Вести


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ПРВОЈ ЗАЈЕДНИЧКОЈ СЕДНИЦИ КООРДИНАЦИОНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА ОКРУЗИМА И КООРДИНАЦИЈУ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА У АП ВОЈВОДИНИ

Постављено: 26.11.2018.г.

Извор: сајт МДУЛС-а
Андревље, 23. новембар 2018. – На Фрушкој гори је данас одржана седамнаеста седница Координационе комисије за инспекцијски надзор и прва заједничка седница те Комисије и Радне групе за сарадњу са окрузима и координацију инспекцијског надзора у АП Војводини.
Координационом комисијом је председавао министар јавне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, док је Радном групом председавао потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Министар Ружић и председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић потписали су данас и Споразум о сарадњи ради афирмације и унапређења рада инспектора.
Истичући да се данас седница републичке Координационе комисије одржава ван свог седишта, тачније ван Београда, министар Бранко Ружић наглашава да такав манир показује спремност за сарадњу са свим нивоима власти и тежњу да се са свим инспекцијским службама оствари што боља координација и комуникација.

,,Веома је значајно да смо до сада ту координацију довели до перфекције, пре свега са начелницима управних округа, док се данас одржава већ трећи успешан састанак са покрајинсом Радном групом. Данас је веома важно потписивање Споразума са Мрежом инспектора Србије, једином струковном организацијом која окупља преко 1.500 инспектора са свих нивоа власти. То јесте струковно удружење које заступа интересе инспектора, што је од велике важности, имајући у виду да је перцепција о самим инспекцијским службама и инспекторима није увек на завидном нивоу. Овим Споразумом показујемо нашу синергију и помогнемо да се у складу са нашим Акционим планом у следеће 3 године и материјални и људски ресурси што више ојачају како би инспекцијске службе у Србији фунцкионисале што боље“, рекао је министар Ружић.
Министар Ружић је подсетио да је захваљујући тој сарадњи на нивоу локала прошле године издејствовано увођење корективног коефицијента који омогућава да се до 20 одсто увећа плата инспектора сходно показаним резултатима. То је добра симболика сарадње и међусобног разумевања, истакао је он.
Ружић истиче да је Влада Републике Србије данас утврдила предлог Закон о изменама и допунама закона о инспекцијском надзору, који ће се већ наредне недеље наћи у Скупштини Републике Србије. Ради се о изменама и допунама које уподобљавају све механизме и институте, уводећи новине, попут прикривене трговине и заједничког надзора.

Потпредседник Покрајинске владе, Иван Ђоковић истиче да је покрајинско Радно тело формирано у фебруару месецу текуће године, које би испред Покрајинске владе комуницирало са Министарством надлежним за послове инспекцијског надзора локалне управе, али и које би довело до повећања квалитета рада инспекцијских служби покрајине.

Позивајући се на познате податке, Ђоковић је рекао да су пронађени недостаци, што уједно представља и први кључни корак за доношење стратешких одлука и за поправљање постојећег стања, где се то захтева. Оно што је незадовоњавајуће је старосна доб инспектора, њихова техничка опремљеност, с тим што је њихово знање, агилост и стечено искуство покрајинских инспектора изнад републичког просека.
„У АП Војводини имамо 126 различитих инспектора и преко двадесет инспекцијских задужења, која произилазе из читавог дијапазона различитих републичких закона. Наш први корак је био утврђивање стања едукованости, професионалних квалитета, али и административно-техничких капацитета војвођанских инспектора, те да заједно са Републиком радимо на њиховом усавршавању. Значајно је да је Војводина укључена у доношење републичких закона и прописа који третирају инспекцијски наџор. На тај начин, своја искуства, захтеве и потребе грађана и привреде имплементирамо у законе којима ће се уређивати ову област“, нагласио је Ђоковић, додавши да је припремљен читав сет мера како је потребно заједничким радом Републике и Покрајине подићи ниво инспекцијских служби на задовољавајућ ниво.
Позивајући се на познате податке, Ђоковић је рекао да су пронађени недостаци, што уједно представља и први кључни корак за доношење стратешких одлука и за поправљање постојећег стања, где се то захтева. Оно што је незадовоњавајуће је старосна доб инспектора, њихова техничка опремљеност, с тим што је њихово знање, агилост и стечено искуство покрајинских инспектора изнад републичког просека.


ОБЕЛЕЖЕНА 100. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Постављено: 14.11.2018.г.

Извор: Subotica.com
Полагањем венаца на спомен-плочу на железничкој станици и Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, обележена је стогодишњица ослобођења Суботице у Првом светском рату. У име суботичке локалне самоуправе венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 положиo je градоначелник Богдан Лабан.

Код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 за пале борце служен је парастос, а на велика страдања која је претрпео српски народ у Првом светском рату подсетио је архијерејски намесник и парох храма Светог Вазнесења Господњег, свештеник Миодраг Шипка.

