Актуелности


ВОЈСКА МЕЂУ НАРОДОМ У СКЛОПУ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Постављено: 14.02.2018.

Извор: Subotica.com

Поводом обележавања Дана државности, данас је на Тргу цара Јована Ненада организован тактичко технички збор наоружања и војне опреме Војске Србије.

Министарство одбране и Војска Србије организовали су збор у гарнизонима где нема војске, те су суграђани данас били у прилици да погледају наоружање и војну опрему којом располаже Прва бригада Копнене војске.– Овде имамо приказ личног наоружања, којег чине снајперске пушке, минобацачи разних калибара, извиђачко возило, а оно што је можда најупечатљивије, јесте вишецевни бацач ракета „Огањ“. Ово је уједно идеална прилика, али и циљ ове акције, да се заинтересовани који желе да буду војници по уговору, информишу детаљније о свим условима – рекао је мајор Адам Хорват, заменик команданта гарнизона Бачка Топола.

Највећу пажњу суграђана привукла су четири војника извиђачког одељења, опремљена маскеним летњим или зимским оделима и личним наоружањем, као и војник-алпиниста.– Као што можете видети, наше извиђачке јединице су опремљене за извршавање свих задатака на било ком делу Србије. Административна линија јесте један од наших тренутно најважнијих задатака, с тим што није једини. Осим тога, учествујемо у пружању помоћи становништу, као што је било за време поплава у Обреновцу, као и у пружању помоћи органима реда Србије и МУП-у у ванредним ситуацијама – објаснио је водник Милош Ковачевић, командир извиђачког одељења.Поручник Саша Стефановић приказао је способности оклопно-извиђачког аутомобила, који је намењен за извиђање у локалним јединицама.

– Намењен је за извиђање у свим борбеним условима и приликом реализације свих војничких операција, било да је реч о нападним, одбрамбеним или превентивним. Осим тога, возило је намењено и за превоз курира за везу, као возило везе или командно возило. Карактеришу га велика мобилност и проходност, развија брзину до 100 километара на час, и амфибија, односно може да плива по води брзином до 10 километара на час, и то што може да се креће по води око 17 до 19 часова – истакао је поручник Стефановић.

Поред Суботице у истом периоду одржане су изложбе технике и опреме у неколико градова Србије међу којима су Ужице, Пријепоље, Лозница, Бор, Петровац на Млави, Параћин и Јагодина, док је гарда Војске Србије у Београду извела променадни дефиле оркестра Гарде.

Прослава Дана државности Србије, кроз празновање Сретења – 15. фебруара, обједињује идентитет државе и војске, чиме се обнавља најдубља повезаност у српској државотворној традицији.


ОТВОРЕНА АНГИО САЛА У СУБОТИЧКОЈ ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Постављено: 17.01.2018.

Извор: Subotica.com

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић обишао је данас ангио салу у Општој болници у Суботици, једној од три која је у протеклом периоду опремљена средствима покрајинског буџета. Поред Суботице, ангио сале добили си и Зрењанин и Сомбор, а за набавку опреме и образовање лекара и другог особља које ће управљати овим сложеним, најсавременијим системом обезбеђено је укупно 190 милиона донара.– Велико ми је задовољство што смо успели да урадимо оно што деценијама пре нас нико није урадио, а што је велика потреба здравственог система Војводине – да обезбедимо стандард који подразумева да на 300 хиљада становника имамо једну ангио салу, да становништво буде заштићеније и сигурније, а најобученији лекари пруже ефикасну медицинску интервеницију свим пацијентима који имају проблема са кардиоваскуларним болестима – истакао је покрајински премијер Игор Мировић. – Ово је слика огромног улагања у здравствени систем Војводине, у који је у последњих годину и по дана уложено више од 1,8 милијарди динара.

Мировић је подсетио да су у току радови на реконструкцији готово целе болнице у Панчеву, на Специјалној психијатријској болници у Ковину, на појединим клиникама Клиничког центра Војводине, док ће изградња нове зграде Хитне медицинске помоћи у Новом Саду бити завршена почетком марта. На седници Покрајинске владе донесена одлука о набавци преко 20 возила за хитне помоћи широм мање развијених општина на подручју Војводине.

– За кратко време успели смо да напарвимо значајан рез у здравственом систему, да обезбедимо квалитетнију здравствену заштиту и савременију дијагностику, да пробудимо успаване токове, али још увек имамо много посла на том пољу – додао је Мировић и најавио да ће заједничким снагама Покрајинске владе, локалне самоуправе и републичке Канцеларије за јавна улагања, у суботичкој Општој болници поново бити пуштено у рад Одељење за плућне болести, које је ван функције још од 2011. године. – Ужурбано радимо на припремању пројектне документације за радове на другим одељењима на којима се није ммного улагало од шездесетих година прошлог века.По речима др Слободана Пушкара, директора Опште болнице, кардиоваскуларне болести и акутни инфаркт миокарда представљају водећи узрок смртности. Пацијенти често нису могли у року од два сата од настанка болова да стигну до ангио сале, него су често лечени конзервативном терапијом, разбијањем тромба.

– Захваљујући напорима Покрајинске владе и локалне самоуправе који су препознали тај проблем, сада ће пацијенти са кардиоваскуларним болестима бити лечени по највишим светским стандрадима, имаће много краћи период хоспитализације и бржи процес опоравка, мању инвалидност, док ће стопа смртности бити много мања – нагласио је Пушкар. – Већи број ангио сала омогући ће и већи број дијагностичких прегледа, како би се болест открила и у ранијој фази и третирала на лакши и ефикаснији начин. У сали се изводе компликоване интервенције, од почетка септембра прошле године, када је сала пуштена у пробни рад, урађено је више од 70 катетеризација, пацијенти су често животно угрожени и само добро уигран тим може да изведе све како треба без компликација. Да би интервениције вршене 24 часа седам дана у недељи потребно нам је још четири лекара и медицинских техничара.

Градоначелник Богдан Лабан истакао је да је ово велики дан за Суботицу јер сада на адекватан начин могу да се реше хитни случајеви и да спасу људски животи.

– Ово је јако важно за цео регион и сигуран сам да ћемо и у будуће, уз помоћ Покрајинске и републичке Владе наставити са пројектима који су важни за наше грађане – изјавио је градоначелник Лабан.


СУБОТИЦА ПРИМЕР ОДНОСА ПРЕМА МИГРАНТИМА

Постављено: 18.12.2017.

Извор: Subotica.com

Поводом Међународног дана миграната градоначелник Богдан Лабан примио је данас у Градској кући Сафета Ресулбеговића, вођу смене у Прихватном центру за мигранте у Суботици и избегличке породице из Сирије и Авганистана, које већ годину дана бораве у нашем граду и стрпљиво чекају да на законски начин пређу границу са Мађарском.– Људима који су из тешких, ратних услова побегли из различитих делова света, Суботица је пружила уточиште и још једном показала да је град великог и отвореног срца – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. – Свакодневно добијамо похвале, не само међународних невладиних организација, него и људи који нађу своје уточиште у западној Европи и тамо увек хвале српски народ и људски однос којим су овде дочекани.

