Вести


ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ

Постављено: 25.01.2018.г.

Извор: Subotica.com

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи одржана је данас у Великој већници Градске куће. Учесници расправе указали су на потребу уређења области просторног планирања и урбанизма, као и већег броја грађевинских инспектора.Закон о планирању и изградњи донет је 2014. године, а према речима Александре Дамњановић, државне секретарке у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, основна идеја за измену овог закона јесте да се уреди област просторног планирања и урбанизма, која је врло значајна.

– По брзини издавања дозвола, Србија је на бизнис листи Светске банке на 10. месту у свету, а то смо успели јер смо увели електронску грађевинску дозволу. Аналогно томе, покушавамо да и у области урбанизма и просторног планирања уведемо што више елемената електронског управљања. Дакле, говоримо о скраћивању времена потребног за израду једног планског документа. Желимо да убрзамо почетни корак, јер дозволу не можете добити уколико немате план на основу кога ћете извући основне елементе и урбанистичке параметре – рекла је Дамњановић, додајући да је други циљ измене закона унапређење постојећег софтвера за издавање електронских грађевинских дозвола, увођењем нових или унапређењем постојећих функционалности.

Она је указала и на проблем недостатка грађевинских инспектора, те да ће бити неопходне веома јаке мере у сектору њихове надлежности.

– На основу анализа које смо радили, дошли смо до закључка да неке општине имају недовољан број грађевинских инспектора и да је то у директној вези са бројем бесправно изграђених објеката. Иако у нашој земљи још увек важи пропис о забрани новог запослења, покушаћемо да кроз овај закон то променимо, јер смо грађевинским инспекторима дали многе надлежности и повећали им обим посла, док је њихов број остао исти – објаснила је државна секретарка у Министраству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.Да је потребно више грађевинских инспектора, сложио се и Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, који је истакао да је ситуација са издавањем дозвола у нашем граду добра, о чему говори и награда коју је Суботица добила прошле године, за најбољу локалну самоуправу у брзини издавања грађевинских дозвола.

– Тежиште овог закона није толико на дозволама, колико је на области просторног планирања и унапређења процедуре доношења планова генералне и детаљне регулације. Постоје веома добри предлози, а постоје и предлози на које желимо да скренемо пажњу са примерима из праксе, те на који начин они могу да се унапреде. Надамо се да ћемо у дискусији са представницима Министарства успети да изнесемо своје ставове и оне за које мислимо да су од интереса за локалну самоуправу – истакао је Радивојевић.

Текст Нацрта закона доступан је на страници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и на порталу е-управе. Јавна расправа ће трајати до 6. фебруара, до када се могу доставити примедбе, предлози и сугестије.


OДРЖАН САСТАНАК КООРДИНАЦИЈЕ НАЧЕЛНИКА ОКРУГА

Постављено: 18.12.2017

Извор: SBUO

Дана 18.12.2017.г., са почетком у 10,30 часова у просторијама Севернобачког управног округа одржан је састанак Координације начелника округа на ком су присуствовали начелник и шеф Одсека Јужнобачког управног округа, начелница и сарадница Јужнобанатског управног округа, начелник Севернобанатског и Средњебанатског управног округа, Генерал Жељко Петровић из I Бригаде копнене војске РС, мајор Александар Манџић, начелник Групе за цивилно-војну сарадњу и Зоран Томашевић, ВБА.

На састанку се расправљало о активностима које треба предузети у наредном периоду ради остваривања што боље сарадње између покрајинских и републичких органа, односно постојећих инспекција, као и о потреби укључивања и инспекција ЈЛС у интегрисане надзоре. Представници Војске Републике Србије изразили су задовољство што се сарадња са управним окрузима одвија на завидном нивоу, а нагласили су и важност сарадње са свим државним органима и органима ЈЛС.
ОДРЖАН СКУП „ЈАВНЕ КОНСУЛАТАЦИЈЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА“

Постављено: 18.12.2017

Извор: SBUO

У петак, 15.12.2017. са почетком у 11,00 часова у великој сали број 1, у просторијама Нове општине одржан је скуп „Јавне консулатације о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о националним саветима“ који је организовало МДУЛС и ОЕБС. Скупу су присуствовали Иван Бошњак, државни секретар МДУЛС-а, Милица Родић, саветница за националне мањине у Мисији ОЕБС у Репубулици Србији, проф.др Владимир Ђурић, који је и представио радни текст Нацрта Закона, Јене Хајнал, председник Националног Савета мађарске националне мањине, као и остали представници националних савета националних мањина које живе на територији Округа.