Присутнима се обрaтио и члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока, Драгутин Лукић, који је истакао да морамо да се дивимо патриотизму српских ратника из ратова 1912-1918. године којима је родољубље била једина морална мера њихових дела и велика њихова унутрашња истина. Нагласио је да нам борба српских ратника из времена Првог светског рата, која је била њихов идеал, служи као светао пример како се воли и брани отаџбина.

Венце на споменик на Пушкиновом тргу положили су и представници Севернобачког управног округа, СКЦ „Свети Сава“, Буњевачког културног центра, Удружења добровољаца и њихових потомака 1912-1918. године и представници других удружења и организација. Цвеће на споменик положили су ученици Политехничке школе. Као и ранијих година, полагању венаца присуствовали су и бројни грађани који су се окупили да одају пошту палим јунацима.Организатори обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату, познатом и под именом Велики рат, су СКЦ „Свети Сава”, Буњевачки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца и Град Суботица.


ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА“

Постављено: 04.11.2018.г.

Извор: Subotica.com

Поводом века од завршетка Првог светског рата и присаједиња Војводине Краљевини Србији синоћ је у Великој већници Градске куће одржана Свечана академија „Србија је вечна док су јој деца верна“.
У свечаном делу обележавања великог јубилеја наступили су „Српски православни појци” из Београда и певачка група „Звуци с камена” из Новог Сада, док је говор генерала Михаила Рашића казивао глумац Милош Станковић.

Присутне у препуној Великој већници поздравио је градоначелник Богдан Лабан подсећајући да је Велики рат један од највећих догађаја у српској историји, те да је у њему Србија платила слободу са око милион и триста жртава, односно трећином становништва.– Најмање што данас можемо је да ове стравичне чињенице не заборавимо, да хероји и хероине Великог рата не буду само у читанкама него и у срцима наших и наших потомака. Да није било њих ни ми данас не би били овде – поручио је градоначелник Богдан Лабан. – Снага њихових дела није потпуна ако не допре до свести младе генерације, да гледајући ка будућности не забораве оно што им је остављено, а плаћено је животима. Обележавамо сто година поноса и славе и наша је дужност и обавеза, не само да сачувамо сећање на победу, него и да и из њега извучемо поуке. Поносни на наше претке, сада смо ми та генерација која својим потомцима треба да постане понос и то тако што ћемо им оставити будућност.

Током програма приказана је и обимна „Историјска читанка“ која је представила све људе – међу којима су и Милунка Савић, Арчибалд Рајс, Воја Танкосић и многи други, чија су имена златним словима уписани у прошлошти Србије, али и великог дела Европе.Како је речено, споменик Цару Јовану Ненаду у центру Суботице, подигнутом девет година од уједињења и четири века од његове трагичне смрти, својеврсни је камен међаш словенског југа и мађарског севера. Од појаве цара Јована Ненада ови крајеви су у својој државотворној мисли улазили у састав Србије а та идеја добила је прави обрис 1918. године. „Твоја је мисао победила“ – стоји и данас уклесано на споменику поред кога свакодневно пролазимо.


ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОКМ РАТУ

Постављено: 10.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас је обележено 74. године од ослобођења Суботице у Другом светском рату.
По речима Тивадара Бунфорда, председника Скупштине града, како се историја не би поновила, треба да поштујемо прошлост, али и на њеним грешкама да градимо будућност, негујући хармоничне међунационалне односе и поштујући права грађана различитих националних припадности.

– Наша околина и друштво временом је сазрело и створило темеље за праве вредности. У људе се полако уградио осећај заједништва, међусобног поштовања, потребе за миром, складом и заједницом која ствара основ за развој – нагласио је Бунфорд. – Мржња, завист, нетрпељивост и непоштовање знатно су мање изражене него раније, човек се развија, свестан потребе за повећањем квалитета живота, моралним осећајем за правим смерницама и истински добрим вредностима. Управо ће развој ове свести довести до среће, љубави, међусобног поштовања и уважавања, а самим тим и до окончања ратова, невоља и страдања.


За Максима Бакрача, председника Градског одбора СУБНОР-а, 10. октобар је најзначајнији датум у историји нашег града, јер су тада јединице Народноослободилачке војске Југославије и припадници Првог суботичког партизанског одреда у садејству са јединицама Црвене армије, сломили отпор непријатеља и тако дуго очекивану слободу донели Суботици и њеним грађанима.

– Зато смо дужни да негујемо посебне успомене на, пре свега, славног команданта Првог суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја Јована Микића Спартака који је за ослобођење свог родног града положио двој млади живот – јасан је Бакрач. – Суботица је дала више од 2.000 младића и девојака у редове Осме Војвођанске ударне бригаде, од којих је 586 погинуло, а више од хиљаду кућама вратило као ратни војни инвалиди.

У име Града Суботице венце је положила делегација коју је предводио Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града, који је рекао да је 10. октобра 1944. године Суботица славно ослобођена не само од фашистичке чизме него и од погубне идеологије која је започела највећу трагедију 20. века.

– Не смемо да заборавимо да су војне операције, попут оне вођене за ослобођење града Суботице, биле први кораци у успостављању новог цивилизацијског поретка у којем данас слободно живимо у радимо – нагласио је Војнић.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО II СЕДНИЦИ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА САРАДЊУ СА ОКРУЗИМА И КООРДИНАЦИЈУ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА У АП ВОЈОВДИНИ

Постављено: 03.10.2018.г.

Начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић присуствовао је II седници радне групе за сарадњу са окрузима и координацију иснпекцијског надзора у АП Војовдини која је одржана 02.10.2018.г., са почетком у 10,00 часова.

Присутни су на седници анализирали досадашњи рад Радне групе на основу закључака са I седнице, размотрили Извештај са састанка са државним секретаром Касаловићем и представнцима координационе комисије и договорили се око организације заједничке седнице Координационе комисије и радне групе.СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ БРУЦОША НА ЕКОНОМСКОМ ФАКУЛТЕТУ

Постављено: 01.10.2018.г.

Извор: Subotica.com

Нова школска година на Економском факултету у Суботици започела је данас, свечаним пријемом студената прве године основних академских студија.
Економски факултет ове године је уписало укупно 502 студента, од чега 142 студента у Суботици, на осам студијских програма из области економије, менаџмента и пословне информатике. За њих је данас уприличен свечани пријем у Амфитеатру ове високообразовне установе, а своја очекивања од студија, поделио је са нама Љубомир Апелић, студент прве године Агроекономије.– Уписао сам Економски факултет због боље будућности, јер је веома значајно да наставимо школовање, да се стално усавршавамо и проширујемо тренутна знања, а очекујем да ћу га успешно завршити – рекао је Апелић.

На истом смеру, у првој години студија придружила му се и Миљана Ћадић, која каже да ју је на студије привукло велико интересовање за економију.

– Завршила сам средњу Економску школу, интересује ме економија и имала сам велику жељу да наставим школовање, а очекујем да ћу да научим нешто ново и стекнем још већа знања него што имам сада – истакла је Ћадић.

Бруцош Никола Буњевчев, одлучио је да настави студије на Економском факултету, јер сматра да ће му пружити веће шансе за запослење, у односу на то да се задржао само на средњем образовању.

– Од студија очекујем да ћу се усавршити, уписао сам Европску и међународну економију и надам се да ћу завршити све у року, јер ми је то примарни циљ – рекао је кратко Буњевчев.

У име студената Економског факултета, бруцошима је добродошлицу пожелео Вукашин Стојановић, потпредседник Студентског парламента, као неко ко им је по годинама и искуству најближи и коме су студије и студентски живот још увек свежи.

– Ово је нови почетак и једна нова, потпуно непозната прича за вас, која са собом доноси нова познанства, нове прилике, ново знање, искуства, љубави, дружења, журки и још много тога. За почетак вам желим да изађете из граница и оквира које сте сами себи поставили или вам их је неко други поставио и да идете што даље можете у ономе што ће вам факултет пружити и омогућити у наредних неколико година – поручио је Стојановић и додао да им је за сва питања и недоумице Студентски парламент увек на располагању.

Декан факултета, проф. др Александар Грубор, истакао је да нову генерацију студената чине млади људи, који су уписали економију желећи на тај начин да покажу како правих и добрих економиста у Србији нема много.

– Од наших студената се, пре свега, очекује да буду вредни и радни, да уче и полажу испите, те да након четворогодишњих студија стекну назив дипломирани економиста. Економски факултет ће се трудити да својим студентима понуди нова и применљива знања у складу са временом у којем живимо, а ту пре свега мислимо на растући значај информационих технологија и општег процеса дигитализације, не само у нашој земљи, него и у окружењу – истакао је проф. др Грубор.Успешан почетак студија, бруцошима су пожелели и Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње, и Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, који су присуствовали свечаности.


МИНИСТАР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ОДРЖАО САСТАНАК СА НАЧЕЛНИЦИМА УПРАВНИХ ОКРУГА

Постављено: 26.09.2018.г.

Извор: сајт Министарства државне управе и локалне самоуправе

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, састао се данас са начелницима управних округа Србије у општини Алибунар у оквиру редовних сусрета, а у циљу боље примене реформе јавне управе на свим нивоима власти.
„Веома важне помаке смо постигли у оквиру реформе јавне управе, посебно ако погледамо законодавни оквир“, рекао је министар истичући да је најзахтевнији део управо њихова примена. У том послу потребна је јача улога начелника округа како бисмо осигурали да се и на локалном нивоу реформа добро разуме и адекватно примени.Напомињући да је улога начелника значајна у досадашњим активностима у оквиру реформе инспекцијског надзора, министар Ружић најавио је ускоро и измене и допуне Закона о инспекцијском надзору, са чиме ће се ускоро изаћи пред јавност у оквиру јавне расправе.

На истом смеру, у првој години студија придружила му се и Миљана Ћадић, која каже да ју је на студије привукло велико интересовање за економију.

„Велики број новина које предлажемо овим, рекао бих, допунама тиче се олакшавања рада привредника, али и инспектора“, подвлачећи да је актуелни текст закона веома добар и да се понајвише допуњава новим механизмима, као што је „субјекат од поверења“ чиме ће се предложити период за привреднике са добром историјом пословања које инспекције неће посећивати неко време, већ ће ти привредници радити самопроцене и о истим обавештавати инспекције.


