Архива – Актуелности

2015


ИНСПЕКТОРИ „ЗАПОСЛИЛИ“ ОКО 300 ЉУДИ

Постављено: 23.12.2015

Извор: Subotica.com

Инспектори за рад у Севернобачком округу “запослили” су ове године око 300 људи. Наиме, толико је откривено радника на црно током редовних и ванредних контрола пословања у досадашњем току 2015. године који су након надзора засновали радни однос. Начелник округа задовољан је резултатима које је постигла како инспекција рада, тако и остале инспекцијске службе.Инспекција рада у току 2015 године била је фокусирана на рад на црно, односно на контролу послодаваца, што је подразумевало надзоре и ноћу и данима викенда. Након тога, око 300 људи је засновало радни однос на основу надзора Инспекције рада. Поднето је и преко 100 пријава за покретање прекршајног поступка против послодаваца који су почини прекршај из радних односа и безбедности и здравља на раду, на основу чега је до сада изречено више од 19 милиона динара казни.

Ова година је на нивоу округа била проглашена годином борбе против рада на црно, што је подразумевало како самосталне активности инспекције рада, тако и интегрисане, односно обједињене надзоре више инспекција истовремено, па и акције у којима су учествовали инспектори и из других општина и градова у Србији.

Све инспекције у округу су у току ове године обавиле око 12.000 надзора, како по плановима и програмима, тако и по пријавама правних и физичких лица. Наредна, 2016. година, биће посвећена борби против сиве економије.


ОБЕЛЕЖЕНО 40 ГОДИНА РЕГИОНАЛНЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СУБОТИЦА

Постављено: 23.12.2015

Извор: Subotica.com

Свечаном академијом у Великој већници Градске куће Регионална привредна комора Суботица обележила је четири деценије постојања и рада, као и 165 година коморског система на овим просторима.По речима Слободана Војиновића, првог човека РПК Суботица, радом коморе и привредом севера Бачке и Потисја може да се поноси цела наша земља.

– Можемо рећи да је привреда овог региона локомотива привредног развоја на новој прузи између Београда и Будимпеште. Поносни смо што је велики број фирми одговорио суровим захтевима Европске уније и сигурно смо једини регион који је 78 одсто укупног извоза имао са ЕУ а уз то и забележио и суфицит са ЕУ – нагласио је Војиновић. – У протеклој години привреда региона остварила је приход од 700 милиона долара и морамо да се захвалимо свима који су томе допринели. Година која долази ће бити тешка, али збрајањем у редове свих квалитетних чинилаца, добром сарадњом са свим нивоима власти верујем да ћемо је превазићи.Окупљене привреднике из шест локалних самоуправа (Суботица, Бачка Топола, Мали Иђош, Сента, Кањижа и Ада) поздравио је и градоначелник Јене Маглаи, истичући да локална самоуправа и РПК имају одличну и изузетно продуктивну сарадњу.

– Заједничким радом можемо да постигнемо да привреда овог региона буде носилац привредног развоја Војводине, а великим делом и Србије – истакао је Маглаи. – Привреда Суботице бележи стални успон, имали смо неколико инвестиција које ће условити отварање нових радних места, имамо стално смањивање броја незапослених, а очекујемо и да ће се то наставити и наредне године. Имамо најављене инвестиције у Привредно-технолошким парковима, нове хале граде „Континентал“, „Аметек“, „Патент цо“ у Мишићеву, и плашим се да ћемо за годину дана имати проблема са недостаткком радне снаге. Као и до сада, аплицираћемо за средства за развој инвестиција а имаћемо и кредитне аранжмане за подршку малим и средњим предузећима.

Значајан јубилеј био је и прилика да се доделе годишње награде најуспешнијим предузећима а то су „Агроконс“ из Малог Иђоша, „АТБ Север“ Суботица, „Патент цо“ из Мишићева, „Тамп опрема“ из Сенте и СЗР „Металкоп“ из Старе Моравице. Златне значке РПК добили су Ненад Ђуровић, Ненад Вуњак, Гојко Мухадиновић, Тивадар Бунфорд, др Јелена Шавања и Иван Војнић Тунић.


РУКА РУЦИ У СУБОТИЦИ“

Постављено: 22.12.2015

Извор: Subotica.com

Завршен је пројекат у области Друштвеног и хуманитарног рада – „Рука руци у Суботици“ , реализован од стране ЕКУС Центра „Мостови“, а уз подршку Града Суботице, г-дина Милимира Вујадиновића, Центра за социјални рад, и пријатеља Пројекта: ЈКП „Чистоћа и Зеленило“ и Вулканизерске радње БС.Основни циљ Пројекта био је да деца и млади различитих сазнајних, моторних, интелектуалних и свеукупних психо-физичких способности, као и других могућности и вештина, развију осећај за добро, лепо и хумано и да се неосетно – кроз игру и дружење у пријатној атмосфери и амбијенту – креативно изразе у необичним и несвакидашњим вештинама.

Планирани садржај реализован је током 4 месеца, из више области: музичке, ликовне, ритмичко-спортске, умног и емоционалног изражавања и доживљаја.

Током ових несвакидашњих радионица деца и млади су имали прилику да развијају сопствену креативност и унапређују развој сопствене личности, индивидуалност и осећај за тимски рад. Основне задатке изводили су кроз креативно изражавање – прављењем необичних употребних и естетских предмета: саксија за цвеће од аутомобилских гума, музичких инструмената од разних материјала, рамова за слике од моделарског гипса, магнете за фрижиреде у духу новогодишњих празника, Снешка Белића од упоребних кућних предмета, фигура од различитих материјала и празничних честитки.

С обзиром је коначни циљ да се направљени производи деце и радионичара кроз друштвено-хуманитарни рад дарују другој, непознатој деци и младима у свим основним школама на подручју Суботице, затим Колевци и Центру за социјални рад у уторак 22.12.2015. године од 10,30 – 12,00х одржана је планирана завршна активност Пројекта „Рука руци у Суботици“. Позвани су представници свих основних школа из Суботице (као и специјалних Жарко Жрењанин и Доситеј Обрадовић), Центра за социјални рад и Колевке са својим штићеницима да заједно уз радост даровања – преузиму по две поклон украсне гуме са садницама, као и остале поклоне намењене штићеницима „Колевке“ у Суботици.Одазвани су уз речи похвале идеја и реализације као и вишемесечног ангажовања реализације Пројекта узели по две саднице и декорисаних саксија да оплемене своја школска и дечија окружења. Сви остали радови и поклони су даровани „Колевки“ Суботица. Присутне директоре, наставно особље и друге раднике суботичких школа, Колевке и Центра за социјални рад поздравиле су Наташа Костадиновић, председница ЕКУС Центра „Мостови“ и Данијела Ђедовић, координаторка Пројекта.


ДО ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ ПРЕКО САТЕЛИТА

Постављено: 22.12.2015.

Извор: Subotica.com

Онима који до сада нису покренули поступак легализације, пријаву ће поднети грађевински инспектори, којима ће у тражењу нелегалних објеката помоћи сателитски снимци. Власници ће у том случају најпре добити решење о рушењу, а налог ће бити обустављен отварањем процеса легализације

Тешко је набројати од 2003. године који су све закони и њихове допуне донети у настојању да се нелегално изграђеним објектима накнадно издају грађевинске дозволе, односно да се њихово постојање подведе под законске оквире. Ово је шести, а његови аутори кажу и последњи закон у тој области и он треба дефинитивно да реши оно што се деценијама уназад није могло решити, а разликује се и по називу – уместо речи легализација користи се термин „озакоњење“, мада се, као и до сада, односи на нелегално изграђене објекте! „Закон је усвојен 27. новембра и један је у низу оних којима се покушава враћање нелегалне градње у легалне токове донетих у последњих 12 година. Има у њему новина, постоје и одређене дилеме, тренутно га проучавамо да би нашли начин како да га што боље применимо у решавању предмета које имамо у вези са легализацијом и којих ће још бити“, каже Зоран Ћопић, шеф службе у Секретаријату за грађевинарство Суботице.

Једна од најзначајнијих новина свакако је та да ће уместо власника који до сада нису поднели захтев да легализују своју бесправну градњу, уместо њих то учинити грађевински инспектори, а поступак покренути Секретаријат за грађевинарство по службеној дужности.

„Основно је у новом Закону да регулише начин, поступак и завршетак процеса легализације и да за подношење пријаве због нелегалне градње задужује грађевинске инспекторе, уместо што су то до сада, у одређеним законским роковима, могли да учине сами власници. Грађевинска инспекција, на основу Закона о озакоњењу, пописиваће нелегално подигнуте грађевине, на основу сателитских снимака које ће им обезбедити републички органи и власницима уручивати решење о рушењу. Када примерак тог решења стигне до нас у Секретаријат, ми ћемо, по службеној дужности, покретати поступак озакоњења, а инспектор ће онда власнику достављати ново решење – овога пута о обустави поступка рушења, до завршетка легализације! Звучи мало компликовано и може изазвати узнемирење код грађана који са тиме нису упознати, али таква је законска процедура и наше ће бити да је спроводимо!“, каже Зоран Ћопић.

Да ли је законодавац могао да прескочи ово, лаички би се рекло непотребно издавање решења о рушењу, можда би сам најбоље могао да протумачи, али то што је много важније јесте да ће грађевински инспектори имати задатак не само да баратају сателитским снимцима, него и на терену да утврде одговарајуће стање, затим да пронађу власника, а тек потом да издају (про форме) акт о уклањању бесправно изграђеног објекта.

„Инспекција има рок од 30 дана да сачини план о томе како ће пописивати нелегалне грађевине, а за то сателитски снимак неће бити довољан, већ и провера на лицу места. Иначе, сателитски снимци по закону ће морати да буду доступни и грађанима на сајту. Инспекција ће имати рок од годину дана за тај посао. Постоји могућност и сами власници да пријаве своје бесправне објекте и у том случају треба да оду у инспекцију, постојаће и обрасци које ће попунити, а за тај поступак самопријављивања неће постојати неки одређен рок нити обавеза. И у једном и у другом случају, било да га инспекција евидентира или власник сам пријави, наша Служба преузимаће предмет и водити легализацију заједно са оних девет до десет хиљада који још чекају на окончање“, објашњава Зоран Ћопић.