После уводног обраћања представљен је радни текст Нацрта Закона, затим је одржана дискусија у којој су учествовали представници мањина и изнели своја мишљења на радни текст.


ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И РУЖЕ НА СПОМЕНИК „БАЛАДА ВЕШАНИХ“

Постављено: 17.11.2017

Извор: subotica.info

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 76. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба.Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 76. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила помоћник градоначелника за образовање, социјалну заштиту и здравство, Етела Јеринкић. У име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа венац је положио начелник Округа Драги Вучковић.Секретар Градског одбора СУБНОР-а Суботица, Никола Ивошевић је, обраћајући се присутнима, подсетио да је тог 18. новембра 1941. године погубљено петнаесторо родољуба и антифашиста и да сви они нису били чланову Комунистичке партије Југославије.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених цветова за 15 палих жртава. Венце на споменик положиле су и делегације Месног одбора пензионера МЗ „Центар ИИИ“, Јеврејске општине Суботица, Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”, као и ученици Основне школе „Иван Горан Ковачић“.

После полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, представници града Суботице и Севернобачког управног округа положили су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.

ОБЕЛЕЖЕНО 99 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 13.11.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на спомен плочу на Железничкој станици и Споменику јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, данас је свечано обележено 99 година од ослобођења Суботице у Првом светском рату.

На данашњи дан, само два дана по проглашењу примирја, српска војска је ушла у Суботицу тачно у 10.15 часова. Предводили су је потпуковник Анто Живуловић и мајор Михајло Боди, који су заједно са осталим војницима стигли на Железничку станицу и донела дуго очекивану вест о слободи.– Мој отац је солунски ратник, наредник одликован Карађорђевом звездом и царском медаљом Романових. Због њега и свих осталих ово је значајан датум и не смемо да заборавимо своје претке и све оно што су они урадили да би ми данас овде живели – каже 91-годишњи Рајко Вујиновић.По мишљењу ораганизатора, значај овог датума је из године у годину све већи.

– И сами знамо да слобода нема цену и морамо поштовати жртву коју су наши преци поднели – сматра Милан Вукелић из Удружења ратних добровољаца 1912-1918.Како је српску војску дочекало више од 70. 000 Срба и Буњеваца и представници Буњевачко-српског народног одбора, тако овај велики историјиски датум већ 26 година заједно обележавају Српски културни центар „Свети Сава“ и Буњевачки културни центар. Као и претходних година на сцени Јадран синоћ је одржана свечана академија „Браћа увек и увик заједно“.

Обраћајући се присутинима, градоначелник Богдан Лабан подсетио је на залагања српских и буњевачких првака у Суботици у њихово искрено веровање у коначну победу и уједињење са Краљевином Србијом. Он је подсетио на догађаје који су преходили овом великом датуму.

– У Првом светском рату Србија је претрпела велика страдања: изгубила је, процењује се, око милион и три стотине хиљада душа. Гинуло се за слободу, али и за идеју да се, први пут од доласка на Балкан, Јужни Словени нађу у истој држави – поручио је градоначелник Богдан Лабан. – На нама и будућим генерацијама је да одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу дали оно најдрагоценије што имају – своје животе!


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 10.10.2017

Извор: Subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и палим Црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је обележено 73 године од ослобођења Суботице у Другом светском рату. Страдалима су почаст одали амбасадор Русије Александар Чепурин, градоначелник Богдан Лабан, представници СУБНОР-а и бројне стране делегације.

Представници СУБНОР-а подсетили су да је 10. октобар најзначајнији датум у историји Суботице, као и да је дужност свих грађана да негују успомене на борце, а посебно на команданта првог Суботичког партизанског одреда.

