗНИС КАМПУС“

Постављено: 07.06.2017.

Извор: Subotica.com

Привредна зона „Мали Бајмок“ данас је и званично добила новог станара – „Аметек бизнис кампус“, нови производни погон површине 10.000 квадратних метара у коме ће посао добити око пет стотина нових радника.

Нови погон аметичке компаније која се бави производњом мотора широког спектра, отворио је председник Србије Александар Вучић, честитајући свим запосленима велики успех.– Влада Србије није издвајала субвенције, као за највећи број предузећа и захвални смо „Аметеку“ што је препознао Србију и што покушава да доведе и друге добављаче у нашу земљу. Помоћи ћемо на сваки могући начин, јер је наша жеља да све оне које раде са „Аметеком“ на прављењу електромотора доведемо у Србију – поручио је председник Вучић. – Срећан сам што сам могао да разговарам са радницима, који су из Суботице али и околних места, Кикинде и Бачке Тополе. Срећан сам и што овде једнако, у слози и на најбољи могући начин раде Мађари, Срби, Хрвати…

Непосредно после церемоније отврања председник Вучић добио је од Мета Френча из „Аметека“ на поклон дрес краља НБА Леброна Џејмса.– Као што су они пожелели Србији да буде успешна и да буде лидер у економском напретку, тако и ја желим компанији „Аметек“ и њеном развојно-истраживачком делу да што више знања доведу у Србију и образују наше људе, да можемо на свом знању да зарадимо још много више – поручио је Александар Вучић. – Завршићемо наше обавезе око „Ипсилон“ крака, ове године ће бити готово ових пет километара за 2.2 милиона евра које смо издвојили. Издвојен је новац и за наредну годину и очекујем да 2019. он коначно буде завршен. То није само важно за индустрисјку зону, већ за све грађане који неће више гледати камионе у центру града, а ми ћемо моћи да одржавамо путеве неупоредиво лакше. Издвојили смо новац и за позориште, али и за обнову школских објеката, за само једну школу намењено 1.7 милиона евра, а улагањем у Суботицу желимо да покажемо људима да овде имај будућност. Од чекања будућности нема ништа, али ако будемо вредно радили дочекаћемо лепу будућност.

Отварању су присуствовали и челници покрајинске власти – Игор Мировић, председник Покрајинске владе и Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине.

– Одлука америчке компаније да уложи у Суботицу за нас је веома важна, јер не само да ће остваривати добит преко улагања капитала, већ ће кроз порезе и таксе унапредити читаво наше друштво. То ће допринети и јавним инвестицијама које се реализују у Суботици, као што су изградња зграде Народног позоришта, које је у другој половини године улази у претпоследњу, седму фазу, у реконструкција објеката на Палићу, изградња „Ипсилон“ крака, који ће допринети и бољој инфраструктурној опремљености баш ове Зоне – нагласио је покрајински премијер Игор Мировић.

Председник покрајинске Скупштине Иштван Пастор, на свечаности је говорио као Суботичанин.

– Суботица је била мотор привредног развоја онда када је имала јаку електромоторну индустрију, имала је јаку фирму која се тиме бавила и отплакали смо је, мислили смо да смо са том граном привреде завршили. Драго ми је што Суботица данас доживљава реиндустријализацију – подсетио је Иштван Пастор. – Са имплементацијом идеја „Аметека“, Суботица добија нову визију, јер ово није само отварање нових радних места и старање производа, већ је импулс према комплетном суботичком друштву.Да ће подржати сваку америчку инвестицију у Србији поручио је и Кајл Скот, амбасадор САД у нашој земљи.

– Право задовољство је видети да једна америчка фирма проширује своје капацитете и тако доприноси економском развоју Србије и даљем јачању привредних веза наше две земље. Ова хала представља снажан симбол „Аметековог“ раста и успеха – истакао је амбасадор Кајл Скот. – Јако је значајно што је овде и развојно и истраживачко одељење, који ради на развоју технологија. Економски стабилна Србија је важно сидро у овом нестабилном свету, а ова компанија игра значајну улогу у унапређивању економског развоја Србије, али оснажује и привреду САД.

По речима Тимоти Џонса, председника електромеханичке групе „Аметек“, нова фабрика у Србији биће полазна тачка за ширење пословања у Европи а биће и истраживачка локација.

– Пре нашег припајања „Дункермоторену“ 2012. године многи од нас нису били упознати са Србијом, али смо врло брзо видели да су људи овде окренути вредном раду и породици, карактеристикама које су у основи пословања „Аметека“. Из ових разлога Аметек је изабрао да направи велика улагања у Србију и одатле се шири на друга тржишта – нагласио је Тимоти Џонс. – Наш циљ је да наша интернационална продаја буде већа од 60 одсто и фабрика у Суботици ће нам помоћи да остваримо тај циљ.

Поред повећања производње, „Аметек“ има и своју финдацију која ће помагати оне којима је то потребно.

– „Аметек“ фондација помаже онима којима је помоћ потребна и по први пут ћемо подржавати шест ученика, заједно са локалним „Ротари“ клубом – најавио је Слободан Анић, генерални директор „Аметека“ у Суботици. – Пре мање од шест месеци на овом месту је била замрзнута ледина, то је био најхладнији јануар у последњих 60 година, али нико од људи који су радили није рекао нећу или не могу и сви су се борили да заврше упркос сибирској суботичкој зими. Нема ниједног тренутка без проблема, али ја никад не чујем то је немогуће, него шта још можемо другачије да урадимо. Наша посвећеност ће бити уграђена у сваки од ових производа. Жељни смо да учимо од 85 година историје „Аметека“, а он је спреман да нам да знање.


ОДРЖАН „ВОЈВОЂАНСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФОРУМ 2017“

Извор: Суботица.рс

Постављено: 05.04.2017.

У Градској кући одржан је „Војвођански пољопривредни форум 2017”, уприличен поводом повезивања што већег броја фирми из сфере пољопривредне, прехрамбене и прерађивачке индустрије из Србије и Мађарске, и пружања могућности учесницима да размене своје идеје, планове и искуства. Данашњем форуму присуствовали су председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, Иштван Пастор, градоначелник Суботице, Богдан Лабан, генерални конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици, Јанош Бабић, и Жанет Ола, директор Мађарске трговинске куће.

Иштван Пастор је, обраћајући се присутнима, подвукао да односи између Мађарске и Републике Србије од памтивека нису толико уравнотежени и добри као што су данас.Ако је задатак политике да створи амбијент, онда је на привредној релацији између Мађарске у Србије тај амбијент створен, рекао је председник Пастор, и додао да сматра да би највећи бенефит из једне такве ситуације требало да имају привредници.

Он је је изразио захвалност Влади Мађарске на средствима која издваја за привредно и економско јачање војвођанских Мађара.

– Захвални смо Влади Мађарске што је на наше располагање дала изузетна новчана средстава за привредно и економско јачање војвођанских Мађара. Ми та средстава користимо у складу са својим знањем, у складу са максималним стандардима и захтевима према учесницима привредног живота и у потпуности у складу са правилима Републике Србије – нагласио је Иштван Пастор.Богдан Лабан је рекао да је Мађарска значајан спољно-трговински партнер АП Војводине, али и Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, где се по сарадњи налази на другом месту – иза Немачке, и испред Италије, Аустрије и Француске.

Градоначелник је навео да је у оквиру Регионалне привредне коморе Севернобачког округа, која обухвата општине Ада, Бачка Топола, Кањижа, Мали Иђош, Сента и град Суботицу, укупна робна размена са Мађарском у 2016. години износила 155 милиона долара, што је 8,2 одсто од укупне робне размене.

Значајно спољно-трговинско партнерство, истакао је, у наредном периоду требало би још да се унапреди, тим пре што је интензивирање регионалне и међународне сарадње и стварање повољног амбијента за развој привреде и конкурентности један од примарних циљева новог градског руководства изабраног крајем јуна прошле године.– Сарадња нашег региона са Мађарском, што се пољопривреде тиче, требало би, пре свега, да буде усмерена на трансфер знања. Мађарска, као равноправна чланица Европске уније, може да послужи као модел за примену агротехничких мера и новина у пољопривреди – нагласио је градоначелник Лабан.

Присутнима на форуму, на коме је учествовало више од 140 привредника из наше земље и Мађарске, обратили су се и Јанош Бабић и Жанет Ола.

„Војвођански пољопривредни форум 2017” организовали су Генерални конзулат Мађарске у Суботици и регионално представништво Мађарске националне трговачке куће, из Суботице.


ОТВОРЕНА 1. ДЕОНИЦА Y КРАКА

Постављено: 24.03.2017.

Извор: YU EKO RTV

После вишегодишњег ишчекивања, пуштена је у саобраћај прва деоница Y крака, од петље „Суботица-југ“ до кружне раскрснице са Биковачким путем. Ову деоницу пута у саобраћај су пустили градоначелник Суботице Богдан Лабан, председник скупштине АП Војводине Иштван Пастор, и државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн.Y крак представља један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Суботици, јер његова изградња омогућава измештање тешког теретног саобраћаја из центра града. Градоначелник Суботице је најавио и сређивање градских саобраћајница у скоријем периоду.

Прва фаза изградње y крака трајала је око 100 дана, ове године се наставља са другом фазом, односно биће изграђено нових 5 км пута који спаја бачкотополски и сомборски пут. Из Министарства поручују да ће се трудити да се испоштују и наредни рокови за изградњу.

Изградњом Y крака биће омогућено спајање граничног прелаза Келебија са Коридором 10 односно са аутопутем. Такође, захваљујући y краку из града ће се извући око 30 000 тешких камиона који свакодневно долазе и одлазе из индустријске зоне.

Из Министарства наводе како је из државног буџета за наредну годину опредељено око милијарду динара за другу фазу изградње Y крака, док је из буџета за 2019. годину издвојено око 800 милиона динара. Крај комплетних радова очекује се у 2020. години.


OTВОРЕН НОВИ ПОГОН ФАБРИКЕ КОНТИНЕНТАЛ

Постављно: 07.3.2017.

Извор: TRV JU ECO

Премијер Србије, Александар Вучић и градоначелник Богдан Лабан свечано су отворили нови погон компаније за производњу делова за аутоиндустрију Континентал, у којој ће бити запослено више од 500 нових радника. Вредност инвестиције је око 17 милиона евра.Новим погоном Континентал је капацитет у Суботици повећао за додатних 12 хиљада квадратних метара производног и магацинског простора, као и пратеће инфраструктуре. План је да се кроз ово проширење у наредне три године отвори 500 нових радних места.

У Суботици ће се производити цеви и цевни системи за погонски склоп аутомобила на око 20.000 метара квадратних радне површине и са пуном запосленошћу од 1.150 радника која ће бити достигнута у наредним годинама.Ови делови ће се испоручивати произвођачима аутомобила у Европи.Фабрика производи и делове за пољопривредне, теретне и индустријске машине.

Премијер, Александар Вучић истакао је да су Влада Србије и грађани помогли да се ова инвестиција оствари и назначио да је Влада дала око три милиона евра, а инвеститор, Континентал, 14,5 милиона евра.

Вучић је нагласио да Влада улаже у Суботицу, додајући да радови на „Y“ краку улазе у озбиљну фазу те да је уложено 300 милиона из буџета.На свечаности су били и председик Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор као и економски аташе у амбасади Немачке Катрин Чигановски.


OБИЛАЗАК РАДОВА НА „ИПСИЛОН“ КРАКУ

Постављено: 07.03.2017

Извор: Subotica.com

По обећањима министарке Зоране Михајловић, Суботичане би требало да обрадује пуштање у функцију петље Суботица – Југ 20. марта, као и завршетак обилазнице око Суботице (Y крака) до краја 2019. године.Влада Србије ове године издвојила је 300 милиона динара за наставак изградње „Ипсилон“ крака Коридора 10, обилазнице око Суботице, а значајна издвајања планирана су и наредних година, како би цела деоница била завршена до 2019. године.

По речима премијера Александра Вучића, „Ипсилон“ крак је јако значајан и за град и за целу индустрију у окружењу.

– После 1990. године када су почели радови, по први пут улазимо у озбиљну фазу радова. У Индустријску зону у Суботицу уђе и изађе око 15 хиљада камиона годишње и зато је „Ипсилон“ крак веома значајан – рекао је Вучић данас у Суботици.

Y крак ће бити завршен до 2019. године

Радове на изградњи Y крака, на надвожњаку петља Суботица – Југ, данас је обишла министарка грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Зорана Михајловић, подсетивши да је за 27 година, колико се гради „Ипсилон“ крак, урађено само 11 од 24 километара.

– Ова деоница ће бити завршена и пуштена у рад 20. марта, а обезбедили смо новац и за наставак радова ове и наредних година и план је да цео посао буде готово до краја 2019. године – најавила је министарка Михајловић. – Верујем да неће бити никавих кашњења, драго ми је што су радови поверени домаћем извођачу. Чега год смо се ухватили у протекле две године чекамо више од 20 година, али дође време да се те ствари решавају и верујем да ћемо у томе успети.

По речима државног секретара и ментора пројекта Имреа Керна, део средстава прошле године био је усмерен на израду пројектно-техничке документације.


ПОМОЋ ЈАПАНСКЕ ВЛАДЕ ЗА ДОМ ЗДРАВЉА

Извор: ТВ СУБОТИЦА

Постављено: 01.03.2017.

Амбасадор Јапана у Београду Ђуићи Такахара и представници осам локалних самоуправа, данас су у амбасади Јапана, потписали уговоре о пројектима за основне потребе становништва. Помоћ јапанске Владе у износу од 38.435 евра Суботица је добила за замену крова на Дому здравља – на два објекта Службе за здравствену заштиту жена и деце. У име Града Суботице уговор је потписао градоначелник Богдан Лабан.
НСЗ РАСПИСАЛА 11 ЈАВНИХ ПОЗИВА ЗА ПОСЛОДАВЦЕ И НЕЗАПОСЛЕНА ЛИЦА

Постављено: 07.02.2017.

Извор: YU EKO RTV

У оквиру активних мера за запошљавање, Национална служба за запошљавање расписала је је 11 јавних позива намењених послодавцима и незапосленим лицима. Расписани конкурси предвиђају стицање додатних знања, обуке, запошљавање лица преко јавних радова, запошљавање теже запошљивих лица, као и самозапошљавање. Све детаљне информације о условима конкурса могу се добити на сајту НСЗ.
ВЕЛИКИ ИЗАЗОВИ ПРЕД „НАЈМЛАЂИМ“ ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋЕМ У СУБОТИЦИ

Постављено: 05.02.2017

Извор: Subotica.com

Јавно предузеће за управљење путевима, урбанистичко планирање и становање је настало у октобру прошле године, реорганизацијом ЈП „Дирекција за изградњу града“, а на основу Закона о буџетском систему, где је између осталог, прописано да јавна предузећа не могу више бити индиректни корисници буџетских средстава.Иако „најмлађе“ у суботичком јавном сектору, предузеће на чијем је челу директор Предраг Радивојевић пред собом има важне задатке и бројне планове. Како бисмо приближили грађанима који су планови овог предузећа у наредном периоду и који ће то пројекти и активности обележити 2017. годину, обавили смо разговор са директором овог предузећа.

Како је дошло до формирања новог јавног предузећа?

– Ново јавно предузеће настало је на основу трансформације индиректних буџетских корисника. Закон је предвиђао да се тај процес заврши до 1. децембра претходне године и ми смо формирали радну групу, која је добила задатак да то и уради. Деловали смо према препорукама Сталне конференције градова и општина и у складу са законом. Према Закону о јавним путевима направили смо „Управљача пута“, а онда смо у то предузеће уврстили и урбанизам и становање. Формирањем једног, уместо два предузећа, учинили смо значајне уштеде јер имамо једну општу службу мање. Са друге стране, у оквиру Градске управе формиран је Секретаријат за инвестиције и развој, како би се са једног места у граду планирале инвестиције и њима управљало. Ново предузеће има 29 радних места, а важно је напоменути да су сви запослени из Дирекције рапоређени у ново предузеће, нови секретаријат и остале секретаријате где је постојала потреба. У тој трансформацији у ликвидацију је отишло предузеће „Привредно-технолошки паркови“, али ни њихови запослени нису остали на улици, већ су и они распоређени. Поред значајних уштеда, ова реформа индиректних буџетских корисника има и социјалну димензију, јер нико није остао без посла.

Које све службе има ново јавно предузеће и шта је све у његовој надлежности?

– У надлежности Службе за управљање путевима је обављање стручних послова и надзора над радовима на реконструкцији, одржавању и заштити општинских путева и улица и уступање радова на њиховом одржавању. Ту пре свега мислимо на одржању коловоза, тротоара, бициклистичких стаза, хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације, одржавање уличне јавне расвете, видео наџора, дечјих игралишта, спртоских терена… – каже за наш сајт директор Предраг Радивојевић.

Служба урбанистичког планирања обавља послове израде планских докумената, урбанистичких пројеката и правила грађења за потребе израде Локацијских услова.

Служба становања се бави одржавањем, обновом и реконсрукцијом објеката вишепородичног становања. Уговор о одржавању заједничких делова стамбених и стамбено-пословних објеката предузеће је потписало са 310 скупштина станара, са више од 9.000 власника станова, пословних простора и гаража и за одржавање 162 лифта. У радове текућег одржавања спадају месечни сервис и годишња контрола лифтова, поправке заједничких електроинсталација, дератизација, дезинсекција… У инвестиционо одржавање спадају већи грађевински радови, као што су изградња и санација крова, фасаде, ремонт и веће поправке лифтова, уградња интерфона… Ту су и хитне интервенције којима се уклања непосредна опасност по живот и здравље људи.