Шта у даљем току озакоњења могу да очекују и треба да раде они чији захтеви су и даље у застоју и има ли, по новом Закону, још неких категорија бесправне градње за које је прописана одређена процедура?

„Група предмета којих имамо највише су захтеви за легализацију који су стигли закључно са 24. јануаром прошле године, када је био последњи од рокова за пријављивање. Ови поступци су и даље отворени, најчешће због некомплетне документације и њихови подносиоци за сада не морају ништа да предузимају, нити да се поново пријављују. Свима њима биће објашњено шта даље треба да раде и коју документацију треба да прибаве. Постоји и одређени број власника који су на основу Закона о посебном поступку права својине, такозваном „Вељином закону“, уписали у катастру право својине на нелегалном објекту. Значи, они имају поседовни лист о власништву на објекту али са напоменом да је он нелегалан, и сада су добили рок од шест месеци, до 27. маја наредне године, да поднесу пријаву за легализацију. Постоје још неки случајеви који не спадају ни у једну ни у другу категорију, али они су појединачни и заинтересовани могу да дођу код нас и добију тумачење“, каже Зоран Ћопић.

Озакоњење као јавни интерес

На питање да ли је Законом предвиђено који објекти не могу да буду легализовани, у Секретаријату за грађевинарство кажу да су нови прописи у том погледу чак и нешто блажи него ранији, да су у приличној мери флексибилни у циљу да се озакони што је више могуће, јер је Закон такво опредељење означио као јавни интерес Републике Србије!

„Не могу се легализовати, односно реконструисати објекти који су изграђени на земљишту неповољном за градњу као што је клизиште, затим објекти који су саграђени од материјала који не обезбеђују трајност и сигурност или су склони паду, објекти изграђени на земљишту планираном за јавне намене и подизање институција, јавне површине, путеви и паркови. Такође се не могу легализовати ни објекти који су саграђени у првом и другом степену заштите природног добра, мада ту постоји изузетак (чувена „заграда“!) – и односи се на викендице и друге породичне објекте за одмор и становање у другом степену заштићеног природног добра. Ове две последње групе могу да уђу у поступак озакоњења уколико прибаве сагласност управљача природног добра, а то значи Завода за заштиту природе, односно Дирекције за изградњу града уколико је реч о јавној површини“, објашњава шеф Службе за грађевинарство Зоран Ћопић и додаје да се неће моћи легализовати ни објекти који су подигнути у превише близу пруга или других инфраструктурних коридора, а да ће се у зонама породичног становања малих или већих густина објекти моћи озаконити ако служе сврси становања.

Што се тиче документације потребне за легализацију и код старих и код нових предмета, она се односи на поседовни лист, односно доказ о власништву, затим геодетски снимак који означава положај објекта у природи, а трећи папир је „извештај о затеченом стању“, што је сада нови назив за пројектну документацију.

„Некада је то био пројекат, па записник, а углавном реч је о документу на основу којег ми утврђујемо која је врста објекта, да ли је стамбени или неки други, његову спратност и површину и такав извештај раде приватни пројектанти. То није пројекат као за грађење али мора да поседује одређене елементе који су прописани Законом, одређене пресеке, слику објекта и томе слично на основу чега ми можемо да сагледамо и донесемо решење о озакоњењу“, каже Зоран Ћопић.

Новина у Закону о озакоњењу је и та да они који легализују своје објекте више неће морати да плаћају комунални допринос за уређење градског грађевинског земљишта, него таксе – 5000 динара за кућу до 100 квадратних метара, 15.000 динара за двесто квадрата, 50.000 динара за 300 и тако даље. Од тога 15 одсто добијаће Република, 15 одсто Покрајина а 70 одсто остајаће граду.

„То ће бити повољно за власнике бесправне градње али проблем за град и градски буџет јер је то ипак био извор прихода који ће сада ће бити знатно мањи. Дилема је и да ли се чини неправда према онима који сада прибављају грађевинску дозволу да легално граде, а нису ослобођени тог доприноса?“, каже Зоран Ћопић.

И поред тога што је Закон ступио на снагу и увео ове таксе, у Служби за грађевинарство кажу да још нису добили рачун на који се она може уплатити.


СУБОТИЦА ЛИДЕР У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Постављено: 21.12.2015

Извор: Subotica.com

Током ове године из градске касе за социјалну заштиту издвојено је око 250 милиона динара, односно пет одсто укупног буџета, док је од републике и донатора у наш град стигло још око 100 милиона, што Суботицу сврстава међу прве локалне самоуправе у овој области.Издавања јесу велика, али је и број корисника велики и мери се десетинама хиљада људи. Примера ради, само је око седам хиљада старијих од 65 година којима град субвенционише превоз, на евиденцији Центра за социјлани рад је око четири хиљаде корисника новчане помоћи, а ту је још доста давања за остале категорије становништва.

– Крај године је иделана прилика да сумирамо резултате шта смо радили у протеклом периоду, да представимо планове али и да се захвалимо свим сарадницима, пре свега Министарству за рад, борачка и социјална питања, установама, запосленима у социјалној заштити и невалдином сектору, за који кажемо да је друга нога нашег система – истакао је Милимир Вујадиновић, члан Градског већа за социјална питања. – Више од седамдесет шест милиона издвојено је за превоз старијих од 65 година у градском и приградском превозу и по томе смо јединствени у земљи. Имали смо и мигрантску кризу коју смо превазишли на најбољи могући начин. План нам је да, ма какво буде стање у буџету, издвајања за социјалну заштиту не смањујемо.

Оно са чиме се Суботица може поносити је и чињеница да су све одлуке везане за социјалну заштиту у Скупштини града донете једногласно, без политичких размирица и подела.

Данашњем скупу посвећеном резултатима у области социјалне заштите присуствовао је и Ненад Иванишевић, државни секретар у министарству рада, који је похвалио активности локалне самоуправе, нарочито за време мигрантске кризе.

– Влада Србије и Министарство рада су до сада око сто милиона динара уложили за реализацију пројеката у Суботици, а ту је и велики износ, око сто хиљада евра који је донирала немачка Влада за изградњу прихватног центра за мигранте. План за наредну годину је проширење капацитета у Дому „Колевка“ за смештај малолетних миграната без родитељског стајања, реновирање Дома здравља, надамо се проширењу капацитета Геронтолошког центра, а до краја године донираћемо једно возило Центру за социјални рад – најавио је Ненад Иванишевић.


ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О СТРАТЕГИЈИ ЗА СОЦИЈАЛНО УКЉУЧИВАЊЕ РОМА

Постављено: 09.12.2015

Извор: subotica.com

У Великој већници Градске куће данас је одржана јавна расправа о Нацрту стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији.Како је речено, усвајање Стратегије је од кључног значаја за приступање Србије Европској унији јер је та обавеза део акционог плана за поглавље 23.

– Новина у овој стратегији је да даје јасне мерљиве елементе, тако да пред крај стратегије можемо да кажемо да смо учинили нешто набоље, да јасно покажемо колико више ромске деце иде у школу, колико је Рома запослено, колико живи у обезбеђеном смештају – објаснио јеНенад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада. По његовом мишљењу, суштина излаза из зачараног круга сиромаштва је образовање.

– Породица мора да се едукује, да се укаже на неопходност најмање основног образовања, ако је могуће да се стекне и средње образовање, а кроз Декаду Рома омогућено је да што више деце упише факултет – истакао је Иванишевић. – Имамо велику диспропорцију између деце која су кренула у први разред и деце завршеним осмим разредом, и зато ће за остварење новчане помоћи сваки месец морати доносити потврда да дете похађа школу.Стратегија је конципирана тако да буде децентрализована, односно да држава пружи законодавни и евентуално финансијски оквир, али да тежиште имплементације буде на локалном нивоу.

– Чињеница је да је локална самоуправа у овом питању претекла ресорно министарство и Владу, јер смо ми већ прошле године именовали ромског координатора, и испунили смо све тачке које се наводе у Стратегији, а тичу се образовања, становања… – нагласио је Милимир Вујадиновић, члан Градског већа за социјална питања. – За рад ромског координатора биће обезбеђена средства из буџета, а акценат идуће године биће стављен на стамбено збрињавање, нарочито у насељима Зорка, Пешчара, Чантавир… Део средстава ће бити из буџета, а део, бар око три милиона динара, тражићемо путем конкурса.

У Суботици према последњем попису живи око 2.259 припадника ромске популације, а претпоставља се да је реалан број око четири хиљаде, а у наредном периоду очекује се прилив повратника из Европске уније. У основним школама је 623 ромске деце, од чега је 253 од петог до осмог разреда.

– Очекујемо решавање ромске проблематике, а можемо да се похвалимо да је ми у Суботици већ можемо имплементирати јер имамо изграђен систем међусекторске сарадње, као и координатора, педагошког асистента и здравственог медијатора, три система које прописују држава и међународне организације – каже Стеван Николић, координатор за положај ромске заједнице. – Увек може боље, а ако се рангирамо са другим срединама, ми смо трку истрчали.


СВЕЧАНО ОТВОРЕН ДОМ ЗА НЕГУ

Постављено: 08.12.2015.

Извор: subotica.com

У оквиру Геронтолошког центра Суботица данас је отворен Дом за негу, површине око 700 квадратних метара у коме ће бити смештено 66 корисника. У изградњу и опремање објекта у Сарајевској улици Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило је 60 милиона динара.– Објекат је урађен по највишим стандардима, да се не постидимо пред било ким из Европе и света и да покажемо како бринемо о најстаријим суграђанима – нагласио је министарАлександар Вулин. – Овим показујемо да се у социјалну заштиту улаже више но икада, а примера ради, током 2012. и 2013. године држава је у објекте социјалне заштите уложила око 417 милиона динара, док је прошле и ове године уложено око 700 милиона динара. Штедимо на свему, али на квалитету живота корисника социјалне заштите нећемо штедети. И ово данас је доказ тога. По његовим речима, већ идуће године планирано је да се заврши процес лиценцирања, који би изједначио квалитет живота у објектима социјалне заштите на нивоу целе Србије.

