Архива – Вести

2015


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО НОВОГОДИШЊЕМ ПРИЈЕМУ ЗА НОВИНАРЕ И ЗАПОСЛЕНЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

Постављено: 28.12.2015.

Извор: Subotica.com

У Великој већници Градске куће одржан је традиционални новогодишњи пријем за представнике државних органа, установа и институција на коме су сумирани резултати у 2015. години и представљени планови за наредну годину.Година на измаку била је тешка, а ништа лакша неће бити ни она што долази.

– Годину смо почели рестриктивним буџетом, штедњом и рационализацијом на свим пољима, а завршавамо је са повећањем прихода и доношењем важних одлука за даље функционисање града – истакао је Илија Маравић, председник Скупштине града. – Поред тога нисмо повећавали цену комуналних услуга, нисмо оптеретили буџет кредитима, већ смо купљену имовину ставили у функцију. Годину завршавамо са повећањем броја запослених и са поносом кажемо да је посао добило око 4.500 људи, 20 одсто више него прошле године. То је знак да смо на добром путу.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ИЗРАЗИО ЗАХВАЛНОСТ СУБОТИЧКОЈ БОЛНИЦИ НА УНАПРЕЂЕЊУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

Постављено: 09.12.2015.

Извор: Subotica.com

У наставку преносимо израз захвалности Општој болници Суботица на унапређењу здравствене заштите свих становника Севернобачког управног округа, у виду саопштења потписаног од стране Драгог Вучковића, начелника Севернобачког управног округа.

Имајући у виду да се ове недеље врши процес акредитације Опште Болнице Суботица која врши секундарну здравствену заштиту становништва на подручју Севернобачког округа желим да упутим јавности следећу поруку:

Испред Владе Републике Србије и у име свих грађана Севернобачког управног округа најискреније се захваљујем свим запосленима у Општој болници Суботица који су радили на процесима акредитације ове установе и који су својим професионалним односом према бризи за здравље свих нас као и својом личном посвећеношћу допринели овом захтевном пројекту.

Очекујемо да процес акредитације буде ускоро верификован на најбољи начин од стране мериторних оцењивача.

Изражавам искрену захвалност Агенцији за акредитацију здравствених установа Србије на изузетном партнерском односу према Општој болници Суботица у процесима из области акредитације.

Општа болница Суботица

Драги Вучковић, Начелник СБУО.

Изражавам дубоку захвалност директору установе, господину Горану Бићанину, и његовом тиму који је руководио процесом акредитације почевши од октобра 2013. године до данас.

Лично сматрам да се увођењем систематичног приступа лечењу пацијената, утврђеним процесима одговорности и протоколима поступања према пацијентима заправо изражава онај, толико недостајући систем вредности, који нам данас, као друштву оптерећеном изазовима транзиције и глобалних дешавања, из разних разлога измиче и уступа место лажном животу.

Хвала им за сав мукотрпан рад и напорне сате, када се могло одустати толико пута, сате који никада неће бити плаћени, што су истрајали да нам својим примером покажу какви можемо бити ако верујемо у истинске и трајне људске вредности.

Хвала има за несебичан допринос здрављу и ревитализацији наше заједнице.


ОДРЖАНА V СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављено: 03.12.2015.год.

Дана 30.11.2015. год. са почетком у 11,00 часова одржана је V седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, као председавајући, Јене Маглаи, градоначелник града Суботица и Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, као чланови Савета и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

На седници је председавајући Драги Вучковић, начелник Округа, подсетио присутне да је ступањем на снагу Закона о инспекцијском надзору био предвиђен и обједињени информациони програм који ће координирати радом инспекцијских служби, али да је његова примена предвиђена у 2017.години. Рад по одредбама поменутог закона доноси задовољавајуће резултате, а што се тиче Стручне службе округа, у Предлогу финансијског плана за 2016. годину предвиђена су средства за набавку новог софтвера за рад у писарници који ће омогућити бољу координацију рада инспекцијских служби, као и увид у рад сваке инспекцијске службе понаособ и проверу извршених инспекцијских надзора по привредним субјектима. Нови режим рада у писарници омогућиће бољу координацију и побољшати ефикасност вршења инспекцијских надзора.

Председавајући је на седници информисао присутне да ће се у наредном периоду у сарадњи са надлежним лицима Основног суда у Суботици одржати презентација на којој ће се детаљније размотрити поступак за подношење захтева за претрес приликом вршења надзора нерегистрованих привредних субјеката. Такође је подсетио да су од стране Округа предузете све активности како би се повећао број инспектора преко потребних за функционисање припадајућих инспекцијских служби. Нагласио је и да ће се у наредном периоду започети активности на уређењу пословних просторија инспекцијских служби Округа у Бачкој Тополи.

Чланови Савета су затим детаљно размотрили активности везане за издавање обрадивих површина у дугорочни закуп уз обавезу инвестиција.

Градоначелник Града Суботице, Јене Маглаи, затим је информисао присутне о ситуацији везаној за збрињавање паса луталица: у наредном периоду отвориће се нови капацитети, постоји проблем са једним постојећим азилом чији представници прете распуштањем паса, од стране Градске управе пружена им је помоћ у одређеној мери, а надаље се планира постепено смањивање броја паса у истом, да би се на крају извршило његово затварање, пошто није могуће извршити легализацију.

Донет је закључак по којем ће се у наредном периоду одржати састанак на ком ће присуствовати председавајући, Градоначеник Града Суботица и руководилац ветеринарске инспекције, на коме ће се детаљније утврдити активности усмерене на решавање изнетог проблема. Планирана је и вакцинација паса, акција стерилизације, активности на евиденцији, инспекцијски надзори продаје штенаца на робним пијацама, као и све остале неопходне радње како би се проблем паса луталица решио на што оптималнији начин.

Чланови Савета размотрили су и питање организовања зимских служби које је разматрано и на седници Окружног Штаба и донет је закључак да су све мере по питању чишћења приградских месних заједница предузете.

На седници је детаљно размотрена и проблематика привредног субјекта „Агросеме Панонија“. Изнета је информација да ће се у среду, 02.12.2015. године одржати састанак у Влади АП Војводине по овом питању, такође постоји предлог да се део дуга по основу пореских обавеза стави у однос са потраживањима радника по основу отпремнине. Председавајући је обавестио присутне да су од стране Инспекције рада обављене све законом прописане активности, у мери у којој је то било могуће, пошто је инспекторима онемогућен сусрет са челницима привредног субјекта, као и да је информација о постојећем проблему од стране председавајућег достављена надлежнима у кабинету Владе Републике Србије. Градоначелник Града Суботице изјавио је да је од стране Градске управе такође пружена сва могућа помоћ за решавање проблема везаног за поменути привредни субјекат.

Донет је и закључак да се до следеће седнице председавајућем доставе дописи који ће се проследити надлежним органима, а у којима ће се изнети проблем смањења ненаменских трансфера локалним самоуправама. Од стране Градоначелника града Суботица о овом проблему већ је упућен допис шефу Кабинета и надлежном Министарству финансија.

На седници је изнет и проблем стања градских водоводних цеви и донет је закључак да се на следећој седници Окружног Штаба за ванредне ситуације хитно предузму све активности за остваривање процедуре доношења препоруке да ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица санира објекат Водозахват 1 у Суботици.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОТВОРАЊУ ПРИВРЕМЕНОГ ПРИХВАТНОГ ЦЕНТРА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

Постављено: 16.11.2015. год.

Извор: subotica.info

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин и регионални директор за Југоисточну Европу организације Арбеитер-Самаритер-Бунд (АСБ), Елмир Бојаџић, отворили су, у улици Тук Угарнице, бр. 23, у Суботици, привремени прихватни центар за мигранте чију је комплетну адаптацију и опремање финансирала АСБ.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОРГАНИЗОВАО ПОСЕТУ ДОМУ ЗА ДЕЦУ ОМЕТЕНУ У РАЗВОЈУ „КОЛЕВКА“ У КОМ ЈЕ ОРГАНИЗОВАН СМЕШТАЈ ЗА МАЛОЛЕТНЕ ИЗБЕГЛИЦЕ

Постављено: 30.10.2015.

Извор: Subotica.com

Посланица немачког парламента Анет Грот са сарадницима посетила је прихватни центар за мигранте, чија се адаптација ближи крају и Дом „Колевка“, где је обезбеђен смештај за малолетне избеглице.

Објекти који ће бити прихватни центар за мигранте реновирају се захваљујући донацији немачке хуманитарне организације „АСБ“. У њега је уложено око 300 хиљада евра и моћи ће да прими око 300 људи.

– Задовољна сам оним што видим, како теку радови и какве ће услове избеглице овде имати – истакла је посланица Бундестага, додавши да је посетила и Грчку, Македонију и Мађарску, те да зна какве све услове избеглице имају на „балканској рути“. – Знам какво је стање на границама, нарочито на аустријско-немачкој граници и тврдим да је заиста срамота за моју земљу што на хиљаде људи са децом стоји по хладноћи на граници а да нема средстава да се они превезу до места за избеглице. Немачка и цела ЕУ очигледно нису биле спремне за ову ситуацију.

По посланициним речима, она је у септембру била једини политичар из ЕУ који је боравио на железничкој станици у Будимптешти.

– Призор је био заиста страшан, целе породице су биле тамо, драма је била свакога дана – подсећа госпођа Грот. – У Србији је ситуација била другачија, у Прешеву је било пуно људи и било је тешко, али се све одвијало како треба. Немачка неће затварати границе за избеглице, јер би то био почетак краја Европске уније.

Посланица је похвалила рад Владе Србије током избегличке кризе.