У току је израда Пројекта техничке регулације саобраћаја за Град Суботицу, шта ће све он садржати?

– Израда тог пројекта је законска обавеза коју прописује Закон о безбедности у саобраћају. Он треба да побољша начин евиденције саобраћајне сигнализације на територији града. На тај начин добићемо катастар саобраћајне сигнализације и тако ће се управљање саобраћајном сигнализацијом и критичним местима са становишта безбедности у саобраћају подићи на виши ниво. Наши инжењери ће имати прецизне улазне параметре и на бази тога ће радити квалитетније планирање и припрему будућих пројеката.

Да ли то значи да се планира проширење Привредне зоне или формирање нове?

– Идеје постоје, али ће оне бити прилагођене потребама и околностима у зависности од заинтересованих привредника.

Планира се изградња најсавременијег железничког коридора, који ће пролазити и кроз наш град; да ли смо ми урбанистички спремни за то?

– Са становишта урбанизма веома је значајно планирање коридора брзе пруге, чији је заштитни појас много шири него код класичних пруга и постоји велика опасност од цепања града на два дела. Наш задатак је да се изборимо за што већи број пружних прелаза, а пошто је тај коридор широк попут реке то су онда мостовске конструкције. Ми ћемо се трудити да се изборимо за што већи број прелаза и зато смо направили један елеборат у коме смо изнели све своје примедбе и сугестије и упутили их комисији стручњака Саобраћајног института ЦИП у Београду, која ради израду просторног плана за брзу пругу. Задовољство ми је да кажем да је цео наш елаборат прихваћен и да ће бити увршћен у део просторног плана. Тиме смо допринели да град не трпи последице брзе пруге, већ да осети само оно позитивно што она доноси а то је повећање промета људи и робе, што ће итекако утицати на развој града.

Суботица добија нови кружни ток на улазу у град?– Један од планова је изградња кружног тога на улазу у град из правца Жедника, на месту где се сада налази НИС-ова пумпа. Због решавања питања веома компликоване раскрснице у саобраћајном смислу, кружни ток се наметнуо као оптимално решење. Игром случаја, нама се НИС обратио са намером да ту пумпу измести и модернизује. Тако да смо се договарали да НИС-у доделимо земљиште у близини, а да на том месту изградимо кружни ток.

Нови објекат Службе хитне медицинске помоћи?

– Са становишта саобраћаја одабрали смо три локације, а то су Бајнатска улица, код некадашњег „Туша“, локација у близини вртића „Шумице“ и локација код кружног тока у Партизанских база. Оне су најповољније, јер се гледа могућност и време изласка на брзе градске саобраћајнице. Сада следе договори са колегама медицинске струке са којима ћемо пронаћи најпогодније решење.

Временске прилике ове зиме нису баш ишле на руку путарима, како је функционисала наша Зимска служба?

– Један од планова је изградња кружног тога на улазу у град из правца Жедника, на месту где се сада налази НИС-ова пумпа. Због решавања питања веома компликоване раскрснице у саобраћајном смислу, кружни ток се наметнуо као оптимално решење. Игром случаја, нама се НИС обратио са намером да ту пумпу измести и модернизује. Тако да смо се договарали да НИС-у доделимо земљиште у близини, а да на том месту изградимо кружни ток.

Нови објекат Службе хитне медицинске помоћи?

– Са становишта саобраћаја одабрали смо три локације, а то су Бајнатска улица, код некадашњег „Туша“, локација у близини вртића „Шумице“ и локација код кружног тока у Партизанских база. Оне су најповољније, јер се гледа могућност и време изласка на брзе градске саобраћајнице. Сада следе договори са колегама медицинске струке са којима ћемо пронаћи најпогодније решење.

Временске прилике ове зиме нису баш ишле на руку путарима, како је функционисала наша Зимска служба?– Током децембра и јануара реализовано је укупно 46 акција чишћења на путевима (9), пешачким и бисиклистичким стазама (21) и натпутњацима (16). За све те акције утрошено је 326 тона соли и 626 тона ризле. Зимска служба је функционисала на завидном нивоу и проблема је било у најмањој могућој мери. Ради што боље информисаности суграђана направили смо карту на којој се виде улице о којима брине град и њих одржавају ЈКП „Чистоћа и зеленило“ и ЈКП „Палић-Лудаш“, као и оне које су у надлежности ЈП „Путеви Србије“ и које чисти „Војпут


ВУЛЕТИЋ: 2017. – ГОДИНА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Постављено: 24.01.2017

Извор: RTV YU EKO

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, посетио је данас Геронотолошки центар, обишао радове на реновирању и одржао радни састанак са представницима градских установа и организација у области социјалне заштите.Приликом обиласка радова, директор Геронтолошког центра, Петар Балажевић захвалио се покрајинском секретау, Предрагу Вулетићу на средствима у висинио од преко 4 милиона динара које је покрајина током прошле године издвојила за Геронтолошки центар. Геронтолошки центар поседује капацитет за збрињавање 530 корисника.

Према речима члана ГВ за социјлну заштиту Илије Ђукановића, Град Суботица је и ове године у буџету издвојио значајна средства за отворену заштиту, пре свега за Службу за кућну негу.

Покрајински секретар, Предраг Вулетић је истакао да је 2017. година названа годином социјлне заштите, додајући да ће покрајина наставити да помаже рад установа у овој области.

Вулетић је најавио да ће бити настављено лиценцирање домова те затварање нелегалних како би се превенирале несреће . Током прошле године затворено је 7 нелегалних домова, а у протекле три године чак 18 на територији Суботице.


БEСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ У ЦИЉУ ПОДСТИЦАЊА РАЗВОЈА ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Постављено:11.01.2017.

Извор: Subotica.com

У оквиру Програма подстицања развоја предузетништва Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој Србије расписало је јавни позив за доделу бесповратних средстава за унапређење производњеПривредни субјекти који испуњавају услове Програма, могу остварити право на финансијску подршку у износу од 20 одсто бесповратних средстава од вредности инвестиционог улагања, док ће преостали износ бити финансиран из кредита Фонда за развој.

– Средства опредељена Програмом намењена су за изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију или куповину производног простора или пословоног простора, куповину нове или половне производне опреме, укључујући доставна возила која служе за превоз сопствених производа и друга транспортна средства укључена у процес производње, набавку софтвера и других нематеријалних улагања, као и за трајна обртна средства, која могу да учествују највише до 20 одсто у структури укупног инвестиционог улагања – каже Милан Маличевић, в.д. директора Регионалне развојне агенције „Панонрег“

Право на конкурисања за финансијску подршку имају предузетници, микро, мали и средњи привредни субјекти и задруге који су регистровани у Агенцији за привредне регистре, а који доставе финансијске извештаје за претходне две године од године у којој се подноси захтев у којима није исказан нето губитак.

– Износ укупног улагања за предузетнике не може бити мањи од 375 хиљада динара нити већи од 8,75 милиона динара, док за правна лица не може бити мањи од 2,5 милиона динара нити већи од 50 милиона динара. Кредити Фонда по овом Програму одобраваће се у складу са програмом Фонда. Рок отплате је до 10 година, у оквиру кога је грејс период до једне године за правна лица и до 7 година, у оквиру кога је грејс период до једне године за предузетнике. Каматна стопа, уз примену валутне клаузуле, износи 1,5 одсто годишње уз гаранцију банке и 3 одсто годишње уз остала средства обезбеђења – каже Маличевић.

Конкурс ће бити отворен до 30. јуна а детаљније информације о условима конкурса могу се добити на сајту њњњ.панонрег.рс или преко телефона 554-107, као и лично на адреси канцеларије РРА Панонрег, Трг цара Јована Ненада 15.


У НОВОЈ ГОДИНИ МАЊЕ ТАКСЕ ЗА УКЊИЖЕЊЕ У КАТАСТАР

Постављено: 05.01.2017

Извор: Суботичке новине

Републички геодетски завод предложио је Министарству финансија нове цене такса за 2017. годину. Ниже тарифе за петнаест врста услуга, знатно јефтиније дажбине и за све оне који ће легализовати објекте.Озакоњење бесправно подигнутих објеката сматра се окончаним када се зграда, или део зграде, након стицања накнадно издате грађевинске дозволе, упише у катастар. Једна од новина у Закону о озакоњењу, односно нелегализацији такозване „дивље градње“, је та да они који легализују своје објекте више не морају да плаћају комунални допринос за уређење градског грађевинског земљишта, него таксе – 5000 динара за кућу до стотину квадратних метара, 15.000 динара за двесто квадрата, 50.000 динара за 300 и тако даље. Од тог износа, 15 одсто добија Република, 15 одсто Покрајина, а 70 одсто остаје граду.

У Суботици се за покретање поступка за озакоњење бесправно подигнутих грађевинских објеката од 2003. године пријавило око 16.000 заинтересованих, а више од половине захтева је решено, што је у односу на друге средине у Србији знатно изнад просека. Разлози због којих тај број није и већи били су то што подносиоци захтева нису тада, а многи ни до данас, приложили сву неопходну документацију, или су са легализацијом оклевали због финансијске рачунице, сматрајући да је скупа и да за то немају довољно новца.

После доношења Закона о озакоњењу, онима који до сада нису пријавили нелегално грађене објекте, пружена је још једна, последња прилика, да је искористе до 27. новембра ове године, када је тај рок истекао. Нових пријава било је 1177, са укупно 2400 објеката, с обзиром да су их поједини власници имали и по два-три, а реч је углавном о помоћним објектима, шупама, летњим кухињама, доградњи и слично. Грађевинским инспекторима од тог датума било је остало да увидом на терену донесе решења за још 995 таквих пријава, користећи податке из катастра непокретности и податке из ГИС-а (Географски информациони систем), а служећи се и авио-снимцима из 2008. године.

Новина је да је Републички геодетски завод Министарству финансија предложио нове износе за таксе у 2017. години, тако да би, уколико тај предлог буде прихваћен, услуге катастра током наредне године могле да појефтине у просеку за око 40 одсто! Завод је за ово добио одобрење ресорног Министарства грађевине саобраћаја и инфраструктуре, али се чека „зелено светло“ од Министарства финансија.

Према новом тарифнику, највише би се смањила такса за упис забележбе постојања уговора о доживотном издржавању и то за 55,3 одсто. Она сада кошта 6710 динара, а предложена цена је 3000 динара. Таксе за упис посебног дела објекта су 9807 и 3097 динара, а ускоро би требало да се преполове и да буду 4500 и 1500 динара.

У Републичком геодетском заводу кажу да ће нове тарифе за поједине услуге нарочито обрадовати грађане који су у поступку легализације бесправно подигнутих објеката и планирали су да окончају њихово озакоњење, што изискује плаћање неке од ових такса.

Тако на пример, накнада за промену насталу доградњом објекта са уписом имаоца права у корист досадашњег имаоца би требало да „падне“ за 51,6 одсто, односно са 5161 на 2500 динара.

„За промену врсте права или облика својине на непокретности грађани сада плаћају 5.161 динар, а уколико надлежни одобре нови тарифник, цена ће бити 3.000 динара“ – наводи Гордана Зорић, начелник Одељења за нормативне и правне послове Републичког геодетског завода. – „Упис права већ уписаног држаоца ће уместо 4.129 коштати 2.500 динара. Промена начина на важећу цену”. (Извор: „Вечерње новости”, 26. 12. 2016.)

Упис хипотеке међутим, која је најскупља такса за грађане, остаће по старом и није на списку за појефтињење. Она је нужно зло за будуће власнике станова, који узимају банкарске кредите. За упис хипотеке којом се обезбеђује потраживање у износу до шест милиона динара, такса кошта 20.645 динара, од шест милиона до 30 милиона плаћа се 51.613 динара, а од 30 до 60 милиона такса стаје 103.226 динара. Ако се хипотеком обезбеђује потраживање које премашује 60 милиона динара, накнада је 154.838 динара.

За деобу парцеле плаћају се таксе од 5.367 и 2.168 динара, а предложене цене нових су 4.000, односно 1.500 динара. За спајање парцела на папиру, плаћа се 3.097 и 1.290 динара, а ако надлежни подрже предлог РГЗ нови износи накнада ће бити 2.000 и 800 динара.

Последња прилика

Закон о озакоњењу бесправно подигнутих објеката, који је ступио на снагу 25. новембра 2015. године, најављен је као последња прилика да се нелегално подигнуте грађевине пријаве и на основу покренутог поступка добије за њихово коришћење употребна дозвола. Комисија која је по општинама и градовима формирана од грађевинских инспектора и стручних лица имала је задатак да на лицу места провери наводе у пријави, констатује постојање објекта и његове карактеристике и власнику испише налог, односно решење о његовом рушењу! Примерак тог решења достављао се Служби за грађевинарство, која га је затим привремено стављала ван снаге и позивала власника да покрене поступак озакоњења.

После пет закона о легализацији од 2003. године, да ли ће овај, шести, бити заиста и „последња прилика” – остаје да се види!


НОВА ЛОКАЦИЈА, ИСТИ ПРОБЛЕМ

Постављено 26.12.2016

Извор: RTV YU ECO

У Медија центру одржан је јавна презентација Студије о процени утицаја складишта и платоа за третман неопасног отпада на животну средину, чији је наручилац Ецо метал логистик. Представљање Студије о процени утицаја на животну средину изазвало је велико интересовање незадовољних грађана из Улице Едварда Кардеља и околних улица ове месне заједнице, као и представника невладиних организација за заштиту животне средине.

Иако је због бројних проблема са комшилуком у Скадарлијској улици, власник фирме „Дадо метал“, Далибор Грегорчић решио да фирму пресели на нову локацију, на адресу Пут Едварда Кардеља 122, проблем није успео да реши. Нове комшије такође, оштро се противе да у близини њихових домова почне са радом фирма за прикупљање, складиштење и третман металног и пластичног отпада. Један од грађана чија се кућа налази у близини те локације је Јосип Ковачевић, који каже да из ауто отпада допире несношљива бука често и током ноћ, јер власник не поштује радно време.

Бројне примедбе дали су и представници невладиних организација. Према речима Сњежане Митровић из Удружења „Террас“ веома непријатно је било сазнање да је фирма почела с радом и без дозволе, те да на то нису реаговали надлежни.

Власник фирме „Дадо метал“, Далибор Грегорчић одбацује примедбе грађана као неосноване и каже да је спреман да учини све што од њега буду тражили надлежни, те да ће поставити панелски зид према суседима како би добили звучну излолацију.

Како су и после јавне презентације обе стране остале на свом становишту, комисија ће одлучивати о примедбама грађана те их уврстити или не у Студију. Ако Студија буде прихваћена, фирми „Ецо металологистик“ биће издата дозвола рад.
СУБОТИЦА ДОБИТНИК ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТНУ ДРУШТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ У ОБЛАСТИ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ И ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Постављено: 15.12.2016

Извор: Subotica.comСуботица добитник признања за изузетну друштвену одговорност у области енергетске ефикасности и заштити животне средине

Суботица је добитник признања „БЕЕС АWАРД 2016“ за исказану изузетну друштвену одговорност у дужем временском периоду на корист најшире друштвене заједнице и јасно опредељење ка рационалном коришћењу енергије, унапређењу енергетске ефикасности и заштити животне средине. Признање је данас уручено представнику града Суботице, Јасмини Стевановић, на свечаности у београдском Сава центру организованој у оквиру 4. Бизнис конференције „БЕЕС 2016“ – „Како привући нове инвестиције у енергетском сектору – пројекције до 2020”. Одлуку о додели јавног признања донели су компанија „Мас медија интернешенел“ и Стручни колегијум бизнис конференције „БЕЕС 2016” (Бизнис енергетске ефикасности у Србији).

Захваљујући се, у име града Суботице и градоначелника Богдана Лабана, на признању које је ове године припало нашем граду, Јасмина Стевановић је рекла да ова награда потврђује да је Суботица јасно опредељена ка рационалном коришћењу енергије, унапређењу енергетске ефикасности и заштити животне средине, и да она за нас представља и изазов, и обавезу, да на овом пољу и у овом сегменту учинимо свакодневно корак више.

Уз све то, додала је, потенцијалним инвеститорима Суботица нуди значајне могућности за започињање бизниса у неколико области – од производње до пружања услуга.

– Близина Европске уније, изразито добар географски положај, ослоњеност на Коридор 10, добра инфраструктурна опремљеност Привредне зоне ‘Мали Бајмок’, могућност пословања у режиму Слободне зоне, велика брзина издавања свих неопходних дозвола инвеститорима и квалификована, стручна и дисциплинована радна снага – референце су Суботице које би, као предности, у наредном периоду инвеститори требали да искористе – нагласила је Јасмина Стевановић.У оквиру трећег панела посвећеног енергетској ефикасности у јавним објектима и стамбеним зградама, у име суботичке локалне самоуправе презентацију на тему „Енергетска потрошња у функцији економског развоја града Суботице” одржао је самостални стручни сарадник за енергетику, Вицко Марко Мамић.

У свом излагању пред бројним представницима домаћих и иностраних компанија, подсетио је да је енергија неопходна за свакодневни живот, да цене ресурса расту, али и потребе за потрошњом, и да је из тих разлога енергетска ефикасност доминантна тема у свим медијима и међу свим корисницима.