РЕКОНСТРУИСАНЕ ДВЕ ВИСОКОНАПОНСКЕ ТРАФО СТАНИЦЕ

Постављено: 20.09.2018.г.

Извор: Subotica.com

У рекострукцију две вискоконапонске трафо станице „Суботица 1“ и „Суботица 2“, Електропривреда Србије уложила је око 3 милиона евра.Фото: РТВ Yu-еcо

Приликом обиласка реконструисаних трафо станица, в.д. директора Електропривреде Србије, Милорад Грчић, рекао је да је Град Суботица један од најважнијих индустријских центара на северу земље, те да је било неопходно да се обезбеди стабилно и сигурно напајање електричном енергијом.– Град Суботица је један од најважнијих градова и региона и најбитнијих индустријских центара у северном делу Србије. За сваки индустријски развој је неопходно обезбедити инфраструктуру, а део тога је и напајање струјом – истакао је Грчић и подсетио да је трафо станица Суботица 1 изграђена 1959. године, те да је сада први пут рекоструисана – До ове реконтрукције била је само поправљана и решавани су само тренутни кварови. Први пут после 59 година ова трафо станица је у потпуности реконструисана и модернизована, са повећаним капацитетом. На тај начин су обезбеђени услови да нови инвеститори могу да граде нове фабрике.Начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић, захвалио се Грчићу на посети јер, како је рекао, Суботицу деценијама уназад није посетио директор ЕПС-а. Проширивањем енергетских капацитета, према речима Вучковића, биће омогућено стабилно снабдевање корисника из насеља Александрово и Нови Жедник, али и економски развој града.

– Када преговарате са инвеститорима, врло их занима какав је инфаструктурни амбијент и снабдевање струјом. Суботица има будућност и захвални смо Влади Србије и ЕПС-у као систему што су уврстили Суботицу у своје планове за реконструкцију, Суботица није само богатија за нешто више од 350 милиона динара, Суботица је сада богатија јер има основ за свој развој, односно има добре предуслове да се развијамо и економски и као друштво – нагласио је Вучковић.ОВЕ ГОДИНЕ ЗАТЕЧЕНО 270 ЛИЦА АНГАЖОВАНИХ БЕЗ УГОВОРА О РАДУ

Постављено: 03.08.2018.г.

Извор: RTV YUECO

У првих шест месеци ове године, 270 лица је затечено да раде на црно. Највећи број радника на црно је у области грађевинарства, потом у угоститељству, трговини и пољопривреди.Одсек инспекције рада Севернобачког округа је током прошле године открио 415 радника на црно. Са овим радницима су послодавци након тога засновали радни однос. До 30. јуна ове године, број радника затечених да раде на црно је 270. У инспекторату рада истичу да је највећи број радника који раде без уговора о раду у области грађевинарства. Осим у грађевини, већи број радника на црно инспектори рада затичу у угоститељству, трговини и пољопривреди.

– Највећи број лица који су радили на црно је управо у грађевинарству, што има за последицу највећи број повреда на раду, због чега је и посебна пажња усмерена ка контроли градилишта, на којима се врло често дешава да људи раде као нерегистровани субјекти, односно да се ангажују лица која нису закључила уговор о раду, нису пријављена на обавезно социјално осигурање, нити су им достављена било каква лична заштитна средства – каже Божо Ивковић, шеф Одсека инспекције рада Севернобачког управног округа.

– Закон о раду у члану 273. предвиђа казне за предузетнике и правна лица која не закључе уговор о раду са ангажованим радницима. За предузетнике је новчана казна у износу од 300 до 500 хиљада динара, а за правна лица од 600 хиљада до 2 милиона динара, а прекршајно одговара и одговорно лице.

– Желим да напоменем да имамо нулту толеранцију за рад на црно и нерегистроване субјекте, односно када утврдимо да неко обавља делатност без уписа у општи односно посебни регистар. Овом приликом апелујем на послодавце да инспектори рада раде седам дана недељно 365 дана у години – напомиње Ивковић.

У Одсеку инспекције рада Севернобачког управног округа истичу да су честе и ноћне и викенд акције контроле како би се сузбио рад на црно.


ОБЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2018.г.

Извор: Subotica.com

Дан борца, 4. јули, дан када је пре 77 година одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, обележен је данас у Суботици полагањем венаца на споменик на Тргу жртава фашизма и Споменик њиховој верности.

Венце су положиле делегације Републике Србије, Града Суботице, представници борачких удружења, невладиних организација…– Обележавање датума попут данашњег, важно је не само како би се млађи нараштаји упознали са својом историјом и сачували је од заборава, него како би то била и опомена свима нама, да не дозволимо да се зло поново догоди – нагласио је Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града. – Важно је млади знају да такве ствари морамо стално да држимо на оку, да се против њих боримо и да више никада не дође до таквих сукоба који су однели више од 50 милиона жртава.Дан борца се од 1956. до распада Југославије прослављао као државни празник, а од свих шест република задржала га је једино Србија. Званично је укинут 2001. године, али се и данас незванично обележава у организацији борачких удружења.