– Србија показује колико је посвећена заједничком европском решењу мигрантске кризе, коју није проузроковала, али ни не може сама да је реши. Очекујемо европски одговор на кризу и Србија ће бити део тог одговора – поручио је Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада. – Ми смо спремни да на мигрантској рути направимо тачке попут ове у Суботици, где можемо привремено да примимо између три и пет хиљада људи. Спремни смо за зиму, имамо пет центара за азил, још неколико локација које су у припреми у Кикинди, Чоки, Сомбору, Шиду, Димитрограду, Босилеграду… Прихватни центар у Кањижи је затворен, јер нема више потреба за њим, далеко је од мигрантске руте, те су сви капацитети пребачени у Шид, а део ће бити искоришћен за опремање објекта у Суботици.

Делегација чији је домаћин био Драги Вучковић, председник Севернобачког округа, посетила је и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“, у коме се налази простор за смештај малолетних миграната. Од почетка године у њему је боравило око 80 деце и око 50 мајки, а забележено је више од 600 преноћишта.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Постављено 21.10.2015. год..

Други састанак у организацији потпредседника Владе и министра државне управе и локалне самоуправе, др Кори Удовички са начелницима свих управних округа са територије Републике Србије, идржан је 20. октобра 2015. године у Клубу посланика у Београду.

У уводном делу састанка представници Светске банке одржали су презентацију „Функционална анализа стручних служби управних округа“, којом је посебна пажња посвећена преклапањима и вишковима у структури запослених при управним окрузима.

Том приликом др Кори Удовички је изјавила да се радује наставку даље сарадње са окрузима и најавила формирање радне групе о децентрализацији и деконцентрацији одлучивања.

На састанку је представник Јужнобачког управног округа присутнима представио нови софтер за обраду и евиденцију предмета у писарници.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО РАДИОНИЦИ НА ТЕМУ ПРАВА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Постављено: 13.10.2015.

Извор: Subotica.com

Министри правде Србије и Мађарске, Никола Селаковић и Ласло Торчањи отворили су 13.10.2015. god. у хотелу „Патриа“ радионицу на тему „Примери добре праксе Мађарске из области права националних мањина“.

Радионица је била прилика да чланови Радне групе за израду акционог плана за спровођење права националних мањина Владе Србије и колеге из Мађарске размене искуства.– Мађарска нам је помогла преносећи своја искуства као држава чланица Европске уније у областима попут заштите података, заштите приватности и права националних мањина – истакао је министар Никола Селаковић. – Иако нисмо још увек чланица Европске уније ми смо понудили своја искуства у области заштите узбуњивача, за шта смо добили и међународна признања. Разговарали смо о одличном предлогу на тему образовању Срба и Мађара, о стварању „бечелор“ програма на српском, мађарском и енглеском језику. У наредном периоду биће речи о борби против корупције у правосуђу и сличним темама.

Ово је четврти сусрет ресорних министара у последњих пола године, а тема билатералних разговора била је и мигрантска криза.

– Мађарска подржава интеграције Србије у Европску унију, а да би прикључење било успешно, ми желимо да дамо експертске савете и укажемо на шта Србија може да рачуна кад постане члан – објаснио је Ласло Торчањи. – Стручњаци из Србије би били врло радо виђени у Министарству правде у Мађарској, где би могли у пракси да прате комуникацију са институцијама ЕУ. Веома ценим регулације Устава Србије које се односе на мањине и оне треба да се и примене у законодавству.


ГОСТОВАЊЕ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА НА YU ECO ТЕЛЕВИЗИЈИ

Постављено:30/09/2015.

Извор: Yu eco

Црвени крст и Суботицатранс су невидљиви, али темељни чиониоци који су омогућили да август и септембар у Суботици прођу толико мирно да нико не примети да је кроз град прошло више десетина хиљада миграната – оценио је у синоћној емисији “Ин медиас рес” начелник Севернобачког округа Драги Вучковић.

Он је навео податак да је кроз аутобуску станицу прошло 30.000 евидентираних миграната који су констатно пребацивани ка Кањижи, а да, како је рекао, цена услуга није ни за динар била повећана. Начелник Севернобачког управног округа је садашњу ситуацију с мигрантима оценио као затишје пред зиму и очекује да ће Суботица моћи да се носи са будућим изазовима.
НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОТВАРАЊУ РАДИОНИЦЕ ПОСВЕЋЕНЕ ПИТАЊУ ЉУДСКИХ ПРАВА ИЗБЕГЛИЦА

Постављено 15.09.2015.

Извор: Yu eco

Уједињене нације су до сада пружале подршку органима Владе Србије у решавању мигрантске кризе, и то ће наставити и даље да ради, поручила је синоћ на отварању радионице посвећене питању људских права избеглица – изјавила је координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војацкова Солорано.

Она је оценила да се у Србији институције добро односе према избеглицама и мигрантима у поређењу са другим државама које су погођене овим таласом. Она је изразила очекивање да ће током три дана њеног трајања пружити подршку органима Србије да предузимају праве кораке у овој ситуацији.Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Иванишевић, оценио је да су права избеглица у Србији у највећој мери испоштована, поготово у односу на друге земље, а на скупу ће бити речи о поштовању људских права избеглица у новонасталим околностима. Он је додао да ће од одговора Европске комисије зависити будућност свих тих људи, као и свих држава које желе да чине Европску унију.

Учесници тродневне радионице која се одржава у хотелу Галерија су представници институција из локалних самоуправа у Србији које су највише погођене таласом избеглица. Организатори радионице су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и канцеларија Уједињених нација у Србији.


ОДРЖАНА IV СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ

Постављено:03.09.2015.год.

Дана 01.09.2015. год. (уторак), са почетком у 08,00 часова у Суботици одржана је четврта седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години у проширеном саставу. Седници су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, потпредседник Владе РС и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, помоћник министра Министарства државне управе и локалне самоуправе Саша Могић и помоћник министра Министарства државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић, Jeне Маглаи, градоначелник Града Суботице, Илија Маравић, председник Скупштине Града Суботица, Габријела Филеки, начелник Градске управе Суботица, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, Едвин Плохл, председник Скупштине општине Б. Топола, Петар Седлар, начелник општинске управе Б. Топола, Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош, Халгато Имре, председник Скупштине општине М. Иђош, Данило Дабовић, начелник општинске управе М. Иђош, Боривој Муцаљ начелник ПУ Суботица, Блаженка Пиуковић Бабичковић, представник Пореске управе Суботица, Атила Ковач, (Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Одељење тржишне инспекције), Биљана Рукавина (Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Сектор туристичке инспекције, Одељење туристичке инспекције Нови Сад), Божо Ивковић, (Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Одсек инспекције рада), Ивана Милошевић, (Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Фитосанитарна инспекција) Александар Пижурица (Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Управа за ветерину, Одељење ветеринарске инспекције), Владица Цветковић (Пок.секр.за пољопривреду, водопривреду и шумарство), др Звездана Бјелатић Здравстена инспекција Нови Сад, Борислав Станичков (Министарство провете, науке и технолошког развоја), Небојша Брцан, (Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију, Одсек санитарне инспекције), Драган Секулић (Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине ) и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.Дневни ред седнице обухватио је активности у спровођењу стратегије реформе јавне управе, проблеме везане за талас миграције и одговор локалних самоуправа и државних органа, тешкоће везане за рад инспекцијских служби на територији Севернобачког управног округа, као и поступак примене нових законских одредби које регулишу инспекцијски надзор.

Председавајући је поводом доношења новог Закона о инспекцијском надзору обавестио присутне да су припадници инспекцијских служби Округа благовремено учествовали у јавној расправи поводом доношења истог, да су се у протеклом периоду интензивно обављали интегрисани надзори уз помоћ припадника ПУ Суботица и Управе пореза у циљу борбе против сиве економије и рада „на црно“, што је резултирало повећаним бројем пријава запослених од стране послодаваца у складу са законским прописима, као и да ће се у наредном периоду акценат ставити на надзор нерегистрованих привредних субјеката.

Што се тиче реформе јавне управе, председавајући је изјавио да Округ улаже напоре да се „бирократија претвори у администрацију“. Подсетио је присутне да се на сајту надлежног министарства могу пратити све планиране активности везане за ову проблематику, тј. ходограми, те замолио надлежне из једница локалне самоуправе да, користећи портал е-управа, у својим срединама организују могућност давања конструктивних предлога од стране запослених у јавној управи и свих заинтересованих стручних лица.

По питању таласа миграције и активности локалних самоуправа и државних органа, председавајући је информисао присутне да се исте за сада обављају изузетно успешно, водећи се принципом брижног, хуманог односа према мигрантима уз истовремено очување јавног реда и мира, као и безбедности грађана на територији Округа.

Након уводне речи председавајућег, присутнима се обратила потпредседница Владе РС и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Кори Удовички, захваливши се начелнику на уводним речима. Присутнима је честитала Дан града уз констатацију да је Суботица лидер у обезбеђивању права националних мањина. Потпредседница Владе је затим дала реч водећим људима јединица локалне самоуправе, уз напомену да жели да саслуша конкретне проблеме са којима се срећу у свакодневном раду.

Председавајући је затим замолио начелнике инспекцијских служби Севернобачког управног округа да се понаособ представе и изнесу своја запажања и проблеме са којима се сусрећу у свом раду.

Након излагања руководиоца окружних подручних органа државне управе, председавајући се захвалио истима, те констатовао да генерално, у свакој инспекцијској служби постоји проблем недостатка броја извршилаца, службених возила, горива, неадекватног решавања поступка поправке службених возила и логистичке подршке.

Потпредседник Владе РС и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички захвалила се начелницима инспекцијских служби, изразила дубоко разумевање за изнете проблеме те изјавила да се број извршилаца у инспекцијским службама у наредном периоду мора повећати, да је исти последица непланске рационализације тј. да је смањење броја извршилаца услед престанака радног односа због испуњења услова за старосну пензију у многим органима сматран рационализацијом, да је до сада у државним органима и јавним службама вршено линеарно смањивање запослених, што никако није у реду и да ће се у наредном периоду водити рачуна да се реално сагледа постојећи број запослених у сваком органу сходно стварним потребама и стручности истих, како би се избегло понављање линеарног смањења. Такође је изјавила да собзиром на производњу у смањеном, недовољном обиму и интензитет постојања тзв. сиве економије у наредном периоду све активности биће усмерене на штедњу, те да се израда систематизација мора заснивати на стварном броју потребних запослених, тј. да се тачно утврди која радна места морају бити попуњена, да сваки државни орган, јавна служба, институција мора сагледати колико радника и на којим пословима и радним задацима мора бити распоређено, при чему ће се имати у виду да се број инспектора у инспекцијама мора повећати тамо где је то преко потребно.