– У исто време, у обавези смо да смањимо загађење животне средине. Настаје дилема: Смањити загађење и спречити глобално загађивање тако што ћемо трошити мање енергије или наставити економски раст и развој, али сносити последице глобалног загревања. Енергетска ефикасност нуди излаз из ове дилеме лимитирањем загађења животне средине, али обезбеђујући енергију потребну за економски раст и развој – подвукао је Вицко Марко Мамић.

У оквиру данашње бизнис конференције, град Суботица је у холу Сава центра имао опремљен штанд, као и промоцију у штампаној публикацији „БЕЕС 2016“.

„БЕЕС АWАРД 2016“ је јавно признање компанијама, локалним самоуправама и финансијским институцијама које су – инвестирањем у пројекте енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије утицале на смањење потрошње енергије и/или замену конвенционалних извора са обновљивим изворима енергије – доказале јасну опредељеност ка унапређењу, развоју и интеграцији енергетске ефикасности и истовремено допринеле побољшању енергетске ефикасности.

Организатор конференције „БЕЕС 2016“ била је компанија „Мас медија интернешенел“, уз институционалну подршку Министарства рударства и енергетике Републике Србије и Инжењерске коморе Србије.


КЛИКОМ ДО УСЛУГА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ (ПКС)

Постављено: 14.12.2016

Извор: Subotica.com

У просторијама Регионалне привредне коморе одржана је презентација сета електронских услуга Привредне коморе Србије намењена представницима привредних друштава, која се баве извозом или учествују у поступцима јавних набавки као понуђачи.Захваљујући новом систему електронског пријема, обраде и издавања докумената привредницима је омогућено електронско подношење захтева и издавање потврда, уверења и мишљења. Према речима Снежане Пешић из Центра за услуге и посредовање Привредне коморе Србије е-услуге допринеће ефикаснијој електронској размени информација, као и јефтинијем и бржем пословању привредника.

– Модернизујући коморски систем желели смо да се приближимо привредницима, а да им истовремено оставимо више времена да се посвете својим свакодневним активностима и да без доласка у Београд, у својој канцеларији, могу да аплицирају за све услуге, издавање уверења, потврда, мишљења и сертификата који су им потребни како за пословање у земљи, тако и за извоз робе – каже Снежана Пешић, самостална саветница Центра за услуге и посредовање Привредне коморе Србије и додаје-Из дела пословања на домаћем тржишту, сада кроз апликацију, на клик, могу се добити уверења о домаћем пореклу робе у поступцима јавних набавки, потврда да се роба не производи у земљи да би у одређеним случајевима могла бити ослобођена царине, могу се добити разна мишљења Привредне коморе Србије која су неопходна код поступања других органа. Из дела извозних докумената ту је сертификат о непреференцијалном пореклу, сертификат о пореклу робе трећа земља или о пореклу робе након поступка активног оплемењивања, као и форма А преференцијално уверење. То су најчешће тражена документа, али исто тако привредник може тражити мишљење о чињеницама које ПКС прати, а које су њему потребне.

Након реформе и успостављања јединственог коморског система од 1. јануара привредници ће документа, уверења и потврде, по основу јавних овлашћења, моћи да добију и у Регионалној привредној комори Суботица.

– Уверења која су до сада добијали у Београду, сада ће привредници моћи да добију овде. Позвали смо на презентацију све привреднике и представнике јавних предузећа, али смо акценат ставили на извознике и привредна друштва која учествују у поступцима јавних набавки – каже Небојша Шево из Регионалне привредне коморе.


ОБЕЗБЕЂЕН НОВАЦ ЗА НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ И „ИПСИЛОН“ КРАК

Постављено: 12.12.2016

Извор: Subotica.com

Скупштина Србије усвојила је минулог викенда буџет за 2017. годину, у оквиру кога је предвиђено 300 милиона динара за наставак радова на “Ипсилон” краку Коридора 10 и 111 милиона динара за наставак радова на реконструкцији и адаптацији зграде Народног позоришта.Ове вести су итекако обрадовале Суботичане, нарочито јер све до ове године држава није пуно марила за ове велике пројекте у нашем граду.

Наиме, зграда Народног позоришта срушена је 2007. године, а према уговору коју је тада потписан између Републике Србије, Извршног већа Војводине и Града Суботице, ове три инстанце су у обавези да изградњу објекта финансирају у односу 45-45-10 одсто. Међутим, новац за почетак радова, прву и почетак друге фазе, обезбедила је Република Србија, путем Националног инвестиционог плана, а онда је финансирање преузела Покрајина, чијим средствима се, уз велике муке, стигло до пете фазе. Новца из републичке касе после друге фазе а све до ове године, готово да није ни било. О томе сведочи податак да је од укупних 830 милиона динара (закључно са петом фазом), колико је до сада уложено у обнову „Талијиног храма“, 32% средстава обезбедила Република, путем НИП-а и Министарства културе, 62% Покрајина, путем Фонда за капитална улагања, а 7% Град Суботица.

После дужег времена, из овогодишњег републичког буџета обезбеђено 35 милиона динара, а у годину која долази, Народно позориште може ући са пуно оптимизма, јер ће наставак радова бити обезбеђено 111 милиона динара. Како се пета фаза ближи крају, на ред долази шеста, која подразумева уређење фасаде према улици Бранислава Нушића и постављање металних врата.

У истој ситуацији је и „Ипсилон“ крак Коридора 10, обилазнице око Суботице, која се гради више од четврт века. Од укупно 22.6 километара саобраћајнице која води од Биковачке петље, преко Чантавирског пута и пруге Београд-Суботица, до граничног прелаза Келебија, за сво ово време урађено је мање од половине посла. Недавно су машине поново забрујале на „Ипсилон“ краку, а Влада Србије је ове године у наставак радова уложила 123.5 милиона динара. У наредној години биће обезбеђено 300 милиона динара, намењених за изградњу деонице од Келебије до петље Југ.– Поносан сам што је Влада Србије препознала значај ових капиталних пројеката у нашем граду. Обезбеђено је много више новца него ранијих година и захваљујући томе, ове инвестиције сигурним корацима иду ка својој реализацији – каже за наш сајт градоначелник Богдан Лабан. – Има још доста посла, али, исто тако, постоје жеља и воља свих нивоа власти да се заједничким снагама ови пројекти заврше.


„ДАНИ КАНАДЕ У СУБОТИЦИ“

Постављено 29.11.2016

Извор : RTV YU ECO

Наш град је ове године први пут домаћин манифестације „Дани Канаде у Суботици“, која ће на неколико локација трајати до четвртка. Тим поводом, у Зеленој сали Градске куће са градоначелником Богданом Лабаном и члановима Градског већа састала се делегација амбасаде Канаде у Србији на челу са саветником амбасадора Брајаном Ебелом. Ебел је изразио задовољство што ће се Канада представити у Суботици, која како је рекао, има велике сличности са овом земљом, посебно по културној разноликости. Поред културне сарадње, тема састанка било је и унапређење привредне сарадње.
БУЊЕВЦИ ОБЛЕЖИЛИ ДАН ВЕЛИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ И 330 ГОДИНА ОД ДОСЕЉАВАЊА У ВОЈВОДИНУ

Постављено 28.11.2016

Извор: RTV YU ECO

У суботу, у Великој већници Градске куће, Национални савет буњевачке националне мањине обележио је свој национални празник, Дан Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена, која је сазвана 25. 11.1918 године. Такође, свечаном академијом обележено је 330 година од насељавања Буњеваца на просторе Бајског троугла.

Припадници буњевачке националне мањине веома су поносни на одлуку својих предака да се присједине тадашњој Краљевини Србији. 25. 11. Дан Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих словена, обележавају сваке године и то веома свечано.

Градоначелник Суботице, подсетио је присутне на велики догађај из 1918. године. На скупштини је одлучено да се Војводина присједини Краљевини Србији и да ће се мањинама обезбедити сва права. На скупштини су говориле и две велике историјске личности Јаша Томић, и Блашко Рајић.

Председник Покрајинске владе истакао је како ничији идентитет не сме и неће бити угрожен у данашњој Војводини, а посебно не идентитет оних који су, заједно са Србима, исписивали историју ове покрајине. Навео је и то да у Војводини нема значајнијег догађаја од Дана Велике народне скупштине.

Овој свечаности,између осталих, присуствовали су и: Станислава Пак Станковић, изасланица председника Републике Србије, Гојко Радић, саветник премијера Србије, Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске Владе и покрајински секретар за образовање, управу, прописе и националне мањине.
ВEЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА САРАДЊУ ИЗРАЕЛА И СУБОТИЦЕ

Постављено 23.11.2016

Извор: RTV YU ECO

„Суботица има много потенцијала за привлачење инвеститора из Израела“, речено је на састанку градоначелника Богдана Лабана и амбасадорке ове земље, Алоне Фишер Кам у Зеленој сали Градске куће. Главне теме састанка односиле су се на чвршће повезивање Суботице и Израела у области пољопривреде, туризма и ИТ сектора. На састанку је договорен и даљи наставак реконструкције Синагоге, која би требало да буде завршена до краја 2017. године. Следеће године, Србија и Израел славе четврт века дипломатских односа што је прилика за продубљивање сарадње.
СИЈАРТА: „МИ ОДБИЈАМО НАВЕДЕ ДА СРБИЈА НЕ ИСПУРЊАВА ОБАВЕЗЕ ПРЕМА НАЦИОНАЛНИМ МАЊИНАМА“

Постављено: 18.11.2016. год

Извор: РТВ YУ ЕКО

Трговинска размена Србије и Мађарске износи 1,1 милијарду евра и удвостручена је за последњих шест година, изјавио је министар привреде Србије Горан Кнежевић после сусрета с копредседником Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и Мађарске Петером Сијартом.Српски министар привреде истакао је да је циљ повећање постојећег нивоа робно-трговинске размене а то ће се, како је навео, постићи повећањем српског извоза у Мађарску. „Односи Србије и Мађарске су на историјски највишем нивоу, што одговара чињеници да су то суседне земље с компаративним привредама и заједничким интересима у бројним областима“, рекао је Кнежевић и истакао неопходност боље повезаности две земље у друмском, железничком и водном саобраћају, а као посебно важну окарактерисао је реконструкцију пруге Београд-Будимпешта.

Како је навео, једна од тема сусрета била је и успостављање нових граничних прелаза између две земље и о модернизацији постојећих. Сијарта, који је и мађарски министар спољне политике и спољне трговине, оценио је да Србија постигнутим резултатима заслужује да буде чланица ЕУ.

Он је истакао да Србија припадницима мађарске националне мањине Србије пружа најшира права, која превазлазе европске стандарде и већа су него права која су установљена у другим земљама региона. „Ми одбијамо наводе да Србија не испуњава обавезе према националним мањинама“, рекао је Сијарту.

Он је навео да је у првих осам месеци ове године робна размена Србије и Мађарске увећана за пет одсто у односу на исти период претходне године, што је резултат отварања представништава мађарских фирми у Србији. Сијатру је додао да су за сарадњу са Србијом заинтересоване мађарске компаније из сектора финансија, енергетике, фармације, као и водоводне компаније, а интересовање постоји и за слободне зоне у Србији.


ИВАНИШЕВИЋ: ПОДСТИЦАТИ СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ

Постављено: 14.11.2016. год

Извор: РТВ YУ ЕКО

У Регионалној привредној комори одржан је округли сто на тему подстицања социјалног дијалога између синдиката и послодаваца. Међу учесницима округлог стола били су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Привредне коморе Србије, Републичке агенције за мирно решавање спорова, Града Суботице, Уније послодаваца и синдиката.Суботица је један од неколико градова у којима је у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Привредна комора Србије организовала округли сто са циљем подстицања социјалног дијалога и синдикалног организовања. Представници Министарства за рад нагласили су да је посебно значајан развој синдикалног организовања у приватним предузећима.

Учесницима су представљене и бројне предности мирног решавања спорова, који су у надлежности Републичке агенције за мирно решавање раних спорова од 2005. године. Према речима директора агенције, могућност за мирно решавање радних спорова углавном користи јавни сектор, а најчешћи радни спорови везани су за злостављање и дискриминацију на раду.

Иако се колективним уговором, који су потписани за јавна предузећа предвиђа мирно решавање спорова пред Републичком агенцијом за мирно решавање спорова до сада радници и послодавци у Суботици нису користили ову могућност. Овакав начин решавања спорова би према речима представника синдиката допринео бржем решавању спорова и значајним уштедама.


НАСТАВАК ГРАДЊЕ ИПСИЛОН КРАКА КОРИДОРА 10

Постављено: 10.11.2016. год

Извор: РТВ YУ ЕКО

Потпредседница владе и министрка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас уговор са предузећем Војпут за наставак градње Ипсилон крака Коридора 10 код Суботице, поручујући да ће ова влада после много година завршити и тај пројекат.

Михајловић је потписала у Влади Србије уговор са директором Војпута Душком Дражићем и помоћником директора Коридора Србије, који ће обављати наџор, Милованом Бекрићем.Уговор је вредан 123,5 милиона динара и обухвата наставак градње Ипсилон крака на првој деоници у дужини од једног километра.

Потписани уговор обухвата радове на изградњи леве траке аутопута гранични прелаз Келебија – петља „Суботица Југ” на деоници од кружне раскрснице на укрштању са Биковачким путем до петље Суботица Југ.

Радови ће почети одмах, а рок за радове је 100 дана. Такође, уговор обухвата и израду пројектно техничке документације за леву траку аутопута на деоници ГП Келебија – петља „Суботица Југ“.

Предвиђена је и изградња кружног тока на раскрсници са Биковачким путем.

„Ипсилон крак је део Коридора који је такође остао у запећку у претходних десетак година, ми смо затекли не само овај крак него и многе саобаћајнице које су почете да се раде, па нису завршене. У Ипсилон крак је уложен је део новац, али није урађена друга страна па није могао да се користи“, рекла је Михајловић Тањугу после потписивања уговора.

Она је истакла да је Министарство грађевинарства заједно са владом нашло начин да из буџета тог миистарства обезбеди новац.

„Имали смо јавни позив и комплентну тендерску процедуру и ова компанија је добила посао. Издвојили смо укупно 150 милона динара и очекујемо да се све уради у року и квалитетно. Да би се све завршило потребно је још две милијарде динара и ми ћемо кроз буџет за 2017. и 2018. тај новац обезбедити. Влада је довољно финанијски стабилна да може да завршава пројекте“, нагласила је Михајловић.

Министарка је нагласила да је ова влада покренула многе пројекте и кредите који су били закочени, попут руског за железницу и кувајтског за Прокоп.

„Способни смо да из буџета исфинансирамо колико је неопходно да би завршили комплетан Ипсилон крак“, рекла је Михајловић додајући да ће то министарство пажљиво пратити реализацију тог пројекта.

Ипсилон крак је дуг 23,6 километара и обухвата обилазницу око Суботице која треба да повеже гранични прелазе Хоргош и Келебију.

Хоргош се већ налази на Коридору 10, а са изградњом Ипсилон крака ће и прелаз Келебија бити повезана са тим коридором.

Дражић је рекао Тањугу да ће радови почети већ данас и да ће све бити завршено предвиђеном року од 100 дана.

„Очекујемо да ће делимично моћи да се пушта та деоница већ ове године. Убрзано ће се радити у наредних месец дана, коико веменски услови буду дозвољавали, а све ће бити завршено на пролеће“, навео је Дражић.

Изградња Ипсилон крака је започета још 1990. године. За 26 година изграђено је око половине, или око 11 километара.

У више наврата реализовани су одређени делови тог пројекта, али ниједна деоница тог пута није предата у употребу.


ПОМОЋ УНИЦЕФА НА ЗБРИЊАВАЊУ МАЛОЛЕТНИХ МИГРАНАТА БЕЗ ПРАТЊЕ

Постављено: 09.11.2016. год

Извор: РТВ YУ ЕКО

Захваљујући средствима Уницефа у Центру за социјални рад су од почетка новембра ангажована четири теренска социјална радника за рад са мигрантима, а посебно децом без пратње. На тај начин се према речима надлежних обезбеђује пружање помоћи мигрантској популацији и ојачава сарадња са свим организацијама које се баве њиховим збрињавањавање,Међу ангажованим теренским социјалним радницима је и Марија Скала, која је по струци дипломирани педагог. Како би што боље обављала задатке на идентификовању проблема деце миграната без пратње, Марија је са још троје колега обучена од стране Уницефа.

Теренски социјални радници свакодневно обилазе пунктове на којима су смештени мигранти, врше прелиминарну идентификацију и почетну процену ризика и потреба детета и тиме олакшавају брже повезивање угрожених са надлежним службама. На овим пословима ангажована су лица са евиденције НСЗ са образовањем из области хуманистичких наука за период од три месеца.

У току ове године Центру за социјални рад је на територији Града пријављено 41 малолетно лице без пратње одраслих.


ИЗИС САМО ДЕЛИМИЧНО ОЛАКШАО ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА

Постављено: 03.11.2016. год

Извор: РТВ YУ ЕКО

У Општој болници је 1. октобра заживео интегрисани здравствени информациони систем, који би требало да омогући лакше заказивање прегледа. Због бројних проблема у пракси, све бенефите новог начина заказивања пацијенти ће осетити тек у наредном периоду.
Мигранти се распоређују по прихватним центрима

Постављено: 23.10.2016. год

Извор: Суботица.цом

Како се не би створила велика гужва у Прихватном центру за избеглице, мигранти се размештају по другим центрима широм наше земље. У Суботици остаје између 100 и 150 избеглица, који су поднели захтев за улазак у земље Европске уније.На овај потез Радна група за решавање проблема мешовити миграционих токова Владе Србије одлучила се како би број избеглица у прихватним центрима био равномерно распоређен. Поред Суботице, мигранти имају обезбеђен смештај у Прешеву, Бујановцу, Шиду, Адашевцима, Кањижи, Крњачи, Сјеници, Тутину, Боговађи, Бањи Ковиљачи.