У Прихватном центру у Суботици тренутно борави 107 миграната, од тога чак 60 деце, док је њих 11 без родитељске пратње. Оброке за све њих обезбеђује Црвени крст, док је за децу организована настава три пута недељно, као и дечји кутак захваљући Екуменској организацији. Наравно, током боравка у Прихватном центру све избеглице имају медицинску негу.– Захваљујем се на подршци не само Граду већ и свим јавним предузећима и другим установама, који су учинили да ови људи бораве у хуманим условима. Имамо дивну сарадњу и увек су спремни да изађу у сусрет људима који су били приморани да километирма пешаче и напусте своје домове – истакао је Сафет Ресулбеговић. – Сви они су задовољни нашим понашањем према њима и у Србији се некада не осећају као мигранти, већ као да су код своје куће.

Међу њима је и Ахмед Сеих Хасан и његова ћеркица, са којом се из околине Алепа запутио у Норвешку. У нашем граду бораве од краја новембра прошле године.

– Заволео сам Србију и памтићу је по дивним људима и свему оном што су учинили за нас. Прихватни центар је близу града па можемо и да прошетамо и упознамо Суботицу – каже кратко Ахмед.


MИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ПОСЕТИО ХЕМИЈСКО-ТЕХНОЛОШКУ ШКОЛУ

Постављено: 18.12.2017.

Извор: Subotica.com

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, заједно са шефом кабинета Марком Попадићем, помоћницом Аном Ланговић и Споменком Симовић, испред Канцеларије за управљање јавним улагањима, посетио је у суботу Хемијско-технолошку школу. Ова значајна и несвакидашња посета, представљала је подршку школи, за чију реконструкцију је Влада Републике Србије, посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима, обезбедила чак 156 милиона динара.– Волели бисмо да су гости из Министарства задовољни посетом, а мислимо да јесу с обзиром на то да имамо чиме да се похвалимо и шта да покажемо, као што су успеси ученика, сарадња са привредом, афирмација предузетништва, проширене делатности школе – истакао је Никола Матковић, директор Хемијско-технолошке школе, додајући да је 156 милиона, колико је Влада Републике Србије уложила у реконструкцију школске зграде, убедљиво највише издвојених средстава за једну школу у Србији.

Вест о посети нашла се и на страницама званичног сајта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, где је, између осталог, истакнуто да зграда Хемијско-технолошке школе представља културну баштину од изузетног значаја, те средства за комплетну реконструкцију представљају једну од највреднијих инвестиција у образовање. Средстава су намењена адаптацији, санацији и рестаурацији фасаде, унутрашњег простора објекта и фискултурне сале.

Радови на реконструкцији су у току, а много тога је већ и урађено. Ученици користе потпуно реновирану фискултурну салу и четири учионице. Ходници су поплочани, у неколико канцеларија радови су окончани. Школа ће ускоро осванути умивена и нова, у шта су се могли уверити и гости који су, у пратњи домаћина, обишли учионице, радионице, лабораторије, библиотеку. Шетња је на кратко заустављена и у Клубу ученика, просторији опремљеној удобним намештајем, великим ТВ екраном, компјутерима, књигама и друштвеним играма, која ђацима нуди кратак предах од редовних школских активности.Специфичност школе огледа се у томе што има регистроване проширене делатности у којима се заједно ангажују професори стручних предмета и ученици практичне и наставе у блоку. Ученици ове школе редовно освајају медаље на републичким и међународним такмичењима, а у школској 2016/2017. години, Хемијско-технолошка школа у Суботици проглашена је за најбољу хемијску школу у Републици Србији. Такође, ученице ове школе, као део државне репрезентације, освојиле су четврто и шесто место на европском такмичењу „Велика награда хемије“, истакнуто је на сајту Министарства.


ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ЗАШТИТЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ
КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

Постављено: 13.12.2017.

Извор: Subotica.com

ИПА пројекат „Заједно за заједничку будућност заједничке културне баштине“, који ће се реализовати у оквиру Програма прекограничне сарадње Мађарске и Србије, представљен је данас у Градском музеју. Носилац пројекта је Музеј „Иштван Тир“ из Баје, а партнери су Међуопштински завод за заштиту споменика културе и Градски музеј из нашег града.Осим успешне дугогодишње сарадње, основна нит која је повезала музеј из Суботице са музејом из Баје, јесте истраживање барока у Бачкој, односно приказ архитектонског наслеђа након турског периода, као и бројни заједнички пројекти на заштити културног наслеђа са овог подручја.

– Истраживање барока започели смо још 2000. године, када смо учествовали у пројекту „Путеви барока“, и већ тада смо остварили добру сарадњу. Десет година касније, када смо били у Баји, договорили смо се око рестаурације културног наслеђа, које је било у веома лошем стању. Тада смо започели тај пројекат, који се сада само наставља. Можемо рећи да је реч о једној перманентној сарадњи која је препозната, и овим пројекатом ћемо коначно тему барока обухватити у целости – рекао је Иштван Хуло, директор Градског музеја Суботица.

Према речима Зите Ковач, директорке Музеја „Иштван Тир“ из Баје, пројеком ће се покрити регион северне и јужне Бачке, на којем се налази заједничко, веома вредно и јединствено културно, духовно, уметничко и архитектонско наслеђе.

– Почев од барокног доба па на даље, јавности ћемо приказати споменике културе и веома значајне архитектонске грађевине кроз публикације, предавања и путујуће изложбе. Направићемо интернет страницу са посебном базом података, која ће садржати управо све те податке, као и једну културолошку руту, на којој ће бити приказани сви значајни споменици културе. Уредићемо и један атеље као рестаураторксу радионицу, коју ћемо опремити са најсавременијом опремом – објаснила је Ковач, шта ће све пројекат подразумевати.Фото: ТВ Суботица

Градски музеј Суботица учествоваће у пројекту кроз путујуће изложбе, истраживања и две четворојезичне монографије. Осим тога, одржаће се и Симпозијум за рестаураторе у Суботици и Баји, а наредне године, у плану је организовање Летње школе за средњошколце, с тематиком о уметничком наслеђу. Пројекту ће се прикључити и Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица, кроз организовање конференција и издавачким делатностим.

– Планирали смо да израдимо свешчице, које ће бити у вези са споменицима културе од времена бакора па надаље, једну велику конференцију, а на самом крају, планирали смо да издамо радне свеске за основне и средње школе, у којима ћемо организовати мале радионице о археологији и споменицима. Жеља нам је да заинтересујемо и наша врата отворимо средњошколцима – истакла је Леда Шилинг, директорка Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица.

Након представљања пројекта, у Градском музеју отворена је изложба „Будимски сликар Франц Фалконер (1737-1792)“ ауторке др Жужане Корхец Пап, музејске саветнице, која је такође реализована као међународни пројекат. На отварању представљена је и публикација са овом тематиком, а посетиоци су били у прилици да виде слике, које је ауторка сама рестаурирала.


ИТАЛИЈАНСКИ АМБАСАДОР У ПОСЕТИ СУБОТИЦИ

Постављено: 07.11.2017.

Извор: Subotica.com

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо посетио је јуче наш град и разговарао са градоначелником Богданом Лабаном, представницима Регионалне привредне коморе Севернобачког округа и италијанских предузећа која послују у Суботици. Амбасадор Манцо је потом у биоскопу „Еуросинема“ отворио Фестивал италијанског филма.