Александар Пижурица (Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Управа за ветерину, Одељење ветеринарске инспекције), дао је предлог да се приликом смањења броја радника као и запошљавања нових узима у обзир и област да ли се државни органи и јавне службе налазе у области у којима је привреда развијена, као нпр. у Севернобачком управном округу, а да се као репер не узима број становника у тој области.

Потпредседник Владе РС и министар Министарства државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички се у потпуности сложила са наведеним предлогом и изјавила да до сада није ни постојала евиденција колико уопште има инспектора, да је тек сада сагледана ситуација и да се разматра шта треба да се спусти на локални ниво а који послови треба да се решавају централизовано, као и да је само Министарство државне управе и локалне самоуправе у поступку реорганизације и да има потребу за и за извршиоцима који ће се бавити искључиво инспекцијским службама.

Након овог излагања, др Кори Удовички је замолила градоначелника и председнике општина да изнесу проблеме у функционисању јединица локалне самоуправе којима руководе.

Пошто је дневни ред исцрпљен, потпредседница Владе изјавила је да ће се Министарство државне управе и локалне самоуправе у наредном периоду потрудити да се оствари што боља двосмерна комуникација, као и сарадња на отклањању свих наведених проблема, да је Министарство спремно да буде заговорник интереса инспекцијских служби у Влади РС, као и да помогне у спровођењу свих активности усмерених на побољшање положаја запослених у државној управи, узимајући у обзир потребу за спровођењем поступка рационализације у интересу свих грађана, како на подручју Севернобачког округа, тако и Републике Србије у целини.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОВОДОМ ДАНА СУБОТИЦЕ

Постављено: 01.09.2015.

Извор: Subotica.com

Подизањем заставе и свечаном седницом Скупштине града 01.09.2015. год. обележен је Дан града, дан када је декретом Марије Терезије из 1779. године Суботица добила статус слободног краљевског града. Овим поводом додељено је звање Почасни грађанин које је ове године припало биологу Ђули Селешију.Свечаној седници присуствовали су Кори Удовички, министарка државне управе и локалне самоуправе са сарадницима, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, досадашњи почасни грађани, представници дипломатског кора, партнерских градова из Мађарске, Румуније, Хрватске, Црне Горе и Србије, представници Покрајинских органа, Севернобачког округа, републички и покрајински посланици, представници националних савета са седиштем у Суботици.

– Ове године Дан града прослављамо под слоганом „Рођендан града“, у чијем фокусу су најмлађи и који показује шта треба да буде главна брига сваке локалне самоуправе – рекао је градоначелник Јене Маглаи.– Одлазак младих, мигрантска криза, тешка економска и политичка ситуација, највећи су проблеми са којима се суочава Суботица, као и други градови у земљи. Можемо да кукамо и критикујемо, тонемо у песимизам, или да нешто пробамо да променимо. Ми смо изабрали ово друго и Суботица сада итекако има перспективу – „Сваровски“ за који дан почиње производњу, „Континентал“ проширује капацитете, „Мастерпласт“ гради нови фабрику, „Аметек“ је почео са радом, очекујемо изградњу тржног центра и захваљујући свему томе очекујемо и две хиљаде нових радних места.

За министарку Кори Удовички Суботица је престоница мултинационалности.

– То како се Србија суочава с том кризом, људскост и солидарности коју показује је пример који показујемо суседима и Европској унији ка којој тежимо. Свако ко се људски и организовано понаша је амбасадор Србије, да донесемо промену која је важна, промену у односу на то како свет гледа нас – истакла је министарка. – Заиста сам одушевљена оним што се планира и дешава у Суботици, она је имала среће, али је радила и искористила прилику која је пружена.Звање Почасни грађанин, поводом Дана града, једногласном одлуком одборника Скупштине града на последњој редовној седници додељено је, а данас и уручено др Ђули Селешију, хидробиологу, доктору биолошких наука и универзитетском професору у пензији. Ово звање додељује се за истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизању угледа града Суботице у земљи и иностранству.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ НА ТЕМУ ЗАЈЕДНИЧКЕ САРАДЊЕ НА ПРОЈЕКТУ РАЗВОЈА ПРЕДУЗЕТНИШТВА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ КРАЉЕВИНЕ ШВЕДСКЕ

Постављено: 18.07.2015. год.

Извор: Subotica.rs

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић и члан Градског већа задужен за област привреде Небојша Дарабош разговарали су данас, у Зеленој сали Градске куће, са делегацијом општине Сандвикен (Краљевина Шведска) коју су представљали Андерс Ландел, начелник Канцеларије за европске послове те општине, и Ана-Луис Клин и Пео Ларсон, председница и потпредседник Асоцијације предузетника Сандвикена. Радни састанак уприличен је на тему почетка заједничке сарадње на пројекту развоја предузетништва у овом региону на основу праксе и искустава у Шведској.

Уз подсећање да је 6. јуна 2014. године, у Медија-центру Градске куће, потписано Писмо о намерама између града Суботице и општине Сандвикен, Небојша Дарабош је, обраћајући се медијима, рекао да је у складу са Писмом о намерама формиран међуопштински тим који је припремио предлог успостављања сарадње између две локалне самоуправе у форми пројектне пријаве и да је фокус пројектне идеје стављен на развој предузетништва у нашем граду и Севернобачком округу, по узору на добру праксу у Шведској.

– Припремљена пројектна пријава поднета је Међуопштинском центру за локалну демократију на разматрање у марту ове године, а већ у јуну 2015. донатор је, дајући јој највишу оцену, одобрио финансирање, након чега је и потписан Уговор о субвенцији на период од годину дана, почев од 1. јула ове године. Финансијска средства за реализацију пројектне идеје у стопроцентном износу обезбедила је Шведска агенција за развој и међународну сарадњу (СИДА). За такозвану Прву фазу пројекта, која подразумева израду Студије изводљивости и предлога пројекта развоја предузетништва, обезбеђена су средства у износу од око 24.000 евра – истакао је Дарабош.Он је додао да је циљ да се у овој фази изради детаљан пројекат развоја предузетништва у овом региону на основу праксе и искустава у Шведској, а у сарадњи са партнерском општином Сандвикен, Асоцијацијом предузетника Сандвикена, пословним субјектима из Шведске, Општим удружењем предузетника из Суботице и другим субјектима који својим знањем и подацима могу да допринесу развоју квалитетног пројекта.

– Након израде Студије, биће припремљен свеобухватан и детаљан предлог пројекта развоја предузетништва који би предвидео конкретне активности и мере, а који ће се поднети Шведској агенцији за развој и међународну сарадњу за финансирање у оквиру тзв. Друге фазе. Средства би у том случају била много значајнија од оних која су већ обезбеђена и била би довољна да се реализују конкретна улагања, или успоставе правно-финансијски механизми који би омогућили предузетницима из овог региона олакшано пословање, доприносећи на тај начин локалном економском развоју – казао је Небојша Дарабош.

Драги Вучковић је, између осталог, изјавио да резултати посвећености квалитетном послу који може да развије добре односе не могу да изостану, да му је изузетно драго што су и гости из Сандвикена препознали да је Србија земља отворена за сарадњу са целим светом и да ће Канцеларија Севернобачког управног округа и даље наставити ширење међународне сарадње и сарадње са локалним самоуправама.

Гости из Шведске изразили су захвалност на позиву да посете Суботицу и Фестивал европског филма Палић и подвукли да су веома поносни што је успостављена званична сарадња између града Суботице и општине Сандвикен. Они су нагласили да је општина Сандвикен веома заинтересована да пружи подршку развоју предузетништва у овом региону.


ПРЕДСТАВЉЕНЕ НОВЕ ОДРЕДБЕ ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ

Постављено: 10.07.2015. год.

Извор: Subotica. com

У просторијама Отвореног универзитета дана 09.07.2015. године одржана је презентација Закона о инспекцијском надзору у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са УСАИД Пројектом за боље услове пословања и Севернобачким управним округом, на коју су позвани начелници округа, представници државних органа на територији Севернобачког округа, представници привредних комора и удружења привредника, као и остала заинтересована лица.Презентација се заснивала на примени појединих одредби Закона о инспекцијском надзору које ступају на снагу 29. јула.

По речима Ивана Бошњака, државног секретара у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, нови Закон о инспекцијском надзору растеретиће привредне субјекте сувишних процедура различитих служби контроле, омогућиће им повољније пословање, а са друге стране, унапредиће рад инспектора.

– Привредници који добро послују биће заштићени нелегалне конкуренције. Инспектори ће проћи обуке за комуникацију, приступ електронским подацима и заједнички координисани рад. Координациона комисија ће уједначити инспекцијски надзор у свим градовима и иста правила ће важити у Суботици, Зрењанину и било ком другом граду – објаснио је Бошњак.

Новим Законом о инспекцијском надзору лица која нису регистровала делатност биће третирана као да јесу и мораће да се прилагоде новим законским решењима.

Одредбе Закона на скупу, коме су присуствовали представници државних органа, појаснили су експерти УСАИД програма „За боље услове пословања“.

– Новине се огледају у режиму у коме су нерегистровани субјекти, у успостављању системске сарадње и координацији инспекција, како међусобно, тако и са другим органима. А морамо нагласити и успостављање и унапређење етичких стандарда за инспекторе, како би што квалитетније обављали надзор – додао је Милан Стефановић, стручни саветник УСАИД пројекта.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРЕДВОДИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ПРИЛИКОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА БОРЦА

Постављено: 04.07.2015.год.