– Одлука Радне групе је да се што више иде ка попуњавању капацитета у прихватним центрима, да у Суботици остане онолико људи колико центар може да прими, а да остали буду распоређени у Шид и друга места, где чекају свој ред да легално уђу у Мађарску. Наши северни суседи и даље остају при свом ставу да дневно пуштају око 30 људи и на основу подношења захтева јасно се дефинише како ко долази на ред – објашњава Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада и члан Радне групе. – Идеја је да ниједан центар не иде изнад својих предвиђених капацитета и управо разговор који је министар Александар Вулин водио у Бриселу о додатним средствим а из међународних фондова, којим би се направило више мањих центара за збрињавање по свим европским стандардима. Ових договорених шест милиона јесте да постојећи центри буду уподобљени по свим стандардима, како би на одговарајући начин пружали услуге мигрантима.У једном тренутку у Суботици је било више од пет стотина људи, који су боравили у шаторима у дворишту Прихватног центра.

– Тада је време то дозвољавало, али по доласку зиме и ниских температура шатори нису никакво решење и зато смо морали да нађемо начин да они буду смештени како приличи – наглашава Иванишевић, додајући да Србија разговара о могућности споразума реадмисије са Авганистаном и Пакистаном, који би омогућио да сва лица која не добију азил буду на законски начин враћена у своје земље.


14. Дани војвођанског мађарског глумишта од 27. до 30. октобра

Постављено: 21.10.2016. год

Извор: Суботица.цом

У организацији Народног позоришта, од 27. до 30. октобра одржаће се 14. Дани војвођанског мађарског глумишта и 13. Читајуће позориште.За сва три дана манифестације, предвиђен је богат програм у оквиру којег ће се одржати бројне изложбе, представе, промоција издања позоришних текстова, као и додела награде Патакијевог прстена за најбоље глумачко остварење на мађарском језику у Војводини у протеклој позоришној сезони. Награда се додељује 29. октобра јер је на тај дан 1945. године први пут одиграна представа у суботичком позоришту на мађарском језику.

Програми Дана војвођанског мађарског глумишта и Читајућег позоришта, одржаваће се у Омладинском клубу „Складиште“, у Клеин хоусе-у и на сцени Јадран.


Компанија „Цонтитецх“ у другој фази инвестиције

Постављено: 12.10.2016. год

Извор: Суботица.цом

Компанија „Цонтитецх флуид Сербиа“ успешно реализује другу фазу инвестиције и изградњу погона у Суботици у коме ће у наредном периоду, по етапама, бити отворено 500 нових радних места.

„Цонтитецх флуид Сербиа“, део велике породице компаније „Цонтинентал“, у оквиру Слободне зоне у Малом Бајмоку у Суботици послује од 2011. године. У првој фази инвестиције, у изградњу и опрему погона површине 7.200 квадратних метара уложено је више од 10 милиона евра. Иако је првобитно планирано запошљавање око 250 људи, на крају прве фазе у погону за производњу флуидног програма и цевних водова за турбо апликације аутоматског мењача, тренутно ради 700 људи.

Само успех води даљим улагањима!

Пошто је прва фаза успешно реализована, „Цонтитецх“ је почео другу фазу инвестиције, а 10. јуна ове године положен је камен темељац за изградњу новог производног погона, у који ће бити уложено 17 милиона евра.

– Радови напредују у складу са планом, код овако комплексних пројеката често се дешава да буде неких ситних проблема који се решавају у ходу, али верујем да ће почетком наредне године објекат бити завршен – најављује за наш сајт Живко Топаловић, директор „Цонтитецх Флуид Сербиа“. – Производићемо исти производни програм и проширење фабрике се заснива на додатним уговорима које смо добили од стране купаца, који су били задовољни нама и свим перформансама фабрике.Живко Топаловић, директор „Цонтитецх Флуид Сербиа“

Делове из Суботице користе аутомобили целе В ВВ групе, Ауди, Порше, Даимлер, БМВ, Рено…

– То су врхунски играчи у аутомобилској индустрији, а самим тим и веома захтевни купци и када од њих добијете нове уговоре, онда је то заиста потврда доброг рада фабрике – истиче Топаловић. – Ово јесте велика инвестиција, али у здравим оквирима, није мегаломанска, већ разумна прича, у којој се после првог успешног корака улази у проширење посла. Пројекат је испунио очекивања акционара „Цонтинентала“ а да није тако, не би било друге фазе. Само успех води даљим улагањима! Никаква прича или обећања, већ само успех и задовољан купац.

Ми смо успешни колико су наши људи успешни!

Према плану, са завршетком друге фазе, у погонима би требало да ради око 1.200 људи. Нових 500 радника запошљаваће се по етапама, како би могли да прођу неопходну обуку и стручно усавршавање.

– Задовољни смо потенцијалом који људи доносе са собом, а кроз даљу обуку и усавршавање успевамо да задовољимо потребе купца. Ми смо успешни колико су наши људи успешни! Како у производњи, тако и у менаџементу и због тога се посебна пажња се посвећује људским ресурсима – наглашава директор.

Једна од најзначајнијих вредности страних компанија које послују код нас је да млади имају прилику да виде и науче како велике светске компаније функционишу.

– Ми смо у систему дуалног образовања и у сарадњи са СТШ „Иван Сарић“ ђаци долазе код нас на праксу. За студенте имамо „Продривер“ програм, у оквиру кога 10-15 студената може да ради праксу унутар компаније. Сваког петка је „Отворени дан“, када свако може да дође и преда своју биографију за посао – предочава Топаловић. – Међутим, инвестиције долазе, а у оквиру њих најбитније је да једну индустријску културу на високом нивоу имплементирамо у локалну средину. Да локално становништво стекне искуству у раду са најзахтевнијим купцима.

Пословање у оквиру индустријске зоне у Суботици

Битан фактор у успеху компаније су и услови пословања, који су у суботичкој индустријској зони заиста за сваку похвалу.

– Заиста је тако, јер можемо да радимо свој посао, а да притом не бринемо да ли ћемо имати довољно струје, гаса или чисте путеве током зиме. Ту је и административна подршка Слободне зоне и њене предности да једноставним царинским поступком увозимо и извозимо робу. Све то утиче и доприноси квалитету пословања – истиче директор.

Завршетком друге фазе у наредних неколико година планиран је годишњи промет од око стотину милиона евра, што је заиста импозантна цифра.

– Да би се до тога дошло нема „одмарања на ловорикама“ већ свакодневно морамо да радимо и идемо напред, да се боримо за нове уговоре, да будемо флексибилни и прилагођавамо се ситуацијама на тржишту. Простора за боље увек има, а на нама је да га искористимо на најбољи начин и тиме нашу компанију учинимо још успешнијом, а Суботицу атрактивнијом и привлачнијом за нове инвесторе, али и младе људе – закључује Живко Топаловић у разговору за Суботица.цом.

Почиње 23. Међународни фестивал Позоришта за децу

Постављено: 16.09.2016. год

Извор: YU EKO RADIO/TV

23. Међународни фестивал позоришта за децу одржаће се од недеље 25. септембра, до петка 30. септембра 2016. године у Суботици. Током пет дана, Фестивал ће угостити уметнике, позоришне стручњаке и студенте позоришних школа са разних страна Европе, света и земље домаћина Србије. Фестивал је подржан од стране Министарства културе и информисања Р. Србије и Града Суботица.

Овогодишњи буџет за Фестивал је мањи за отприлике 2,5 милиона динара и према пропозицијама, које су као такве установљене због ограниченог буџета, сва позоришта учествују на Фестивалу о свом трошку, што значи да сами плаћају пут и наступају без накнаде. Коначан број представа у такмичарском програму 16 уместо некадашњих 25, условљен је и бројем пансиона који је организатор Фестивала у могућности да покрије.

Одабране представе ће се играти у Дечјем позоришту Суботица и Позоришту „Деже Костолањи“. Све представе биће изведене на изворном језику. Фестивал додељује следеће награде: Гран при за најбољу представу у целини, награду за најбољу режију, најбољу сценографију и најбољу оригиналну музику. О наградама ће одлучивати трочлани жири. Новина од ове године је да долазе позоришта из Колумбије и Индонезије.

Овогодишњи пратећи програми Фестивала, омогућују интеракцију међу најмлађима, а посебна пажња је усмерена на Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе, који је значајан сегмент Фестивала и део је вишегодишњег пројекта који је започет 2009. године под вођством проф. др Хенрика Јурковског. Такође, наши најмлађи ће имати прилике да уживају у плесним, луткарским и другим креативним радионицама.Град донирао опрему полицији

Постављено: 14.09.2016. год

Извор: Subotica.com

Град Суботица донирао је суботичкој Полицијској управи опрему вредну 1.6 милиона динара. Припадници саобраћајне полиције добили су два опремљена скутера марке „Кyмцо“ и камеру „Цаннон“.

Начелнику Полицијске управе Суботица, Милораду Шушнићу, вредну опрему данас су уручили градоначелник Богдан Лабан и Тивадар Бунфорд, председник Скупштине града. – Скутери опремљени одговарајућом светлосном сигнализацијом вредни су 1.3 милиона динара, док је камера вредности око 300 хиљада динара. То је опрема која је нашој полицији потребна да би на адекватан начин могла да обавља посао – рекао је градоначелник Богдан Лабан. – Ово је наставак добре праксе коју град има годинама. Средствима Фонда са унапређење безбедности саобраћаја град је до сада донирао десет аутомобила, рачунара и опреме, као и видео наџор на неколико пунктова.

Иначе, трећина наплаћених казни за саобраћајне прекршаје слива се у буџет града на чијој су територији направљени. То су наменска средства и тиим новцем је купљена и ова опрема.

Начелник ПУ СУботица Милорад Шушнић захвалио се градоначелнику на донацији и истакао да је она веома значајна за рад полицијских службеника.Промоција туристичких потенцијала Републике Српске „Дани Српске у Србији“

Постављено: 14.09.2016. год

Извор: YU EKO RADIO/TV

У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ је на централном градском Тргу организована промоција туристичких потенцијала Републике Српске. Туристичка организација Републике Српске и Бања Луке, ове године се други пут представљају Суботичанима.

По речима наших суграђана који су посетили штанд Туристичке организације Републике Српске, већина се одлучује за одлазак на Јахорину и у Етно село Станишић.

Посетиоци су имали прилике да добију промотивне флајере, који промовишу културну баштину, природне лепоте, туристичка места и руте нашег првог суседа. По речима генералне менаџерке Туристичке организације, оно што краси Републику Српску и уједно олакшава туристима је новоизграђени ауто пут, који се простире од Бијељине, до Прњавора. Пројекат „Дани Српске у Србији“ је реализован у сарадњи са уметницима, научницима и привредницима који су родом или пореклом из Републике Српске, а живе и раде у Србији. А посебна сарадња је остварена са завичајним друштвима и удружењима у Србији.

Пројекат под називом „Дани Српске у Србији“ је покренут 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали.Легализација незаконито изграђених објеката

Постављено: 12.09.2016. год

Извор: YU EKO RADIO/TV

Закон о озакоњењу објеката даје могућност да грађани , власници незаконито изграђених објеката могу обавестити грађевинску инспекцију да имају незаконито изграђени објекат како би се на основу тога извршио попис таквих објеката.

Законски рок за попис нелегално изграђених објеката је 27. новембар 2016. године. У циљу ефикаснијег и бржег спровођења пописа нелегално изграђених објекта, у свим месним заједницама ће се у периоду од 12. до 30. септембра 2016. године омогућити грађанима да сами пријаве нелегално изграђене објекте, саопстили суи з Грађевинске инспекције.Почетак Деад Лаке Фестивала на Палићу

Постављено: 17.09.2016 . год

Извор: YU EKO RADIO/TV

Главна звезда Деад Лаке Фестивалу на Палићу који траје до 11. септембра је холивудска глумица Наталие Бурн. Фестивал је подржан од стране Министарства културе Републике Србије, које је препознало културни значај ове манифестације.

Фестивал Деад Лаке, који се одржава од 07. до 11. септембра под слоганом „Хелл Оф а Фестивал“, представиће интригантан пресек најзначајнијих дугометражних остварења хорор жанра из целог света, од којих ће већина бити премијерно приказана у Србији, а фокус овогодишњег фестивала је на регионалним филмовима. Биће приказано 13 остварења, 8 у такмичарском и 5 у ревијалном сегменту, а жири који ће прогласити најбољи филм, добитника награде Харон, радиће у саставу: Мико Арома из Хелсинкија, Томаж Хорват и реномирани домаћи редитељ Дејан Зечевић.

Филм Мамула је снимљен у Црној Гори, у режији Милана Тодоровића. У питању је познати затвор Мамула и радња филма се одржава у том озлоглашеном затвору. За мене је било изузетно фасцинирајуће из разлога што сам мислила да постоји само један озлоглашени затвор у свету Алкатраз, али сам се очигледно преварила.Деад Лаке Фестивал јесте други по реду, али дефинитивно завређује да буде уврштен у традиционални фестивал. Популација која воли хорор филомове је велика и константно расте. Не знам због чега, али очигледно воле нешто у тим хорор филмовима. Дефинитивно је добро имати један такав фестивал.

Цена улазница за пројекције у биоскопу Абазија на Палићу износе 100 динара – појединачна улазница за једну филмску пројекцију, 150 динара – дневна улазница за све пројекције одређеног дана. Идиличан крајолик језера Палић са прелепим рустичним парком и мистериозним времешним вилама, међу којима доминира стари биоскоп Абазија, савршена су локација за одржавање овог јединственог фестивала, првог у Србији који приказује најбоља дугометражна остварења хорор жанра из целог света уз представљање вина из Србије и региона.Завичајни дани

Постављено: 31.08.2016 . год

Извор: YU EKO RADIO/TV

Традиционална манифестација ,,Завичајни дани”, која се ове године обележава трећи пут, почиње петог септембра и таје до десетог септембра. Свечано отварање фестивала, чији је слоган ,,Различитост зближава”, одржаће се петог септембра у Великој већници Градске куће са почетком у 19 часова. Фестивал траје шест дана у склопу кога су предвиђени бројни и богати програмски садржаји књижевни, едукативни, културно-уметнички и забавни, а чији је генерални спонзор град Суботица. Локална самоуправа града Суботица је за манифестацију ,,Завичајни дани” издвојила милион и осамсто хиљада динара. Циљ одржавања манифестације је подизање културних и етичких норми, неговање традиције и културе српског народа уз толеранцију свих становника на простору Северне Бачке.
Фантастични резултати суботичких пливача на митингу у Ади

Постављено: 08.08.2016

Извор: www.subotica.com

Пливачким митингом „XX Делфин Куп“ завршен је летњи део сезоне за пливаче у Србији. На овом квалитетном турниру наступила су оба пливачка клуба из Суботице, која су освојила укупно 35 медаља и остварила највише екипне пласмане.

На међународном турниру у Ади у суботу наступило је 359 такмичара из 33 клуба из Хрватске, Велике Британије, Немачке, Мађарске, Румуније, Русије, Словачке, САД, као и 14 клубова из Србије међу којима су били и суботички ПК „Спартак“ и ПК „Спартак-Прозивка“.

Оба суботичка клуба имала су фантастичне резултате чиме су још једном показали да су ове две школе пливања велики произвођач квалитетних пливача, међу којима су свакако и бројни такмичари који играју под националним грбом Србије.

ПК „Спартак“ свеукупни победник „XX Делфин Куп“-а

Пливачки клуб „Спартак“ је на овом такмичењу је са 15 освојених медаља (6 златних, 2 сребрне и 7 бронзаних) свеукупни победник јубиларног турнира, док је ПК „Спартак-Прозивка“ освојио 20 медаља (9 златних, 7 сребрних и 4 бронзане)

Освајачи медаља у појединачној конкуренцији за ПК „Спартак“ су:

Дечаци

• Андрија Тепавац, сребро 50 прсно;

• Доминик Кекењ, бронза 50 краул;

• Лука Кнежевић, бронза 50 краул и 50 делфин;

• Немања Радановић, бронза 50 леђно;

• Адриел Хајагош, злато 50 краул и 50 делфин;

• Данило Дулић, бронза 50 леђно и

• Кристиан Шебек, бронза 50 прсно.

Девојчице

• Теодора Дер, злато 50 краул и сребрна 50 делфин;

• Марта Мегађа, злато 50 прсно;

• Ања Зубелић, злато 50 прсно;

У конкуренцији штафета, у апсолутној конкуренцији, у дисциплини 4џ50 мешовито женска штафета ПК „Спартак“ (у саставу Петра Чајкаш, Марта Мегађа, Ања Зубелић и Теодора Дер) освојила је златну медаљу, док је штафета у мушкој конкуренцији (Немања Радановић, Вељко Тутић, Ненад Аксин и Адриел Хајагош) освојила бронзану медаљу.