– Мора да буде потпуно свеједно да ли неко борави у дому у Суботици или у Сурдулици, свуда морају да буду исти услови – нагласио је министар. – Одлуком председика Владе Александра Вучића сви објекти социјалне заштите улазе у програм обнове, који се до сада односио на здравство и школство. Ово је највећа инвестиција у области социјалне заштите у Суботици у протекле четири деценије.– Пре толико година изграђен је стари Дом за негу, на који се наслања овај нови објекат. Сачекали смо добру вољу и да неко у овом граду препозна да има потребе за овако нешто – нагласио је Петар Балажевић, директор Геронтолошког центра, који тренутно пружа смештај за око 530 корисника, не само из Суботице, него и из околних крајева. – Са овим објектом, у коме ће бити смештени непокретни и полупокретни корисници, ми смо, после Београда и Новог Сада, највећа социјална установа у земљи. Чекамо одобрење за запошљавање 15-20 људи који ће бринути о њима.

У име града, свима који су допринели да Суботица добије репрезентативни објекат у области социјалне заштите захвалио се председник градског парламента Илија Маравић.Поред ове велике инвестиције, наш град ускоро очекују нове донације – 100 хиљада евра биће уложено у реновирање објекта Дома здравља, а стићи ће и ново амбулантно возило.

– Ово је важна донација Владе Немачке и Хуманитарне организације „Хелп“, која је спроведена у договору са Радном групом за миграције Владе Србије – најавио је Ненад Иванишевић, државни секретар у министарству рада. – Поред тога, Центар за социјални рад добио је милион динара за набавку новог возила, а Геронтолошки центар шест милиона динара за набавку нове опреме за праону.


САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКА СУБОТИЦА

Постављено: 04.12.2015. Извор:

subotica.com

На трибини пољопривредника посвећеној теми “Колико има државног пољопривредног земљишта у Суботици?“ на коју су уредно били позвани а нису присуствовали и министар пољопривреде Снежана Бошковић Богосављевић, вд директор Управе за пољопривредно земљиште Драгана Гођевац Обрадовић, директор Републичког геодетског завода службе за катастар непокретности у Суботици Јанош Балањи,, пољопривредни инспектор задужен за регион Суботице Мирјана Ћосић и председник Скупштине града Суботице Илија Маравић, присутнима су се обратили градоначелник Јене Маглаи, члан градског већа задужен за пољоприврдеу Шимон Острогонац и шеф локалне канцеларије за пољопривредно земљиште Гргур Стипић.

По речима градоначелника, утврђено је по папирима Републичког геодетског завода да има укупно 16.925 ха државног пољопривредног земљишта. У краткој презентацији је Гргур Стипић изложио да је у Програму коришћења и одржавања државног пољопривредног земљишта сво ово земљиште и уведено, да је око 12.200 хектара издато пољопривредницима, око 1990 ха ће бити издато у другом кругу лицитације, 680 ха је изузето из лицитације јер га користе црква и црквене заједнице, 170 ха је под судом, а преостало земљиште се не може издавати јер или је у заштићеној зони или више није пољопривредно земљиште.

Утврдили смо да у ствари Министарство пољопривреде и Републички геодетски завод нису одрадили свој део посла, и земљиште које је већ одавно преведено у друге намене, као што су аутопут, разни путеви, јавне површине итд, још увек води као пољопривредно земљиште.

Ми и даље тврдимо да Нацрт измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту није добар, да се никаквим амандманима не може поправити, него да се мора повући из скупштинске процедуре и написати потпуно нови. Због тога, пољопривредници остају у протесту и настављају протестне вожње, до повлачења Измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту из процедуре.


НЕМАЧКА ОДОБРИЛА 6,5 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПАЛИЋ

Постављено: 27.11.2015.

Извор: subotica.com

Влада Немачке одобрила је 6.5 милиона евра, бесповратних средстава путем КфW банке (Немачке инвестиционе банке) за санацију Палићког и Лудошког језера.

Како је објаснио градоначелник Јене Маглаи, јуче је у Берлину дата сагласност и потписан је уговор о одобравању средстава за овај пројекат, данас је потписан и записник о реализацији пројекта, те следи само потписивање коначног уговора.

– Комплетан аранжман који је немачка Влада определила за решавање проблема биодиверзитета у Србији долази у Суботицу за пројекат сређивања биодиверзитета језера Палића и Лудаша – најавио је градоначелник. – До овог новца нисмо дошли преко ноћи, томе је претходио велики посао и захвалио бих се свима који су у њему учествовали. Сада смо дошли до фазе када потпуно реално можемо рећи да следеће године крећемо у реализацију овог пројекта и да у следећих неколико година можемо потпуно променити стање језера. Пред локалном самоуправом је сада огроман посао да у наредном периоду реши имовинско-правне односе, усвоји планове детаљних регулација и изради пројетне документе.

Овај пројекат почео је пре две године када је Влада Немачке, у оквиру сектора заштите вода, одлучила да већу пажњу посвети заштити биовердизета, а потом послала свог консултатна да обиђе пет балканских земаља. За разлику од претходних пројеката, где су средства обезбеђивана комбиновањем кредита и бесповратног износа, овде је реч о чисто бесповратним новчаним средствима.

Важан партнер у овом пројекту је ЈКП „Водовод и канализација“, који у наредном периоду такође планира велике инвестиције, као што су повез канализације од Палића до пречистача, пројекат вредан 1.3 милиона евра, изградња канализационе мрежа у насељу и прикључење још 1500 домаћинстава, побољшање рада пречистача.

– Од ових пет земља и свих потенцијалних локација широм Србије једино је Суботица урадила и припремила све што треба да би потпуности искористила бесповратна средства – нагласила је Вибеке Кристенсен из КфW банке. – Док су трајале припреме, наши људи су увек хвалили оно што се дешава у Суботици и говорили да је то прави пројекат који заслужује ова средства. За овај пројекат је важно рећи да ће помоћи да се развијају туристички потенцијали региона и града и желим да за пет година видим младе како се возе око језера, нове вртиће и школе али и промену свести људи о еколошким питањима.Резултат санације језера треба да буде квалитетна вода, која ће се постићи стварањем „тампон“ зона и смањивањем прилива фосфора и азота, ђубрива и пестицида.

– Измуљивање није неопходно за опоравак језера а дошли смо до закључка да можемо говорити о одстрањивању биомасе из језера, тако ћемо доста нутриенета извадити из воде, затим санационим ловом рибе такође вадимо биомасу, караш ћемо изловити и направићемо равнотежу другим рибама – објашњава Ференц Мартон, директор предузећа „Палић Лудаш“. – Измуљивање је проблематично јер не знамо шта ћемо са муљем, а према закону требали би да га оставимо у језеру. Према проценама, око пет година треба да би се грађани могли безбедно купати.


ПОВОЉНИ КРЕДИТИ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ, МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

Постављено: 24.11.2015.

Извор: subotica.com

Градоначелник Суботице Јене Маглаи и директор Гаранцијског фонда АП Војводине, Горан Васић, потписали су данас, у Медија-центру Градске куће, Уговор о регулисању међусобних одоноса у реализацији конкурсне линије Фонда за одобравање гаранција за обезбеђење кредита намењених финансирању набавке нове опреме микро, малим и средњим привредним друштвима, предузетницима и земљорадничким задругама, са територије града Суботице. Потписивању Уговора присуствовао је Небојша Дарабош, члан Градског већа задужен за област привреде.Уз подсећање да су средином априла ове године потписани први уговори између Гаранцијског фонда АПВ и пољопривредних произвођача са територије града Суботице којима су одобрене кредитне линије по конкурсу за обезбеђење дугорочних кредита намењених финансирању куповине нове опреме за наводњавање и противградну заштиту кроз суфинансирање дела камате за налогодавце по гаранцијама Фонда, градоначелник Маглаи је истакао да је потписивање овог уговора наставак добре сарадње између града Суботице и Гаранцијског фонда АП Војводине и заједничких настојања да се обезбеде новчана средства за проширење делатности малих и средњих предузећа и занатлија који би у наредном периоду требало да буду ослонац наше заједнице.

Горан Васић је казао да се ради о кредитима који су намењени предузећима старијим од три године за куповину неке додатне опреме што, како је рекао, значи отварање нових радних места и повећање конкурентности.

– Кредит се реализује на период до шест година, базична каматна стопа је 6,5 посто фиксно или 5,95 одсто варијабилно. С обзиром на то да ће прве три године камату сносити локална самоуправа, захваљујући овој подршци та каматна стопа ће бити сведена на нешто испод два одсто. Мислим да је ово тренутно најповољнији кредитни услов који постоји у нашој држави и представљаће велику подршку предузетницима који раде на територији града Суботице – сматра Васић. Небојша Дарабош је рекао да је за ову намену обезбеђено десет милиона динара из реактивираног градског Фонда за привреду и да ће кроз суфинансирање дела камате, како је оцењено, привредницима бити омогућено подизање око 60 милиона динара кредита.

– Град ће суфинансирати камату у целости у прве три године отплате кредита, а у преостале три године камату у пуном износу сносиће предузетници. На тај начин ће камата, односно кредити који су доступни привредницима бити драстично јефтинији него што су, иначе, на тржишту – нагласио је Дарабош, и додао да је претходни Фонд за привреду био превише окренут старт-ап предузетништву и да се показало да није дао ефекте који су се очекивали.

Конкурс за финансирање набавке нове опреме биће расписан следеће седмице. Кредити ће се моћи користити 15 до 20 дана након достављања комплетне документације која се подноси у пословницама банака које имају закључен споразум о сарадњи са Гаранцијским фондом АП Војводине.


АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У ПОСЕТИ СУБОТИЦИ

Постављено: 20.11.2015.

Извор: subotica.com

Амбасадор Руске федерације у Србији, Александар Чепурин, у пратњи дипломатске делегације, током данашњег дана боравио је у Суботици.Током посете амбасадор је у Градској кући имао састанак са руководством града које је предводио градоначелник Јене Маглаи, а потом је посетио Регионалну привредну комору и компаније АТБ „Север“ и Млекару „Суботица“.

По речима Слободана Војиновића, председника Регионалне привредне коморе и домаћина посете, регион Бачке и Потисја има сјајну сарадњу руском привредом.

– Промет нашег региона са Русијом је од 70 до 110 милиона долара, а један је од ретких који бележи суфицит – нагласио је Слободан Војиновић. – Учествовали смо на сајму у Русији, где су наша предузећа имала веома запажену улогу. Привредна сарадња је изузетно добра и дошла је до тога да разговарамо о заједничким инвестицијама.