После састанака амбасадор Манцо истакао је да увек радо долази у наш град и да му је драго да види како све више привредника овде послује, од „Гордона“ до „Каминаде“.– Италија даје велику помоћ Србији на путу ка Европи, то радимо у Баограду, али и ван њега, и то тако што помажемо у неким питањима која су блиска грађанима, као што су посао, запослење, напредак, борба против корупције, пољопривреда… – поручио је амбасадор. – Економска присутност се огледа у пословању италијанских предузећа, а ту је и институционална присутност. Наши односи се продубљују, култура је инструмент сарадње јер се не односи само на нас политичаре, већ на све грађане.

Градоначелник Богдан Лабан уручио је захвалницу амбасадору Манцу за све што је урађено протеклих неколико година.– Италијански културни центар отворен је 2014. а две године касније добили смо Вицеконзулат а сада и први фестивал Италијнског филма. Поред Београђана и наши грађани се могу похвалити да гледају најновију продукцију италијанског филма – нагласио је градоначелник Лабан. – Договорили смо оно што ћемо у наредном периоду заједно реализовати и на привредном и на културном нивоу.


OТПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА АРХЕОЛОШКА МАПА СЕВЕРНЕ БАЧКЕ

Постављено: 06.10.2017.

Извор: Subotica.com

Археологија области северне Бачке веома је богата, најстарији налази потичу још из млађег каменог доба, а има их све до позног средњег века. Иако постоји континуитет радова на различитим археолошким налазиштима, јавила се потреба за систематизацијом и детаљном археолошком сликом локалитета ове области.

Да би се допринело овом задатку, ових дана отпочела је реализација пројекта Археолошка мапа северне Бачке, који реализује Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица у сарадњи са Градским музејом Суботица.Ради се о комплексном пројекту који обухвата ревизију документације и познатих локалитета, истраживање историјских мапа, анализу топонима, аеро фотографија подручја, као и дигитализовање и анализу топографских, геолошких и педолошких мапа и других индикатора за постојање археолошких налазишта. У теренском делу планирана је детаљна површинска проспекција терена на подручју општина које покрива Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица.

Циљ пројекта је израда детаљне мапе археолошких налазишта, као и подизање свести о вредности и значају археолошке баштине северне Бачке и потреби да се она чува.

Пројекат је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, а радовима руководи Неда Мирковић-Марић, археолог Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица. Сем археолога Градског музеја Суботица, у пројекту учествују и стручњаци из Балканолошког института Српске академије наука и уметности, као и из Народног музеја у Београду.


СВЕЧАНО ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ О ИНТЕЛИГЕНТИНИМ СИСТЕМИМА (SISY 2017)

Постављено: 14.09.2017.

Извор: Subotica.com

Петнаеста по реду Међународна конференција о интелигентним системима SISY свечано је отворена у Великој већници Градске куће. Организатори конференције посвећене интелигентним системима, информатици и роботици су Висока техничка школа струковних студија и Универзитет Обуда из Будимпеште.Свечано отворен 15. Међународни симпозијум о интелигентним системима (SISY 2017)

Конференција је ове године окупила научне раднике и стручњаке из Мађарске, Словачке, Румуније, Немачке, Италије, Ирана, Турске, Јапана и балканских земаља, који ће током три дана представити више од 60 научних радова. Као и прошле године част да отвори конференцију припала је др Имреу Рудашу, председнику одбора „SISY 2017“.

Након свечаног отварања, одржана су три пленарна предавања. Предавање из области примењене информатике одржао је проф. др Хамидо Фујита из Јапана, проф. др Окyаy Каyнак, са Багазици Универзитета из Турске одржао је предавање о управљању и ИЦТ технологији, док је др Левент Ковач, са Обуда Универзитета из Будимпеште, говорио о био-информатици.

Захваљујући конференцији „SISY“ већ деценију и по стручњаци из разних земаља размењују искуства и представљају новине у области интелигнетних система и примењене математике.

-Главни бенефит одржавања овакве конференције је могућност да наши запослени, наши истраживачи и наставници имају увид у рад страних или других истраживача из Србије, да се окупе на једном месту, размене идеје, упознају и друже. Дугорочно, бенефит је тај да ћемо добити боље стручњаке у Суботици- каже Игор Фирстнер, директор Високе техничке школе струковних студија.(SISY 2017)

На конференцији ће бити представљени и радови десетак запослених на Високој техничкој школи, међу којима је др Сања Маравић-Чисар, која ће указати на потребу модернизовања наставе и увођења практичног рада.

– Рад је везан за тематику да се настава модернизује у смислу да то не буду само предавања и вежбе, већ да студенте мотивишемо и да нешто конкретно направе током студирања. Задајмо им такве пројекте, где они морају да ураде конкретне ствари. Пошто сам ја на предметима које се тичу програмирања, идеја је да студенти направе апликације за мобилне уређаје са Андроид оперативним системом, што би допринело студентима да по завршетку школовања могу показати конкретан производ односно рад, апликацију коју су направили. То ће им значити више него да кажу које испите и са којим успехом су положили. – каже др Сања Маравић-Чисар, помоћница директора за наставу Високе техничке школе струковних студија.

Сутра и у суботу у Високој техничкој школи за учеснике ће бити организован рад по секцијама.


СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА

Постављено: 01.09.2017.

Извор: YU EKO RTVСуботица је вишенационални град у ком, у заједништву и слози, живе многе заједнице које су дале велики допринос развоју свога града, поручио је градоначелник Суботице Богдан Лабан на свечаној седници поводом обележавања Дана града. На свечаној седници уручено је признање Почасни грађанин, које је припало дипломираном инжењеру агрономије др Андрији Пеић Тукуљцу, а додељена су и признања Про урбе.

Подизањем заставе испред Градске куће почело је обележавање Дана града, а градоначелник Суботице Богдан Лабан поручио је да сви грађани, поносни што припадају своме граду, у ком све заједнице живе складно, имају разлога за славље, и додао да сви овогодишњи Дан града славе у још лепшој и напреднијој Суботици.

Ове године звање Почасни грађанин понео је угледни инжењер агрономије др Андрија Пеић Тукуљац. Тукуљац је истакао да ће признање носити у срцу, као и да ће наставити да ради и ствара, не само за себе, већ и за све грађане Суботице.

Добитници признања Про урбе су католички свештеник и диригент Чаба Пашко, сликар Иван Шарчевић и керамичар Лајош Векоњ.

На свечаној седници уприличен је пригодан културно уметнички програм, а приказан је и кратак филм о активностима локалне самоуправе у претходних 14 месеци. Суботица данас прославља Дан града, у знак сећања на 1. септембар 1779. године када је донета Повеља Марије Терезије којом је Суботица постала слободан, краљевски град.САСТАНАК МИНИСТРА ОДБРАНЕ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ ОДРЖАН У СУБОТИЦИ

Постављено: 19.08.2017

Извор: Subotica.com

У Градској кући у Суботици данас је одржан први званични сусрет министара одбране Србије и Мађарске Александра Вулина и Иштвана Шимичког.