Најјачи састав ПК „Спартак-Прозивка“ за екипно 1. место

На пливачки митинг у Ади тренери ПК „Спартак-Прозивка“ Невена Калаћ и Бојан Удицки водили су своје најбоље пливаче. Њих 21 који су наступили освојили су укупно 20 медаља чиме су заузели екипно прво место.

Освајачи медаља за ПК „Спартак-Прозивка“ у конкуренцији дечака су:

• Страхиња Одовић, злато 50м делфин и 50м леђно;

• Лука Репас, злато 50м краул и 50м делфин;

• Леон Ујвари, злато 50м краул и сребрна 50м делфин;

• Давид Фаркаш, сребро 50м краул и 50м прсно;

• Балаз Фаркаш, злато 50м прсно и

• Борис Борсош, бронза 50м прсно

Такмичарке ПК „Спартак-Прозивка“ су такође имале врло запажен наступ.

Маша Костић, злато 50м краул и сребро 50м делфин; Теодора Ждрња, злато 50м делфин и сребро 50м краул Силвиа Тот, злато 50м прсно и бронза 50м краул Нађа Скендеровић, сребро 50м прсно и 50м леђно, Ивана Вукомановић, бронза 50м леђно и Теа Војнић Кортмис, бронза 50м прсно.

Истог дана је одржан и пливачки маратон на Тиси, где су наступили такмичари ПК „Спартак-Прозивка“ Борислав Фермановић и Бојана Фермановић. Борислав је заузео 1. место у категорији 13-14 година, док је Бојана заузела 2. место у категорији 11-12 година.

Пауза до септембра

После одличних резултата, током целе летње сезоне пливачи и пливачице суботичких клубова су сада на заслуженом одмору до септембра, када ће почети припреме за наставак освајања медаља и пехара на такмичењима у Србији и региону.
Програм обележавања 21. годишњице „Олује“

Постављено: 01.08.2016

Извор: www.subotica.com

Савез српских удружења Севернобачког округа Суботица у наредна четири дана пригодним програмом обележиће 21. годину од војно – полицијске акције „Олуја“ током које и након које је страдао и протеран велики број Срба.

Програм обележавања 21. годишњице „Олује“Савез српских удружења Севернобачког округа Суботица поводом 21. годишњице војно – полицијске акције „Олуја“ пригодним програмом обележава ову тужну годишњицу када је велики број Срба напустио своја вековна огњишта. У склопу обележавања сећања на страдале у „Олуји“ циљ је пригодним програмом присетити се ових за српску популацију у Хрватској врло тешких дана.

Након “Олује”, у Суботици је по речима Комесара за избеглице и миграције Стојана Ивошевића уточиште пронашло око 5.000 грађана с простора некадашње Републике Српске Крајине, док је током ратова 90-их у Суботицу дошло око 12.000 људи.

4. августа 1995. године почела је акција хрватске војске под називом „Олуја“, током које је убијено и нестало око две хиљаде Срба, док је 250.000 протерано са својих огњишта.

Како се наводи у саопштењу Организационог одбора за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба, та акција представља највеће етничко чишћење после Другог светског рата јер никада у историји Европе за тако кратко време (4–7. август 1995. године) није протеран тако велики број људи.

Програм обележавања почиње данас (понедељак) у 18 часова у Вестибилу Градске куће отварањем изложбе слика посвећене страдању Срба у Крајини, док ће се од 19 часова одржати трибину посвећеној страдању Срба у Хрватској.

У уторак од 19 часова у Дечјем позоришту одржаће се промоција филма о страдању Срба у Крајини. Наредног дана (среда) од 18 часова у Дечјем позоришту биће одржана промоција књиге историчара др Миљана Мицића посвећена страдању Срба у Првом светском рату уз музичку пратњу групе „Звуци с камена“.

Последњег дана, у четвртак 4. августа, са почетком у 9 часова у Цркви Вазнесења Господњег одржаће се помен жртвама страдалим у „Олуји“.

У петак у 12 часова ће се огласити црквена звона на православним храмовима на територији целе Србије, као и једноличан звук сирена за општу опасност, а пет минута касније и испрекидани завијајући звук сирена за престанак опште опасности.

Обележавање овог тужног сећања и велике трагедије за српски народ организује Савез српских удружења СБ округа уз подршку локалне самоуправе.


Одржана 4. регата „Палићка једра“

Постављено: 13.07.2016

Извор: www.subotica.com

За викенд на Палићу одржана је традиционална једриличарска регата „Палићка једра“, четврта по реду, која је окупила 36 једриличара из 7 клубова из Србије.Поред домаћина ЈК „Рефул“, на регати су учествовали још ЈК „Палић“, „Војводина“ (Нови Сад), „АЈК“ (Београд), „Земун“ , „Гемаџ“ (Београд) и НЦ „Палилула“ (Београда).

Првог дана се једрило по одличним условима за једрење, уз лепо и сунчано време, умерену облачност и северозападни ветар просечне брзине 11 чворова. Ођедрена су сва четири плова предвиђена за тај дан. Другог дана ветар је био промењив, дувао је са све четири стране. Поред више покушаја регатни одбор је успео да постави поље по ком су једрилице отпловиле још један плов.

После 5. отпловљених пловова у два такмичарска дана комплетирана је регата и сазнали смо коначне пласмане и победнике по класама.

У „ветеранској“ класи „Финн“ победник је Атила Дубичанац (ЈК „Палић“), у класи „Ласер Радиал“ најбоља је била Ивона Косор (АЈК), у кадетској класи „Ласер 4.7“ први је био Јован Стојановић, док је у класи за најмлађе „Оптимист“ победница Ана Јовановић (ЈК „Гемаџ“).

Што се тиче резултата такмичара ЈК „Рефул“, домћина ове регате, Петра Буљовчић је била 4. у генералном пласману, 3. код девојчица и 3. међу такмичаркама до 12 година у класи „Оптимист“.Стела Буљовчић је на овој регати била трећа у класи „Радиал“, а у класи „Ласер 4.7“ Софија Добричкичетврта, док је Макарије Јакшић био шести.

Чланица ЈК „Палић“ Кристина Боја заузела је 2. место у класи „Ласер 4.7“.

Председник ЈК „Рефул“ Златко Буљовчић захвалио се свима који су помогли у организацији и својим ангажманом допринели да ова спортска манифестација још једном испуни очекивања. – „Приликом организације ове регате, као и раније, обратили смо се актуелном члану Градског већа за спорт и омладину Немањи Симовићу, од кога смо, за разлику од претходних обраћања када смо остали без одговора и подршке, добили обећање о накнади дела материјалних средстава потребних за успешну организацију, те смо охрабрени постигнутим договором уложили максимални труд, да што успешније организујемо 4. Палићка једра, у чему смо, по утисцима такмичара и гостију и успели“ – рекао је Буљовчић и додао да се нада да ће у будућности сарадња са градом и чланом ГВ за спорт и омладину допринети заједничком циљу да Палићко језеро преузме примат као Регионални наутички центар.


ФИЛМСКИ КЛАСИЦИ ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ

Постављено: 01.07.2016 . год

Извор: www.subotica.com

Селекција “Класици на тргу” Фестивала европског филма Палић, након веома успешних претходних издања, представиће ове године у оквиру предфестивалског програма на прелепом суботичком Тргу слободе пет врхунских филмских класика рестаурисаних и припремљених за савремену дигиталну приказивачку технику.

Програм ће отворити 10. јула у 21.30х изузетно остварење Фолкера Шлендорфа „Лимени добош” (1979) снимљено по истоименом ремек-делу нобеловца Гинтера Граса. Филм, који је својевремено добио Оскара за најбољи страни филм и Златну палму у Кану (1979. заједно са „Апокалипса данас”), прати живот Оскара Матзератха који је добивши лимени добош са три године одлучио – посматрајући сулуди свет око себе на прагу Другог светског рата у Немачкој – да не жели да одрасте…Дан касније следи чувени мађарски филм „Љубав” Кароља Мака из 1971. године који је ове године приказан у програму Кански Класици, по многим критичарима један од најзначајњих мађарских флимова свих времена.

С обзиром да је ове године кинематографија Балтика у фокусу, за публику је оквиру програма “Класици на тргу” припремљен и одличан летонски документарац Франка Херца и Владимира Ајзнера “Било једном седам Симеона” (1989) о седморици браће џез музичара узраста од пет до двадесет година који су заједно са мајком 1988. године отели путнички авион у жељи да напусте Совјетски Савез.

Ту је затим и литвански класик “Осећања” (1968) који, базиран на приповетци летонског новелисте Ејонаса Ливаса, описује хаотични период Другог светског рата кроз однос два брата, једног посвећеног породици; другог посвећеног политичким идеалима. Овако подељена браћа симболизују расцепљену домовину.

Програм “Класици на тргу” затвориће 14. јула естонски научно-фантастични филм “Хотел Код изгубљеног алпинисте” (1979) снимљен према култном роману браће Стругацки (Аркадиј и Борис), интригантна прича која чудан заплет добија након што полицајца, који по пријави дође у изоловани хотел на Алпима, одсече од околног света снежна лавина.

Пријатељ селекције “Класици на тргу” је компанија Инфостуд из Суботице.

Све пројекције почињу у 21.30х, а улаз је бесплатан!


ОДРЖАНА „ВОЈВОЂАНСКА КОНФЕРЕНЦИЈАО ЕНЕРГЕТИЦИ 2016“

Постављено: 30.06.2016 . год

Извор: www.subotica.com

У организацији Скупштине Војводине, Генералног конзулата Републике Мађарске и Мађарске националне трговачке куће у Великој већници Градске куће одржана је „Војвођанска конференција о енергетици 2016“.Идеја за одржавањем конференције посвећене енергетском сектору произашла је из тежње да се повећа број страних инвеститора који су спремни да улажу на територији Србије у ову област. Међу учесницима биле су заинтересоване фирме из Мађарске, представници Града Суботице и Покрајинске владе, банкарског сектора, као и стручњаци из области енергетике две земље.

Да је конференција добра прилика за подстицање сарадње у овој области, сматра и генерални конзул Републике Мађарске у Србији, Јанош Бабић.

– Видели смо по неким истраживањима да у области енергетике која између осталог, обухвата топлане и зелену енергију, у Србији нема већег мађарског улагања и инвестиција. Уз помоћ Мађарске трговачке куће и Министарства спољних послова нашли смо пуно заинтересованих фирми, спремних да се појаве да тржишту Србије. Конференција је добра могућност да се остваре контакти. Са две, три општине разговори су већ на добром путу, а мислим да ће након ове конференције бити више добрих вести и започетих преговора – каже генерални конзул, Јанош Бабић.

Узрок недовољне заступљености страних инвеститора у области енергетике, помоћник генералног директора ЈКП „Београдске електране“, Петар Васиљевић види у честим променама власти на локалном нивоу.

– Пројекти у области енергетике не могу бити реализовани у кратком року, потребно је две, три или чак четири године а инвестиционе вредности су до неколико милиона евра. Очекујем да ћемо после ове конференције направити позитиван искорак и остварити конкретне и видљиве резултате у примени технологије-каже Петар Васиљевић и додаје – Неопходна је боља информисаност представника локалних самоуправа о потенцијалима и бенефитима коришћења савремених технологија, посебно у области обновљивих извора енергије. Такође, за имплементацију нових пројеката у овој области неопходни су и подстицаји у виду бесповратних средстава.


ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „др ФЕРЕНЦ БОДРОГВАРИ“

Постављено: 28.06.2016 . год

Извор: www.subotica.com

У Великој већници Градске куће синоћ су свечано уручена признања „др Ференц Бодрогвари“ за изузетан допринос у културном стваралаштву града. Овогодишње добитнице су професорка класичног балета, Наталија Раичевић, књижевница Моника Чик и песникиња Жељка Зелић.Признање које носи име великог филозофа, писца и професора додељује се за истакнута остварења на пољу ликовне, музичке уметности и књижевности ствараоцима до 40 година старости. Награде младим уметницама су уручили председник Скупштине града, Тивадар Бунфорд и заменица градоначелника, Тимеа Хорват.

– Наш град је сада поноснији и богатији за три уметнице, чији су радови допринели развоју културног и интелектуалног стваралаштва и на тај начин показали стварне вредности. Сматрам да је то велики успех, јер у данашњем модерном, ужурбаном свету није лако мотивисати младе генерације на стварање уметничких дела. Ове младе уметице су нам улиле наду да културне вредности у нашем граду не бледе, него се даље развијају – рекао је Бунфорд.

Једна од добитница, професорка класичног балета, Наталија Раичевић је рекла да јој је признање веома значајно, не само као подстрех за даљи професионални напредак, него и на личном плану.

– Награда има велики значај за моју породицу, јер је др Бодрогвари био професор моје маме у Гимназији. Желела бих да се захвалим свим мојим професорима Балетске школе у Новом Саду, Академије принцезе Грејс Кели у Монте Карлу, као и мојим педагозима у Француској где сам дипломирала. Веома ми је значајно што је град препознао класични балет као професију и ова награда ми је само подстицај за даљи рад. Надам се да ће једног дана неко од мојих ђака преузети ову награду – каже Наталија Раичевић и открива – Планирам да негујем класичан балет у Суботици и волела бих да се једнога дана на сцени Народног позоришта заигра професионални балет.

На признању се захвалила и Жељка Зелић, дипломирани новинар. – „Драго ми је што је ова награда дошла од града, јер је ово прва награда, овакве врсте, у мојим досадашњим књижевним радовима. На неки начин, даје ми ветар у леђа, да наставим даље са радом и оправдам ово признање.“ – рекла је Жељка Зелић

Трећа добитница је Моника Чик, професорка Мађарског језика и књижевности.

– „Срећна сам због овог признања. Упознала сам много уметника, библиотекара, културних радника и љубитеља књижевности у граду, који су ми пуно помогли у раду.“ – изјавила је Моника Чик.

Познати суботички, али и југословенски писац, филозоф и интелектуалац, др Ференц Бодрогвари рођен је 1935. године у Бездану. Био је први добитник награде „Шаман“ која му је у Великој већници уручена 1979. године, само пола године пре његовог одласка у вечност. Након његове смрти, донета је одлука да ово признање понесе име свог првог добитника.


ХРАБРОСТ И ПОДРШКА – ОСНОВА ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Постављено: 23.06.2016 . год

Извор: www.subotica.com

У Кафеу „Прича“ одржан је Скуп предузетница „Бизнис ћоше“ на тему „Како пословати у Србији када сте жена“ у организацији Центра за лични и професионални развој „Едуцом“.Са идејом подстицања женског предузетништва, о својим пословним успесима говорило је шест предузетница из нашег града. Оне су почетницама у бизнису или женама које тек желе да се одваже на овај корак говориле препрекама на које су наилазиле, као и путу до успеха. Суботица је седми град у којем је одржано „Бизнис ћоше“ уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова.

– Циљ нам је да мотивишемо жене које желе да постану предузетнице, као и да се оне које то већ јесу, да се умреже и тако направе пословну сарадњу. Пројектом је обухваћено шест градова и до сада смо чули стварна искуства преко 20 предузетница у различитим сферама бизниса. Оне су говориле о својим првим пословним одлукама и подршци коју су добијале са различитих конкурса, јер је у почетку најважнија храброст за започињање посла, а затим и подршка. Панелистикње из Суботице су прави пример јер својим радом показују да се може постићи успех у Србији у приватном бизнису – каже Станислава Зец из организације “Едуцом“ и додаје – Имали смо пуно позитивних и интересантних прича. У Зрењанину и Сремској Митровици представиле су нам се свекрве које са снајама воде предузећа. Имали смо прилику да чујемо да је предузетница у Сремској Митровици чак две снаје ангажовала и навела их да отворе своја предузећа, па видимо да често и не важи оно правило да се свекрве и снаје не воле.

Како предузетништво и мајчинство не морају међусобно да се искључују, заинтересованим женама показала је једна од панелисткиња, Маја Габрић Стипић, мајка троје деце. Како је по струци мастер психолог, у време када се остварила и у најважнијој животној улози желела је да повеже те две љубави, па је основала вртић „Мали таленти“. – Вртић сам основала у јуну 2013. године. Сада имамо 6 запослених и 45 породица које користе нашу услугу. У раду користимо НТЦ систем учења који подстиче интелектуални развој и функционално мишљење. Посебан квалитет пружамо кроз индивидуално праћење сваког детета од стране психолога, како би развили њихове способности и уклонили евентуалне развојне потешкоће. Стално се трудимо да усавршавамо наш рад што потврђују и признања која смо добили за неке од идеја.

Инсититуционалну подршку организацији скупа пружила је Регионална развојна агенција „Панонрег“ испред које је менажер сектора за предузетништво, Љубица Месарош, указала на актуелне конкурсе и активности ради пружања помоћи у бизнису.


СВЕЧАНО ОТВОРЕН 10. МЕЂУНАРОДНИ И РЕГИОНАЛНИ САЈАМ ПРИВРЕДЕ „СуСајам 2016“

Постављено: 02.06.2016 . год

Извор: www.subotica.com

Десети Међународни и регионални сајам привреде „Сусајам2016“ на коме своју понуду излаже 200 привредника из Србије, Мађарске, Румуније, Републике, Српске, Немачке, Црне Горе, Македоније отворен је данас у Хали спортова.Тематски сајам је ове године у знаку производње и прераде хране, па 44 одсто излагача чине домаћа и страна предузећа из тих области. Међу излагачима су и фирме из сектора графике, текстила и машинске индустрије, али и градска комунална предузећа која се представљају кроз аспект сервиса грађана.