– Трудимо се да укључимо што више младих, јер потомци и поштоваоци славне традиције морамо да се сетимо учесника овог али и других ратова у којима су наши преци дали животе да би нама било боље – истакао је Никола Урошевић, секретар ГО СУБНОР-а.
ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ ЈЕВРЕЈА

Постављено: 15.06.2018.г.

Извор: Subotica.com

У спомен на четири хиљаде суботичких Јевреја, који су пре 74 године депортовани у логоре, данас је у Синагоги одржан комеморативни скуп.За суботичке Јевреје 16. јун 1944. године је један од најтужнијих дана. Тада је почела њихова депортација у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге нацистичке логоре смрти широм Европе.

– Зло може да се догоди сваког дана, и оно што се тада десило, може да се понови, а наше је да будемо будни, зато што зло не спава. Оно је ту око нас, а ми смо ти који можемо да допустимо да се размахне или да га у томе спречимо – поручио је главни рабин Србије Исак Асиел.Суботички Јевреји данас јесу малобројни, али су од друге половине деветнаестог века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу напретка, модернизације и изградње нашег града.

– Холокауст никада и нигде не сме да се понови. На нама и будућим генерацијама је да памтимо, чувамо сећање на жртве и клањамо се сенима оних који су страдали само зато што су били друге нације и вере – истакао је градоначелник Богдан Лабан и подсетио на јаке пријатељске односе српског и јеврејског народа, који су заједно прошли кроз тешке историјске тренутке.Председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош је изразио захвалност присутнима што су се придружили болу и жељи Јевреја да се не забораве невине жртве које су страдале у Другом светском рату.

– Наша је обавеза да се сећамо страдалих у холокаусту, првенствено због млађих нараштаја – сматра Роберт Сабадош.


АТБ „СЕВЕР“ ПРОСЛАВИО 95. РОЂЕНДАН

Постављено: 06.06.2018.г.

Извор: Subotica.com

АТБ СЕВЕР ове године обележава један изузетан јубилеј, 95 година постојања, што га чини једном од најстаријих фабрика за производњу ротационих електричних машина у југоисточној Европи.Најзначајнији производи које АТБ СЕВЕР производи су електромотори ниског и високог напона, синхрони и асинхрони генератори.

Своје производе пласира на светско тржиште за примену у областима као што су енергетика, рударство, металургија, металска индустрија, производња цемента и папира, нафтна и хемијска индустрија, водопривреда и водоснабдевање. Производе АТБ СЕВЕР-а можете наћи на готово свим континентима.У области обновљивих извора енергије АТБ СЕВЕР се специјализовао за модернизацију постојећих енергетских објеката, али и за изградњу нових. Већ десетак година пружа услугу комплетног опремања малих хидорелектрана по принципу „кључ у руке“.

АТБ СЕВЕР је у својој историји прошао кроз различите промене али прекретницом у развоју и пословању сматра се 2011. година, када је кинеска групација Wolong, један од водећих брендова у моторској индустрији у свету, купио АТБ групу.

Последњих неколико година приметна је позитивна тендеција у развоју компаније, те је 2017.годину АТБ СЕВЕР завршио са 22% већим прометом него 2016.годину. Значајан је и раст броја запослених, претежно у производном сектор, те данас АТБ СЕВЕР има 465 запослених али ту неће стати.АТБ СЕВЕР је компанија која веома пажљиво планира своју будућност. Циљ којим се руководи је да буде препознатљив и конкурентан на светском тржишту, а све уз подршку WOLONG групе.

– Пратећи најновије технолошко-техничке трендове из своје области, чијем стварању и сам доприноси, АТБ СЕВЕР ће и даље усавршавати своје производе са основним мотивом, а то је испуњење специфичних захтева купаца. АТБ СЕВЕР не производи само моторе и генераторе већ претвара амбициозне концепте својих купаца у модерне, иновативне и поуздане производе, који су јединствени и окренути будућности. – поручују из ове компаније
ОТВОРЕН „СУБОТИЧКИ САЈАМ 2018“

Постављено: 31.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

У Хали спортова данас је свечано отворен 12. Међународни и регионални сајам привреде „Суботички сајам 2018“, који је окупио 182 излагача из Србије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске и Италије.

Овогодишњи партнер манифестације је словеначки град Блед, а централна тема туризам.Суботичку смотру привреде свечано је отворио градоначелник Богдан Лабан, подсећајући на историјат сајма и истичући настојања локалних власти да наш град поново постане индустријски, трговински и туристички центар Србије.