Поводом 4. јула – Дана борца, положени су венци на Споменик жртвама фашизма. У име града Суботице венац је положила делегација коју је предводио председник Скупштине града Илија Маравић, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио Драги Вучковић, начелник Округа.

Венце су положили и представници Комуниста Суботице, Центра Тито и Руске странке. Организатор обележавања Дана борца је Градски одбор СУБНОР-а Суботица.

Дан борца је био празник који се обележавао у СФРЈ, сваког 4. јула. Проглашен је за државни празник 26. априла 1956. године, а престао је да се обележава распадом СФРЈ. У Србији је укинут 2001. године. Сваке године се, међутим, незванично прославља у организацији СУБНОР.


ДЕЛЕГАЦИЈА КИНЕ У ПОСЕТИ СУБОТИЦИ

Постављено: 03.07.2015.год.

Председник Скупштине града Суботице Илија Маравић са сарадницима и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, разговарали су данас са шесточланом кинеском делегацијом коју је предводио Јанг Џиминг, заменик министра за људске ресурсе и социјалну сигурност Народне Републике Кине. Састанку у Плавој сали Градске куће присуствовао је начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић.

Током срдачног сусрета, кинеској делегацији, у којој су представници Министарства за људске ресурсе и социјалну сигурност и Бироа за људске ресурсе и социјално осигурање, представљени су привредни потенцијали Суботице, а разговарало се и о помоћи кинеских компанија у проналажењу стратешких партнера за развој винарства и индустрије вина на овом подручју.

Након састанка у Градској кући, делегација из Кине је, у циљу упознавања са системом социјалне заштите у нашој земљи, посетила Центар за социјални рад, а потом и Геронтолошки центар у Суботици.
НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ ПОВОДОМ РЕШЕВАЊА ПРОБЛЕМА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Постављено: 01.07.2015. год.

Извор: Subotica.com

У Кањижи је 30.06.2015. год. одржан састанак у вези решавања проблема илегалних миграната. Како се могло чути, број илегалних миграната у Суботици је смањен и ситуација је под контролом, док у Кањижу свакодневно стигне више стотина људи, који спавају и одмарају у самом центру насеља.Састанку су присуствовали Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и координатор Радне групе за решавање мешовитих миграционих токова, Ненад Иванишевић, државни секретар у овом министарству, Никола Лукач и Драги Вучковић, начелници Севернобанатског и Севернобачког округа, Михаљ Бимбо, председник општине Кањижа, Милимир Вујадиновић, члан градског већа за социјална питања, Боривоје Муцаљ иДраган Јовић, начелници Полицијских управа у Суботици и Кикинди, Иван Гардонов, помоћник Комесара за избеглице, представници Центра за социјални рад, Црвеног крста и други.

– Проблем миграција није смао проблем Кањиже и Суботице, већ целог Балкана и Европе, Влада Србије је тога свесна и зато је оформила радну групу, како би учинили све да се он што боље и ефикасније реши – рекао је министар Александар Вулин. – Држава наступа организовано, да помогне и обезбеди помоћ у хигијени, гориву за појачан рад комуналних предузећа, лековима, медицинској опреми, да утиче да се појача рад полиције, Црвеног крста и Центра за социјални рад, јер међу мигрантима има много деце и малолетника. Држава наступа организовано, имамо два задатка, први је да чувамо границу од илегалих излазака и улазака, а други је да људима који су тражиоци азила пружимо ово што им је потребно у складу са законом.

Ситуација у Суботици је стабилна, чак шта више, број миграната је за нијансу мањи него раније.– Као што је било и прошле године, имамо у приправности аутобуски превоз и прихватилиште, а надам се да ће ребалансом буџета бити отворена једна буџетска линија, и да ћемо помоћу ње и невладиног сектора бити у прилици да помогнемо људима, водећи пре свега рачуна и о њиховој, али и о безбедности наших грађана – истакао је Милимир Вујадиновић, члан Градског већа за социјалу. – Ове године имамо јасну стратегију Владе Србије и радно тело које се бави овим питањем, Комесаријат за избеглице који је активно укључен, нисмо више сами у овоме. Суботица за сада нема великих проблема, али смо спремни да реагујемо шта год да буде.

Ситуација у Кањижи је много другачија. У насеље у коме живи нешто више од 11 хиљада људи свакодневно пристигне више стотина миграната, који спавају по свим парковима, улицама… Обичном пролазнику може се учинити са на улицима, сем њих и полиције, уопште нема других људи.

– Драго ми је што је министар Вулин исказао интересовање и жељу да нам помогне у овој ситуацији која нас је затекла неспремне – рекао је Михаљ Бимбо, председник општине Кањижа. – Имамо доста проблема са мигрантима, али се надамо да ћемо их после овог састанка решити и да ће се реализовати оно што смо се договорили.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОСНОВАЊУ УДРУЖЕЊА ПРИВРЕДНИХ ДРУШТАВА И ПРЕДУЗЕТНИКА

Постављено: 26.06.2015. год.

Дана 26.06.2015. год. у просторијама суботичког Отвореног универзитета, први пут одржана јавна трибина која је истовремено означила и почетак рада Удружења привредних друштава и предузетника града Суботице (УПДПСУ). Трибину је организовало Удружење уз подршку Уније послодаваца Србије и локалне самоуправе са жељом да се на њој окупи што већи број послодаваца како би изнели своје проблеме и кроз дијалог нашли решења за стварање реалних и стабилних услова пословања у будућности.

Координатор Удружења, Александра Добрин, изјавила је да је циљ ове трибине да Удружење привредних друштава и предузетника окупи послодавце, као израз њихове природне потребе за јединством којим се постиже снага и значај деловања.

– Послодавци морају да промене свест и да схвате да ће се њихов заједнички глас много јаче и даље чути ако и сами сагледају и анализирају стање у коме делују, донесу одређене закључке, предлоге, виђења и сугестије – казала је Александра Добрин.

Директор Уније послодаваца Србије, проф. др Славенко Гргуревић, рекао је да Унија броји 3.000 чланова, 74 велика предузећа и 122 колективна удружења, и да је идеја већ 20 година иста, а то је да се повежу људи из бизниса.

– Најбитније је повезати људе из малог и средњег посла или бизниса који су у развијеном свету већ деценијама најфлексибилнији и најефикаснији део привреде и највише могу на помогну развоју локалног сектора. Треба да се чује реч људи који праве новац, људи који са нама раде, а то су синдикати, запослени и локална самоуправа. Циљ је да се формира социјално-економски дијалог и заједничким снагама креира позитивна атмосфера у локалу – закључио је Гргуревић.

Члан Градског већа задужен за област привреде, Небојша Дарабош, нагласио је да локална самоуправа подржава идеју Удружења и трибину сматра значајним кораком ка активном удруживању привредника у локалу.

– Локална самоуправа, по Закону о локалним самоуправама, има обавезу и улогу да ради на побољшању привредног амбијента у граду. Да би видели шта су потребе привредника, морамо да нађемо и ефикасан канал комуникације са њима, а свако удруживање привредника на локалу град подржава и сматра корисним – рекао је Дарабош.

Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, је истакао да подржава ову иницијативу Удружења која, како је рекао, од самог почетка има у виду сарадњу са институцијама система и у складу је са оним што Влада Републике Србије настоји да спроводи, а то је партнерство са приватним и цивилном сектором.
ОДРЖАНА III СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ

Постављено: 26.06.2015. год.

Дана 25.06.2015.год. са почетком у 11,00 часова одржана је III седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

Председавајући је том приликом обавестио присутне да ће се 09.07.2015. године у Суботици одржати презентација Закона о инспекцијском надзору у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са УСАИД Пројектом за боље услове пословања и Севернобачким управним округом, на коју су позвани начелници округа, представници државних органа на територији Севернобачког округа, представници привредних комора и удружења привредника, као и остала заинтересована лица.

Чланови Савета су детаљно упознати са интегрисаним надзорима у циљу борбе против рада „на црно“ који су обављени у претходном периоду, као и са предстојећим надзорима над радом јавних предузећа по питању примене Закона о заштити потрошача. Поново је истакнут проблем мањка инспектора у инспекцијским службама, за чије су решавање искључиво надлежна ресорна министарства. Поднета је информација о уређењу пословних просторија у којима су смештене припадајуће инспекцијске службе и истакнуто да у наредном периоду следи и уређење просторија у Бачкој Тополи, али тек пошто се разреше својински односи.

Председник општине Мали Иђош изјавио је да је сарадња са начелником и Стручном службом управног Округа на изузетно високом нивоу, много боља у односу на претходне периоде, као и да му је драго што општине нису остављене без помоћи од стране начелника округа у решавању сваке појединачне ситуације која се деси на терену. Такође је најавио састанак на коме ће присуствовати стручњаци из области екологије и представници надлежних министарстава везано за проблем загађивања реке Криваје. Констатовано је да су и привредни субјекти и грађани и представници локалне самоуправе решени да се овај проблем реши у најкраћем могућем року. Председник општине Мали Иђош упознао је присутне са једним од највећих пројеката у Војводини за који је још 1974. године направљена пројектно техничка документација, ради се о изради трасе канала за наводњавање Кула-Мали Иђош-Светићево. Планирана је и израда акумулационог језера и система за наводњавање, а све ово омогућиће годишње две жетве, као и развој туризма. Вредност трасе канала, без језера, износиће око 6 милиона евра. У плану је и градња фарме за узгој стоке и то за око 1.000 грла. Председавајући је изјавио да је спреман да при реализовању наведених пројеката пружи сву помоћ и подршку која спада у његову надлежност.

Чланови Савета су на седници размотрили и низ других проблема везаних за функционисање органа и организација на територији Округа.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ ДЕВЕТОГ МЕЂУНАРОДНОГ И РЕГИОНАЛНОГ САЈМА „СУСАЈАМ 2015“.

Постављено: 04.06.2015. год.