Министри су разговарали о војној сарадњи две суседне земље, о заједничкој борби у спречавању тероризма и илегалних миграција, а потом и најавили заједничку војну вежбу, која треба да се одржи у септембру. После званичног састанка министри су једна другом даровали пригодне поклоне.– Сложили смо се и договорили да морамо што више сарађивати како би обезбедили безбедност наших грађана. Појачаћемо размену информација да би били што ефикаснији у борби против илегалне миграције и тероризма – истакао је Иштван Шимичко. – Наша Војна академија је партнер српској страни и захвалан сам на могућности да мађарски војници учествују на обуци и припремама у Србији. Понудио сам обуку српских официра у нашем Центру за обуку при Генералштабу мађарске војске и договорили смо редовне састанке наших команданата генералштабова и обавештајних служби.

По његовим речима мађарска национална мањина у Србији и српска мањина у Мађарској су заједнички именитељи који јачају сарадњу две земље.Српски министар одбране Александар Вулин подсетио је да односи српског и мађарског народа дуго кроз историју нису били на овако високом нивоу као што су сада, као и да лични однос председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана значајно доприноси добром односу влада две земље.

– Наше војске имају изузетну сарадњу, као и обавештајне службе када су у питању илегалне миграције и борба против тероризма. Србија је веома одговорна земља и терет мигрантске кризе не пребацује на друге, а борба против тероризма је за нас приоритет и сасвим је свеједно да ли терористи прете Србији или некој другој земљи – поручио је Вулин. – Захвалио сам се Влади Мађарске што су њени војници у великом броју, њих 373, и даље присутни у саставу КФОР-а на Косову и Метохији и пренео наш политички став да је за нас неприхватљиво укидање Умника. Надамо се да ће Мађарска подржати наш став да Косово нема места у Унеску и Интерполу.

Вулин се захвалио Влади Мађарске и на заједничком наступу када се у питању мировне мисије

– Наша сарадња у области војног образовања и обука ће наставити да расте и сигуран сам да ће наши народи имати осећај добрих суседа и добре сарадње. Поносни смо на мађарску мањину у Србији како се она развија, и колико воли своју земљу и ми на највишем могућем нивоу водимо рачуна о њиховим правима – нагласио је министар Вулин.


ОДРЖАНА ЦЕНТРАЛА ПРОСЛАВА „ДУЖИЈАНЦЕ 2017“

Постављено: 13.08.2017

Извор: Subotica.com

Хлеб од овогодишњег рода жита бандаш Лука Габрић и бандашица Ана Иванковић Радак предали су данас градоначелнику Богдану Лабану и тиме је крунисана овогодишња „Дужијанца“, 107. по реду.Због лошег времена ове године изостала је свечана поворка окићених каруца до центра града, а централна прослава и предаја новог хлеба одржана је у катедрали Свете Терезе Авиљске, где је пре тога одржано свечано еухаријско славље.

– Увек је добро бити заједно, заједно радити и славити и зато смо сви данас овде да заједно обележимо још једну „Дужијанцу“, традиционалну свечаност која траје више од века – поручио је градоначелник Богдан Лабан и подсетио да је централној прослави претходило такмичење рисара у Ђурђину. – Ручно кошење жита некада је био најтежи и најзначајнији посао на овим просторима, за њега се дуго припремало, а када би био завршен, знало се да ће хлеба бити и за предстојећу годину. Завршен рис прослављан је са радошћу, а из тог весеља настала је „Дужијанца“. Данас је „Дужијанца“ једна од најзначајнијих манифестација у граду, а учествовање великог броја младих у свих 40 њених програма веома радује. Понос, рад и захвалност, које „Дужијанца“ негује, треба да буду симбол целе заједнице и зато ће суботичка локална самоуправа подржавати ову манифестацију, која нас све зближава.Предавајући хлеб од овогодишњег рода, бандаш и бандашица истакли су значај очувања обичаја и традиције.– Од Великог прела се припремамо за данашњу прославу, жао нам је што је киша омела поворку, јер она има посебну драж, али се надам да неће омести велико Бандашицино коло – каже бандашица Ана Иванковић Радак.


НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ НА ГРАНИЧНОМ ПРЕЛАЗУ ХОРГОШ

Постављено: 18.06.2017

Извор: Subotica.com

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је данас гранични прелаз Хоргош и са припадницима граничне полиције разговарао о текућим активностима, проблемима са којима се суочавају и начину на који држава може да им помогне.– Захваљујући овим људима на Хоргошу заплењено више од 30 килограма наркотика, а у току је и исто тако велика полицијска акција је и на прелазу Батровци, где такође очекујемо већу количину заплењених наркотика. Полиција има веома добра оперативна сазнања, људи знају да раде свој посао, а у наредном периоду обезбедићемо им подршку у виду опреме и технике, а уз нова возила која су стигла раније ускоро могу да очекују и нове униформе. Учинићемо све да им олакшамо рад – поручио је министар Небојша Стефановић.

Припадници граничне полиције на прелазу Хоргош, једном од најфрекфентнијих у нашој земљи, свакодневно излазе у сусрет изазовима које носе велике гужве, илегалне миграције, шверц…

– Ови људи раде свој посао пожртвовано. Желим да им се захвалим што кроз свакодневни оперативни рад штите нашу државну границу. Имали су огроман посао са миграцијама који су урадили перфектно и то цео свет признаје – додао је Стефановић.


ОТВОРЕН „АМЕТЕК БИЗНИС КАМПУС“

Постављено: 07.06.2017.

Извор: Subotica.com

Привредна зона „Мали Бајмок“ данас је и званично добила новог станара – „Аметек бизнис кампус“, нови производни погон површине 10.000 квадратних метара у коме ће посао добити око пет стотина нових радника.

Нови погон аметичке компаније која се бави производњом мотора широког спектра, отворио је председник Србије Александар Вучић, честитајући свим запосленима велики успех.– Влада Србије није издвајала субвенције, као за највећи број предузећа и захвални смо „Аметеку“ што је препознао Србију и што покушава да доведе и друге добављаче у нашу земљу. Помоћи ћемо на сваки могући начин, јер је наша жеља да све оне које раде са „Аметеком“ на прављењу електромотора доведемо у Србију – поручио је председник Вучић. – Срећан сам што сам могао да разговарам са радницима, који су из Суботице али и околних места, Кикинде и Бачке Тополе. Срећан сам и што овде једнако, у слози и на најбољи могући начин раде Мађари, Срби, Хрвати…

Непосредно после церемоније отврања председник Вучић добио је од Мета Френча из „Аметека“ на поклон дрес краља НБА Леброна Џејмса.– Као што су они пожелели Србији да буде успешна и да буде лидер у економском напретку, тако и ја желим компанији „Аметек“ и њеном развојно-истраживачком делу да што више знања доведу у Србију и образују наше људе, да можемо на свом знању да зарадимо још много више – поручио је Александар Вучић. – Завршићемо наше обавезе око „Ипсилон“ крака, ове године ће бити готово ових пет километара за 2.2 милиона евра које смо издвојили. Издвојен је новац и за наредну годину и очекујем да 2019. он коначно буде завршен. То није само важно за индустрисјку зону, већ за све грађане који неће више гледати камионе у центру града, а ми ћемо моћи да одржавамо путеве неупоредиво лакше. Издвојили смо новац и за позориште, али и за обнову школских објеката, за само једну школу намењено 1.7 милиона евра, а улагањем у Суботицу желимо да покажемо људима да овде имај будућност. Од чекања будућности нема ништа, али ако будемо вредно радили дочекаћемо лепу будућност.