-Град је потврдио и ове године колико успешно организује сајам иако се његова организација поклопила са изборима, када обично све стаје. У складу са темом сајма, испред Града Суботице стоје озбиљни изазови првенствено у смислу подизања квалитета прехрамбено-прерађивачке индустрије, мислим да је ту један огроман простор у коме Суботица мора да постигне напредак у наредном периоду – каже градоначелник, Јене Маглаи.

Манифестацију је отворио потпредседник Привредне коморе Србије, Зоран Вујовић који је истакао да изузетан значај овог сајма произилази из његовог регионалног карактера и прекограничне сарадње.

– Наше присуство овде је подршка Регионалној привредној комори која је, поред Града Суботица и ЈКП „Суботичке пијаце“, у улози суорганизатора. Посебну важност придајемо чињеници да се он одржава деценију у форми регионалног сајма. То је увек добра прилика за окупљање привредника, склапање послова и унапређење комуникације – рекао је приликом отварања Зоран Вујовић.

Партнери сајма су ове године привредници из берлинског округа Трептов -Копеник. Према њиховој оцени из чињенице да економија Србије показује позитиван раст произилазе велике могућности за сарадњу.

– Сматрам да је Србија због свог положаја и историје део Европе и зато постоји велика перспектива и интерес свих земаља Европске уније да сарађују са Србијом. Иако не познајем довољно привреду Србије, видим да она има велики потенцијал – каже заменик градоначелника округа Берлина, Трептов-Копеник, Гернолд Клем.

Сутра ће сајам бити отворен од 10 до 20 часова, а у суботу до 12 часова, након чега ће бити додељени пехари најбољим излагачима и извучени добитници бројних вредних награда. Улаз је као и претходних година бесплатан.


ИТ караван посетио Суботицу

Постављено: 25.05.2016 . год

Извор: www.subotica.com

У оквиру ИТ каравана, ђацима Основне школе „Соња Маринковић“ одржана је презентација о предностима употребе информационих технологија и безбедном понашању на интернету. Предавање је део кампање за развој информационог друштва, који под слоганом „Паметно и безбедно!“, реализује Министарство трговине, туризма и телекомуникација. (фото: ТВ Суботица)– Суштина ИТ каравана је едукација и промоција савремених технологија у образовању, да се деци приближе предности употребе али и да се упозоре на могуће непријатности које им се често дешавају приликом коришћења друштвених мрежа. Пре две недеље УНИЦЕФ је објавио извештај о дигиталном насиљу којем су деца изложена услед коришћења интернета. То истраживање показује да 90 одсто деце у Србији користи интернет, а чак 85 одсто путем својих мобилних телефона има приступ интернету и друштвеним мрежама. Обавеза је зато државе и свих институација у систему да предузму едукативне мере-каже државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић.

Деци су кроз практичне примере представљене опасности које најчешће вребају приликом коришћења друштвених мрежа. У улози предавача били су наставници који су остварили запажен резултат у коришћењу информационих технологија у припреми наставе.

– Показали смо им примере како могу лако да се увуку у замку коју им интернет пружа. Дали смо им смернице како да избегавају непознате особе на интернету. Упозорили смо их на чињеницу да је преко 30 одсто профила на друштвеним мрежама под лажним именом отворено те да када некога прихватају за пријатеља морају бити сигурни да је то особа коју лично познају-каже један од предавача, наставник из Апатина, Саша Шапановић.


ДОНАЦИЈА МЕДИЦИНСКЕ ОПРЕМЕ ДЕЧИЈЕМ ОДЕЉЕЊУ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ

Постављено: 19.04.2016. год

Извор: www.subotica.com

Захваљујући хуманитарним активностима удружења „Сабор Србије“ из Ванкувера Одељење педијатрије Опште болнице добило је два холтер апарата за ЕКГ и један пулсни оксиметар.Средства за медицинску опрему у вредности од 8000 евра су прикупљена на донаторској вечери, која се традиционално организује у фебруару месецу са циљем побољшања услова на дечјим одељењима болница у Србији.

– Од господина Драгана Пауновића, који је на челу организације „Сабор Србије“ из Ванкувера сам сазнала да сваке године неко из дијаспоре припрема причу о свом граду. Ове године је на донаторској вечери био представљен наш град, кроз филм који су припремили Роберт и Божана Сабо Шипош, који су пореклом из Суботице. Када су нам јавили да ћемо ми добити опрему, ја сам тражила да то буде баш холтер за 24-часовно праћење рада срца и пулсни оксиметар. Пулсни оксиметар је мали апарат, који се користи свакодневно када желимо да видимо какве су потребе за кисеоником, код деце која имају напад астме. Такође, два холтера која смо добили су нам изузетно значајна, јер имамо два застарела која су често кваре. Праћење рада срца детета је рутинска пракса, тако да ће нам ова два савремена апарата бити веома драгоцена-каже начелница Одељења педијатрије Опште болнице, др Катја Пулева.Докторка Пулева је подсетила да је управо захваљујући бројним донацијама, Одељење педијатрије Опште болнице данас опремљено најсавременијим медицинским апаратима у складу са свим стандардима, предвиђеним за секундарну здраствену заштиту.


ОТВОРЕН ГРАДСКИ ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР

Постављено: 15.04.2016. год

Извор: www.subotica.com

У реновираним просторијама у оквиру аутобуске станице данас је свечано отворен градски Омладински центар, чије је опремање и оснивање подржало Министарство спорта и омладине са 1,2 милиона динара.

Простор је намењем младима, којих у нашем граду има око 26 хиљада. Они ће ту моћи да бораве, да се опусте и друже. На располагању су им стони фудбал, пинг-понг, интернет и литеарарни клуб и други садржаји. Просторије Омладинског центра за сада ће бити отворене само понедељком и средом.

– Омладински центар је део истоименог пројекта који је финансиран од стране Министарства омладине и спорта, део новца утрошен је за опремање простора а део за обуку младих за волонтеризам и активизам – објаснила је Дејана Балтес, координаторка локалне Канцеларије за младе. – Простор је отворен и за удружења и неформалне групе младих, који овде могу бесплатно да обављају своје активности.

Првобитна идеја била је да простор Омладинског центра буде у Дому војске на Корзоу. Она, међутим, није наишла на подршку града.

– Пре четири године град није имао никакву стратегију и план за младе. Сада имамо Локални акциони план, Канцеларију за младе и један систем који функционише – истакао је Вјекослав Острогонац, члан Градског већа за спорт и омладину, додајући да је за младе из градске касе опредељено око шест милиона динара. – Жао нам је што овај центар није на Корзоу, што су одређене политичке струје гледале своје интересе и нису дозволили да он буде тамо.

Отварању Омладинског центра присуствовао је и градоначелник Јене Маглаи, који је поручио да ово место треба да буде дом младих и место за будућност Суботице.

– Имамо још много тога да урадимо, морамо да учинимо све да млади остану у овом граду, пронађу себе у њему и буду будућност заједнице – истакао је Маглаи.


ШТАМПАРИЈА ЧИКОШ – ДОБАР ПРИМЕР ЗАПОШЉАВАЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Постављено: 12.04.2016. год

Извор: www.subotica.com

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, посетио је данас предузеће за запошљавање и професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом ,,Чикош штампа“ у Суботици, наводи се у саопштењу овог Министарства.Државни секретар Иванишевић је након обиласка производних погона и разговора са руководством предузећа истакао да је задовољан досадашњом сарадњом и подсетио да је Влада Србије у 2015. години за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом издвојила 500 милиона динара, а у овој години 550 милиона динара. Министарство за рад је по основу субвенције зарада за ОСИ и стручна лица, за рефундацију трошкова и набавку репроматеријала предузећу .,,Чикош штампи“ у прошлој години исплатило 18,5 милиона динара. Иванишевић је још једном нагласио да је приоритет Министарства пре свега запошљавање особа са инвалидитетом и посебним потребама.

Директор ,,Чикош штампе“, Игор Чикош, се захвалио на изузетној сарадњи, разумевању и финансијској помоћи Министарства и рекао да се нада да ће се та сарадња наставити и у наредном периоду. ,,Чикош штампа“ послује од 1991. године. Предузеће има 52 запослена, од којих су 34 особе са инвалидитетом.


ДОМ ЗДРАВЉА ДОБИО ДИДАКТИЧКИ МАТЕРИЈАЛ

Постављено: 08.04.2016. год

Извор: www.subotica.com

У Развојно саветовалиште Центра за заштиту жена и деце Дома здравља данас је стигла вредна донација у виду дидактичког материјала, који је донирала компанија “Телеком Србија” у оквиру програма сарадње УНИЦЕФ-а и Министарства здравља.Програм је усмерен на унапређење развоја у раном детињству, који се спроводи у сарадњи са партнерским организацијама и здравственим институцијама широм Србије.

Захваљујући донацији здравствени радници ће моћи да провере и стимулишу развој одређених вештина код деце и на време уоче евентуална кашњења у њиховом развоју.

– Развојно саветовалиште има један изузетно значајан и одговоран задатак, а то је праћење деце и свих поремећаја у најранијем детињству и због тога захтева тимски рад педијатара, логопеда, психолога, дефектолога, социолога… – истакла је др Мила Богдановић Дујмић, директорка Дома здравља. – Донација ће изутено користити при раду саветовалишта, рад са децом ће бити много квалитетнији, а рад са родитељима лакши.УНИЦЕФ већ годинама реализује бројне програме који се тиче раног развоја деце.

– Улагање у развој у раном детињству је од кључног значаја за свако дете и за сваку породицу, јер се у првим годинама поставља темељ успешног дечијег развоја, а пропусти који могу да се десе могу да имају велике последице – објаснила је Јелена Зајегановић Јаковљевић, руководилац УНИЦЕФ програма за рани развој деце. – Ово је саветовалиште које је познато у целој Србији и које има вишедеценијско искуство. Родитељи су једини ослонац деци у раном развоју и зато је сарадња УНИЦЕФ-а и Министарства здравља усмерена на оснаживање здравственог система у свим службама које помажу родитељима. Ово је само почетак наше сарадње, а надам се да ћемо у наредном периоду радити и на другим активностима, које се тичу обуке и унапређења рада запослених.

Донирањем дидактичких материјала, компанија “Телеком” желела је да пружи подршку како најмлађим пацијентима и њиховим родитељима, тако и здравственим радницима.

– Као друштвено одговорно предузеће трудимо се да помажемо младе и образовање. Посебно ми је драго што смо ову акцију са УНИЦЕФ-ом почели управо у Суботици – нагласио је Илија Марков, извршне јединице Суботица.


СУБОТИЦА ДОМАЋИН СКУПА О ПИЈАЧНОЈ ДЕЛАТНОСТИ

Постављено: 08.04.2016. год

Извор: www.subotica.com

На Палићу се одржава Међународни скуп о пијачној делатности, други по реду, посвећен актуелном стању у овој области у региону. Скуп је окупио учеснике из Мађарске, Македоније, Федерације БиХ, Републике Српске, као и представнике скоро свих већих пијачних предузећа из наше земље.

– На скупу је, између осталог, било речи о формирању цена, издавања простора, односно тезги у закуп, као и наплати пијачних услуга – навела је Илинка Вукоја, директорка ЈКП „Суботичке пијаце“. – Разматрали смо и могућност за потписивање меморандума и покретање иницијативе за формирање регионалне асоцијације пијачних радника.

По мишљењу Бранислава Јоке, директора ЈП „Тржница“, која је и домаћин скупа, оваква окупљања имају вишеструку корист за све учеснике.

– Иза нас су веома озбиљни и конструктивни састанци и скуп из кога ћемо сви извући поруке – нагласио је Јока.

Скуп је изазвао велико интересовање комуналних предузећа која се баве овом делатношћу, а примера ради, из Македоније је дошло 14 представника седам предузећа.

– За нас је веома значајна размена искуства како је ова делатност организована у региону, како се формирају цене и како да сви заједно учинимо да она иде ка сталном развоју – сматра Даниела Михајловска Василевска, секретар Удружења за комуналне делатности и Групације за пијаце при Привредној комори Македоније.

У пијачној делатности свакодневно ради више од 80 хиљада људи а промет који се остварује чини петину укупног промета на територији Србији.

Како је најавио Саво Дувњак, извршни директор Пословног удружења „Пијаце Србије”, ускоро ће бити представљено обимно истраживање, рађено на националном нивоу, које је обухватило десет хиљада испитаника из десет градова. Циљ истраживања је да да значајне смернице у будућем развоју пијачне делатности.


ЈОШ ЈЕДАН ВЕЛИКИ УСПЕХ ОДЕЉЕЊА ГЕНЕТИКЕ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ СУБОТИЦА

Постављено: 07.04.2016. год

Извор: www. subotickenovine.rs

Само месец дана након прве на свету клиничке валидације феталног генома, одељење генетике Опште Болнице Суботица иде у корак са епохалним остварењем. Ових дана, у Америку је из Србије „полетео“ први фетални геном у тамошњи планетарни молекуларни центар. То је нови успех суботичке болнице, лидера популационог програма за здраво потомство у Србији, изјавила је специјално за „Суботичке новине“ др Јасмина Дурковић, која је прва из наше земље добила зелено светло да у тамошњи центар пошаље генетске узорке.Генетски скрининг на Даунов синдром ради се код сваке труднице у раној трудноћи као обавезни вид здравствене заштите преко Фонда за здравствено осигурање. Већ је познато да је Суботица град у коме је пре 17 година, први пут у Србији, почео да се ради јединствен популациони генетски програм који је основала прим. др сци мед Јасмина Дурковић.

Иако је одељење генетике суботичке болнице лидер у генетском скринингу са бројним стручним признањима и научним радовима у светској научној бази, та метода није коначна дијагноза.

– Генетски скрининг је мозаик параметара ултразвука и бебиних продуката из мајчине крви на основу којих се издваја трудница која има висок ризик да носи плод са генетском грешком и која мора да се упути на хромозомску анализу из плодове воде (амниоцентезу), односно кариотип плода. Обзиром да је амниоцентеза инвазивна процедура јер се узорак директно узима пункцијом из утробе мајке, те има ризик од побачаја и инфекције, многе труднице га одбијају. На жалост било је више случајева трудница које су после пункције плодове воде имале побачај и изгубиле здраву бебу. С друге стране има доста рођених

Даунових синдрома јер је трудница одбила да уради амниоцентезу коју је препоручио генетичар – објашњава др Дурковић.

Први фетални геном из Србије стигао у планетарни центар у УСА

Према речима др Дурковић, 2011. године откривено је да у крви мајке слободно циркулише бебина ДНК, чиме је отворена нова ера неинвазивних пренаталних тестова. Одржана је конфереција земаља Европе, на којој су били стручњаци и других континената, а из Србије је позван генетичар суботичке болнице др Јасмина Дурковић која је међу првима у свету почела да ради популациони генетски скрининг у првом триместру трудноће. На конференцији су изнети експерименти и потешкоће да се уради очитавање бебине ДНК из мајчине крви, а у најпознатијем молекуларном центру на свету, америчком СЕQУЕНОМ- у очитан је први пут део бебиног ДНК из мајчине крви из кога су после настали тестови који се користе у Европи.

– Анализа је међутим обухватала само пар хромозома и није могла бити адекватна замена за анализу плодове воде која анализира све хромозоме, односно цео кариотип плода. Генетичари у америчком молекуларном центру су наставили вредно да раде научна истраживања, те је дошло до револуције у овом веку и епохални догађај је уписан у историју генетике 26. фебруара ове године, када је у светском молекуларном центру СЕQУЕНОМ УСА урађена прва клиничка валидација очитаног феталног ДНК из мајчине крви. Очитан је фетални геном, односно сви хромозоми, као најсавршенија пренатална анализа феталног ДНК из мајчине крви у једином на свету, планетарном молекуларном центру у Америци. Анализира се структура сваког хромозома, идентификују најмање структурне генетске грешке, више него што се може видети амниоцентезом, а без ризика од побачаја, вађењем мајчине крви из руке. Пункцијом плодове воде узорак се анализира микроскопом, оно што око биолога може видети. ДНК анализа се ради најсавременијом молекуларном технологијом која детектује све што човек не може да види кроз микроскоп. У хуманом ДНК су означене тачке које су осетљиве на разне штетне спољашње факторе, где се најчешће дешава прелом и губитак дела ДНК што има за последицу тежак и неизлечив, доживотан поремећај психомоторног развоја детета. Тај микронски губитак не може да види микроскоп после пункције плодове воде. У планетарном америчком центру очитавањем феталног генома детектују се и ова микронска оштећења ДНК. Потврђена је сигурност 100% на хромозомске аберације као на пример Даунов синдром, а преко 30% хромозомских абнормалности може да се открије само очитавањем феталног генома у америчком планетарном центру – каже др Дурковић.

Очитавање генома – на врху светске пирамиде – У феталном геному како тврди др Дурковић, нема записа вере, нације, Истока и Запада, већ постоје само две категорије за целу планету, здраве и болесне бебе. 28. марта, ове године како је навела – узлетеле су две „нерођене бебе“ у исто време из Суботице, једна од родитеља српске, а друга мађарске националности, једна поред друге заједно преко океана на врх светске пирамиде. За пет дана биће очитан геном наша два првенца, два потомка Србије, изјавила је др Дурковић.

Оно што је успех за Србију, односно одељење генетике суботичке болнице је, да је само након месец дана, након прве на свету клиничке валидације феталног генома, први фетални геном „полетео“ и из Србије преко океана.