– Дужност нам је да негујемо посебне успомене на комаданта првог Суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја, Јована Микића Спартака, који је за ослобођење свог родног града дао свој млади живот на олтар слободе. По ослобођењу града, Суботица је дала преко 2000 младића и девојака у редове Осме војвођанске ударне бригаде, 586 се никада није вратило кући, погинули су, а преко хиљаду се вратило кући као ратни војни инвалиди, жртва је велика. Морамо настојати да у наше редове укључимо младе који ће наставити неговање традиције народноослободилачке борбе – поручио је др Радмило Тодосијевић, потпредседник Градског одбора СУБНОР-а.На значај антифаштистичке борбе и богату традицију подсетио је и градоначелник Богдан Лабан, који је истакао да је обележавање овог датума обавеза свих грађана.

– Поштујући херојску борбу родољуба и антифашиста, чији су највиши идеали били слобода и равноправност међу народима, њихово право да буду своји на своме, наша заједничка обавеза је обележавање 10. октобра, да чувамо успомену на значај победе над фашизмом и нацизмом. Вечно сећање и дубоко и искрено поштовање, најмање је што смо дужни жртвама, који су у темеље наше слободе уградили своје животе, али и према генерацијама које долазе, којима морамо да оставимо слободну, развијену, стабилну и просперитетну Србију – рекао је Лабан.

Како су јединице Црвене армије дале велики допринос ослобођењу Суботице од окупатора, свечаности је присуствовао амбасадор Руске федерације Александар Чепурин, који је истакао да су односи две земље на високом нивоу, те да ће тако бити и у будућности.

– Заинтересовани смо да Србија буде јака, силна, независна, суверена, то је основа наших односа зато што имамо исте интересе и не морамо ништа ново да измишљамо. То радимо зато што су у пракси проблеми попут Косова и Метохије и других у суштини заједнички проблеми. Мислим да наше земље очекује добра будућност и да наша сарадња може бити корисна за развој земље, региона и градове – рекао је Чепурин, којем је на свечаној седници уручена плакета.

Након свечане академије амбасадор Русије, представници локалне самоуправе, стране делегације, представници бораца и остали поштоваоци положили су венце на споменик на Тргу жртава фашизма и на споменик палим Црвеноармејцима на Православном гробљу.


СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 10.10.2017

Извор: Subotica.com ,subotica.info

Дан ослобођења Суботице, обележен је данас свечаном седницом у Градској кући уз присуство амбасадора Руске федерације Александра Васиљевича Чепурина, коме је том приликом уручена свечана плакета. По окончању седнице, на Тргу жртава фашизма положени су венци на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора.


ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ХРВАТСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У СУБОТИЦИ

Постављено: 09.10.2017

Извор: Subotica.com

У канцеларији начелника Севернобачког округа одржан је консултативан састанак међувладиног Мешовитог одбора са Републиком Хрватском. На састанку се говорило о свим отвореним питањима која се тичу положаја припадника ове националне заједнице, посебно из области културе и образовања.Једно од главних питања било је и спровођење члана 9. Споразума о мањинама односно како осигурати заступљеност хрватске националне мањине у представничким телима. Према речима председника српског дела међувладиног Мешовитог одбора са Републиком Хрватском, Ивана Бошњака, гарантовано место за хрватску националну заједницу у парламентима на свим нивоима јесте обавеза коју је Србија преузела, али за испуњавање те обавезе неопходне су законске промене.– Са наше стране, као и у претходном периоду и кроз дијалог и кроз дијалог са стручном јавношћу покушаћемо да иницирамо измену одговарајућих законских решења са једне стране а са друге стране, очекујемо да ће не само због мањинског питања него и због других питања доћи до уставних промена о чему би такође требало постићи одговарајући консензус и тиме допринети да ово питање буде превазиђено. Надамо се да ћемо имати подшку припадника хрватске националне мањине а да се тиме ни права других националних заједница у мултиетничкој Србији неће довести у питање – каже Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Председник Хрватског националног већа, Славен Бачић изразио је задовољство што је препознао спремност за решавање питања која оптерећују положај припадника хрватске мањине. Такође, Бачић је истакао да је нека питања посебно из области образовања и културе већ решена, као што су уџбеници на хрватском језику за ученике основних школа.– Похвалили смо да је питање уџбеника, када је у питању целовита настава на хрватском, напокон решено и да је тај процес у наставку. Завршен је процес за наставу на хрватском језику за основну школу, остало је питање за децу која слушају само један предмет хрватски са елементима националне културе и остало је питање за уџбенике за средње школе и предшколско образовање. Указали смо и на оно што је у међувремену добро урађено као што је уређење простора за рад Завода за културу војвођанских Хрвата, као и уређење простора за „Хрватску ријеч“ – каже Бачић.