Отварању су присуствовали и челници покрајинске власти – Игор Мировић, председник Покрајинске владе и Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине.

– Одлука америчке компаније да уложи у Суботицу за нас је веома важна, јер не само да ће остваривати добит преко улагања капитала, већ ће кроз порезе и таксе унапредити читаво наше друштво. То ће допринети и јавним инвестицијама које се реализују у Суботици, као што су изградња зграде Народног позоришта, које је у другој половини године улази у претпоследњу, седму фазу, у реконструкција објеката на Палићу, изградња „Ипсилон“ крака, који ће допринети и бољој инфраструктурној опремљености баш ове Зоне – нагласио је покрајински премијер Игор Мировић.

Председник покрајинске Скупштине Иштван Пастор, на свечаности је говорио као Суботичанин.

– Суботица је била мотор привредног развоја онда када је имала јаку електромоторну индустрију, имала је јаку фирму која се тиме бавила и отплакали смо је, мислили смо да смо са том граном привреде завршили. Драго ми је што Суботица данас доживљава реиндустријализацију – подсетио је Иштван Пастор. – Са имплементацијом идеја „Аметека“, Суботица добија нову визију, јер ово није само отварање нових радних места и старање производа, већ је импулс према комплетном суботичком друштву.Да ће подржати сваку америчку инвестицију у Србији поручио је и Кајл Скот, амбасадор САД у нашој земљи.

– Право задовољство је видети да једна америчка фирма проширује своје капацитете и тако доприноси економском развоју Србије и даљем јачању привредних веза наше две земље. Ова хала представља снажан симбол „Аметековог“ раста и успеха – истакао је амбасадор Кајл Скот. – Јако је значајно што је овде и развојно и истраживачко одељење, који ради на развоју технологија. Економски стабилна Србија је важно сидро у овом нестабилном свету, а ова компанија игра значајну улогу у унапређивању економског развоја Србије, али оснажује и привреду САД.

По речима Тимоти Џонса, председника електромеханичке групе „Аметек“, нова фабрика у Србији биће полазна тачка за ширење пословања у Европи а биће и истраживачка локација.

– Пре нашег припајања „Дункермоторену“ 2012. године многи од нас нису били упознати са Србијом, али смо врло брзо видели да су људи овде окренути вредном раду и породици, карактеристикама које су у основи пословања „Аметека“. Из ових разлога Аметек је изабрао да направи велика улагања у Србију и одатле се шири на друга тржишта – нагласио је Тимоти Џонс. – Наш циљ је да наша интернационална продаја буде већа од 60 одсто и фабрика у Суботици ће нам помоћи да остваримо тај циљ.

Поред повећања производње, „Аметек“ има и своју финдацију која ће помагати оне којима је то потребно.

– „Аметек“ фондација помаже онима којима је помоћ потребна и по први пут ћемо подржавати шест ученика, заједно са локалним „Ротари“ клубом – најавио је Слободан Анић, генерални директор „Аметека“ у Суботици. – Пре мање од шест месеци на овом месту је била замрзнута ледина, то је био најхладнији јануар у последњих 60 година, али нико од људи који су радили није рекао нећу или не могу и сви су се борили да заврше упркос сибирској суботичкој зими. Нема ниједног тренутка без проблема, али ја никад не чујем то је немогуће, него шта још можемо другачије да урадимо. Наша посвећеност ће бити уграђена у сваки од ових производа. Жељни смо да учимо од 85 година историје „Аметека“, а он је спреман да нам да знање.


ОДРЖАН „ВОЈВОЂАНСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФОРУМ 2017“

Извор: Суботица.рс

Постављено: 05.04.2017.

У Градској кући одржан је „Војвођански пољопривредни форум 2017”, уприличен поводом повезивања што већег броја фирми из сфере пољопривредне, прехрамбене и прерађивачке индустрије из Србије и Мађарске, и пружања могућности учесницима да размене своје идеје, планове и искуства. Данашњем форуму присуствовали су председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, Иштван Пастор, градоначелник Суботице, Богдан Лабан, генерални конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици, Јанош Бабић, и Жанет Ола, директор Мађарске трговинске куће.

Иштван Пастор је, обраћајући се присутнима, подвукао да односи између Мађарске и Републике Србије од памтивека нису толико уравнотежени и добри као што су данас.Ако је задатак политике да створи амбијент, онда је на привредној релацији између Мађарске у Србије тај амбијент створен, рекао је председник Пастор, и додао да сматра да би највећи бенефит из једне такве ситуације требало да имају привредници.

Он је је изразио захвалност Влади Мађарске на средствима која издваја за привредно и економско јачање војвођанских Мађара.

– Захвални смо Влади Мађарске што је на наше располагање дала изузетна новчана средстава за привредно и економско јачање војвођанских Мађара. Ми та средстава користимо у складу са својим знањем, у складу са максималним стандардима и захтевима према учесницима привредног живота и у потпуности у складу са правилима Републике Србије – нагласио је Иштван Пастор.Богдан Лабан је рекао да је Мађарска значајан спољно-трговински партнер АП Војводине, али и Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, где се по сарадњи налази на другом месту – иза Немачке, и испред Италије, Аустрије и Француске.

Градоначелник је навео да је у оквиру Регионалне привредне коморе Севернобачког округа, која обухвата општине Ада, Бачка Топола, Кањижа, Мали Иђош, Сента и град Суботицу, укупна робна размена са Мађарском у 2016. години износила 155 милиона долара, што је 8,2 одсто од укупне робне размене.

Значајно спољно-трговинско партнерство, истакао је, у наредном периоду требало би још да се унапреди, тим пре што је интензивирање регионалне и међународне сарадње и стварање повољног амбијента за развој привреде и конкурентности један од примарних циљева новог градског руководства изабраног крајем јуна прошле године.– Сарадња нашег региона са Мађарском, што се пољопривреде тиче, требало би, пре свега, да буде усмерена на трансфер знања. Мађарска, као равноправна чланица Европске уније, може да послужи као модел за примену агротехничких мера и новина у пољопривреди – нагласио је градоначелник Лабан.

Присутнима на форуму, на коме је учествовало више од 140 привредника из наше земље и Мађарске, обратили су се и Јанош Бабић и Жанет Ола.

„Војвођански пољопривредни форум 2017” организовали су Генерални конзулат Мађарске у Суботици и регионално представништво Мађарске националне трговачке куће, из Суботице.


ОТВОРЕНА 1. ДЕОНИЦА Y КРАКА

Постављено: 24.03.2017.

Извор: YU EKO RTV

После вишегодишњег ишчекивања, пуштена је у саобраћај прва деоница Y крака, од петље „Суботица-југ“ до кружне раскрснице са Биковачким путем. Ову деоницу пута у саобраћај су пустили градоначелник Суботице Богдан Лабан, председник скупштине АП Војводине Иштван Пастор, и државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Имре Керн.Y крак представља један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Суботици, јер његова изградња омогућава измештање тешког теретног саобраћаја из центра града. Градоначелник Суботице је најавио и сређивање градских саобраћајница у скоријем периоду.

Прва фаза изградње y крака трајала је око 100 дана, ове године се наставља са другом фазом, односно биће изграђено нових 5 км пута који спаја бачкотополски и сомборски пут. Из Министарства поручују да ће се трудити да се испоштују и наредни рокови за изградњу.