– Од 2007. године до данас на овој манифестацији представили су се привредници из великог броја држава, а од самог почетка стално су били присутни излагачи из Мађарске, Хрватске и Србије. Мењало се доста тога, али не и међународни карактер, садржаји и место одржавања – Хала спортова, која је на наше велико задовољство излагача и посетилаца ове године климатизована. Сајам је постао место сусретања, размене идеја, искустава, успостављања пословних контаката, а његов значај је промоција стратешког потенцијала региона и наше земље – истакао је градоначелник Богдан Лабан. – Када сам јуна 2016. године изабран за градоначелника рекао сам да ће ова власт радити у интересу грађана, да ће се базирати на привлачењу инвестиција, отварању нових и чувању постојећих радних места, оживљавању Палића… Да то нису биле празне речи и обећања говори и чињеница да се Суботица налази у трговинском суфициту 7-10 одсто, што се дешава први пут од краја осамдесетих година. У Привредној зони ради више од шест хиљада људи и број запослених је у сталном пораст, а на евиденцији суботичке филијале НСЗ налази се 5.992 лица, што је за више од четири хиљаде људи мање него пре неколико година.Госте је поздравио и Слободан Војиновић, директор Регионалне привредне коморе СБО, пожелевши им пуно успешних договора и склопљених послова.

– Отворили смо врата привреди Србије и региона да покажемо шта смо урадили од прошле године до данас – поручио је Војиновић. – У прошлој години прешли смо цифру од две хиљаде долара промета са иностранством, настављамо сарадњу са сваком земљом Европске уније и Руском федерацијом и трудимо се да направимо суфицит.Сајам ће бити отворен до 2.јуна од 10 до 19 часова, док ће на дан затварања бити врата хале бити отворена од 10 до 14 часова. Улаз на Сајам је и ове године бесплатан.


СУБОТИЧКИ УСЛУЖНИ ЦЕНТАР ЗА ПРИМЕР ЕФИКАСНЕ УПРАВЕ

Постављено: 23.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

Градски Услужни центар један је од ретких који може да се похвали да са грађанима комуницира на три језика који су у службеној употреби, а да је притом брз и ефикасан у издавању докумената.

Овако је рад Услужног центра у Градској кући данас оценио Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.– Задовољство ми је што видим да овај Услужни центар функционише на овај начин, и то не од јуче, него дужи временски период, и честитам на томе градоначелнику и његовом тиму – истакао је Ружић. – Процес дигитализације је један од приоритета Владе Србије, али не само у техничко-технолошком виду, неко као цео друштвени ток који треба да олакша процедуре и привреди и грађанима. Пројекат који је рађен са Саветом Европе пре две године је уродио плодом и тројезичност, која је овде присутна, је једна драгоценост, не само у погледу законских норматива, него и у смислу олакшавања комуникације грађана са државном управом. То функционише на прави начин те грађани могу да поднесу захтев и добију документ на свом језику. Тај огледни пример јединственог управног места и такву праксу покушаћемо да применимо на територији целе Србије.Министар је додао и да је наш град на првом месту по брзини издавања грађевинских дозвола, али и по питању легализације, која захтева дужи временски период. Ружић је најавио конкурс вредан 50 милиона динара на који ће моћи да аплицирају локалне самоуправе, а за покретање јединственог управног места, какво већ постоји у Суботици.

– Ово је прави показатељ којим путем треба да наставимо да још више олакшамо комуникацију грађана и привреде са органима државне управе – нагласио је Ружић.

Градоначелник Богдан Лабан подсетио је да је Услужни центар отворен још 2004. године и да константно унапређује услуге и ради на приближавању Градске управе грађанима.

– Да смо у томе успели говоре и специјална признања која смо добили од Владе Републике Србије, него и од НАЛЕД-а 2017. године и Суботица је на првом месту у издавању е-дозвола – нагласио је градоначелник Лабан. – Настојимо да се не уљуљкамо и да даље радимо на побољшању услова и мислим да ћемо у томе и успети.


ОТВОРЕНА ФАБРИКА PLASTIKCAM EAST DOO

Постављено: 17.5.2018.г.

Извор: Super-info.rsУ индустријској зони „Мали Бајмок“ у Суботици свечано је отворена фабрика ПластикЦам Еаст ДОО, прва инвестиција италијанског произвођача пластичних компоненти „Цаминада“ ван граница Италије. Фабрика у првој, од укупно пет планираних фаза изградње, пословање започиње са 26 радника, а у плану је да повећањем обима производње запосли још стотину.

Свечаним пресецањем врце, фабрику су званично отворили директор компаније „Цаминада“ Алдо Каминада, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић, начелник Севернобачког округа Драги Вучковић и аташе за економију, трговину и научну сарадњу Амбасаде Републике Италије у Београду Матиас Клаиваз.Фабрика је изграђена на површини од 2.250 квадратних метара, од чега је 1800 квадратних производног и складишног и 450 квадратних метара канцеларијског простора. Основана је у Италији почетком 60-их година прошлог века и све до средине деведесетих послује под називом ПластикЦам, да би увођењем треће генерације породице у бизнис кренула њена даља експанзија, што за последицу има аквизицију компаније ЊеркЦам средином ове деценије и касније стварање холдинга ТхинкПластиц, коме од данас припада и ПластикЦам Еаст у Суботици.

Фабрика послује у режиму слободне зоне, а комплетна производња намењена је извозу, према речима директора компаније, Алда Каминаде, пре свега у Мађарску и Италију


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2018.г.

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и спомен комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је у нашем граду обележен Дан победе над фашизмом – 9. мај.