Седма седница међувладиног Мешовитог одбора требало би да буде одржана до краја године, у Београду и још једном месту где живе припадници ове националне заједнице.


ОТВОРЕНА ЈОШ ЈЕДНА ДЕОНИЦА „ИПСИЛОН КРАКА“

Постављено: 22.08.2017

Извор: Subotica.com

„Само пет месеци пошто је у саобраћај пуштен део први функционални километар „Ипсилон крака“ Коридора 10 (део од петље Суботица Југ до Биковачког пута), данас је отворена нова деоница обилазнице око Суботице, дуга пет километара, од кружне раскрснице на Сомборском и до кружне раскрснице на Бачкотополском путу.

Радови вредни 337 милиона динара са ПДВ-ом, које је извео конзорцијум на чијем челу је Компанија „Војпут“, завршени су два месеца пре предвиђеног рока.

Отварању ове значајне деонице, нарочито значајне за Индустријску зону „Мали Бајмок“ и измештање теретњака из града, присуствовала је Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, која је овом приликом најавила да ће „Ипсилон крак“ комплетно бити завршен до 2019. године.– За десет месеци урађено је шест и по километара пута, а наши претходници толико нису урадили за више од 27 година. Надам се да ништа што се буде радило у инфраструктури неће бити недосањани сан, већ да ћемо оно што планирамо да и реализујемо. Србији путеви требају, не постоји ниједан град који не вапи да има одређене обилазнице, јер се привреда полако буди и морамо бити спремни за нове инвеститоре – истакла је потпредседница Владе Зорана Михајловић. – Радови на изградњи Ипсилон крака, планирани за идућу годину, биће настављени већ крајем ове године и надам се да ће све бити спремно да почетком септембра кренемо у јавни позив и наставимо да радимо нових пет километара ове саобраћајнице.

За грађане Суботице „Ипсилон крак“ је од животне важности јер градским саобраћајницама годишње прође више 350 хиљада тешких камиона.Суботичани се живо сећају када су радови на „Испилон краку“, укупне дужине од 24 километара, почели 1990. године, како су до сада отварани најмање пет пута, како су све гарнитуре власти обећавали њихов завршетак, али се од тих обећања није даље одмакло.

– Изградња Ипсилон крака је скоро 30-огодишњи сан Суботичана и сво ово време није било политичке структуре која овај пројекат није истакла у први план – подсетио је Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине. – За разлику од протеклих три деценије када смо више говорили о значају овог пројекта него што смо радили на његовој реализацији, сада је дошао период када се сан претвара у реалност. Оно што се договори са СНС то се и реализује и то је доказ озбиљности једне политике и зато сада можемо да кажемо да се нешто завршило два месеца пре рока.
– После вишегодишњег застоја, почетком новембра 2016. настављени су радови на изградњи обилазнице око Суботице, који пре свега треба да измести теретни саобраћај из центра града и повеже северни део аутопута Коридор 10 са граничним прелазом Келебија. Влада Републике Србије и Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре препознали су саобраћајни и инфраструктурни значај ове повезнице, како за Суботицу, тако и за целу Србију – објаснио је градоначелник Суботице Богдан Лабан, додајући да је радове, од кружне раскрснице на Сомборском до кружне раскрснице на Бачкотополском путу конзорцијум, на чијем је челу компанија “Војпут“, почео 5. маја, а завршио 31. јула, два месеца пре уговореног рока.

– После отварања прве деонице „Ипсилон крака“, од петље Суботица Југ до кружне раскрснице на Биковачком путу 23. марта ове године, рекао сам да је један од приоритета и уређење градских саобраћајница, као што је Толминска улица, где су радови такође готови. За протеклих 14 месеци реализовано је и низ других пројекта и показали смо да је наш приоритет да живот наших грађана учинимо што бољим и квалитетнијим, рекао је Лабан.


ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА РОТАРИ ИНТЕРНАЦИОНАЛА СУБОТИЦИ И ПАЛИЋУ

Постављено: 04.07.2017

Извор: РТВ„Циљ светске организације ротаријанаца је да ове године сваки њен члан посади бар по једно дрво“, изјавио њен председник Иан Ризли приликом посете Палићу, где је имао прилику да се увери да је у „бисеру панонске равнице“ тај циљ већ спроведен у дело.

Обиласком алеје дрвећа које су засадили чланови Ротари клуба са Палића, председник светске организације „Ротари Интернационал“ Иан Ризли отпочео је посету Србији чији је циљ да подстакне заштиту природе.

– Главни циљ Ротари Интернационала у овој години, у којој сам ја њен председник, је да подстакнемо размишљање и бригу о заштити животне средине, па смо планирали да сваки наш члан за то време посади бар по једно дрво – рекао је Ризли.

У Србији постоје 64 ротари клуба са 1.200 чланова. Ова организација до сада је помогла у опремању многих школа и здравствених установа, а планира да са таквим акцијама настави и убудуће. – Поред тога што ћемо пратити његове инструкције у вези са заштитом животне средине, у нашем Дистрикту за Србију и Црну Гору додатно ћемо се бавити подршком образовању, младима, ученицима и студентима – изјавио је Бранислав Ранђеловић, председник Ротари Дистрикта 2483 (Србија и Црна Гора).

Тони Бедалов, председник Ротари клуба Палић, изразио је задовољство што су ротаријанци из Суботице и са Палића показали да предњаче у заштити животне средине, а најавио је да планирају да и на друге начине помажу људима. – У складу са овогодишњим мотом „Ротари – мењамо људима животе на боље“, и ове 2017. планирали смо две велике акције: стипендирање четири студента и поделу новогодишњих пакетића за 20 сиромашних породица на Палићу – каже Тони Бедалов, председник Ротари клуба Палић.

На Великој тераси на Палићу одржан је састанак ротари клубова из Суботице, Сомбора, Кикинде, Куле, Сенте и са Палића, а председник „Ротари Интернационала“ Иан Ризли састаће се са ротаријанцима и у Београду. Састанку је присуствовао и начелник Севернобачког округа Драги Вучковић који је упознао високог госта са привредним кретањима у Суботици и округу и навео значајну улогу ротаријанаца у помагању поплављеним подручјима Србије пре неколико година.OБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма данас је у нашем граду обележен Дан борца – 76 година од седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.Венце на споменик свим јунацима који су животе дали у борби против фашизма положили су градоначелник Богдан Лабан и делегација Града Суботица, Драги Вучковић и представници Севернобачког округа, као и Јеврејска општина и СУБНОР.

По речима градоначелника Богдана Лабана, 4. јул је веома значајан датум у нашој историји, јер је то дан када смо устали у борбу против фашизма, највећег зла које је задесило модеран свет.

– Поносни смо што смо се окупили овде и што можемо да укажемо млађим генерацијама на величину жртава и колико смо унели себе у борби против тог зла. Захваљујући тој борби ми смо део модерне Европе, која данас не би била оваква да се сви нисмо борили против нацизма, фашизма, шовинизма и свих облика насиља – поручио је градоначелник Богдан Лабан. – У борби за слободу учествовало и пуно наших суграђана и сви смо у обавези да поштујрмо њихову жртву и зато ће локална самоуправа и у будућности учествовати у обележавању великих историјских празника.

Слобода која је дошла четири године после чувеног устанка плаћена је најскупље могуће – хиљадама људских живота.

– Морамо да одајемо почаст и поклањамо се сенима 1.7 милиона жртава из целе тадашње Југославије, од тога више од милион жртава дала је сама Србија а Суботица око осам хиљада жртава. То је било више него да је настрадао сваки десети Суботичанин – подсетио је Максим Бакрач, председник градске организације СУБНОР-а.

У СПОМЕН НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Постављено: 16.06.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик страдалих Јевреја код некадашњег гета и комеморацијом у Великој већници Градске куће данас је обележено 73 године од депортације Јевреја из Суботице.