Изградњом Y крака биће омогућено спајање граничног прелаза Келебија са Коридором 10 односно са аутопутем. Такође, захваљујући y краку из града ће се извући око 30 000 тешких камиона који свакодневно долазе и одлазе из индустријске зоне.

Из Министарства наводе како је из државног буџета за наредну годину опредељено око милијарду динара за другу фазу изградње Y крака, док је из буџета за 2019. годину издвојено око 800 милиона динара. Крај комплетних радова очекује се у 2020. години.


OTВОРЕН НОВИ ПОГОН ФАБРИКЕ КОНТИНЕНТАЛ

Постављно: 07.3.2017.

Извор: TRV JU ECO

Премијер Србије, Александар Вучић и градоначелник Богдан Лабан свечано су отворили нови погон компаније за производњу делова за аутоиндустрију Континентал, у којој ће бити запослено више од 500 нових радника. Вредност инвестиције је око 17 милиона евра.Новим погоном Континентал је капацитет у Суботици повећао за додатних 12 хиљада квадратних метара производног и магацинског простора, као и пратеће инфраструктуре. План је да се кроз ово проширење у наредне три године отвори 500 нових радних места.

У Суботици ће се производити цеви и цевни системи за погонски склоп аутомобила на око 20.000 метара квадратних радне површине и са пуном запосленошћу од 1.150 радника која ће бити достигнута у наредним годинама.Ови делови ће се испоручивати произвођачима аутомобила у Европи.Фабрика производи и делове за пољопривредне, теретне и индустријске машине.

Премијер, Александар Вучић истакао је да су Влада Србије и грађани помогли да се ова инвестиција оствари и назначио да је Влада дала око три милиона евра, а инвеститор, Континентал, 14,5 милиона евра.

Вучић је нагласио да Влада улаже у Суботицу, додајући да радови на „Y“ краку улазе у озбиљну фазу те да је уложено 300 милиона из буџета.На свечаности су били и председик Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор као и економски аташе у амбасади Немачке Катрин Чигановски.


OБИЛАЗАК РАДОВА НА „ИПСИЛОН“ КРАКУ

Постављено: 07.03.2017

Извор: Subotica.com

По обећањима министарке Зоране Михајловић, Суботичане би требало да обрадује пуштање у функцију петље Суботица – Југ 20. марта, као и завршетак обилазнице око Суботице (Y крака) до краја 2019. године.Влада Србије ове године издвојила је 300 милиона динара за наставак изградње „Ипсилон“ крака Коридора 10, обилазнице око Суботице, а значајна издвајања планирана су и наредних година, како би цела деоница била завршена до 2019. године.

По речима премијера Александра Вучића, „Ипсилон“ крак је јако значајан и за град и за целу индустрију у окружењу.

– После 1990. године када су почели радови, по први пут улазимо у озбиљну фазу радова. У Индустријску зону у Суботицу уђе и изађе око 15 хиљада камиона годишње и зато је „Ипсилон“ крак веома значајан – рекао је Вучић данас у Суботици.

Y крак ће бити завршен до 2019. године

Радове на изградњи Y крака, на надвожњаку петља Суботица – Југ, данас је обишла министарка грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Зорана Михајловић, подсетивши да је за 27 година, колико се гради „Ипсилон“ крак, урађено само 11 од 24 километара.

– Ова деоница ће бити завршена и пуштена у рад 20. марта, а обезбедили смо новац и за наставак радова ове и наредних година и план је да цео посао буде готово до краја 2019. године – најавила је министарка Михајловић. – Верујем да неће бити никавих кашњења, драго ми је што су радови поверени домаћем извођачу. Чега год смо се ухватили у протекле две године чекамо више од 20 година, али дође време да се те ствари решавају и верујем да ћемо у томе успети.

По речима државног секретара и ментора пројекта Имреа Керна, део средстава прошле године био је усмерен на израду пројектно-техничке документације.


ПОМОЋ ЈАПАНСКЕ ВЛАДЕ ЗА ДОМ ЗДРАВЉА

Извор: ТВ СУБОТИЦА

Постављено: 01.03.2017.

Амбасадор Јапана у Београду Ђуићи Такахара и представници осам локалних самоуправа, данас су у амбасади Јапана, потписали уговоре о пројектима за основне потребе становништва. Помоћ јапанске Владе у износу од 38.435 евра Суботица је добила за замену крова на Дому здравља – на два објекта Службе за здравствену заштиту жена и деце. У име Града Суботице уговор је потписао градоначелник Богдан Лабан.
НСЗ РАСПИСАЛА 11 ЈАВНИХ ПОЗИВА ЗА ПОСЛОДАВЦЕ И НЕЗАПОСЛЕНА ЛИЦА

Постављено: 07.02.2017.

Извор: YU EKO RTV

У оквиру активних мера за запошљавање, Национална служба за запошљавање расписала је је 11 јавних позива намењених послодавцима и незапосленим лицима. Расписани конкурси предвиђају стицање додатних знања, обуке, запошљавање лица преко јавних радова, запошљавање теже запошљивих лица, као и самозапошљавање. Све детаљне информације о условима конкурса могу се добити на сајту НСЗ.
ВЕЛИКИ ИЗАЗОВИ ПРЕД „НАЈМЛАЂИМ“ ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋЕМ У СУБОТИЦИ

Постављено: 05.02.2017

Извор: Subotica.com

Јавно предузеће за управљење путевима, урбанистичко планирање и становање је настало у октобру прошле године, реорганизацијом ЈП „Дирекција за изградњу града“, а на основу Закона о буџетском систему, где је између осталог, прописано да јавна предузећа не могу више бити индиректни корисници буџетских средстава.Иако „најмлађе“ у суботичком јавном сектору, предузеће на чијем је челу директор Предраг Радивојевић пред собом има важне задатке и бројне планове. Како бисмо приближили грађанима који су планови овог предузећа у наредном периоду и који ће то пројекти и активности обележити 2017. годину, обавили смо разговор са директором овог предузећа.

Како је дошло до формирања новог јавног предузећа?

– Ново јавно предузеће настало је на основу трансформације индиректних буџетских корисника. Закон је предвиђао да се тај процес заврши до 1. децембра претходне године и ми смо формирали радну групу, која је добила задатак да то и уради. Деловали смо према препорукама Сталне конференције градова и општина и у складу са законом. Према Закону о јавним путевима направили смо „Управљача пута“, а онда смо у то предузеће уврстили и урбанизам и становање. Формирањем једног, уместо два предузећа, учинили смо значајне уштеде јер имамо једну општу службу мање. Са друге стране, у оквиру Градске управе формиран је Секретаријат за инвестиције и развој, како би се са једног места у граду планирале инвестиције и њима управљало. Ново предузеће има 29 радних места, а важно је напоменути да су сви запослени из Дирекције рапоређени у ново предузеће, нови секретаријат и остале секретаријате где је постојала потреба. У тој трансформацији у ликвидацију је отишло предузеће „Привредно-технолошки паркови“, али ни њихови запослени нису остали на улици, већ су и они распоређени. Поред значајних уштеда, ова реформа индиректних буџетских корисника има и социјалну димензију, јер нико није остао без посла.