Изражавајући задовољство што је бар једном годишње у Суботици, Његова екселенција Александар Чепурин навео је неке од смерова у којима сарадња Србије и Русије треба да иде. То су привреда, енергетика, високе технологије, туризам… – Сарадња наше две земље одвија се и на државном и на регионалном нивоу, што је јако значајно. Суботица има јако добар положај и верујем да се ту налазе тачке које су битне за развој и унапређење сарадње – истакао је Чепурин.

Своју посету Суботици Амбасадор Руске федерације је започео разговором са представницима локалне самоуправе. Након тога, делегација је посетила Регионалну привредну комору у Суботици, компанију АТБ „Север“, која скоро трећину извоза усмерава ка Русији, док је у Суботичкој млекари обишла нови погон за производњу фета сира, намењеног руском тржишту.

Приликом посете фабрици АТБ „Север“, генерални директор компаније, Милорад Васић, је у разговору са Амбасадором Руске федерације предочио да компанија на чијем је челу производи и испоручује електромоторе развијене према захтеву купца који задовољавају најсложеније техничке захтеве и да тренутно има 446 запослених.Производи компаније АТБ „Север“ се могу пронаћи на свим континентима и у више од 50 земаља. Посебно је истакао значајан извоз на тржиште Руске Федерације, посебно у области нафте и гаса – Росњефт и Гаспром, у области атомских електрана – Лењинградскаја, Каљининскаја и у области металорушких комбината – МК Магнитогорск. Васић је истакао да су планови компаније АТБ „Север“ да у скоријој будућности у још већој мери обезбеди своје присуство на тржишту Руске федерације.

Амбасадор Руске федерације у срдачном разговору са руководством АТБ „Север“ Руководство АТБ „Север“ је Амбасадора Руске федерације приликом обиласка производних погона детаљно упознало са комплетним процесом производње и касније му, током срдачног разговора, упутило молбу да препоручи компанију и њене производе. Логистику у даљој комуникацији пружиће и Регионална привредна комора Суботица.


ЗИМСКА СЛУЖБА СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕ СНЕЖНЕ ПАДАВИНЕ

Постављено: 17.11.2015

Извор: subotica.com

Од 15. новембра зимска служба је у стању приправности. У компанији „Војпут“ која одржава 830 километара путева првог, другог реда и аутопут кажу да је све спремно за евентуалне интервенције.Служба је организована по пунктовима који се налазе у Суботици, Сомбору, Новом Кнежевцу и Кикинди као и на аутопуту код петље југ поред Бикова. Тиме се обезбеђује да екипе могу интервенисати у најкраћем року. Грађанима се саветује да брзину прилагоде условима на путу нарочито кад се појави поледица и да поштују већ постављене знаке за ограничење брзине од 40 и 60 километара на час.

Поред аутопута у Суботици и околини „Војпут“ је задужен за одржавање деоница до Сомбора, Келебије, Старог Жедника, од центра Града до Палића и од хотела „Патрија“ до петље Исток.


ПУШТЕНА У РАД НОВА ЛИНИЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ФЕТА СИРА

Постављено:17.11.2015.

Извор: subotica.com

У присуству министра привреде Жељка Сертића у „Млекари Суботица“ данас је пуштена у рад нова линија за производњу фета сира, вредна више од милион евра.Уз помоћ нове, једне од најсавремнијих машина, у суботичкој Млекари годишње ће бити произведено око 2.500 тоне сира, а целокупна производња биће намењена извозу на тржиште Русије.

– Млекара Суботица, која постоји већ шест деценија, пример је како добра економска идеја, ако је прати предан рад, умеће, добар менаџмент, може да се развија и да постане једна од водећих компанија, а таквих примера у нашој земљи немамо много – поручио је министарЖељко Сертић. – Од 556 приватизација 95 одсто је раскинуто, а овде имамо случај да инвестициони фонд који је купио компанију улаже у њу и развија њене потенцијале. Овде смо да подржимо отварање нове производне линије и тако подстакнемо и друге инвестиционе фондове да дођу и улажу у Србију.Како је речено, ова инвестиција је од стратешког значаја како за ову компанију, тако и за град Суботицу и тржиште Србије.

– Ово је један од највећих инвестиција Ако узмемо да је за један килограм сира потребно десет литара млека, то значи да ћемо у наредних годину дана од наших добављача откупити додатних 25 хиљада литара млека, а сваком инвестицијом настаје потреба за запошљавањем нових људи – истакао је Илија Шетка, директор „Имлека“, једне од најуспешнијих компанија и лидер у производњи млека у нашој земљи. – Поред фабрика у Србији имамо фабрике и у Босни, Македонији и Црној Гори, а стратегија нашег развоја је да улажемо у све фабрике, не само у централну у Падинској скели. Ова машина је једна у низу инвестиција, а за наредну годину имамо значајне инвестиционе планове.

„Имлек“, у оквиру које послује „Млекара Суботица“ део је „Мид Еуропа Партнерс“ инвестиционог фонда у чијем саставу су и компаније „Бамби“ и „Књаз Милош“.

– Оно што је речено приликом преузимања компанија је и спороведено у дело. Ова инвестиција је за понос и дику не само Суботице него и целог региона – истакла је Светлана Глумац, ЦОРА директор компаније Моји Брендови.


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Постављено: 13.11.2015.

Извор: subotica.com

Полагањем венаца на Спомен плочу на Железничкој станици и на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу данас је обележено 97 година од ослобођења Суботице у Првом светском рату.На данашњи дан 1918. године, тачно у 10.15 часова, српска војска, предвођена потпуковником Антом Живуловићем и мајором Михајлом Бодијјем, возом је стигла на Железничку станицу и донела вест о крају Великог рата. Само 12 дана касније одлуком Велике народне скупштине о присаједињењу Бачке, Баната и Барање, Суботица је званично постала део Србије.

– Ово је веома важан датум за све нас, њиме је отворена нова страница у историји града. Значајан је не само за срспки народ него и све који овде живе, јер је доласком српске војске на Железничку станицу у Суботицу стигла и дугоочекивана слобода – подсетио је заменик градоначелника Томислав Вељковић.Почаст борцима палим за слободу одали су бројни грађани, а венце су положили Драги Вучковић, начелник Свернобачког округа, градоначелник Јене Маглаи, Илија Маравић, председник Скупштине града, представници Српског и Буњевачког културнног центра, Удуржења ратних добровољаца 1912-1918, Савеза српских удружења СБО и других завичајних удружења.

Као и претходних година на сцени Јадран“ одржана је свечана академија „Браћа увек и увик заједно“, коју су организовали Српски културни центар „Свети Сава“ Буњевачки културни центар. Манифестација се одржава од 1991. године, када је обновљена повеља о братимљењу Срба и Буњеваца и договорена сарадња о заједничком обележавању важних историјских датума.

Новембар 1918. године крупним словима уписан је у историји српског и буњевачког народа. Подсетимо, 5. новембра је у стану Владислава Манојловића одржан састанак на коме је одлучено да се оснује Буњевачко-српски народни одбор и да се за председника изабере Шиме Милодановић. Оснивачки збор одржао се 10. новембра пред више хљада одушевљених грађана Суботице, тада је одлучено и да се формира месни одбор, који је имао за задатак да припреми све што је потребно за одржавање Велике народне скупштине, на којој су Буњевци предвођени свештеником Блашком Рајићем одиграли велику улогу.

– Дан када се обележава ослобођење Суботице у Првом светском рату представља врло важан датум у историји нашег народа. И ми и генерације које долазе морамо сећати наших предака који су у борби за слободу дали оно што је најдрагоценије – своје животе – поручио је Илија Маравић, председник Скупштине града. – Ово је прилика да се на тренутак осврнемо на догађаје из бурне суботичке јесени 1918. године и време када су родољубиве тежње јужнословенских народа почеле да се остварују. На нама и будућим генерацијама је да сачувамо мисао усвајања националних вредности и тековина, да са поносм одајемо почаст прецима, али и да осудимо покушаје прекрајања и минимизирања историјских чињеница.

У Уметничком програму наступили су мешовити хор СКЦ „Свети Сава“, певачка група „Звуци са камена“, драмски уметник Милош Станковић, који је читао делове из текста „Солунци говоре“, ансамбл Буњевачког културног центра и КУД „Светозар Марковић“ из Новог Сада.


ГРАДЊА ПРИХВАТИЛИШТА ЗА МИГРАНТЕ ТЕЧЕ ПО ПЛАНУ

Постављено: 27.10.2015

Извор: subotica.com

Радови на изградњи прихватног центра за избеглице на ободу града ближи се крају и биће готови за отприлике недељу дана.

Комплекс објеката на 4.200 квадратних метара гради немачка хуманитарна организација „АСБ“ у сарадњи са локалном самоуправом и Владом Србије. Некадашња стамбена кућа је реконструисана и у њој ће бити амбуланта, док је за боравак миграната направљена нова монтажна зграда, где ће бити смештени кухиња и неколико санитарних чворова.Објекат ће имати грејање на гас, које сутра треба пробно да буде пуштено у рад, уместо септичке јаме гради се потисни вод, уведена је струја а неће изостати ни телефонска и интернет мрежа. У идеалним, комфорним условима у њему ће моћи да борави око 80 људи, а ако буде потребе, направиће се места и за три пута више особа.

У погледу миграната, ситуација у нашем граду тренутно је стабилна. Око циглане и аутобуске станице свакодневно борави око 30 избеглица са Блиског Истока а прихватни центар биће им на услузи док год буде постојала потреба за њихово збрињавање. По завршетку мигрантске кризе, план је да комплекс постане Европски омладински едукативни центар, да објекти буду препуштени младима који ће на том простору организовати кампове и сусрете са вршњацима из целе Европе.

– По оцени представника међународних организација и дипломата, ради се о једном од најквалитетнијих објеката не само у Србији, него и у Европи – каже Милимир Вујадиновић, координатор Радне групе за миграције за Севернобачки, Севернобанатски и Западнобачки округ. – Имамо изузетну сарадњу са хуманитарном организацијом „АСБ“, а град се потрудио да простор инфрструктурно опреми. Имамо велику подршку Владе Србије, а сва обећана средства од стране министра Александра Вулина стигла су у градски буџет, чиме су надокнађени сви трошкови које је град имао током мигрантске кризе.


ОБЕЗБЕЂЕН СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У РАДИО СУБОТИЦИ

Постављено: 24.10.2015.