– То је нови трофеј генетичара болнице Суботица, лидера популационог програма за здраво потомство. Суботичка генетика је прва у држави почела генетски скрининг на целој популацији, прва направила програм одређивања ризика популације после бомбардовања испитивањем побачених фетуса, била носилац генетичких испитивања у државном пројекту. Договорено је да ће генетичар Суботице први добити из Европске Уније Криптор генетски скрининг са отвореним ФМФ програмом и технологијом Нобелове награде, а сада је очитан први фетални геном Србије из Болнице Суботица. У веку у коме живимо поремећена је биолошка равнотежа у еколошком систему на целој планети, ратовима, озонским рупама, разним загађењима. Генетски молекуларни центар СЕQУЕНОМ УСА својим епохалним открићем очитавања феталног генома представља јединствен пут ка здравом потомству на планети – истиче др Јасмина Дурковић.


ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА, ПОД СЛОГАНОМ „ПОБЕДИ ДИЈАБЕТЕС“

Постављено: 07.04.2016. год

Извор: www. tvsubotica.com

Поводом Светског дана здравља, који се ове године обележава под слоганом „Победи дијабетес“, одржана је конференција за медије, на којој су представници Завода за јавно здравље, Дома здравља, Црвеног крста, Апотеке Суботица и Удружења грађана Плаво срце истакли значај подизања свести о превенцији ове болести.Дијабетес или шећерна болест је најчешћа метаболичка болест савременог доба. То је обољење у коме је ниво шећера у крви изнад нормалних вредности, због смањеног лучења инсулина или због дефекта у његовом дејству. Према процени Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, у Републици Србији од дијабетеса болује приближно 600.000 особа, што ово обољење сврстава на пето место водећих узрока умирања нашег становништва.

– Подаци о морталитету од шећерне болести, у Севернобачком округу 2015. године су следећи: шећерна болест је била основни узрок смрти код 83 особе (34 мушког и 49 особа женског пола), предходни узрок смрти код 21 особе (10 мушког и 11 женског пола), према старости посматрано, учесталост умирања расте са годинама старости, а значајно, после седамдесете године живота. Према најновијим проценама Интернационалне дијабетес федерације данас у свету свака дванаеста особа, или око 378 милиона људи, има дијабетес. Сваких седам секунди се догоди да једна особа изгуби живот, од последица ове болести, каже др Зорица В. Драгаш, ЗЗЈЗ:

Постоје два типа дијабетеса. Тип 1, који настаје у детињству, када панкреас не производи довољну количину инсулина и Тип 2, као најчешћи облик дијабетеса, у ком панкреас производи инсулин, али тело не може ефикасно да га искористи. Главни фактор ризика овог типа је гојазност.

– Смањењем прекомерне телесне тежине за 10 посто, смањујете ризик за дијабетес за 50 посто, а тиме и редукујете крвни притисак и укупни холестерол за 10 посто. Дијабетес је болест која не боли, може се имати више година а да то не осетите. Ова болести је често наследна. Рано откривање шећерне болести, обезбеђује дуг и квалитетан живот, уз поштовање неколико једноставних правила, док касно откривање, доводи до озбиљног угрожавања срца, крвних судова, бубрега и нервног система. Ако већ имате ову болест, онда је важно превенирати компликације дијабетеса, зато су редовне годишње контроле код изабраног лекара у саветовалиштима за дијабетес од изузетног значаја, рекла је на конференцији прим др Радмила Павић, Превентивни центар ДЗ Суботица.

Уколико се растући тренд обољевања од дијабетеса настави, у наредних 20 година, број оболелих особа ће се повећати чак за 50 процената, због тога су мере превенције од изузетног значаја.

У циљу промоције ових мера, Завод за јавно здравље и Дом здравља, сутра у периоду од 9 до 12 часова, у маркету Рода код Болнице, организује акцију бесплатног мерења нивоа шећера и масноће у крви и крвног притиска.


ПОЧЕЛА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „УПРАВЉАЊЕ МИГРАНТСКОМ КРИЗОМ“

Постављено: 06.04.2016. год

Извор: www. Subotica.com

У хотелу „Патриа“ данас је почела дводневна регионална конференција „Управљање мигрантском кризом“, коју организују Министарство унутрашњих послова и Фондација Ханс Зајдел.

На конференцији, поред Србије, учествује седам земаља региона, а скуп ће, уз анализу тренутног стања, донети и усаглашене ставове због наговештаја поновног усложњавања ситуације и угрожавања државне границе.

– После затварања „балканске руте“ сигурно је одређен број миграната остао у простору, у прихватним центрима у Прешеву и Шиду, а имамо и покушаје илегалних улазака из правца Македоније и Бугарске. Активност кријумчара је нешто већа у односу на период када је та рута била регуларна – каже Миленко Божовић, начелник Управе граничне полиције Србије. – На овој конференцији разменићемо досадашња искуства, осврнути се на актуелно стање и говорити о ономе што нас очекује у наредном периоду. Са свим граничним полицијама имамо добру сарадњу.

Како је речено на почетку скупа, током прошле године регистровано је око 600.000 миграната а поднето је 759 кривичних пријава за кријумчарење људи против 1.127 лица. У прва три месеца ове године, регистровано је око 100.000 миграната, а поднето је 57 кривичних пријава против 90 лица. Тренутно у Србији има око хиљаду миграната.

Немачка Фондације Ханс Зајдел са Управом граничне полиције Србије сарађује скоро 15 година.

– Надамо да ће овом данашњом конференцијом бити унапређена комуникација и побољшан рад и сарадња у контексту мигрантске кризе, дакле Граничне полиције Републике Србије са полицијама суседних земаља – истакао је Луц Кобер, представник фондације.

– На скупу учествују и представници граничних полиција Македоније, Бугарске, Румуније, Мађарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе.


ЗАХТЕВИ ЗА КОНВЕРЗИЈУ УБУДУЋЕ И У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Постављено: 05.04.2016. год

Извор: www.subotica.com

У циљу пружања помоћи грађанима који желе да поднесу захтев за претварање права коришћења у право својине на градјевинском земљишту, а како би избегли непотребне трошкове путовања и чекање на шалтерима, Градска управа Града Суботице постигла је договор са Републичким геодетским заводом – Служба за катастар непокретноси Суботица да се пријем захтева може обављати и у Месним заједницама Града Суботице, а потом прослеђивати овом органу на даљњи поступак.

Захтев се подноси на прописаном обрасцу који градјани могу преузети у Месној заједници, захтев подноси лично корисник грађевинског земљишта, а у случају када има више сувласника на грађевинском земљишту које је предмет конверзије, захтев може поднети само један од сувласника-корисника.

Уз захтев је потребно донети на увид:

– личну карту или другу важећу јаву исправу.

– уколико корисник располаже неком од исправа (Лист непокретности, Решење о наследјивању, купопродајни уговор и др.) из којих се може преузети податак о броју парцеле и катастарској општини на којој се налази градјевинско земљиште које је предмет конверзије, потебно је исту донети на увид.

– уколико подносилац захтева не располаже ни једном од наведених исправа овластиће секретара месне заједнице да у његово име може преузети тражени податак са сајта Републичког геодетског завода-јавни увид.

– на истом захтеву могу се евидентирати подаци за више непокретности.

– уз захтев се прилаже и доказ о уплаћеној Републичкој административној такси у износу од 300,00 динара.

Пријем захтева врши се у Месној заједници према устаљеном радном времену.


АГРАР СЕВЕРНОБАЧКОГ ОКРУГА ЗА ПРИМЕР

Постављено: 31.03.2016. год

Извор: www.subotica.com

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић обишла је данас Севернобачки округ и са привредницима и пољопривредницима разговарала о актуелном стању и проблемима аграра у овој регији.

Министарка са тимом сарадника обишла је данас Мали Иђош, где се упознала са реализацијом пројекта канала и вештачког језера, инвестиције вредне око седам милиона евра, а потом обишла фарму пилића „Агриромагна“, Бачку Тополу и Индустрију меса „Топола“, и на послетку, Суботицу где је посетила Винарију „Звонко Богдан“ и у Регионалној привредној комори присуствовала састанку Одбора за пољопривреду, прехрамбену индустрију, водопривреду, шумарство и задругарство. Домаћин посете била је Регионална комора Суботица.

– Могу да кажем да сам врло позитвно изненађена оним што сам видела, задовољна сам што су њиве обрађене, што је све припремљено за предстојеће радове, што фарме и предузећа успешно послују. Једном речју, затекла сам оптимизам и добар амбијент који најављује добру производну годину – истакла министарка Снежана Богосављевић Бошковић.

По речима министарке, Србија је у протекле две године забележила добре резултате у пољопривреди, са суфицитом који прелази милијарду евра, прошле годне бележила се већа производња воћа, поврћа, меса и млека.

– Морамо напоменути да је цена пољопривредних производа била нижа него 2014 за готово 19 процената, што још више говори о добрим резултатима у пољопривредној производњи – истакла је министарка. – Међутим, наши потенцијали су далеко већи, али смо показали да умемо и можемо да радимо и да за пољопривреду долазе бољи дани. Пољопривреда и прехрамбена индустрија су области у којима се крије на хиљаде радних места и верујем да ћемо сви заједно успети да те потенцијале све више користимо.Највише полемика ових дана води се око Закона о пољопривредном земљишту, којим државне оранице по праву пречега могу да закупе сточари и то по систему „један хектар за једно грло“. Због ове одлуке највише негодују ратари, а у неким локалним самоуправама, као што је наш град, има више грла него расположивих хектара.

– У изради закона учествовали су и ратари и сточари, није могуће свима удовољити, али све треба саслушати. Закон не може преко ноћи да реши огромне нагомилане проблеме, а донет је да бисмо државно пољопривредно земљиште ставили у функцију, јер око 500 хиљада хектара није легално коришћено или се није уопште обрађивало и држава је губила огромна средства – објаснила је министарка, додајући да је свих 145 општина у Србији поднело годишњи програм за закуп државних ораница. – У локалним самоуправама где има проблема, пољопривредници и челници општина заједничким договором дошли су до решења, као што је случај у Бачкој Тополи. Приоритет је на сточарству, које је у великом проблему, мере подршке смо задржали а неке подстицаје и повећали, организовали интервентан откуп млека и свиња и учинили све што је у нашој надлежности. Нисмо се бавили продајом земље странцима, већ продајом домаћим пољопривредницима, физичким лицима и то смо јасно дефинисали, да онај ко има до 30 хектара може да купи још највише 20 али под условом да има пребивалиште на територији општине и регистровано газдинство најмање пет година.


НОВИ ЗАКОН О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ

Постављено: 03.03.2016. год

Извор: www.subotica.com

Новим Законом о извршењу и обезбеђењу, који ће на снагу ступити 1. јула ове године, већи део поступка спровођења извршења ће бити поверен јавним извршитељима. Како нови Закон о извршењу и обезбеђењу доноси нову концепцију спровођења извршења, у организацији Министарства правде и Коморе извршитеља у хотелу „Galleria“ одржан је семинар на коме су представљене најзначајније измене.Најзначајнија измена односи се на поновно увођење права жалбе у извршни поступак. Ова измена ће дужнику омогућити да на одлуке које доноси како суд, тако и извршитељ уложи жалбу, о којој ће одлучивати вишестепени суд.

„Виши суд и Привредни апелациони суд поново се враћају у извршну материју за разлику од постојеће ситуације где у извршној материји постоје само основни судови или привредни судови. То је доводило до великих проблема са неуједначеном судском праксом и самим тим грађани нису имали правну предвидивост када је у питању извршни поступак – каже помоћница министра правде, Нела Кубуровић.

Такође, нови Закон о извршењу и обезбеђењу предвиђа већа овлашћења извршитеља. Поверилац више неће бити у могућности да бира између суда и извршитеља, већ ће приликом подношења предлога за извршење морати да се определи за извршитеља који ће спровести поступак. Предвиђеним изменама, учешће суда ће бити нешто мање, те ће се његова улога односити на контролу поступка.– Нови Закон о извршењу и обезбеђењу доноси веће овлашћење извршитеља у извршном поступку, али нама у Комори извршитеља је драго што је то уследило након трогодишњег рада извршитеља и након анализе нашег рада. Министарство правде је констатовало да су резултати извршитеља значајно бољи него што су били у претходном периоду резултати суда, те је након тога уследило проширење надлежности- каже председник Организационе јединице Коморе извршитеља за подручје Апелационог суда у Новом Саду, Вујадин Масникоса.

Иако је већ претходног месеца измењена тарифа, чиме су смањене накнаде за рад извршитеља за најмање износе потраживања, по којој је за износе потраживања до 12.000 динара тарифа смањена за скоро 50 процената, у току је рад на новој тарифи. Циљ је да тарифа, која ће пратити примену новог Закона буде транспарентнија, како би и повериоци и дужници били упознати са ценом сваке услуге.


ПОЧЕЛО ПОСТАВЉАЊЕ ЗНАКОВА НА АРАПСКОМ ЈЕЗИКУ

Постављено: 02.03.2016. год

Извор: www.subotica.com

У Суботици су постављене прве информативне табле на енглеском и арапском језику чија намена је да помогну избеглицама са Блиског истока да лакше пронађу суботички прихватни центар.Државни секретар у Министарству за рад и социјална питања др Ненад Иванишевић изјавио је да су у Суботици постављене тројезичне информативне табле које имају за циљ да помогну избеглицама са Блиског истока да лакше пронађу Прихватни центар који се налази на адреси Тук Угарнице 23.

– „Информативне табле су израђене у складу са прописима и исписане су на српском, енглеском и арапском језику. Табле су постављене и у Шиду и у Прешеву“ – рекао је Иванишевић за сајт subotica.com.У прихватном центру поред редовних потрепштина које служе за основно збрињавање миграната од недавно је омогућено и бесплатно коришћење интернета (wifi).


СУБОТИЦА ПОД ДРЖАВНОМ РЕВИЗИЈОМ

Постављено: 24.02.2016. год

Извор: www.subotica.com

Државна ревизорска институција, у складу са Програмом ревизије за 2016. годину, започела је ревизију код 26 субјеката ревизије, а међу њима је и Град Суботица.Институција ће спроводити ревизију финансијских извештаја и правилности пословања за 2015.годину већином код општина и градова, али и установа које припадају. Међу инситуцијама које ће се наћи под ревизорском лупом налази се и Уставни суд Србије, Републички фонд за здравствено осигурање и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање.

Како се наводи у саопштењу, ДРИ у складу са Програмом ревизије за 2015. годину, спроводи и две ревизије сврсисходности пословања – Сопствени приходи директних и индиректних корисника буџета Републике Србије према Закону о буџетском систему и оправданост формирања комисија и других сталних и привремених радних тела у јавном сектору.

28_16

МИНИСТАР ВУЛИН УРУЧИО КЉУЧЕВЕ ВОЗИЛА ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

Постављено: 13.02.2016. год

Извор: YU EKO RTV

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин уручио је кључеве пет возила директорима центара за социјални рад у Војводини, међу којима је и суботички Центар за социјални рад. Након уручења кључева, Вулин је обишао Дом за децу „Колевка“, у који је ресерно министарство уложило око 18 милиона динара у протекле две године. Вулин је посетио и Коло српских сестара, које би ускоро требало да добије лиценцу за пружање услуга у области социјалне заштите.

Ресорно министарство је за возила издвојило око 9 милиона динара, а по једно ново возило добили су центри за социјални рад у Суботици, Сремској Митровици, Бачкој Паланци, Кикинди и Шиду. Директорка Центра за социјални рад Суботице, Мирослава Багавац, похвалила је Министарство за социјална питања које је, како је навела, препознало потребу центара да имају адекватне услове за рад.

Вулин је рекао да Министарство води рачуна о институцијама социјалне заштите, те да је у протекле две године за ову област издвојено 1,447 милијарди динара.

Министар је са сарадницима обишао Дом за децу „Колевка“, у који је у претходне две године уложено више од 18 милиона динара, за радове на термоизолацији, подстаници и опремању објекта.

Вулин је посетио и Коло српских сестара, које је недавно конкурисало за пројекат пружања помоћи старачким домаћинствима у руралним срединама. Министар је истакао да је

Коло српских сестара, које већ један век показује бригу за угрожене у заједници, значајан партнер Министарству. Он је најавио да ће Коло српских сестара у Суботици ускоро добити и лиценцу за пружање социјалних услуга. Уколико Град Суботица одобри пројекат, помоћ чланица Кола требало би да добију старачка и самачка домаћинства у Старом и Новом Жеднику, као и Таванкуту.
ПОВЕЋАН БРОЈ ОБРАЋАЊА ЗАШТИТНИКУ ГРАЂАНА

Постављено: 25.01.2016. год

Извор: YU EKO RTV

Канцеларија Заштитника грађана Суботице за прошлу годину бележи повећан број предмета у односу на лане.

Грађани су највећи број притужби подносили из области социјалних права, радних односа, као и на рад појединих јавних предузећа, међу којима је највећи број њих био против Суботичке топлане. Канцеларија је у прошлој години успешно наставила програм медијације.
ВЕРБИЋ: ЗА КРЕИРАЊЕ НОВИХ ОБРАЗОВНИХ ПРОФИЛА ВАЖНО МИШЉЕЊЕ ЂАКА

Постављено: 22.01.2016. год

Извор: YУ ЕКО РТВ

Уочи новог конкурса за образовне профиле, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић посетио је Хемијско-технолошку школу, како би у разговору са ђацима стручних школа сазнао које су њихове жеље када је у питању стручно усавршавање. Како је креирање образовних профила заједнички посао школа, локалних самоуправа и Министарства просвете, Вербић се састао и са градоначелником, Јенеом Маглаием. Такође, министар је обишао и радове на изградњи студентског одмаралишта на Палићу.