Које све службе има ново јавно предузеће и шта је све у његовој надлежности?

– У надлежности Службе за управљање путевима је обављање стручних послова и надзора над радовима на реконструкцији, одржавању и заштити општинских путева и улица и уступање радова на њиховом одржавању. Ту пре свега мислимо на одржању коловоза, тротоара, бициклистичких стаза, хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације, одржавање уличне јавне расвете, видео наџора, дечјих игралишта, спртоских терена… – каже за наш сајт директор Предраг Радивојевић.

Служба урбанистичког планирања обавља послове израде планских докумената, урбанистичких пројеката и правила грађења за потребе израде Локацијских услова.

Служба становања се бави одржавањем, обновом и реконсрукцијом објеката вишепородичног становања. Уговор о одржавању заједничких делова стамбених и стамбено-пословних објеката предузеће је потписало са 310 скупштина станара, са више од 9.000 власника станова, пословних простора и гаража и за одржавање 162 лифта. У радове текућег одржавања спадају месечни сервис и годишња контрола лифтова, поправке заједничких електроинсталација, дератизација, дезинсекција… У инвестиционо одржавање спадају већи грађевински радови, као што су изградња и санација крова, фасаде, ремонт и веће поправке лифтова, уградња интерфона… Ту су и хитне интервенције којима се уклања непосредна опасност по живот и здравље људи.

У току је израда Пројекта техничке регулације саобраћаја за Град Суботицу, шта ће све он садржати?

– Израда тог пројекта је законска обавеза коју прописује Закон о безбедности у саобраћају. Он треба да побољша начин евиденције саобраћајне сигнализације на територији града. На тај начин добићемо катастар саобраћајне сигнализације и тако ће се управљање саобраћајном сигнализацијом и критичним местима са становишта безбедности у саобраћају подићи на виши ниво. Наши инжењери ће имати прецизне улазне параметре и на бази тога ће радити квалитетније планирање и припрему будућих пројеката.

Да ли то значи да се планира проширење Привредне зоне или формирање нове?

– Идеје постоје, али ће оне бити прилагођене потребама и околностима у зависности од заинтересованих привредника.

Планира се изградња најсавременијег железничког коридора, који ће пролазити и кроз наш град; да ли смо ми урбанистички спремни за то?

– Са становишта урбанизма веома је значајно планирање коридора брзе пруге, чији је заштитни појас много шири него код класичних пруга и постоји велика опасност од цепања града на два дела. Наш задатак је да се изборимо за што већи број пружних прелаза, а пошто је тај коридор широк попут реке то су онда мостовске конструкције. Ми ћемо се трудити да се изборимо за што већи број прелаза и зато смо направили један елеборат у коме смо изнели све своје примедбе и сугестије и упутили их комисији стручњака Саобраћајног института ЦИП у Београду, која ради израду просторног плана за брзу пругу. Задовољство ми је да кажем да је цео наш елаборат прихваћен и да ће бити увршћен у део просторног плана. Тиме смо допринели да град не трпи последице брзе пруге, већ да осети само оно позитивно што она доноси а то је повећање промета људи и робе, што ће итекако утицати на развој града.

Суботица добија нови кружни ток на улазу у град?– Један од планова је изградња кружног тога на улазу у град из правца Жедника, на месту где се сада налази НИС-ова пумпа. Због решавања питања веома компликоване раскрснице у саобраћајном смислу, кружни ток се наметнуо као оптимално решење. Игром случаја, нама се НИС обратио са намером да ту пумпу измести и модернизује. Тако да смо се договарали да НИС-у доделимо земљиште у близини, а да на том месту изградимо кружни ток.

Нови објекат Службе хитне медицинске помоћи?

– Са становишта саобраћаја одабрали смо три локације, а то су Бајнатска улица, код некадашњег „Туша“, локација у близини вртића „Шумице“ и локација код кружног тока у Партизанских база. Оне су најповољније, јер се гледа могућност и време изласка на брзе градске саобраћајнице. Сада следе договори са колегама медицинске струке са којима ћемо пронаћи најпогодније решење.

Временске прилике ове зиме нису баш ишле на руку путарима, како је функционисала наша Зимска служба?

– Један од планова је изградња кружног тога на улазу у град из правца Жедника, на месту где се сада налази НИС-ова пумпа. Због решавања питања веома компликоване раскрснице у саобраћајном смислу, кружни ток се наметнуо као оптимално решење. Игром случаја, нама се НИС обратио са намером да ту пумпу измести и модернизује. Тако да смо се договарали да НИС-у доделимо земљиште у близини, а да на том месту изградимо кружни ток.

Нови објекат Службе хитне медицинске помоћи?

– Са становишта саобраћаја одабрали смо три локације, а то су Бајнатска улица, код некадашњег „Туша“, локација у близини вртића „Шумице“ и локација код кружног тока у Партизанских база. Оне су најповољније, јер се гледа могућност и време изласка на брзе градске саобраћајнице. Сада следе договори са колегама медицинске струке са којима ћемо пронаћи најпогодније решење.

Временске прилике ове зиме нису баш ишле на руку путарима, како је функционисала наша Зимска служба?– Током децембра и јануара реализовано је укупно 46 акција чишћења на путевима (9), пешачким и бисиклистичким стазама (21) и натпутњацима (16). За све те акције утрошено је 326 тона соли и 626 тона ризле. Зимска служба је функционисала на завидном нивоу и проблема је било у најмањој могућој мери. Ради што боље информисаности суграђана направили смо карту на којој се виде улице о којима брине град и њих одржавају ЈКП „Чистоћа и зеленило“ и ЈКП „Палић-Лудаш“, као и оне које су у надлежности ЈП „Путеви Србије“ и које чисти „Војпут


ВУЛЕТИЋ: 2017. – ГОДИНА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Постављено: 24.01.2017

Извор: RTV YU EKO

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, посетио је данас Геронотолошки центар, обишао радове на реновирању и одржао радни састанак са представницима градских установа и организација у области социјалне заштите.Приликом обиласка радова, директор Геронтолошког центра, Петар Балажевић захвалио се покрајинском секретау, Предрагу Вулетићу на средствима у висинио од преко 4 милиона динара које је покрајина током прошле године издвојила за Геронтолошки центар. Геронтолошки центар поседује капацитет за збрињавање 530 корисника.

Према речима члана ГВ за социјлну заштиту Илије Ђукановића, Град Суботица је и ове године у буџету издвојио значајна средства за отворену заштиту, пре свега за Службу за кућну негу.

Покрајински секретар, Предраг Вулетић је истакао да је 2017. година названа годином социјлне заштите, додајући да ће покрајина наставити да помаже рад установа у овој области.

Вулетић је најавио да ће бити настављено лиценцирање домова те затварање нелегалних како би се превенирале несреће . Током прошле године затворено је 7 нелегалних домова, а у протекле три године чак 18 на територији Суботице.


БEСПОВРАТНА СРЕДСТВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ У ЦИЉУ ПОДСТИЦАЊА РАЗВОЈА ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Постављено:11.01.2017.

Извор: Subotica.com

У оквиру Програма подстицања развоја предузетништва Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој Србије расписало је јавни позив за доделу бесповратних средстава за унапређење производњеПривредни субјекти који испуњавају услове Програма, могу остварити право на финансијску подршку у износу од 20 одсто бесповратних средстава од вредности инвестиционог улагања, док ће преостали износ бити финансиран из кредита Фонда за развој.