Извор: subotica.com

Одлуком Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјлана питања обезбеђена су средства за социјални програм запослених у Радио Суботици у износу од 16.841.856 динара.

Министарство је Решење о одобравању средстава за решавање питања вишка запослених у поступку приватизације у 2015. години донело јуче, а поред суботичког медија, новац је обезбеђен и за Предузеће за путеве Београд, ЈП Радио Медвеђа и ЈНИРТВП Реч уредника Алексинац.

Средства ће бити обезбеђена из „транзиционог фонда“ буџета Републике Србије и биће уплаћена на посебан, наменски рачун.


ПРИХВАТНИ ЦЕНТАР СПРЕМАН ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ ЗИМУ

Постављено: 23.10.2015

Извор: subotica.com

За око две недеље треба да се отворе врата прихватног центра за мигранте који ће им обезбедити основне услове за боравак док су на овим просторима, изјавио је градоначелник Јене Маглаи.Он каже да се радови на реконструкцији објекта који се налази недалеко од старе циглане приводе крају, да је уведен гас, и обезбеђено водоснабдевање и одвођење отпадних вода. Објекат од око 300 квадратних метара реконструише се средствима немачке хуманитарне организације АСБ, а предвидјен је за 70 особа, а уколико буде потребе и за више.


СМАЊЕН ПРИЛИВ ИЗБЕГЛИЦА, СУБОТИЦА СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕ ЗИМУ

Постављено: 17.10.2015.

Извор: subotica.com

Прилив избеглица са Блиског истока значајно је смањен у последњих месец дана од када је завршена жичана ограда на граници са Мађарском. Међутим, ситуација се тешко може предвидети и изградња транзитне прихватне станице у близини старе циглане која ће бити капацитета за 75 особа приводи се крају, чиме Суботица ће спремно дочекати зиму, рекао је Милимир Вујадиновић, ког је Влада Србије 6. октобра именовала за Координатора радне групе за праћење миграција у Западнобачком, Севернобачком и Западнобанaтском округу.

– „На циглани број избеглица варира од 8 до 30 лица у овом моменту, они су за сада углавном Авганистанци и Пакистанци, а долазака у великом броју немамо. Али, тешко је предвидети шта ће се дешавати у наредном периоду. Тај талас сада углавном иде ка граници са Хрватском, ситуација је таква каква јесте, а ми ћемо спремно дочекати неку нову ситуацију јер је држава устројила систем од самог врха, од Владе до нивоа округа и локалне самоуправе. Оцена и стране јавности је да у овој ситуацији Србија делује на најбољи могући начин“ – додао је Вујадиновић.


ПРИЈЕМ ЗА МИНИСТРЕ ПРАВДЕ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

Постављено: 14.10.2015.

Извор: subotica.com

Градоначелник Суботице Јене Маглаи и председник Скупштине града Илија Маравић разговарали су јуче, у Градској кући, са Николом Селаковићем, министром правде у Влади Републике Србије, и Ласлом Трочањијем, министром правде Мађарске.

Министар Селаковић је, обраћајући се новинарима након састанка, рекао да је у пријатељској и срдачној атмосфери градоначелнику Маглаију и председнику Скупштине града Маравићу, између осталог, представљен предлог пројекта који је предложио министар Трочањи, а то је – стварање посебног програма високих академских студија у Суботици који би повезивао право, економију и међународне односе на три језика (мађарском, енглеском и српском) и био оријентисан како на наше грађане српске, тако и на наше грађане мађарске националности који живе у Суботици и у околним општинама.Ministri Nikola Selaković i Laslo Tročanji

– Развој једног таквог програма ће бити тема разговора и са министром Срђаном Вербићем и са ректорима универзитета у Новом Саду и Сегедину, али и тема нашег следећег сусрета у Суботици, граду који се у последњих неколико година вредно реиндустријализује и економски развија, и граду коме ће ускоро бити потребна стручна и образована радна снага. Наш образовни систем је у великом раскораку са новијим тенденцијама привредног развоја, а Суботица је можда најбољи пример колико нам је у области образовања потребан јак искорак – истакао је министар Селаковић.

Градоначелник Маглаи је изјавио да се разговарао о неколико тема које су битне за будући развој Суботице, првенствено у области образовања и намери да се увежу образовни системи двеју република и ојачају високошколске установе у Суботици и квалитет образовања у нашем граду.

– Разговарали смо и о теми покретања поступка везаног за проширење и изградњу капацитета за извршење кривичних санкција овде у Суботици. Није примерено да у центру града буде Окружни затвор, тако да имамо планове да у будућности на новој локацији започнемо пројекат изградње савременог објекта за извршење кривичних санкција – нагласио је градоначелник Маглаи.

Министри Никола Селаковић и Ласло Трочањи отворили су јуче у Суботици радионицу „Пример добре праксе Мађарске из области права националних мањина“. На овом скупу чланови Радне групе за израду акционог плана спровођења права мањина Србије и експерти из Мађарске разменили су искуства и разговарали о заштити националних мањина.


ПРЕДСТАВЉЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ОЗАКОЊЕЊУ ОБЈЕКАТА

Постављено: 01.10.2015. год

Извор: YU EKO RADIO/TV

У сарадњи са Градом Суботица, надлежни у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Новој општини одржана је јавна расправа о тексту Нацрта закона о озакоњењу објеката. Нови закон ће омогућити власницима бесправно сазиданих објеката да их легализују по знатно нижој цени. Према проценама, у нашој земљи има око 1,6 милиона нелегализованих објеката.У односу на досадањих пет закона о легализацији који нису имали великог успеха, нови Закон предвиђа нова решања за која се сматра да ће довести до масовнијег озакоњења незаконитих објеката. Накнада за уређивање грађевинског земљишта, која је многим грађанима била препрека биће замењена таксом за озакоњење.

Техничка документација предвиђена Нацртом закона је битно промењена па уместо досадањег пројекта извведеног стања постоји нови документ-извештај о затеченом стању објекта, чија је садржина прецизно прописана. Очекује се да ће нови закон донети и бројне позитивне економске ефекте.

Према процени, Републичког геодетског завода у Србији има 1,6 милиона нелегално изграђених објеката.


ПОНОВО ОТВОРЕН ПРЕЛАЗ ХОРГОШ 1

Постављено: 20.09.2015.

Извор: YU EKO RADIO/TV

Министри унутрашњих послова Србије и Мађарске Небојша Стефановић и Шандор Пинтер отворили су заједно гранични прелаз Хоргош 1 који је неколико дана био затворен за путнички и теретни саобраћај.

Стефановић и Пинтер су нешто пре 11 сати заједнички уклонили прву ограду са српско-мађарске границе на прелазу Хоргош 1 и тиме поново тај гранични прелаз пустили у промет за путнички и теретни саобраћај. На прелазу Хоргош 2 биће спровођене процедуре у вези са мигрантима, а на прелазу Хоргош 1 приоритет ће бити на олакшавању робног и путничког саобраћаја.

Претходно су се два министра са мађарске стране границе обратила новинарима. Стефановић је оценио да избегличка криза свакако представља и даље изазов, али да економска сарадња и транзит грађана имају предност. „Поновно отварање прелаза је доказ да су Србија и Мађарска одговорне државе које могу да управљају оваквим кризама“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, договор две земље подразумева да се на Хоргошу 2 спроводе сви процеси везани за мигранте, а да је приоритет на прелазу Хоргош 1, односно на олакшавању робног и путничког саобраћаја, јер како је рекао „од економије сви зиве“. Он се захвалио свом мађарском колеги Пинтеру на брзој реакцији и ефикасности након постигнутог договора.

Пинтер је оценио да ванредне ситуације захтевају ванредна решења, те да је притисак који две земље трпе због миграната условило ванредну ситуацију у којој су две земље пронашле заједничко решење.

„Жалосно је сто смо морали тако да решимо кроз затварање граница, али у сарадњи са госпдином Стефановићем нађено је решење за транзит“, рекао је Пинтер.

Он је цитирао изреку да се у проблему види ко је пријатељ те да су Србија и Мађарска кроз ту ситуацију доказале да су пријатељске земље те да ће она додатно унапредити односе две дрзаве. Гранични прелаз Хоргош 1 био је затворен од 17. септембра због великог прилива избеглица и њиховог задржавања на овој територији, што је уследило након ступања на снагу новог знатно оштријег, закона о граници у Мађарској.
МАНИФЕСТАЦИЈА „ЗАВИЧАЈНИ ДАНИ“

Постављено: 10.09.2015.год.

Извор: YU EKO RADIO/TV

У оквиру манифестације Завичајни дани, јуче је градском Тргу одржан програм „Дете је човек веома битан“ намењен нашим најмлађим грађанима. Поред Хора СКЦ „Искончићи“ и талентованих малишана, у програму су учествовали и глумац Милорад Мандић Манда, као и Мадам Пиано.

Све генерације су биле одушевљене доласком једног од најпознатијих глумца, Милорада Мандића Манде који је највећи део каријере посвети управо деци. Рад за децу, како нам је открио, је његова прва и највећа љубав, његово „уточиште“ од стварности.

Поред Мандиних песама поред којих су многе генерације одрастале, део програма чинио је и наступ бројних суботичких балетских и плесних група. За најмлађе Суботичане, певала је и Мадам Пиано, која је две деценије посветила педагошком раду са младим талентима.

Мадам Пиано нам је открила да ће и оне нешто старије ускоро обрадовати својим повратком на сцену, као и да наш град заузима посебно место у њеним плановима јер су музичари са којима ће радити на новом албуму, наши познати суграђани.
ЗАВРШЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДУЖИЈАНЦА“

Постављено: 09.08.2015.

Извор: subotica.com

Уручењем хлеба од новог жита Јене Маглаију, градоначелнику, завршена је овогодишња „Дужијанца“, манифестација у част жетелаца и жита.

Програм 104. сусрета почео је благословом и испраћајем бандашице Мартине Ивковић и бандаша Николе Башића из цркве Светог Рока, а настављен је поворком до Катедрале Свете Терезије Авилске, мисом захвалницом и свечаном поворком кроз град.У поворци су, после барјактара, гости имали прилику да виде велику круну од жита, величанствени клас, вредне рисаре међу којима су били и победници такмичења рисара, Стипан Кујунџић и Ружа Тумбас, и чланове културно – уметничких друштава који су представили ношње и обичаје.