Цела Европа данас прославља спомен на дан када је пре 73 године нацистичка Немачка потписала капитулацију, којом је стављена тачка на Други светски рат – највеће крвопролиће које историја памти. Током шест година трајања однео је животе више од 55 милиона људи.знак сећања на све оне који су своје животе положили на олтар слободе венце су положили званичници и дипломатске делегације, поручујући да је фашизам зло које се никад и нигде не сме поновити.

– Овај датум је важан не само за Суботицу, него за све грађане широм Европе. Он се обележава као завршетак рата, али он има далеко већи значај у чињеници да је то комплтена победа над једном злом идеологијом која је однела велики број људи – истакао је Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града. – Подсећају на прошлост наших крајева младим генерацијама морамо да усађујемо свест да више никада не дође до оваквих злих идеја.Међу онима који су својим телом бранили домовину од „хитлеровске пошасти“ био је Драгољуб Капор, бивши борац Седме војвођанске бригаде, трећег батаљона батерије противтенковских колаца.

– Борба је била страшна с обзиром да смо ми били деца. На сву срећу били смо са руском 57. армијом генерала Шарохина и маршала Тобухина, који су били стаљинградски борци уз које смо ми научили ратовати. Били су неустрашиви и за њима смо јуришали од Дунава до Сувог поља у Славонији – сећа се времешни Капор.У рату који је у Суботици почео 12. априла 1941. година погинуло је око осам хиљана наших суграђана свих националности. Ослобођење је стигло 10. октобра 1944. године, а донели су га партизани и црвеноармејци.

– Суботица је дужна да своје нараштаје учи на њиховим поукама, на њиховим идеалима. Не смемо да их предамо забораву! – поручио је Максим Бакрач, председник Градског одбора СУБНОР-а Максим Бакрач.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО ОКРУГЛОМ СТОЛУ ПОВОДОМ НАЦРТА ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Постављено: 18.04.2018.г.

Извор: Subotica.com

Дана 16. априла 2018.године у Београду је одржан Округли сто у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији, у оквиру поступка јавне расправе о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина. Том приликом министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић, истакао је да рад на побољшању положаја мањина од изузетне важности пошто више од 13% становника Србије чине припадници националних мањина. Истакнуто је да се у другој половини текуће године одржавају избори за националне савете националних мањина, као и да ће се извршити ажурирање бирачког списка који ће постати део јединственог бирачког списка. Шеф мисије ОЕБС-а, Андреа Орицио, подвукао је важност дискусије о побољшању положаја мањина и нагласио да је то процес који се никада не завршава. Шеф мисије Савета Европе у Србији је изјавио да већа права мањина не значе мања права већина. Председник Националног савета мађарске националне мањине изјавио је да национални савети имају замерке на делове који се односе на културу и јавно информисање, али да ће након расправе поменути Закон олакшати пут ка ЕУ. .
ОДРЖАНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Постављено: 01.03.2018.г.

Извор: Subotica.com

Поводом Светског дана цивилне заштите у Новој општини одржана је проширена седница Штаба за ванредне ситуације Севернонобачког округа, на којој су представљене активности везане за цивилну заштиту на територији округа.

У последњих осам година по мишљењу Зорана Бијелића, шефа Одсека за управљање ризицима и цивилну заштиту Одељења за ванредне ситуације, направљени су велики помаци у области цивилне заштите а за такву ситуацију посебно је заслужно укључивање локалних самоуправа у овакве активности.– Одељења за ванредне ситуације, као државни органи, у оквиру својих задатака формирали су специјализоване јединице цивилне заштите, а јединице локалне самоуправе су формирале јединице опште намене и остале пратеће службе које треба да испрате комплетну делатност заштите и спасавања тј. одговора наше државе на све изазове које пред нас стављају елементарне непогоде и неки технолошко-технички акциденти који могу да угрозе велики број живота и огроман број материјалних добара. На нивоу локалних самоуправа постигнуто је много, све јединице локалне самоуправе донеле су своја документа, у складу са Законом о ванредним ситуацијама су поткрепили своје основне темеље за рад тако да је на свим скупштинама донели Одлуку о организацији функционисња цивилне заштите. Тим путем смо решили питања везана за оспособљена правна лица, поверенике и специјализоване једининице цивнилне заштите – објашњава Зоран Бијелић.

Грађани Суботице су свесни значаја безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, других несрећа и опасности што се посебно, по речима Бијелића, види на великом интересовању да постану припадници специјализованих јединица.

– Имамо јако добро оспособљене специјализоване јединице нарочито вода за заштиту од пожара и вода прве помоћи, који проласком кроз тренинге могу да се употребе у некој ситуацији. Увек апелујемо на грађане да приликом проналаска неексплодираних убојних средстава на територији нашег округа увек позову полицију. Преко њих они нас обавештавају, тако да ми обавештавамо Тим за уништавање неексплодираних убојних средстава, који га на безбедан начин уклања са тих површина – каже Бијелић.Светски дан цивилне заштите установљен је одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите 1990. године, са циљем да се скрене пажња широј јавности на витални значај цивилне заштите и развијања свести о значају припремљености за превентивне и самозаштитне мере и поступке у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других опасности.