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић присуствовао је отварању Деветог међународног и регионалног сајма „Сусајам 2015“.
НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ИЗДАО САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О АКТИВНОСТИМА ВЕЗАНИМ ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАДА „НА ЦРНО“

Постављено: 08.05.2015. ГОД.


ОДРЖАНА II СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ

Постављено: 05.05.2015. год.

Дана 30.04.2015.год. са почетком у 10,00 часова одржана је II седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, Томислав Вељковић, заменик градоначелника града Суботице и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

Чланови Савета једногласно су усвојили Извештај о раду Стручних служби управних округа и савета управних округа у 2014. години, а затим је председавајући обавестио присутне да су у протеклом периоду интензивно вршене акције тј. интегрисани надзори у циљу борбе против рада „на црно“, те да је у првом кварталу ове године, кроз интегрисане контроле усмерене на сузбијање рада на црно у Суботици, са укупно 71 лицем заснован радни однос, а укупно је поднето за 60% више прекршајних налога у односу на исти период прошле године. против привредних субјеката код којих је утврђена незаконитост у раду. У наредном периоду Град Суботица ће од стране Инспектората за рад са седиштем у Београду бити третиран као приоритет по погледу надзора, те ће надзор бити вршен од стране 50 до 100 инспектора за рад који ће долазити у ненајављене акције.

Председавајући је такође информисао присутне да ће по новом Закону о инспекцијском надзору бити изједначен положај регистрованих и нерегистрованих субјеката тј. физичких лица која обављају неку делатност или се баве прометом робе, и то почев од 29.7.2015.године. До тог датума мораће се решити и проблем издавања налога за претрес, као и начин пружања подршке од стране припадника Полицијске управе, као и сарадња са припадницима Пореске управе, о чему ће јавност благовремено бити обавештена како не би дошло до одређених социјалних немира, што представља задатак и локалних самоуправа. Новина у поменутом закону је формирање јединственог информационог система и могућности обавештавања запослених у инспекцијској служби која врши надзор осталих инспекција, одмах по сазнању за одређене пропусте из њихове надлежности у раду привредног субјекта над којим тренутно врше надзор.

Такође је наглашено да је Влада Републике Србије формирала Координационо тело за борбу против сиве економије, а чека се и на доношење законских прописа које ће регулисати промет на робним пијацама. У смислу доношења акционог плана за реформу државне управе, постоји могућност предлагања мера за побољшање стања и преко е-портала, што значи да су све примедбе и сугестије добродошле како би се донео нови Закон о државној управи који би потпомогао примену новина предвиђених Законом о инспекцијском надзору, те локалне самоуправе треба да се укључе у овај процес.

Председавајући је обавестио присутне да је приликом посете Београду са помоћницом министра рада и представницима Инспектората за рад разговарао о проблему организовања јавних набавки на којима се склапају уговори са понуђачима – привредним субјектима за које постоје подаци да ангажују раднике који нису пријављени. У наредном периоду очекује се предузимање активности у смислу поништења таквих уговора и онемогућавања поменутих привредних субјеката да учествују у поступцима јавних набавки.

Председавајући је обавестио присутне да је у наредном периоду могуће избијање пожара, првенствено на територији Келебије због близине граничног прелаза, као и због најаве сушних периода, те је потребно предузети све потребне мере за како би се избегле евентуалне последице.

Наглашено је и да је Округ у претходном периоду организовао скуп на ком је представљен Закон о заштити од пожара, познатији као „Тамарин закон“, као и «Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама» који је подељен у хиљаду примерака на српском, мађарском и ромском језику. Донета је препорука да се обука у овој области уврсти у школске активности, а наредне школске године биће инкорпорисана у обавезни школски програм. За сада је остала обавеза локалних самоуправа да помогну доштампавање нових примерака, а на седници је председавајући члановима Савета поделио примерке приручника који нису преузети од стране позваних учесника скупа.


НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ПРОСЛАВИ ДАНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Постављено: 23.04.2015.. године

Постављено Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, честитао је 23. април, Дан Војске Републике Србије припадницима војске на свечаности у Гарнизону у Бачкој Тополи.

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске. Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање српске државе, односно српске војске.

Честитајући празник који се ове године слави на 200-ту годишњицу устанка у Такову, војницима, официрима и цивилним лицима на служби у војсци, начелник Округа се им се захвалио што истрајавају у правим друштвеним вредностима: честитости, одлучности и храбрости, те на тај начин дају најбољи пример достојанства свим грађанима у Републици Србији.

Свечаност је употпуњена сплетом народних игара које су извели деца и ђаци при Српском културном центру “Вук Стефановић Караџић“ из Бачке Тополе
ПРИЈЕМ ЗА МЛАДЕ МАТЕМАТИЧАРЕ У СЕВЕРНОБАЧКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Постављено: 21.04.2015. године

Дана 21.04.2015. у просторијама Севернобачког управног округа, начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић, организовао је свечани пријем за најбоље младе математичаре, који ће учествовати на Републичком такмичењу из математике у Нишу 26.04.2015.године. Том приликом начелник им је честитао, пожелео успех на предстојећем такмичењу и уручио пригодне поклоне.

Ученици који су остварили најбољи резултат на окружном такмичењу из математике и изборили пласман на државно такмичење су: 6. разред – Букарица Душан – ОШ Иван Горан Ковачић – Суботица, 7. разред – Хуђик Корнел – ОШ Братство и Јединство – Бајша, Павловић Наталија, ОШ Соња Маринковић – Суботица, 8. разред – Миња Вуковић – ОШ Милош Црњански – Суботица, Вељко Тодић – ОШ Кизур Иштван – Суботица и Сакал Францишковић Теодор, ОШ Иван Горан Ковачић – Суботица.

Пријему су присуствовали и родитељи ученика, као и њихови наставници математике и председница Комисије за такмичења из математике, Љубице Киселички.


НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА О ИНТЕГРИСАНИМ НАДЗОРИМА ПРОТИВ РАДА „НА ЦРНО“

Постављено: 18.04.2015. године

Извор: yu eco

У првом кварталу ове године, кроз интегрисане контроле усмерене на сузбијање рада на црно у Суботици, откривено је 35 радника на црно, а са укупно 71 запосленим послодавци су засновали пуни радни однос. Истовремено је поднето 35 захтева за покретање прекршајних поступака против послодаваца који су учинили прекршај, а укупно је поднето за половину више прекршајних налога у односу на исти период прошле године. Начелник Севернобачког округа, који координише рад свих инспекција, задовољан је оствареним резултатима.

Како је речено у Одсеку инспекције Севернобачког округа, интегрисани или обједињени надзор, представља истовремени заједнички надзор инспектора рада, санитарног инспектора, инспектора Пореске управе, уз подршку Полицијске управе. Осим дневних, у првом кварталу спроведено је и седам ноћних акција у којима је обављено 14 надзора код послодаваца, где је утврђено да два послодавца раде на црно, односно да нису уписани у регистар, а према томе ни запослени нису били пријављени. Након ноћних акција, 15 лица је затечено на раду на црно, 34 лица су засновала радни однос, а против шест послодаваца је покренут прекршајни поступак. Инспекторима је уведен сменски рад, тако да се и убудуће контоле могу очекивати и пре и после подне, односно увече.

Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, задовољан је досадашњим резултатима интегрисаних надзора на подручју округа, јер је у првом кварталу ове године за 50 одсто повећан број поднетих захтева за покретање прекршајних поступака у односу на лане, док је код инспекције рада пораст 60 одсто.

Осим тога и привредници и грађанство су исказали интересовање на ову тему, тако да је у много већем проценту порастао број њихових долазака у инспекцију како би се информисали о новинама из законске регулативе области рада.


У ОРГАНИЗАЦИЈИ СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРЕДСТАВЉЕН «ТАМАРИН ЗАКОН»

Постављено: 19.03.2015. године

Дана 19.03.2015. год. у амфитеатру Отвореног универзитета у Суботици, у организацији начелника Севернобачког управног округа, Драгог Вучковића, представљен је Закон о заштити од пожара, познатији као „Тамарин закон“, који носи име по Тамари Миладиновић, девојци која је трагично настрадала у пожару у дискотеци «Контраст» у Новом Саду. Том приликом представљен је и «Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама» који је подељен у хиљаду примерака на српском, мађарском и ромском језику. Након поменутог скупа остала је обавеза локалних самоуправа да помогну доштампавање нових примерака, како би ово штиво дошло у сваку породицу на територију Округа.


ОДРЖАНА ПРВА РЕДОВНА СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављено: 20.02.2015. године

Дана 20.02.2015.године са почетком у 10,00 часова у просторијама Севернобачког управног округа оджана је прва редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације Севернобачког управног округа са почетком у 10,00 часова.

Седници су присуствовали: Драги Вучковић – комадант Штаба, Илија Деспотовић начелник штаба, Зоран Бијелић члан штаба, мајор Алија Џанић, гарнизон Бачка Топола члан штаба, Moрана Миковић, директор Завода за јавно здравље Суботица, члан штаба, Стругар Милован, члан штаба, Душко Дражић, члан штаба, Славко Врнџић, члан штаба, др Синиша Трајковић, члан штаба, Горан Љубисављевић, командант ватрогасно- спасилачког батаљона Суботица, Горан Радовић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Суботица и Јовановић Владимир, представник ЈП »Суботица-транс» Суботица.

На седници је усвојен Годишњи извештај о раду Окружног штаба за ванредне ситуације Севернобачког управног округа за 2014. годину и усвојен Предлог Годишњег Плана рада Окружног штаба за ванредне ситуацијеза 2015. годину. Такође је усвојена препорука да тимови за израду Процене угрожености од елементарних непогода и других несрећа, формирани на основу Закона о ванредним ситуацијама, у све три јединице локалне самоуправе интензивирају активности везане за израду исте, као и да се ангажују на извршавању обавеза које су прописане поменутим законом. Чланови штаба размотрили су и информације о степену образовања, нивоа попуњености, организације, обучености и опремљености специјализованих јединица Цивилне заштите, као и Извештај о пронађеним и уништеним неексплодираним убојним средствима на територији Севернобачког управног округа у 2014. години.


НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ НА ТЕМУ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ И ПРИСТУПА СРЕДСТВИМА ФОНДОВА ЕУ

Постављено: 19.02.2015. године

Дана 19.02.2015. године у Новом Саду Национална агенција за регионални развој, у сарадњи са Јужнобачким управним округом, организовала је састанак на тему прекограничне сарадње и могућности приступа средствима ИПА фондова Европске Уније. Састанку су присуствовали представници локалних самоуправа Јужнобачког, Западнобачког, Сремског и Севернобачког округа, као и представници Канцеларија за локални економски развој, АРРА Бачка и Срем, ресорних министарстава и покрајинских секретаријата.

Овај састанак био је прилика да представници надлежних институција представе предстојеће или планиране заједничке развојне пројекте чија је реализација могућа уз помоћ средстава ИПА фондова.
НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОМ ПРИЈЕМУ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Постављено: 15.02.2015. године

Дана 15.02.2015.године начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, присуствовао је свечаном пријему који је организовао председник Републике Томислав Николић поводом Дана државности у згради Генералног секретаријата председника Републике са почетком у 18,00 часова.

Приjему у Председништву Србиjе присуствовали су између осталих, председник РС Mилорад Додик, премиjер РС Жељка Цвиjановић, патриjарх Иринеj, као и броjни амбасадори и званице из политичког, привредног, културног и верског живота Србиjе.
ГОСТОВАЊЕ БОЈАНА ЈОЦИЋА, ДИРЕКТОРА ИНСПЕКТОРАТА ЗА РАД ПРИ МИНИСТАРСТВУ ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА НА YU ECO ТЕЛЕВИЗИЈИ“

Постављено: 13.02.2015. године


ОДРЖАН СКУП “БОРБА ПРОТИВ РАДА НА ЦРНО“

Постављено: 13.02.2015. године

Дана 13.02.2015. године у просторијама свечане сале зграде Градске управе града Суботица са почетком у 11:00 часова, одржан је скуп “Борба против рада на црно“ којем су присуствовали Бојан Јоцић, Директор Инспектората рада при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан Координационог тела Владе Републике Србије за борбу против сиве економије са својим помоћником, господином Дејаном Ковачевићем. Скупу су присуствовале и све заинтересоване стране: предузетници са територије Севернобачког управног округа, правна лица, књиговодствене агенције и представници професионалних удружења и то ради партнерског дијалога и упознавања са активностима које се предузимају, као и представници локалних самоуправа, надлежне инспекцијске службе и представници државних органа са подручја Севернобачког управног округа који ће у оквиру својих надлежности узети учешћа у борби против сиве економије и рада на црно.


ОДРЖАНА I СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ

Постављено: 13.02.2015. године

Дана 13.02.2015. год. са почетком у 10,00 часова одржана је I седница Савета Севернобачког управног округа у 2015. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, Јене Маглаи, градоначелник града Суботица, Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

Чланови Савета детаљно су размотрили мере за сузбијање сиве економије и рада «на црно», поготово у смислу интегрисаних координисаних акција надлежних органа, са нагласком на Полицијску и Пореску управу, и инспекцијских служби које су већ започеле активности на терену. Сложили су се да ће се посебна пажња обратити на могућност надзора над делатностима и лицима које нису регистрована, као и да ће се интегрисаним надзорима отклонити ситуације у којима ни једна инспекцијска служба није надлежна, те постоји простор за незаконите активности. Суштина ових надзора је и у постизању превентивних ефеката на сва физичка и правна лица на територији Округа.

Председавајући је упознао присутне са позивом на састанак који ће се одржати у Новом Саду 19.02.2015. године на тему перспективе и изазова у вези прекограничне сарадње и приступу средствима фондова Европске уније за програмски период 2014-2020, на којем ће присуствовати представници Владе РС, ресорних министарстава, Канцеларије за локални економски развој, начелници Западнобачког, Јужнобачког и Сремског управног округа, АРРА Бачка и Срем, тачније представници свих нивоа власти, те замолио чланове Савета да организују и присуство представника локалних самоуправа на истом. Састанак ће бити прилика да се представе постојећи и планирани заједнички развојни пројекти чија је реализација могућа уз помоћ средстава ИПА фондова.

Након седнице чланови Савета прикључили су се скупу “Борба против рада на црно“ у просторијама свечане сале зграде Градске управе града Суботица са почетком у 11:00 часова, којем су, поред представника државних органа, представника правних лица и осталих заинтересованих страна, присуствовали Бојан Јоцић, Директор Инспектората рада при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и члан Координационог тела Владе Републике Србије за борбу против сиве економије са својим помоћником, господином Дејаном Ковачевићем.


ГОСТОВАЊЕ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА НА YU ECO ТЕЛЕВИЗИЈИ

Постављено: 02.02.2015. године

Дана 02.02.2015. начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић, и шеф Одсека инспекције рада, Божо Ивковић, гостовали су у емисији YU eco телевизије «Без кравате» у којој је било речи о примени новог Закона о раду, као и о механизмима борбе против рада «на црно».

Детаљније:


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СТРУЧНОМ СКУПУ НА ТЕМУ – ПРИМЕНА ЗАКОНА О РАДУ У ДЕЛУ ОБАВЕЗА ПОСЛОДАВАЦА СА АСПЕКТА ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА

Постављено: 29.01.2015. године

Дана 29.01.2015. године у организацији Регионалне привредне коморе Суботица одржан је стручни скуп на тему Примена закона о раду у делу обавеза послодаваца са аспекта инспекцијског надзора који су водили руководилац инспекције рада Севернобанатског управног округа, Љубица Анић Оторан и руководилац инспекције рада Севернобачког управног округа, Божо Ивковић.

Скупу су између осталих, присуствовали начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић, председник Регионалне привредне коморе, Слободан Војиновић, као и велики број привредника са подручја Севернобачког и Севернобанатског управног округа. Разматрајући проблематику која је била тема овог стручног скупа, дата су упуства за рад послодаваца и решене многе дилеме везане за обавезе истих, као и за надлежности инспекције рада у овој области.

2014


ОДРЖАНА XIII СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављено: 31.10.2014. године

Дана 31.10.2014. год. са почетком у 08,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је XIII седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Јене Маглаи, градоначелник града Суботице, Саша Срдић, члан општинског већа Бачка Топола, Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета.

На седници је разматрана актуелна проблематика везана за рад инспекцијских служби и недостатка потребног броја извршилаца, ситуација везана за наплатне карте за паркинг места за службена возила инспекцијских служби и рад Интер-ресорне комисије.

Председавајући, начелник округа Драги Вучковић, упознао је на седници чланове Савета са закључцима усвојеним на састанку одржаном у Кикинди на тему координације активности поводом припрема за предстојећу зимску сезону. Такође је најавио посету г-ђе Коре Удовички, министра за државну управу и локалну самоуправу Владе РС.

Чланови Савета су на седници размотрили и остале тачке дневног реда и донели одговарајуће закључке.


ОДРЖАН САСТАНАК ПОВОДОМ ПРИПРЕМА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ЗИМСКУ СЕЗОНУ У СЕВЕРНОБАНАТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Постављено: 30.10.2014. године

Дана 30.10.2014. године одржан је састанак у просторијама Севернобанатског управног округа у Кикинди, ради координације активности субјеката поводом припрема за предстојећу зимску сезону. Састанку се присуствовали, осим домаћина Владимира Илића, начелника Севернобанатског управног округа и начелници Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, као и начелник Средњебанатског управног округа, Душан Шијан.

Активно учешће у раду узели су и Ђорђе Бабић, МУП, заменик начелника Сектора за ВС, МУП Београд, Слађана Милојковић, МУП, помоћник начелника Управе за ЦЗ, Београд, Владимир Пуђа, I Бригада копнене војске, начелник групе, Драган Јовић, МУП, начелник ПУ Кикинда, Горан Радовић, МУП, начелник ОСП ПУ Суботица, Горан Живковић МУП, начелник ОСП ПУ Зрењанин, Драган Костић, ЈП „Путеви Србије“, руководилац Одељења Нови Сад, Драган Берић, МУП, ПУ Кикинда, начелник Одељења ОВС, Бранко Петров, МУП, ПУ Кикинда, начелник ОС, Илија Деспотовић, МУП, начелник ОВС, ПУ Суботица,Горан Марјановић, МУП, начелник ОВС ПУ Зрењанин, Душко Дражић, генерални директор „Војпут“ Суботица, као и Живорад Мирковић, извршни директор„Војводина пут Панчево-Страбаг.

Састанком је, као командант Окружног штаба за ванредне ситуације Севернобанатског управног округа, председавао Владимир Илић, начелник округа, који је уз захвалност свима који су присутни, напоменуо да је ово већ трећа година како начелници три Округа: Средњебанатског, Севернобачког и Севернобанатског размењују информације и координирају активности поводом припрема за предстојећу зимску сезону, као и у случају екстремних временских ситуација.После обимне и исцрпне анализе, на састанку је констатована боља организација и већа опремљеност свих субјеката за зимску сезону и усвојени су следећи закључци: неопходно је образовати оперативне штабове на нивоу Округа и Окружни штабови морају ажурирати своје планове, а код надлежног министарства за саобраћај иницирати предлог за доношење Одлуке којом би се у случају ванредних ситуација на путевима, а по предлогу представника ЈП Путеви и саобраћајне полиције, начелнику Округа дала овлашћења да могу привремено зауставити саобраћај на одређеној деоници.


ОДРЖАНА XI СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

28.08.2014. године

Дана 28.08.2014. год. са почетком у 11,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је XI седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Томислав Вељковић, заменик градоначелника града Суботице, Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Бачка Топола, потпредседник општине Мали Иђош, Золтан Мохачи и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета.