– Данас је за Суботичане дан који даје наду у лепу будућност, чини нас поносним због мукотрпног рада и зато смо захвални вредним пољопривредницима који су створили жито и хлеб. Ове године имамо чему да се радујемо и шта да славимо. Наши ратари имају рекордне приносе и то нам доноси спокојство и сигурност. Показало се да вредан рад доноси резултате дарежљивости. Нама је данас потребнија духовна снага да не би клонули духом и да би веровали у бољу будућност. Оно што су нам преци оставили треба да чувамо као благо јер нас то оплемењује – поручио је Јене Маглаи, градоначелник Суботице.

Организатори су манифестацију започели у априлу благословом младог зеленог жита на њиви у Старом Жеднику, затим је одржано „Прискакање ватре“ на салашу Мирка Чипака, отворена је изложба „С Божјом помоћи“, одржана је трибина „Католичко дивојачко друштво и Дужијанца“, такмичење рисара и сеоске Дужијанце, књижевно вече, Скупштина рисара и наступи фоклорних група.


РАДУ НА ЦРНО – ЦРНО СЕ ПИШЕ

Постављено: 29.07.2015. год.

Извор: Радио Суботица

Нови Закон о инспекцијском надзору усвојен је у априлу, а рок за његову примену је годину дана. медјутим, већ од сутра почињу да се примењују одредбе које се односе на нерегистроване привредне субјекте.До сада инспектори нису могли да контролишу нерегистрована предузећа и фирме које су радиле на црно, а по новом Закону њима ће и тамо бити омогућен приступ, каже Божо Ивковић, шеф одсека Инспекције рада у Суботици.

Предузетници који обављају неку делатност у стану или кући више неће моћи да се позивају на забрану уласка у приватни посед, јер ће инспекције по таквим сазнањима прибављати налоге Основног суда. Казне за прекршиоце се крећу и до два милиона динара


АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ У СУБОТИЦИ

Постављено: 22.04.2015.

Извор: subotica.com

Дана 22.04.2015. год. амбасадор СР Немачке у Србији, Хајнц Вилхелм, посетио је Суботицу.

У склопу посете, амбасадор Немачке обишао је индустријску зону заједно са премијером Вучићем, а потом се састао и са градоначелником града Суботице Јенеом Маглаијем као и са председником Скупштине града Илијом Маравићем.

Тема разговора у Градској кући биле су инвестиције СР Немачке у Суботици, као и отварање просторија Немачког националног савета у нашем граду.

Амбасадор СР Немачке посетио је и Основну школу „10. октобар“. У пратњи Блашка Стантића из Градског већа и директорке школе Гизеле Ромић, амбасадор је присуствовао часовима билингвалних, двојезичних немачких одељења, српског и мађарског. У овој школи двојезична настава је почела пре две године са 38 ученика, а данас већ 178 ученика учи немачки језик.
СУБВЕНЦИЈАМА ДО ЗАПОШЉАВАЊА

Постављено: 09.04.2015.

Извор: RTV Yueco

Сви који желе да покрену сопствени бизнис или привредници који желе да запосле нове раднике, приме стручњаке на праксу или спроводе јавне радове, имају на располагању низ конкурса на локалном, покрајинском и републичком нивоу. У току је конкурс локалне самоуправе вредан 17 милиона динара за спровођење јавних радова, до октобра су отворени покрајински конкурси за субвенционисање запошљавања и самозапошљавања, док је окончан конкурс за програм стручне праксе. Осим тога, на располагању је и 10 конкурса Националне службе за запошљавање.

У току је јавни конкурс локалне самоуправе за организовање спровођења јавних радова на територији Суботице у 2015. години, који ће трајати до 20. априла, за шта је из буџета обезбеђено 17 милиона динара. Како је објављено у јавном позиву, максимална дужина трајања јавног рада је шест месеци, а по незапосленом лицу укљученом у јавне радове, за сваки месец ангажовања град исплаћује нето зараду у висини од 22.500 динара до 25.000 динара у зависности од стручне спреме + путне трошкове. Јадранка Стантић из локалног секретаријата за привреду, локални економски развој и туризам каже да је за конкурс интересовање исказало десетак потенцијалних извођача јавних радова. Она очекује два до три пута више заинтересованих у односу на обезбеђена средства.

Покрајинским акционим планом запошљавања утврђено је да ће током 2015. године бити спровођени програми и мере активне политике запошљавања као што су самозапошљавање, запошљавање незапослених лица, програм стручне праксе и јавни радови. Гостујући у синоћној емисији Ин медиас рес, Покрајински секретар Мирослав Васин је оценио да се овим мерама постиже смањење броја незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање у Војводини, којих је за око 15.000 мање на крају 2014 у односу на 2013. године.

И Национална служба за запошљавање расписала је јавне позиве и конкурсе, у циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања предвиђених Програмом рада за 2015. годину. Ради се о десет позива, усмерених на стицање стручне праксе, запошљавање незапослених са евиденције, запошљавање особа са инвалидитетом и самозапошљавање. За ове програме у прошлости је владало велико интересовање.


КОНФЕРЕНЦИЈА „Е-ТРГОВИНА 2015“ ОД 22. ДО 24. АПРИЛА НА ПАЛИЋУ

Постављено: 04.04.2015.

Извор: Subotica.com

Петнаеста јубиларна конференција о електронској трговини и електронском пословању „Е-трговина 2015“, највећи домаћи скуп у овој области, одржаће се од 22. до 24. априла у Конгресној сали Велике терасе на Палићу.

Конференција је посвећена популаризацији електронског пословања у Србији, намењена је пословним људима који су заинтересовани да се информишу о савременим достигнућима у овој области, и могућностима за њихову примену у нашој земљи.

Скуп представља место окупљања домаћих и иностраних стручњака из ове области са циљем да учесницима скупа (предузетницима, менаџерима, информатичарима, и свима који желе да унапреде своје пословање) омогући анализу тренутног стања, као и да укаже на могуће правце даљег развоја електронског пословања. Што се тиче програма с обзиром да су пријаве за учеснике и предаваче још увек у току, организатор још увек није саопштио програм, али очекује се да ће се то десити до 13. априла. Оно што је извесно је да ће бити свечано отворена у среду, 22. априла у 12 часова.

Од тема које ће се појавити на овогодишњој Е-трговини издвојили бисмо предавања о улози пошта у електронској трговини, причу о гифт и лоyалтy програмима, предавање од унапређењу онлине пословања са структуираним оквиром дигиталног маркетинга и аналитичким алатима, затим предавање о предности увођења електронских фактура у свакодневно пословање и наравно незаобилазна тема о значају друштвених мрежа у процесу планирања и спровођења маркетинг кампања.

Два предавања одржаће и представници из Министарства трговине, туризма и телекомуникација – теме ће бити заштита потрошача на Интернету, а говориће се и променама које доноси нови Закон о електронском пословању. Као што и традиција налаже и ове године биће одржани бројне дискусије и радионице као што су „Оптимизација конверзија – Како унапредити ефекте веб сајта његовом оптимизацијом“, „Како успешно промовисати е-продавницу – искуства из Србије и региона“, „Како наплатити посећеност сајта“ и „Како да повратити инвестиције у оглашавање“.

Као и сваке године у циљу афирмације успешних домаћих искустава у развоју е-пословања биће додељена признања за допринос развоју електронског пословања у Србији, „Е-трговина АWАРД“, за најуспешније пројекте у овој области.


ДОДЕЉЕНЕ ДИПЛОМЕ НАЈБОЉИМ МАТЕМАТИЧАРИМА

Постављено: 02.04.2015.

Извор: RTV Yueco

У Великој већници Градске куће свечано су додељене дипломе и похвалнице најбољим младим математичарима. На Окружном такмичењу, које је одржано у ОШ „Кизур Иштван“, учесвовало је 197 ђака од 4. до 8. разреда. Прва три места освојило је чак 65 ученика, којима су додељене дипломе, док је 27 ученика добилоВећ годинама, међу најбољим младим математичарима налази се ученица осмог разреда ОШ „Милош Црњански“, Миња Вуковић. После освојеног првог места на Општинском, Миња је и на Окружном такмичењу поновила исти успех, те је са 90 освојених бодова, заузела прво место. Мињи сада следе припреме за Државно такмичење из математике.

На Окружно такмичење, која је протеклог викенда одржано у ОШ „Кизур Иштван“ пријавило се 213 учесника. На такмичењу ученика од 4. до 8. разреда основне школе задатке из математике је решавало 197 ученика. Диплому једног од прва три места освојило је 65 ђака, док је 27 ђака добило похвалнице.

У уторак, 7. априла биће званично позната имена ђака, који ће представљати наш град на Републичком такмичењу из математике. Репуличко такмичење ће ове године бити одржано 25. и 26. априла у Нишу. Најбољи млади математичари Србије, наредне године биће гости суботичке ОШ „Кизур Иштван“, која ће бити домаћин Републичког такмичења 2016. године.


РЕГИОНАЛНИ ФОРУМ „ЗЕЛЕНИЈА И ПРАВЕДНИЈА ЗАЈЕДНИЧКА ПОЉОПРИВРЕДНА И ПОЛИТИКА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ“

Постављено: 31.03.2015.

Извор: Subotica.com

Удружење Терра’с домаћин је Регионалног форум на тему „Зеленија и праведнија заједничка пољопривредна и политика заштите животне средине“. Форум ће се одржати у четвртак у хотелу Галериа са почетком у 10 часова.

Организатор форума је Национална асоцијација за развој органске производње „Сербиа Органика“ у сарадњи са Асоцијацијом за развој Ибарске долине “ИДА“ и Удружењем ТЕРРА’С.

Регионални форум је део активности који се реализује у оквиру пројекта „Органска производња у функцији одрживог развоја Србије“, реализује се уз подршку програма СЕНСЕ који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ).

Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА). У оквиру овог програма као саставну компоненту чини „Дијалог и умрежавање“ усмерен на унапређење сарадње између владиног и цивилног сектора и реализује се одржавањем скупова на којем ће се утврдити улогу ОЦД у процесу придруживања Србије ЕУ у Поглављу 11. – пољопривреда и рурални развој и Поглављу 27. – заштита животне средине.