Креирање образовних профила резултат је усаглашавања потреба школа, локалних самоуправа и Министарства просвете. Како би и ђаци дали допринос формирању нових образовних профила, министар просвете, Срђан Вербић обишао је одељења на различитим подручјима рада у Хемијско-технолошкој школи, те је разговарао са ђацима о њивовом виђењу образовног система.

Вербић је истакао да ће Министарство просвете у наредном периоду покренути кампању за популаризацију стручног образовања, те је одлуку Града Суботица да додели стипендије за ученике занатских занимања оценио као изузетно добру. Министар је разговарао и са директорима три средње школе, Хемијско-технолошке, Техничке школе „Иван Сарић“ и Политехничке школе.

Министар Вербић је обишао и радове на изградњи комплекса за смештај студената на Палићу. Са 7 800 м2 за смештај близу 800 студената објекат на Палићу биће највеће одмаралиште за студенте на Балкану.
ПОПИС НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ

Постављено: 20.01.2016. год

Извор: YU EKO RTV

Начелница Градске управе донела је програм пописа незаконито изграђених објеката на територији Суботице којим су прописане зоне и динамика пописа нелегалних објеката за које није поднет захтев за легализацију.

Према програму, у јануару ће се поступати да поднетим обавештењима странака и раније издатим решењима о рушењу, док ће у току фебруара попис бити рађен у Новом Селу. У марту следи попис у Керу, Бајнату и Гату, док ће током априла бити пописивани нелегални неприваљени објекти у Железничком насељу, Маковој седмици и Дудовој шуми.

У мају следе Келебија, Пешчара и Зорка, а у јуну Нови и Стари Жедник, Радановац и Мали Радановац. У току јула попис ће се вршити у Александрову, Прозивци, Новом граду и Кертварошу, док ће током августа овај поступак бити спроведен у Малом Бајмоку, Таванкуту, Мишићеву, Љутову и Малој Босни.

У септембру на ред долате Центар И, ИИ и ИИИ, затим Ђурђин и Бајмок. У октобру ће се попис вршити на Палићу, Хајдукову, Шупљаку и Бачким виноградима, док ће поступак бити окончан у новембру пописом у Чантавиру, Бачком Душанову, Вишњевцу, Бикову и Верушићу.

Попис ће вршити грађевински инспектори Службе за инспекцијско-надзорне послове и Комисија за попис.
СУБОТИЧКИ ДОКТОР ДОБИТНИК ПРЕСТИЖНОГ ПРИЗНАЊА

Постављено: 17.02.2016. год

Извор: www.subotica.com

Суботичанин проф. др сци. мед. Момчило Павловић, дечји гастроентерохепатолог, добитник је престижног признања “International Healthcare Аwард-2016”, које се додељује дечјим гастроентеролозима, нутриционистима и дечјим хирурзима из целог света за изузетан допринос у медицинском пољу. Награда му је додељена на недавно одржаном конгресу „PGHTNCON-2016“ у Џајпуру у Индији.

Конгрес је одржан од 11. до 14. фебруара на НИМС универзитету, окопио је више од хиљаду делегата из сто земаља са шест континената, а др Павловић и др Каролина Берењи били су једини представници Србије.

– На конгресу су изложена најновија сазнања од стране водећих експерата из области дечје гастроентерологије, хепатологије, исхране и трансплантације, али и проблеми са којима се срећу лекари у земљама трећег света. Примера ради, могли смо чути најновија достигнућа западних земаља у раду са матичним ћелијама и њиховој примени у гастроентерологији, а са друге стране, колеге из Африке говориле су о инфекцијама које настају услед недостатка воде са којима се свакодневно суочава велики део становништва – сумира утиске др Момчило Павловић.Др Павловић је и једини лауреат из наше земље а признање је добио захваљујући објављивању више од двадесет радова у медицинским часописима код нас, али и широм Европе и Америке.

– Због квалитета објављених радова и њихове цитираности, рецезент сам у десет међународних часописа и члан уређивачког одбора у три међународна часописа, чиме су се и руководили чланови жирија додељујући ми ову изузетну награду – објашњава др Павловић. – У онлине часопису „Педиатриц Онцалл“ из Индије као експерт из области дечје гастроентерохепатологије дајем савете и стручно мишљење колегама из целога света у случају њихових дијагностичких недоумица. Радови, рецензије, чланство у уређивачким одборима и експертски савети ми не доносе материјалну добит, али су доживели своје признање добијањем ове изузетне међународне награде.

Иако му је као добитнику овог признања организатор сносио трошкове путовања, котизације и смештаја, доктор се у почетку двоумио и одбио позив због дугог пута и пословних обавеза.– Када ме је лично позвао проф. др Балвир Томар, организатор конгреса, предавач на универзитетима у Лондону и Харварду и члан експертског тима Светске здравствене организације, ипак сам прихватио одлазак у Џајпур и ниједног тренутка се нисам покајао јер је то било заиста непроцењиво искуство, од разговора са најеминентнијим колегама из целог света, до пријема код махараџе и изузетно гостољубих Индијаца – истиче др Павловић.


ОДРЖАНА ТРИБИНА „ДОБРА УПРАВА У СРБИЈИ – СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ“

Постављено: 11.02.2016. год

Извор: www.tvsubotica.com

Удружење грађана „Центар грађанских вредности“ организовало је синоћ у просторијама Клајн хауса интерактивну трибину под називом „Добра управа у Србији – стање и перспективе“.Трибина је одржана са циљем покретања дијалога на тему транспарентности и одговорности законодавне, извршне и судске власти у Србији, борбе против корупције, улоге шире друштвене заједнице у том процесу као и цене коју „плаћа“ појединац када се ухвати у коштац са системом.

– „Државна управа, бирократски апарат јесте предуслов за једну модерно савремено и одговорно функционисање државе и система државне власти, било да говоримо о законодавној, извршној или судској грани власти. Ми сви финансирамо тај бирократски апарат и тај државни конгломерат кроз различите рачуне, било да је реч о плаћању електричне струје или мобилне телефоније или других фискалних и парафискалних намета и не постојимо ми као грађани због државне управе, него државна управа и државни чиновници постоје због нас.“ – изјавио је Иван Нинић из Центра за владавину права

– „Имамо право да знамо ко и како троши наш новац. Да напоменем, државна јавна предузећа и буџет Републике Србије, то није ничије, то је наше.“ – рекла је Мирослава Миленовић из Савета за борбу против корупције

Трибина је организована као једна од пратећих активности пројекта „Добра управа и јавне политике у Суботици“ који је реализован уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

– „Мислим да смо постигли добар ефекат зато што су велико изненађење читавог пројекта заправо млади из градске канцеларије за младе. Они су заправо и указали на то да постоји одређена корупција у Градској управи и да се људи запошљавају по политичком кључу.“ – истакла је Наталија Јаковљевић из Центра за грађанске вредности Суботица

У Србији је државни апарат оцењен као неефикасан. Према оцени учесника трибине препрека напретку су политичари и политичке партије који су обилато користили државни апарат за своје потребе. Како би се ситуација променила, потребно је да грађани, друштво, медији и бројне невладине организације уложе више активизма у наредном периоду да би све људе у биротрастком апарату „дозвали памети“ и опоменули да по закону обављају свој посао.


ПРЕСТИЖНА ВУКОВА НАГРАДА ЗА СКЦ „СВЕТИ САВА“

Постављено: 10.02.2016. год

Извор: www.tvsubotica.com

СКЦ „Свети Сава“ носилац је Вукове награде за 2015. годину, а ово признање свечано је уручено 8. фебруара у Председништву Србије. У СЦК истичу да су веома поносни што су се нашли међу 10 добитника ове престижне награде, која је велика потврда њиховог 25-годишњег рада.Значај Вукове награде је утолико већи када се узме у обзир да је то једна од ретких награда која се задржала на републичком нивоу чак 52 године, али и то што је за 2015. годину СКЦ „Свети Сава“ био једина установа културе, добитник овог признања.

„ Драго нам јешто је наш труд запажен и препознат. Ми смо поред неговања културе и духовности толико исто бриге посветили неговању и заштити ћирилице као нашег писма. Срећни смо били када смо видели да је тај наш дугогодишњи труд награђен овом престижном наградом“ каже Милан Мародић, председник СЦК „Свети Сава“.

Најзначајнији елементи у српској култури и духовности били су управо представљени током дугогодишњег постојања и рада и СКЦ „Свети Сава“, истиче председник ове културне установе, Милан Мародић и додаје да ће Вукова награда бити смерница у њиховом даљем раду.

СКЦ „Свети Сава“ основан је 1991. године и ове године прославља четврт века рада и активног деловања у области стваралаштва, уметности, издаваштва и осталих културних делатности.


ГРАДИ СЕ НАЈВЕЋЕ СТУДЕНТСКО ОДМАРАЛИШТЕ НА БАЛКАНУ

Постављено: 22.01.2016. год

Извор: www.subotica.com

Недалеко од Омладинског језера и шеталишта на Палићу, у Омладинском насељу у току је изградња највећег студентског одмаралишта на Балкану. На површини од око 4.5 хектара гради се десет смештајних објеката, који ће моћи да приме око 750 академаца, а неће изостати ни спортски терени и други садржаји.

Поред Авале и Златибора, Палић ће бити трећа дестинација у нашој земљи која ће већ 2017. године отворити врата студентима из целог региона. Одмаралиште се гради на иницијативу Министарства просвете а до сада је уложено око 350 милиона динара, који су обезбеђени из кредита Еветске банке за обнову и развој.

– Студентско одмаралиште је једна од инвестиција коју очекујемо већ дуже време а не само да ће побољшати услове нашег високог образовања, већ отвара могућност за образовни туризам, да тиме Палић постане центар одржавања летњих кампова и окупљања младих из целе Европе – истакао је министар просвете Срђан Вербић, приликом данашњег обиласка градилишта. – Имаћемо сигурно најсавременији студентски ценатар а на нама остаје да организујемо активности и привучемо што више студената.

Одмаралиште се гради од септембра 2014. године, тренутно је у току друга фаза радова која треба да траје до јула и у оквиру које ће се завршити грађевински радови. После тога на ред долази трећа фаза, односно опремање објеката и уређење околине. Према уговору, цео посао треба да буде завршен до 2017. године.

– Студентско одмаралиште је од изузетног значаја за град и развој туристичког потенцијала Палића, он ће бити у близини будућег хотелског комплекса који је предвиђен Мастер планом, а наравно, подразумева и отварање нових радних места – истакао је градоначелник Јене Маглаи. – Са реализацијом Мастер плана и ове инвестиције, Палић ће ускоро добити потпуно нови туристички амбијент.


КРИТЕРИЈУМИ ЗА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА

Постављено: 06.01.2016

Извор: Subotica.com

Влада Србије усвојила је Уредбу о енергетски угроженом купцу која је ступила на снагу од 1. јануара. Уредбом се ближе прописују критеријуми за стицање статуса енергетски угроженог купца електричне енергије или природног гаса, количине електричне енергије или природног гаса за које се енергетски угроженом купцу умањује месечна обавеза плаћања, и друга питања неопходна за утврђивање статуса енергетски угроженог купца.Што се тиче критеријума за стицање статуса енергетски угроженог купца услов је остварен укупан месечни приход и то:

• до 13.595,68 динара за домаћинства са једним чланом

• до 19.795,00 динара за домаћинства са два или три члана

• до 25.990,25 динара за домаћинства са четири и пет чланова

• до 32.684,20 динара за домаћинства са шест и више чланова

Поред прихода, услов за стицање статуса угроженог купца је да не поседује другу стамбену јединицу, осим стамбене јединице која по структури и површини одговара потребама домаћинства (за једночлано домаћинство до 30 квм, за двочлано до 42 квм, за трочлано до 55 квм, за четворочлано до 65 квм, за петочлано до 75 квм, за шесточлано до 85 квм, за домаћинства преко шест чланова за сваког наредног члана површина се увећава за 6 квм).

Захтеви за стицање статуса угроженог купца подносе се у Градском услужном центру – приземље Градске куће, Суботица и у месним канцеларијама. Уз захтев се прилажу докази о пребивалишту, укупним месечним примањима, доказ о поседовању и приходима од непокретности из места пребивалишта и места рођења, уверење управе јавних прихода из места пребивалишта и места рођења.

Корисници права на новчану социјалну помоћ и/или дечијег додатка не прилажу све горе наведене доказе, него прилажу доказ да им је утврђено право на дечији додатак или новчану социјалну помоћ.

Сви потенцијални корисници уз захтев прилажу последњи рачун за електричну енергију или природни гас.

По утврђивању испуњености услова орган јединице локалне самоуправе доноси решење о стицању статуса угроженог купца и податке доставља енергетском субјекту надлежном за снабдевање ради остваривања права на умањење месечног рачуна.

Месечни рачуни се умањају за одређене количине електричне енергије или природног гаса у зависности од броја чланова домаћинства и месечне потрошње коју домаћинство оствари (нпр. за домаћинство са два или три члана 160 кWх или 45м³ гаса уколико потрошња не пређе 640 кWх или 90м³ гаса).

Нова Уредба о енергетски угроженом купцу дефинише статус „енергетски угроженог купца због здравственог стања“ који грађани стичу подношењем медицинске документације коју прилажу уз захтев као доказ да члану домаћинства због здравственог стања обуставом испоруке електричне енергије или природног гаса може бити угрожен живот или здравље


„ТИЈАНИН ЗАКОН“ И „АМБЕР АЛЕРТ“ НАЈЗНАЧАЈНИЈИ РЕЗУЛТАТИ ФОНДАЦИЈЕ „ТИЈАНА ЈУРИЋ“

Постављено: 28.12.2015.

Извор: Subotica.com

Усвајање „Тијаниног закона“ и чланство у међународном систему „АМБЕР Алерт“ најзначајнији су резултати Фондације „Тијана Јурић“ током 2015. године, речено је на пријему у Галерији „Клеин хоусе“, организованом за представнике медијских кућа. Према речима оснивача Фондације, Игора Јурића, измена члана 72. Закона о полицији, представља почетак борбе за већу безбедност.„Измена дела Кривичног законика, који се односи на брже реаговање полиције и система, биће нешто за шта ћу се залагати у будућности. Такође, јако смо поносни на чланство Фондације у европској организацији „АМБЕР Алерт“. Посредством те организације желимо да уведемо најбоље механизме за потрагу у случају нестанка деце. Тај систем обавештавања је у активан 12 европских земаља и показао се као успешан у 90 одсто случајева. Систем није ни толико скуп, да не може да се користи у нашој земљи. Он омогућава да се у моменту када дете нестане, аутоматски покрене полиција и да све државне институције раде на томе да се нпр. као у Тијанином случају, телефон лоцира, да се затворе гранични прелази и блокира део где је дете последњи пут виђено “, истакао је Игор Јурић.

Фондација „Тијана Јурић“ је током године одржала и бројне едукације, предавања и представе, а све са циљем повећања безбедности код деце. За ученике основних и средњих школа одржано је 14 едукација о безбедности деце на интернету „Тијана клик“, три едукације „Стоп трговини људима“, два предавања о безбедности деце у сарадњи са Владом Арсићем, аутором књиге „Армагедон“. У току новембра, Фондација је добила ауторско право за извођење представе „Насиље нема оправдање“, Зијаха Соколовића. Део активности у борби против насиља, Фондација је спроводила и организовањем културних садржаја. У јуну, у месту Светозар Милетић, је одржан први по реду Фестивал „Глас анђела-Тијана Јурић“, на коме је организовано такмичење деце до 16 година у етно певању, док су у ревијалном делу наступили Јелена Томашевић и Бранислав Лечић.Како је најавио оснивач Игор Јурић, други Фестивал ће бити одржан, следеће године, у Бајмоку за који је Тијана била посебно везана и где живе њени другари. Током три фестивалска дана, биће изведена представа „Индиго“, у којој играју глумци Бранислав Лечић, Даница Максимовић и Марија Вицковић, затим ће бити организовано такмичење у етно певању, а наступ ће имати и познати уметници попут Микија Манојловића, Данице Крстић, Мериме Његомир, Алексе Јелића, Тијане Богићевић и Марка Робертсона.

Иако хуманитарне акције немају приоритет у раду, Фондација „Тијана Јурић“ је приходом од продаје мајци са Тијаниним ликом, у износу од око 600.000 динара, помогла лечење неколико оболеле деце у нашој земљи.

Саветник за односе са јавношћу Фондације „Тијана Јурић“, Бојана Латиновић, је истакла да ће већ почетком 2016. године бити представљен редизајниран сајт тијана.рс, на коме ће поред вести и информација о активностима, бити доступни и едукативни текстови о превенцији различитих облика насиља.

„Сајт тијана.рс добиће и свој онлине схоп, за који сада већ бирамо предмете. Неки од њих имаће везу са оним што је Тијана била. Приходом од продаје показаћемо друштвену одговорност“, открила је Бојана Латиновић.

Она је најавила и покретање кампање „Тијанин лептир“, која ће за циљ имати да ојача солидарност међу људима, те да пружи помоћ институцијама и појединцима, који раде и живе у тешким условима.
design severnobacki upravni okrug

e-mail webmaster@severnobacki.okrug.gov.rs