Чланови Савета су на XI седници, између осталог, разматрали проблем који се тиче општине Бачка Топола и општине Мали Иђош, а који се односи на загађење реке Криваје од стране три потенцијална загађивача „Перутнина Птуј“, АИК „Жибел“ из Бачке Тополе и АИМ, такође из Бачке Тополе, који не располажу примарним пречистачима, те отпадни материјал директно испуштају у реку. Пошто органи локалне самоуправе нису надлежни за решавање овог проблема, председници општина обратили су се председавајућем за помоћ. Председавајући је преузео обавезу да у наредном периоду прикупи информације везане за овој проблем од надлежног инспектора за заштиту животне средине, као и да затражи даље инструкције од надлежног министарства.

Председавајући је такође подсетио присутне да је, у складу са новим прописима из области рада и заштите и безбедности на раду, у јавним предузећима чији су оснивачи локалне самоуправе, потребно спровести све законом прописане радње и то на што економичнији начин, уколико је то могуће заједничким, усклађеним активностима. Такође је изразио спремност инспекције рада да превентивно делује и пружи сву стручну помоћ приликом израде нових правилника и осталих потребних аката.

Чланови Савета су на седници размотрили и остале тачке дневног реда и донеле одговарајуће закључке.


ОДРЖАНА X СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

15.07.2014. године

Дана 15.07.2014. год. са почетком у 12,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је X седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Томислав Вељковић, заменик градоначелника града Суботице, Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Бачка Топола и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета.

На седници чланови Савета су се, између осталог, осврнули на надлежност Окружног штаба за ванредне ситуације, тј. на обавезе јединица локалне самоуправе везане за ову област и констатовали да ће јединице локалне самоуправе у наредном периоду наставити са активностима на изради процена ризика и то на начин који ће бити најоптималнији како би се избегао превелик терет за буџете локалних самоуправа, као и да ће се убрзати активности на оспособљавању система за јавно узбуњивање на територији Округа и на адекватном опремању ватрогасних служби. Такође ће се поново активирати Центар за обавештавање и информисање.

Чланови Савета покренули су и питање нерегулисаних дажбина од стране регистрованих пољопривредних газдинстава која располажу земљиштем мање површине, по основу којих су истима пристигле опомене, те донели закључак – од Пореске управе, Филијала Суботица, председавајући ће затражити податке о броју поменутих газдинстава, износима неплаћених дажбина, као и законском основу за обрачун и наплату дажбина. Такође ће се затражити предлог могућих решења изнетог проблема.

Чланови Савета су на седници размотрили и остале тачке дневног реда и донеле одговарајуће закључке.


САСТАНАК НАЧЕЛНИКА ОКРУГА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РОТАРИ КЛУБА ПАЛИЋ ПОВОДОМ УРУЧЕЊА СРЕДСТАВА ЗА ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ

10.06.2014.год


ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ОПШТИНЕ САНДВИКЕН ИЗ КРАЉЕВИНЕ ШВЕДСКЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА

06.06.2014.год

Дана 06.06.2014. године начелник севернобачког округа приредио је састанак у Влади Републике Србије са специјалним саветником за међународне односе Председника Владе господином Немањом Стевановићем за делегације града Суботице и општине Сандвикен из Краљевине Шведске.

Делегацију из Суботице, осим начелника округа, чинили су:

– г. Небојша Дарабош, члан градског већа задужен за привреду,

– г. Александар Т. Ловчански, пројект менаџер из Канцеларије за локални економски развој града Суботице.

Делегацију из општине Снадвикен чинили су:

– г. Anders Lundell, Шеф Канцеларије за европске послове

– гђа. Ann-Louise Kleen, Председница Асоцијације привредника.Начелник округа и чланови делегације упознали су специјалног саветника о детаљима потписаног Писма о намерама две локалне самоуправе и договорили подршку републичке администрације везаних за пројекте од обостраног интереса.

Истовремено, укратко је презентован рад Владе Републике Србије и Председника господина Александра Вучића у вези побољшања пословног амбијента у Србији и могућностима инвестирања заинтересованих иностраних компанија.

Гости из Краљевине Шведске са делегацијом из Суботице примљени су у Амбасаду Краљевине Шведске где су презентовали сарадњу Суботице и Сандвикена, што је наишло на врло добру подршку и похвалу од стране саветника, заменика шефа мисије амбасаде, гђе. Liselott Martynenko Agerlid и њеног сарадника г. Бојана Цвилака.

Током своје прве посете Београду гости из иностранства посетили су Народну Скупштину Републике Србије и Патријаршију Српске Православне Цркве и исказали искрену захвалност за уприличене посете и разговоре.


ПИСМО О НАМЕРАМА ГРАДА СУБОТИЦЕ, РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ОПШТИНЕ САНДВИКЕН, КРАЉЕВИНА ШВЕДСКА

ПИСМО О НАМЕРАМА

У жељи да се досадашња сарадња између два града развија и продуби у областима од заједничког интереса;

У уверењу да ће таква сарадња подстаћи и друге субјекте два града, попут привредних, струковних и невладиних субјеката да заснивају и развијају добре међусобне односе;

Сагледавајући могућности заједничког наступа према фондовима Европске уније, а имајући у виду све бенефите које ти фондови нуде;

Сагледавајући могућности заједничког наступа према фондовима Европске уније, а имајући у виду све бенефите које ти фондови нуде;

Овом приликом се између Града Суботице, Република Србија и Општине Сандвикен, Краљевина Шведска, изражава обострана намера у следећем:

– разрада пројектне идеје у области развоја предузетништва;

– идентификовање потенцијалних извора финансирања пројекта у програмском оквиру Европске уније;

– успостављање мултилатералног партнерства на реализацији пројекта;

– израда пројектног предлога и подношење пројектне пријаве у оквиру идентификованог програма помоћи Европске уније;

– имплементација пројекта у случају његовог одабира за финансирање;

– формализација односа кроз потписивање Протокола о сарадњи између два градоначелника, а у циљу реализације одобреног пројекта.

Сачињено у Суботици, 06. јуна 2014. године. године у четири (4) примерка од којих свака страна потписница задржава два (2) примерка.

Начелник Канцеларије
за европске послове
Општине Сандвикен

Андерс Лундел

Члан Градског
већа задужен
за област привреде

Небојша Дарабош


ОДРЖАНА IX СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

02.06.2014.год

Дана 02.06.2014. год. са почетком у 12,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је IX седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Jене Маглаи, градоначелник града Суботице, Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Бачка Топола и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова, као секретар Савета.

На седници су чланови Савета, између осталог, констатовали да је Окружни Штаб за ванредне ситуације Севернобачког управног округа током елементарне непогоде изазване поплавом функционисао коректно, без крупнијих проблема, као и да су сви записници и извештаји сачињени за време ванредне ситуације на време прослеђени надлежним органима.

Чланови Савета донели су закључак да ће у наредном периоду наставити са прикупљањем хуманитарне помоћи за поплављена подручја, као и са активностима на организовању подршке у процесу санације и отклањања последица елементарне непогоде изазване поплавама.

На седници се такође разматрао проблем стања споредних путева на територији Севернобачког управног округа чије је одржавање по последњим законским решењима припало у надлежност АП Војводине, која још увек није оформила јавно предузеће за обављање ове врсте делатности.

Чланови Савета су на седници размотрили и остале тачке дневног реда и донеле одговарајуће закључке.


ЗАКЉУЧЦИ СА ПОСЛЕДЊЕ СЕДНИЦЕ ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

26.05.2014.год

У просторијама Севернобачког управног округа дана 26.05.2014.године одржана је седница Окружног штаба за ванредне ситуације на којој су чланови Штаба анализирали мере и активности предузете за време ванредне ситуације на територији Републике Србије. Донет је закључак да је Окружни штаб обављао своје дужности врло квалитетно, као и да је на адекватан начин одговорено на све постављене задатке.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОДРЖАО КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА НОВИНАРЕ

19.05.2014. год.

Извор: subotica.com

На данашњој конференцији за новинаре начелника Севернобачког округа, уједно и комаданта Окружног штаба за ванредне ситуације речено је да је ситуација свих ових дана била под контролом и да постоји редовна комункација општинских штабова. Тренутни приоритет су конзервирана храна, флаширана вода и хигијенски артикли. Наш округ спремно дочекује прихват привремено расељених лица и стварају се услови за повећање тих капацитета. За сада нема организованих нових полазака у угрожена подручја.

На почетку кризе издато је наређење републичког штаба за ванредне ситуације по којем покрајински, окружни и општински штабови треба да поступају. У складу са тим Општински штабови се константно састају и за време трајања ванредне ситуације свакодневно ће се састајати и размењивати информације, а по потреби заказиваће се и ванредни сусрети. Штабови (Суботица, Бачка Топола и Мали иђош) функционишу на сасвим задовољавајућем нивоу

– „Општински штаб одређује приоритете, у кординацији са Републичким штабом, на основу тих приоритета одређују се задаци, као и носиоци истих.“ – изјавио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа и комадант Окружног штаба за ванредне ситуације

Вучковић: Као комадант Окружног штаба за ванредне ситуације не могу да дозволим неогранизоване одласке

Начелник округа осврнуо се на коментаре који су се могли чути везано за (не)организованост и негирао да је постојало било каквих подела.

– „Нисмо могли да дозволимо да се стихијски одлази, без евиденције, без контрола и без утврђених облика понашања, зато смо морали да ограничимо и направимо селекцију волонтера, која одговорно тврдим да није била по националној, верској или страначкој припадности.“ – рекао је Вучковић и додао да је директору Суботицатранса издао наређење да не може да издаје аутобусе овим поводом без претходних консултација са њим.

Што се тиче организованих полазака пут Шапца у петак око 20:40 је кренуло првих 50 добровољаца, углавном запослених у предузећу „Железнице Србије“, при чему је Црвени крст обезбедио ланч пакете и они су упућени у Руму на место окупљања, где су се задржали до јутарњих часова наредног дана када су врећени назад за Суботицу јер је тадашња процена била да нису потребни.