Осим у Суботици, консултативни састанци ће бити одржани у Краљеву и Новом Саду на којима ће се израдити заједничка Платформа цивилног сектора са смерницама за успостављање партнерске сарадње са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, како би заједнички размотрили акције које треба предузети у процесу приступања Србије Европској унији.


ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Постављено: 10.03.2015.

Извор: subotickenovine.rs


МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ БОРАВИО У СУБОТИЦИ

Постављено: 08.03.2015.

Извор: subotickenovine.rs


СУЗБИЈАЊE ЕГЗОДУСА МИГРАНАТА

Постављено: 17.02.2015.

Извор: subotickenovine.rs

2014


ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ НА КОМЕМОРАЦИЈИ КОД ПТИЦЕ СЛОМЉЕНИХ КРИЛА

Постављено: 02.11.2014

Извор:

Поводом седамдесет година од стрељања несретних суграђана 1944. године одржана је комеморација на Сенћанском гробљу на парцели 44.

Догађају је присуствовао и премијер Србије, Александар Вучић, који је дошао у пратњи председника Скупштине АП Војводине, Иштвана Пастора, и Гојка Радића, шефа одборничке групе СНС у Суботици и једног од оснивача СНС-а.

Градоначелник Јене Маглаи подсетио је да су пре годину дана на том месту стајали тужни и са лошим осећањем због споменика који је украден, али да су показали по ко зна који пут у својој историји да могу да се подигну и када мисле да су бачени на колена, а будућност имају они који могу да се опораве, те да данас са друкчијим осећањем самопоштовања и осећајем будућности стоје пред спомеником.

Наставио је да то прилика и да сви извуку поуку, и они који су дошли, и они који нису и не сматрају битним да буду тамо.

«Само тако можемо да напредујемо ако у другоме видим могућност и потенцијал за заједништво и партнере за сарадњу а не противнике. Први пут је овде и премијер и то је једнознчна порука да су ове жртве невине, не само за нас, и да је то порука целом региону да се овакви догађаји никада више не понове.» – изјавио је градоначелник.

Детаљи са комеморације:


ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ОДНОСИМА ГРАДА СУБОТИЦЕ И КИНЕСКОГ ГРАДА ШАОСИНГА

Постављено: 27.10.2014.

Извор: subotica.com

Градоначелник Суботице Јене Маглаи и високи представник града Шаосинг Народне Републике Кине Чен Јанмин, потписали су 27.10.2014. године Меморандум о развијању односа пријатељске размене између ова два града.У разговору који је уследио након потписивања меморандума, највише је било речи о могућностима сарадње у области привреде и културе, али и о партнерским односима између Суботице и Шаосинга у блиској будућности.

Досадашња економска сарадња оцењена је као веома добра, поготово када су у питању области привреде и инвестиција, имајући у виду да је већински власник суботичке компаније Север, која је однедавно у власништву кинеских инвеститора управо из поменутог кинеског града. Провинција Шаосинг једна је од најразвијенијих области у Кини са годишњим извозом од преко 30 милијарди долара.


ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ВОДИЧА ЗА ХРАНУ ЖИВОТИЊСКОГ ПОРЕКЛА

Постављено: 18.10.2014.

Извор: subotica.com

У организацији Акционарског друштва „Тржница“ на Зеленој пијаци у оквиру Робне пијаце Мали Бајмок продавцима и произвођачаима хране подељен је „Водич за добру произвођачку и добру хигијенску праксу у производњи хране животињског порекла која се продаје на пијацама“. Водич је у сарадњи са Управом за ветерину Министарства пољопривреде и животне средине, припремило Пословно удружење „Пијаце Србије“.

Водич је намењен произвођачима који своје производе пласирају на пијацама, вашарима и манифестацијама, односно пољопривредним газдинствима која се баве производњом домаће хране у властитом домаћинству.

Циљ акције је да се свим произвођачима и продавцима дају информације о начину примене добре произвођачке и добре хигијенске праксе, односно сертификације и регистрације производа животињског порекла, односно сухомеснатих производа, млечних, меда, тестенине са јајима и слично пре њиховог пуштања у промет.Субјекти у пословању храном су дужни да обезбеде у свим фазама производње, прераде и промета који су под њиховом контролом прописане услове за квалитете. Храна може да носи ознаку традиционалног назива, имена порекла, као и географског порекла.

Припрему и штампу Водича су финансирале пијачне управе, чланови Пословног удружења „Пијаце Србије“, са циљем да га бесплатно поделе својим корисницима услугама у више од двадесет градова Србије. Акционарско друштво „Тржница“ из Суботице, као један од оснивача Пословног удружења „Пијаце Србије“ се активно укључило у ову акцију.


СУСРЕТ АМБАСАДОРА БИХ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ

Постављено: 01.10.2014.

Извор: subotica.rs

Градоначелник Суботице Јене Маглаи, председник Скупштине града Илија Маравић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите Милимир Вујадиновић и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић разговарали су јуче, у Градској кући, са амбасадором Босне и Херцеговине (БиХ) у Републици Србији Ранком Шкрбићем.Током веома срдачног сусрета наглашено је да је у заједничком интересу БиХ, Севернобачког управног округа и Суботице интензивирање већ добре сарадње у областима привреде, пољопривреде, социјалне заштите и културе, као и јачање сарадње између високообразовних и научних институција и других установа.

Саговорници су се сагласили да је потребно успостављање чвршћих веза између Бањалуке и Суботице, још активније повезивање привредних субјеката, подстицање регионалног прекограничног удруживања (кластери) и заједнички наступ на трећим тржиштима.

У циљу оснаживања пријатељских веза са Републиком Српском (РС) и конкретизовања подручја и области где би сарадња могла да буде реализована, на састанку је договорено да једна делегација града Суботице на челу са градоначелником Јенеом Маглаијем ускоро посети Бањалуку.

После састанка у Зеленој сали Градске куће, Ранко Шкрбић, Илија Маравић, Милимир Вујадиновић и Драги Вучковић посетили су Дом за децу ометену у развоју „Колевка“.

Приликом посете, којој је присуствовао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, изражена је спремност и жеља за унапређењем здравствене и социјалне сарадње између две земље како би корисници специфичних услуга имали најбољу бригу и негу.


ОТВОРЕН ПОГОН КАЛЦЕДОНИЈЕ

Постављено: 18.09.2014.

Извор: subotica.infoПремијер Србије Александар Вучић и председник Управе италијанске групе „Калцедонија,“ Сандро Веронезе, пустили су свечано, чином сечења траке, у рад фабрику доњег веша и чарапа која се налази у Индустријском парку Мали Бајмок. Погон је површине 12 хиљада квадрата а у њему ради 410 радника. До краја године планирано је да буде 550 запослених и то 99% жена.


ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ОТПИСА ДУГОВА

Постављено: 08.09.2014.

Извор: subotica.com

Око две хиљаде суботичких пољопривредника до сада је потписало петицију којом траже од надлежних државних органа решење проблема са огромним дуговима ситних поседника за пензијско и здравствено осигурање. Они траже да им се, као и великим губиташима, отпишу дугови и кажу да ће у супротном постати социјални случајеви. За то време, осим Министарства пољопривреде, спремност за разрешавање проблема показала су и министарства финансија и здравља.Јосип Малагурски, пољопривредник из Новог Жедника, један је од пољопривредника који су потписали петицију којом се захтева разрешење проблема великих дуговања и високих камата за неплаћене обавезе по основу пензијског и здравственог осигурања, због чега је некима од њих Пореска управа почела да ставља хипотеку на земљиште. Малагурски је управо један од њих, пошто му је због укупног дуга од око 900.000 динара Пореска управа ставила хипотеку на три хектара земље и прети да ће је продати уколико не измири дуг од око 400.000 динара, са каматама од 500.000 динара.

Прикупљање потписа започето је након састанка који је пре скоро месец дана. Један од организатора тог скупа, Заштитник грађана Златко Маросиук, каже да су до сада, осим Министарства пољопривреде, спремност за решење проблема показала и министарства здравља и финансија. Министарство здравља изразило подршку иницијативи за „изналажење системских решења у вези побољшања положаја сиромашних пољопривредника, као и чланова њиховим породица“. Министарство финансија, по његовим речима, нити се успротивило иницијативи за промену прописа нити су је подржали, али су пружили смернице у ком правцу треба мењати постојеће законске прописе у вези обавезног социјалног осигурања и пореског поступка и пореске администрације.

Иницијатива потекла са поменутог скупа званичника и пољопривредника, подразумевала је промену законских прописа по којима би се, у будуће, доприноси за пензијско-инвалидско, социјално и здравствено осигурање плаћали сразмерно висини поседа. Такође је затражено да се отпишу камате на доспела потраживања и плаћање главног дуга на рате, уз истовремени мораторијум на пленидбу земље због дугова.


СУБОТИЧКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ТРАЖЕ ОДЛАГАЊЕ РОКА ЗА ПРИНУДНУ НАПЛАТУ

Постављено: 13.08.2014

Извор: РТВ Yu eco

Суботички пољопривредници затражили су на данашњем скупу у амфитеатру да се стави мораторијум (одлагање рока плаћања дуга, било пристанком појединих поверилаца или путем закона, односно одлагање плаћања до извесног рока, које одређује влада) на принудну наплату Пореске управе за неизмирена дуговања за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање.Главни разлог за та дуговања је чињеница да сви пољопривредници који имају и пола хектара у власништву морају плаћати годишње доприносе и до 100.000 динара, што је, како је оцењено, немогуће уопште и произвести на тој површини, а камо ли зарадити. Али, закон је такав, а пореска управа га спроводи и многима је послала решења о принудној наплати, што у пракси може да узрокује да многи од њих остану без земље и кућа и постану – социјални случајеви. Стога су локална самоуправа, Канцеларија заштитника грађана и Савез самосталних синдиката организовали трибину са које су отекле конкретне иницијативе за реење овог проблема који није карактеристичан само за Суботицу и Војводину, него и за целу Србију.

Државни секретар у министарству пољопривреде Атила Јухас изнео је окупљеним пољопривредницима идеје и предлоге министарства у вези решавања овог проблема – Оформити радну групу четири министарства – пољопривреде, рада, здравља и кључног министарства финансија са идејом да се договоре измене Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање. Јухас је става да се у тренутној ситуацији пронађе решење по којем ће садашње камате бити отписане, а главница дуга репрограмирана, а за убудуће да се доприноси плаћају сразмерно висини прихода или површини коју обрађују, а не као до сада да исте доприносе у износу између 90.000 и 100.000 динара годишње плаћају и они са пола и они са 100 хектара.