– Средства опредељена Програмом намењена су за изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију или куповину производног простора или пословоног простора, куповину нове или половне производне опреме, укључујући доставна возила која служе за превоз сопствених производа и друга транспортна средства укључена у процес производње, набавку софтвера и других нематеријалних улагања, као и за трајна обртна средства, која могу да учествују највише до 20 одсто у структури укупног инвестиционог улагања – каже Милан Маличевић, в.д. директора Регионалне развојне агенције „Панонрег“

Право на конкурисања за финансијску подршку имају предузетници, микро, мали и средњи привредни субјекти и задруге који су регистровани у Агенцији за привредне регистре, а који доставе финансијске извештаје за претходне две године од године у којој се подноси захтев у којима није исказан нето губитак.

– Износ укупног улагања за предузетнике не може бити мањи од 375 хиљада динара нити већи од 8,75 милиона динара, док за правна лица не може бити мањи од 2,5 милиона динара нити већи од 50 милиона динара. Кредити Фонда по овом Програму одобраваће се у складу са програмом Фонда. Рок отплате је до 10 година, у оквиру кога је грејс период до једне године за правна лица и до 7 година, у оквиру кога је грејс период до једне године за предузетнике. Каматна стопа, уз примену валутне клаузуле, износи 1,5 одсто годишње уз гаранцију банке и 3 одсто годишње уз остала средства обезбеђења – каже Маличевић.

Конкурс ће бити отворен до 30. јуна а детаљније информације о условима конкурса могу се добити на сајту њњњ.панонрег.рс или преко телефона 554-107, као и лично на адреси канцеларије РРА Панонрег, Трг цара Јована Ненада 15.


У НОВОЈ ГОДИНИ МАЊЕ ТАКСЕ ЗА УКЊИЖЕЊЕ У КАТАСТАР

Постављено: 05.01.2017

Извор: Суботичке новине

Републички геодетски завод предложио је Министарству финансија нове цене такса за 2017. годину. Ниже тарифе за петнаест врста услуга, знатно јефтиније дажбине и за све оне који ће легализовати објекте.Озакоњење бесправно подигнутих објеката сматра се окончаним када се зграда, или део зграде, након стицања накнадно издате грађевинске дозволе, упише у катастар. Једна од новина у Закону о озакоњењу, односно нелегализацији такозване „дивље градње“, је та да они који легализују своје објекте више не морају да плаћају комунални допринос за уређење градског грађевинског земљишта, него таксе – 5000 динара за кућу до стотину квадратних метара, 15.000 динара за двесто квадрата, 50.000 динара за 300 и тако даље. Од тог износа, 15 одсто добија Република, 15 одсто Покрајина, а 70 одсто остаје граду.

У Суботици се за покретање поступка за озакоњење бесправно подигнутих грађевинских објеката од 2003. године пријавило око 16.000 заинтересованих, а више од половине захтева је решено, што је у односу на друге средине у Србији знатно изнад просека. Разлози због којих тај број није и већи били су то што подносиоци захтева нису тада, а многи ни до данас, приложили сву неопходну документацију, или су са легализацијом оклевали због финансијске рачунице, сматрајући да је скупа и да за то немају довољно новца.

После доношења Закона о озакоњењу, онима који до сада нису пријавили нелегално грађене објекте, пружена је још једна, последња прилика, да је искористе до 27. новембра ове године, када је тај рок истекао. Нових пријава било је 1177, са укупно 2400 објеката, с обзиром да су их поједини власници имали и по два-три, а реч је углавном о помоћним објектима, шупама, летњим кухињама, доградњи и слично. Грађевинским инспекторима од тог датума било је остало да увидом на терену донесе решења за још 995 таквих пријава, користећи податке из катастра непокретности и податке из ГИС-а (Географски информациони систем), а служећи се и авио-снимцима из 2008. године.

Новина је да је Републички геодетски завод Министарству финансија предложио нове износе за таксе у 2017. години, тако да би, уколико тај предлог буде прихваћен, услуге катастра током наредне године могле да појефтине у просеку за око 40 одсто! Завод је за ово добио одобрење ресорног Министарства грађевине саобраћаја и инфраструктуре, али се чека „зелено светло“ од Министарства финансија.

Према новом тарифнику, највише би се смањила такса за упис забележбе постојања уговора о доживотном издржавању и то за 55,3 одсто. Она сада кошта 6710 динара, а предложена цена је 3000 динара. Таксе за упис посебног дела објекта су 9807 и 3097 динара, а ускоро би требало да се преполове и да буду 4500 и 1500 динара.

У Републичком геодетском заводу кажу да ће нове тарифе за поједине услуге нарочито обрадовати грађане који су у поступку легализације бесправно подигнутих објеката и планирали су да окончају њихово озакоњење, што изискује плаћање неке од ових такса.

Тако на пример, накнада за промену насталу доградњом објекта са уписом имаоца права у корист досадашњег имаоца би требало да „падне“ за 51,6 одсто, односно са 5161 на 2500 динара.

„За промену врсте права или облика својине на непокретности грађани сада плаћају 5.161 динар, а уколико надлежни одобре нови тарифник, цена ће бити 3.000 динара“ – наводи Гордана Зорић, начелник Одељења за нормативне и правне послове Републичког геодетског завода. – „Упис права већ уписаног држаоца ће уместо 4.129 коштати 2.500 динара. Промена начина на важећу цену”. (Извор: „Вечерње новости”, 26. 12. 2016.)

Упис хипотеке међутим, која је најскупља такса за грађане, остаће по старом и није на списку за појефтињење. Она је нужно зло за будуће власнике станова, који узимају банкарске кредите. За упис хипотеке којом се обезбеђује потраживање у износу до шест милиона динара, такса кошта 20.645 динара, од шест милиона до 30 милиона плаћа се 51.613 динара, а од 30 до 60 милиона такса стаје 103.226 динара. Ако се хипотеком обезбеђује потраживање које премашује 60 милиона динара, накнада је 154.838 динара.

За деобу парцеле плаћају се таксе од 5.367 и 2.168 динара, а предложене цене нових су 4.000, односно 1.500 динара. За спајање парцела на папиру, плаћа се 3.097 и 1.290 динара, а ако надлежни подрже предлог РГЗ нови износи накнада ће бити 2.000 и 800 динара.

Последња прилика

Закон о озакоњењу бесправно подигнутих објеката, који је ступио на снагу 25. новембра 2015. године, најављен је као последња прилика да се нелегално подигнуте грађевине пријаве и на основу покренутог поступка добије за њихово коришћење употребна дозвола. Комисија која је по општинама и градовима формирана од грађевинских инспектора и стручних лица имала је задатак да на лицу места провери наводе у пријави, констатује постојање објекта и његове карактеристике и власнику испише налог, односно решење о његовом рушењу! Примерак тог решења достављао се Служби за грађевинарство, која га је затим привремено стављала ван снаге и позивала власника да покрене поступак озакоњења.

После пет закона о легализацији од 2003. године, да ли ће овај, шести, бити заиста и „последња прилика” – остаје да се види!
design severnobacki upravni okrug

e-mail webmaster@severnobacki.okrug.gov.rs