Друга група из одељења МУП-а која је упућена за Шабац бројала је око 100 полицајаца интервентне јединице полиције.

Што се тиче „страначких“ аутобуса Вучковић је нагласио да није било условљено да неко мора да буде члан неке странке већ да су се пријављивали сви који су желели, а затим се правила селекција најспремнијих и најпогоднији за врсту физичких радова који су их чекали.

– „Услов је да сви полазници буду евидентирани како бисмо знали ко је пошао и на кога морамо да рачунамо у повратку. Бирали смо јаче и физички јаке људе с обзиром на посао који нас је чекао. Нисмо могли да рачунамо на више од 3-4 аутобуса и зато смо се морали захвалити неким добровољцима.“ – нагласио је Вучковић.

Тог суботњег јутра из Суботице је кренуло око 200 људи од којих је 150 отишло за Сремску Митровицу док је група од 50 волонтера отишла за Обреновац и тамо су подељени у две групе – једна је била ангажована на насипу, а друга на евакуацији Геронтолошког центра.

„Ти момци су кичму изломили да би урадили оно што је урађено. Процена је била да ће најкритичније бити око 17 часова, а ми смо стигли на време, организовали се и успели да заштитимо део приобаља који нам је поверен. По одобрењу команде Кризног штаба у Сремској Митровици добили смо дозволу да се вратимо кући.“ – изјавио је Вучковић.

Вучковић је изразио задовојство чињеницом да се у овој невољи људи међусобно нису разликовали ни по којем основу и да је владало заједништво и жеља да се посао уради како треба и тиме дали немерљив допринос читавој акцији у том периоду.

– „Није било никаквих подела, сву су дошли са истим циљем и напорно су радии, Били смо јединствени и показали смо јединство заједнице. Била ми је велика част да буде са тим људима јер су без сумње дали велики допринос акцији“ – нагласио је комадант окружног штаба за ванредне ситуације.
НАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ДРАГИ ВУЧКОВИЋ О ВАНРЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ


https://www.youtube.com/watch?v=9Qaq1sB-2G0

19.05.2014. год. СНИМАК КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ


ОКРУЖНИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У СТАЛНОМ ЗАСЕДАЊУ

15.05.2014. године

Окружни штаб за ванредне ситуације Севернобачког управног округа одржао је ванредну седницу поводом проглашења ванредне ситуације на територији Републике Србије дана 15.05.2014.године на којој су договорене даље активности и мере које се морају предузети у наредном периоду. Донет је закључак да је до укидања ванредне ситуације на територији Републике Србије Окружни штаб у сталном заседању.


ОКРУГ ПОСЕТИЛИ НОВИНАР И АНАЛИТИЧАР МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ И ПРЕДСТАВНИЦИ СРПСКО-РУСКО-БЕЛОРУСКОГ БРАТСТВА «СВЕТИ КНЕЗ ВЛАДИМИР»

30.04.2014. године

Гост Суботице, у организацији Српско-руско-белоруског братства «Свети кнез Владимир» из Суботице, војни аналитичар и новинар, господин Мирослав Лазански, посетио је канцеларију Севернобачког управног округа дана 30. априла 2014.године.

У пратњи организатора, господе Миленка Милошевића и Радована Чуљковића, господин Лазански се упознао са активностима округа и дао сугестије о могућој даљој сарадњи у циљу имплементације јавне политике Владе Републике Србије на подручју округа.

Разговор је протекао у срдачној атмосфери, а начелник округа је на крају посете изразио своју захвалност како за уприличену посету, тако и за одржано предавање у Великој већници Градске куће Града Суботице.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

23.04.2014. године

Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, на позив 1. бригаде КоВ Команде 17. механизованог батаљона гарнизона Бачка Топола, присуствовао је дана 23.04.2014. године свечаности поводом обележавања Дана Војске Србије у касарни «Бачка» у Бачкој Тополи са почетком у 12,00 часова.

Том приликом начелник Округа честитао је Дан Војске свим присутним официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима запосленим у Војсци Србије, истичући њихову огромну посвећеност служби и професионалност. Истовремено, начелник Округа још једном се захвалио гарнизону у Бачкој Тополи на пожртвованости Војске Србије током невремена почетком фебруара текуће године које је задесило подручје Севернобачког управног округа.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА УЧЕСТВОВАО НА ДОДЕЛИ НАГРАДА НАЈУСПЕШНИЈИМ МАТЕМАТИЧАРИМА

Дана 10.04.2014. године у Великој већници Градске куће у Суботици начелник Севернобачког округа одржао је поздравни говор такмичарима, наставницима и родитељима са поруком подршке у њиховим напорима да не одустају од правих вредности које једно друштво чине бољим и квалитетнијим.

Најбољим такмичарима са окружног такмичења из математике награде и захвалнице уручили су начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, Блашко Стантић, члан Градског већа задужен за образовање и Љубица Киселички, председница Такмичарске комисије за младе математичаре.

Суботица ће по први пут имати шест представника на Државном такмичењу из математике које ће бити одржано 10. маја у Јагодини. Шест ученика: Миња Вуковић, Наталија Павловић, Данило Класановић, Милош Каравезић, Андреј Јаковљевић и Теодор Сакал Францишковић пласирало се даље постигнутим резултатима на Окружном такмичењу које је одржано у Суботици и обухватило је 170 ученика из града Суботице, општине Бачка Топола и Мали Иђош.


ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА НА YUECO РТВ СУБОТИЦА 08.04.2014. године


ОДРЖАН САСТАНАК НАЧЕЛНИКА ОКРУГА СА РУКОВОДИОЦИМА ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА

Дана 07.04.2014. год. у просторијама Севернобачког управног округа одржан је састанак којем су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Розалија Тумбас, председница Основног суда у Суботици, Ференц Молнар, председник Вишег суда у Суботици, Ана Марки Бин, председница Привредног суда у Суботици, Колар Орсаг Тунде и заменик Вишег јавног тужиоца. Ранков Бранислав, основни тужилац из Основног јавног тужилаштва у Суботици такође се у току дана сусрео са начелником Округа.

На састанку су руководиоци правосудних органа надлежни за територију Севернобачког округа упознали начелника Округа са надлежностима, кадровском структуром и актуелним проблемима у функционисању органа којима руководе.

На крају састанка руководиоци правосудних органа на територији Севернобачког управног округа изразили су задовољство начином приступа начелника округа и његовим виђењем даље сарадње. Како би реализовали утврђене циљеве, присутни су одмах договорили и динамику посета начелника округа у наредном периду сваком од правосудних органа.Начелник Севернобачког управног округа је дана 05.04.2014. године отворио окружна такмичења за ђаке основних школа Севернобачког управног округа: у ОШ «Кизур Иштван» Окружно такмичење из математике, а у ОШ «Иван Горан Ковачић» Окружно такмичење из српског језика за основне школе.

Том приликом начелник Округа је поздравио све присутне, поготово учеснике и њихове менторе, и зажелео им пуно успеха на такмичењу.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПОСЕТИО ОПШТИНУ МАЛИ ИЂОШ

У петак, 4.априла 2014.године начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић, посетио је општину Мали Иђош. Том приликом начелник округа одржао је састанак са председником општине Марком Ровчанином, потпредседником општине Мохачи Золтаном и са руководиоцима одељења општинске управе на којем се детаљно упознао са тренутном ситуацијом у том делу територије Округа.

У оквиру одржаног састанка посетио је фабрику обуће „Маттео“ у Фекетићу, где је у новембру месецу 2013. године заснован радни однос са 170 радника.
ОДРЖАНА VIII СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Дана 31.03.2014. год. са почетком у 12,00 часова у Суботици, у просторијама Севернобачког управног округа одржана је VIII седница Савета Севернобачког управног округа којој су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа као председавајући, Мелинда Кокаи-Мерњак, председник општине Бачка Топола, Томислав Вељковић, заменик градоначелника града Суботице, Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова Стручне службе Севернобачког управног округа, као записничар.

Начелник округа је обавестио присутне да је, у складу са закључком са претходне седнице, поднео захтев Влади Републике Србије за пријем у радни однос два извршиоца – пољопривредна инспектора, и то једног у Бачкој Тополи, а једног за територију Града Суботице, као и за пријем два извршиоца у ветеринарску инспекцијску службу у Суботици. У ветеринарску инспекцијску службу у Бачкој Тополи примљена су два ветеринарска инспектора на одређено време како би омогућили функционисање службе до коначног решења проблема мањка кадрова.

Председавајући је такође обавестио присутне о садржају дописа упућеног од стране Министарства правде и државне управе који се односи на одржавање скупова на којима учешће желе да узму и привремене институције самоуправе у Приштини и уручио им писани документ о обавези органа локалне самоуправе, савеза, удружења и сличних организација да о намери учествовања поменутих привремених институција у одржавању скупова посвећених регионалној сарадњи или стицању пуноправног чланства у иницијативама које нису на списку Листа организација и иницијатива посвећеног регионалној сарадњи, одмах обавесте Канцеларију за Косово и Метохију, сходно закључку Владе Републике Србије.

Заменик градоначелника града Суботице обавестио је присутне о састанку одржаном 31.01.2014. год. на којем су присуствовали градоначелник Града Суботице, помоћник градоначелника из области мале привреде, представница ЛЕР-а и представници 16 привредних субјеката на којем се разматрала проблематика нелегалне продаје меса и робе широке потрошње која доводи до нелојалне конкуренције. После краће дискусије, донет је закључак – начелник округа ће обавити разговор са помоћником градоначелника града Суботице за област мале привреде, као и са начелницима тржишне и ветеринарске инспекције у вези даљих активности везаних за решавање овог проблема.

Чланови Савета су након разматрања Извештаја о раду стручних служби управних округа и савета управних округа у 2013. години и краће дискусије, донели закључак да ће се у текућој 2014. години рад Савета округа, као и начелника и Стручне службе округа, обављати у складу са препорукама наведеним у Извештају.
design severnobacki upravni okrug

e-mail webmaster@severnobacki.okrug.gov.rs