ПОВРЕДЕ НА РАДУ И РАД „НА ЦРНО“ НАЈЧЕШЋИ У ГРАЂЕВИНАРСТВУ

Постављено: 28.02.2018.г.

Извор: Subotica.com

Како се највећи број повреда на раду и запослених без уговора региструје у области грађевинарства, у организацији Одсека инспекције рада Севернобачког округа у Новој општини одржана је трибина намењена послодавцима, као и лицима која су задужена за контролу безбедности на раду.Од укупно 16 повреда на раду, које су пријављене током прошле године, три су биле у области грађевинарства, док је од 415 радника, који су затечени да раде „на црно“ 120 било из ове области. Шеф Одсека инспекције рада, Божо Ивковић подсетио је на трибини да послодавцима који нису закључили уговор са запосленима прете високе новчане казне.– По члану 273 Закона о раду предвиђене су астрономске казне за послодавце који нису закључили уговор о раду, који не пријављују запосленог на обавезно социјално осигурање. Казне се крећу од 300 до 500 хиљада за предузетнике, односно од 600 хиљада до два милиона за послодавце у својству правног лица. Законом о безбедности и здрављу на раду прописане су казне за прекршаје уколико послодавци не поштују мере безбедности и здравља на раду према запосленима – истакао је Ивковић. – Послодавцима зато саветујемо да са запосленима закључе уговоре о раду пре ступања на рад, да изврше пријаве на обавезно социјално осигурање у складу са изменама Закона о раду, које су ступиле на снагу у децембру прошле године. Такође, саветујемо им да запослене обуче за безбедан и здрав рад, да им доставе лична заштитна средства, као и да запослене који раде на радним местима са повећаним ризиком, где је потребан лекарски преглед, шаљу на такве прегледе.

Међу послодавцима на трибини била је власница грађевинског предузећа „Цензар“ Невенка Пејић, која је рекла да је за успешно пословање неопходна добра анализа трошкова безбедности на раду и пријављивања радника, те да су ове ставке изузетно значајне за квалитет рада и углед предузећа.

– Имамо стално запослене раднике, око 20 у просеку. Пословање се мора сводити на понуде и потражњу, квалитет радова, апсолутну безбедност на све, тако да се мора радити једна анализа свега – рекла је Невенка Пејић.


ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Постављено: 25.01.2018.г.

Извор: Subotica.com

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи одржана је данас у Великој већници Градске куће. Учесници расправе указали су на потребу уређења области просторног планирања и урбанизма, као и већег броја грађевинских инспектора.Закон о планирању и изградњи донет је 2014. године, а према речима Александре Дамњановић, државне секретарке у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, основна идеја за измену овог закона јесте да се уреди област просторног планирања и урбанизма, која је врло значајна.

– По брзини издавања дозвола, Србија је на бизнис листи Светске банке на 10. месту у свету, а то смо успели јер смо увели електронску грађевинску дозволу. Аналогно томе, покушавамо да и у области урбанизма и просторног планирања уведемо што више елемената електронског управљања. Дакле, говоримо о скраћивању времена потребног за израду једног планског документа. Желимо да убрзамо почетни корак, јер дозволу не можете добити уколико немате план на основу кога ћете извући основне елементе и урбанистичке параметре – рекла је Дамњановић, додајући да је други циљ измене закона унапређење постојећег софтвера за издавање електронских грађевинских дозвола, увођењем нових или унапређењем постојећих функционалности.

Она је указала и на проблем недостатка грађевинских инспектора, те да ће бити неопходне веома јаке мере у сектору њихове надлежности.

– На основу анализа које смо радили, дошли смо до закључка да неке општине имају недовољан број грађевинских инспектора и да је то у директној вези са бројем бесправно изграђених објеката. Иако у нашој земљи још увек важи пропис о забрани новог запослења, покушаћемо да кроз овај закон то променимо, јер смо грађевинским инспекторима дали многе надлежности и повећали им обим посла, док је њихов број остао исти – објаснила је државна секретарка у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.Да је потребно више грађевинских инспектора, сложио се и Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, који је истакао да је ситуација са издавањем дозвола у нашем граду добра, о чему говори и награда коју је Суботица добила прошле године, за најбољу локалну самоуправу у брзини издавања грађевинских дозвола.

– Тежиште овог закона није толико на дозволама, колико је на области просторног планирања и унапређења процедуре доношења планова генералне и детаљне регулације. Постоје веома добри предлози, а постоје и предлози на које желимо да скренемо пажњу са примерима из праксе, те на који начин они могу да се унапреде. Надамо се да ћемо у дискусији са представницима Министарства успети да изнесемо своје ставове и оне за које мислимо да су од интереса за локалну самоуправу – истакао је Радивојевић.

Текст Нацрта закона доступан је на страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и на порталу е-управе. Јавна расправа ће трајати до 6. фебруара, до када се могу доставити примедбе, предлози и сугестије.
design severnobacki upravni okrug

e-mail webmaster@severnobacki.okrug.gov.rs