Иако формално-правно нема ингеренције по овом питању, након притужби више пољопривредника, градоначелник Суботице Јене Маглаи покренуо је иницијативу за формирање волонтерског тима правника који би прошао обуку у Пореској управи и Фонду за ПИО како би помогли пољопривредницима у разрешавању ових проблема.

И сами пољопривредници имали су могућност да изнесу своје проблеме пред надлежнима и идеје за решење настале ситуације, међу којима и то да пензионо осигурање буде добровољно, те да се стави мораторијум на сва дуговања и принудне наплате, које су већ кренуле по појединим општинама, док се овај проблем не разреши.

Састанку су присуствовали и представници ПИО фонда и филијале Пореске управе у Суботици.

Пола проблема, како је речено на скупу, већ је решено усвајањем новог Закона о раду, по којем је сада тачно дефинисано да је само носилац или један члан пољопривредног газдинства у обавези да плаћа доприносе, а остали чланови самоиницијативно, ако желе. А не као до сада – сви и и то без решења и обавештења, због чега је код многих дошло до милионских дуговања и – целог проблема.


Укинута ванредна ситуација на већем делу територије Србије

Постављено: 23.05.2014

Извор: Subotica.com

Влада Србије укинула је ванредну ситуацију на већој територији земље, а премијер Александар Вучић је захвалио свим министрима на ангажману током претходних дана. Одлука о ванредној ситуацији ипак остаће на снази до даљњег на подручју петнаестак градова и приградских насеља у угроженим подручјима.Чланови владе једногласно су се изјаснили да укидање ванредне ситауције, а премијер је предложио и да се на данасњој седници усвоји и одлука да се припреми посебан известај за скупстину и грађане о мерама предузетим за време поплава.

Ванредна ситуација је и даље у градовима Шабац, Сремска Митровица и општинама Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирце, Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Мионица, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Косјерић, Трстеник, Бајина Башта и Шид.

У поплављеним подручјума пронађено 33 тела, од којих је 13 преминуло због утапања, речено је дана на седници Штаба за ванредне ситуације. Начелник сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предраг Марић рекао је данас да је са подручја погодјених поплавама евакуисано 31.879 људи, од којих је 25.000 становника Обреновца.

Због досада утврђеног броја жртава и оних чија су беживотна тела пронађена на територији коју су погодиле поплаве још данас је на снази тродневна жалост.

Ванредна ситуација на територији целе Србије уведена је 15. маја због опасности од поплава и ефикасније заштите људи и имовине.


Тродневна жалост због смртно настрадалих у поплавама

Постављено: 20.05.2014

Извор: Subotica.com

Влада Србије прогласила је среду, четвртак и петак (21-23. мај) за дане жалости због катастрофалних поплава. Размере катастрофе која је погодила Србију десетоструко су снажније него што је то у осталим земљама региона, али надам се да се по броју жртава то неће видети, каже премијер Александар Вучић. У Обреновцу је до сад пронађено 14 тела, од чега је, према расположивим подацима, половина умрла природном смрћу, саопштио је Вучић.Закон о обележавању дана жалости прописује да су органи, организације и друга правна лица која истичу заставу дужни да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Медијске куће дужне су да емитују музику и емисије прикладне данима жалости, као и да ускладе детаљну програмску шему, а новинско-издавачке организације да дневне новине штампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

Поред тога, медији су у обавези да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан жалости емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања, као и да обавесте јавност о скуповима сећања.

У образовним установама дани жалости обележавају се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм музичког образовања прилагођава се тим данима. Исту обавезу имају и музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе.

За време дана жалости забрањено је емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.


Ванредна ситуација у Србији због поплава, Суботица тренутно није угрожена

Постављено: 15.05.2014

Извор: Subotica.com

У Србији у последња 24 часа пада обилна киша која је проузроковала поплаве и изливања неких река из корита. Влада Србије донела је током поподнева одлуку о проглашењу ванредне ситуацији на територији целе земље. Ситуација у нашем граду је тренутно стабилна и сви путни правци у локалном саобраћају су проходни. Метеролози јављају да би падавине на целој територији Србије требале да престану до недеље.У последњих 48 часова на већој територији Србије пада киша слабијег и јачег интензитета која је проузроковала велике проблеме посебно у централном делу државе и главном граду који је једним делом поплављен, а снажни удар ветрова проурокују проблеме и на путној инфраструктури на важњим путним правцима у држави.

Тренутно је у Србији без струје око 100.000 домаћинстава, аструја се у неким деловима превентивно искључује. РХМЗ упозорава да ниво река у Србији и даље расте. Падавине ће се наставити током целог дана, али ће интензитет почети да слаби по подне.

Влада донела одлуку о ванредној ситуацији у целој земљи

Због новонасталих околности одлучено је да се прогласи ванредна ситуација на цело територији Србије, а спасилачке екипе и теренске екипе Црвеног крста у кординацији са МУП-ом интервенишу на више локација паралелно. Тренутно је најтежа ситуација у Београду, Лозници и ваљеву где је забележена рекордна количина падавина.

Ванредна ситуација проглашава се ако се процени да се ризици или последице ванредних догађаја или других опасности не могу спречити редовним деловањем служби.Суботица за сада није угрожена

Иако на територији града Суботице такође последња два дана киша пада скоро без престанка, све главне саобраћајнице су тренутно проходне и саобраћај се одвија без већих проблема. Ветар који током преподнева имао снажне налете који су интервентне екипе Ватрогасне службе више пута током дана слале на терен. Ветар је тренутно у фази слабљењу и до краја дана не очекују се већи проблеми.

Поплаве досада однеле два живота

Премијер Александар Вучић саопштио је да су поплаве у Србији однеле три живота, међу којима и једна ватрогасац, док се две особе воде као нестале. Широм Србије евакуисано је преко 500 људи. Код Бубањ потока су евакуисани путници из блокираних возила, у Јунковцу код Лазаревца је у току спасавање 20 мештана које је заробила бујица.

Србија тражи помоћ од Русије, ЕУ и Словеније

Влада Србије је упутила писмо Влади Руске Федерације, Европској комисији и Влади Словеније са молбом за упућивање хуманитарне и техничке помоћи Србији за отклањање последица поплава, саопштено је после седнице владе.

Здравствене установе увеле 24-часовна дежурства

Министарство здравља саопштило је данас да је због ванредне ситуације у Србији због поплава увело 24-часовно дежурство, ради координације активности са свим здравственим установама из Плана мреже. Директорима здравствених установа наложено је да ослободе одговарајући број постеља, због евентуалног пријема угрожених и повредјених грађана, наводи се у саопштењу.

Грађанима се саветује да не путују без преке потребе.

Наса објавила нови сателитски снимак: Олујни облак над Србијом још већи и гушћи!

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије отворио је дежурне контакт телефоне за евакуацију и помоћ угроженима у поплавама на територији Србије, а то су: 011/2289-208 и 011/2282-910.

Свемирска агенција НАСА објавила је и данашњу фотографију Европе из свемира, са џиновским олујним облаком који је изнад Србије још гушћи него јуче.
Вакцинација деце

Постављено: 10.04.2014

Извор: Subotica.com

У Дечијем диспанзеру, према речима надлежних, вакцинација деце се уредно обавља. Још увек нема петовалентних вакцина, али се имунизација деце обавља вакцинама Института Торлак. Лекари истичу да нема места за панику и да деца која су започела вакцинацију комбинованом петовалентном вакцином, могу да наставе са онима које су доступне.У Дому здравља кажу да се комплетна имунизација деце обавља, на регуларан начин и да је једина разлика у начину апликације. Уместо једне, петовалентне вакцине сада се даје неколико вакцина, које производи Институт Торлак.

Према речима лекара, једина скоро занемарљива разлика између ових вакцина је могућа реакција, која се јавља код неке деце након што приме вакцину. Петовалентну вакцину деца лакше подносе, па су је некада родитељи куповали у апотекама. У Апотеци Суботица кажу да постоји велико интересовање родитеља, али да ове вакцине већ недељама нема, што је случај и у осталим апотекама у земљи.

Петовалентне вакцине штите децу од дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе и Хиб-а. Вакцина се даје деци старости 2 месеца, затим 3,5 месеца и када напуне 5 месеци. Ревакцинација се обавља са 17 месеци.


Архус: „Транспарентним финансирањем организација цивилног друштва до већег поверења грађана“

Постављено: 15.04.2014

Извор: Subotica.com

На Отвореном универзитету одржан је скуп на тему „Транспарентним финансирањем организација цивилног друштва до већег поверења грађана и грађанки“, који је организовала Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе РС у сарадњи са Регионалним Архус центром Суботица.

На скупу је представљен збирни извештај о утрошку буџетских средстава, која су као подршка пројектним активностима обезбеђена организацијама цивилног друштва у 2012. Према упитнику, који су попуњавале локалне самоуправе, за цивилни сектор у Суботици су издвојена средства у износу од 87 милиона динара, док је свим организацијама цивилног друштва на територији Србије додељено око 9 милијарди динара.

На скупу су представљени кључни налази другог по реду „Годишњег збирног извештаја о утрошку средстава, која су као подршка програмским и пројектним активностима обезбеђена и исплаћена удружењима и другим организацијама цивилног друштва из јавних средстава Републике Србије у 2012. години“, који је Влада Републике Србије усвојила у јануару ове године. Овај извештај представља анализу података добијених од органа републичког, покрајинског и локалног нивоа, који су током 2012. године пружали финансијску и нефинансијску подршку удружењима и другим организацијама цивилног друштва.

Циљ скупа је унапређење процеса извештавања локалних самоуправа о додељеној подршци организацијама цивилног друштва и унапређење постојеће праксе у процесу транспарентног финансирања. Извештавање овог типа се ради у циљу јачања система фискалне одговорности и информисања шире јавности о сврсисходности утрошка јавних средстава. Скуп је организован у сарадњи са Регионалним Архус центром.

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе РС ове године ће са представницима НВО организовати низ консултативних састанака на територији целе Србије, а све у циљу креирања прве националне стратегије за стварање подстицајног окружења за равој цивилног друштва.
design severnobacki upravni okrug

e-mail webmaster@severnobacki.okrug.gov.rs