Тог 16. јуна 1944. око четири хиљаде суботичких Јевреја одведено је у нацистичке, концентрационе логоре широм Европе. Највећи део њих, око три хиљаде, из тих логора се није вратио. Некада веома бројна, јеврејска заједница у нашег граду данас броји 250 душа.– Наш задатак је да сачувамо успомену на све страдале у концентрационим логорима. Успомена на њих није била чувана као градска баштина и баштина свих нас, то је почела да буде почетком деведесетих година прошлог века на иницијативу писца Бошка Крстића и тадашњег градоначелника Јожефа Касе – подсетио је Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије. – Ово што се десило у Суботици није било јединствен случај. Од отприлике 40 хиљада Јевреја у Србији 85 одсто се никада није вратило у своје домове. У Београду је постојао логор смри „Старо сајмиште“, које није достојно обележено и мора да има простор за памћење колективне историје. Због тога је формирана комисија за формирање меморијала, у чијим оквирима треба да буде и Музеј холокауста, који ће да обухвати и део историје Јевреја Србије и Суботице.

Дан када су суботички Јевреји, затворени у гето, масовно одведени у мађарски логор Бачалмаш, а потом у Аушвиц и друге логоре, један је од најтужнијих дана у историји нашег града.

– Холокауст је најстрашнији злочин против човечности савременог доба, који је иза себе оставио трајне последице и вечни ожиљак у историји јеврејског народа – истакла је заменица градоначелника Тимеа Хорват. – И суботички Јевреји поднели су велике жртве у том периоду. После рата у Суботицу се вратило око хиљаду Јевреја, али многи од њих нису остали у граду. Захваљујући онима који су остали у Суботици су сачувани јеврејска традиција, обичаји и култура. Јевреји су од 19. века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу развоја и модернизације Суботице, и због тога је неопходно радити на информисању о јеврејској заједници, али и разлозима њиховог масовног убијања током Холокауста.Свечана комеморација заснована је на сведочењима преживелих и посвећена деци у холокаусту, а програм су приредили ученици ОШ „Вожд Карађорђе“ из Јакова и Железничке техничке школе из Београда.


ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ СУБОТИЦЕ САНДВИКЕНУ

Постављено:18.05.2017

Извор: Суботица.рс

Делегација Града Суботице, коју је предводио градоначелник, посетила је крајем протекле седмице град Сандвикен, у Шведској. Посета је реализована у оквиру агенде трогодишњег пројекта две локалне самоуправе и Меморандума о разумевању између два града.Градоначелник Сандвикена, Петер Шенстром, и градоначелник Богдан Лабан разменили су искуства у изазовима управљања локалних администрација као сервису грађана и упоредили начин организовања јединица локалних самоуправа.

Решавање проблема незапослености, подршка предузетницима који послују у областима одрживе енергије, енергетске ефикасности као и иновативним технологијама у области екологије и заштите животне средине биле су теме којима су се бавили чланови наше делегације и домаћина.Чланови делегације упознали су се са напорима, идејама и новим технологијама које подржава локална самоуправа у Шведској, а тичу се обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и заштите животне околине.

У сусрету са предузетницима, делегација Суботице упознала их је са привредним, културним и туристичким потенцијалима града као и могућностима пословања у Републици Србији.


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и спомен комплекс на православном гробљу у Дудовој шуми и одавањем почасти свима који су током Другог светског рата своје животе положили на олтар слоде, данас је обележен Дан победе над фашизмом.– На данашњи дан, пре 72 године завршен је Други светски рат, сломом монструозних идеологија нацизма и фашизма, највећег зла које је задесило свет. По броју жртава, то је био најсуровији рат у историји човечанства и у њему је животе изгубило више од 55 милиона људи. Те жртве и њихову храброст нико и никада не сме да заборави – нагласио је градоначелник Богдан Лабан. – У том фронту храбрих и одлучних људи био је и наш народ и наша земља и зато се и данас са поносом сећамо Србије у антифашистичкој коалицији. Наши преци били су на страни слободе, правде и истине и дужни смо им слободу коју данас имамо. У тој борби велики допринос дала је и Суботица у којој су антифашистички покрет чинили њени грађани различите националне, верске и социјалне припадности, али уједињени за мир и слободу. У Другом светском рату страдало је више од седам хиљада грађана Суботице.Градоначелник је додао и да данас постоје они који желе да умање значај српског народа у антифашистичкој борби, као и то да смо сведоци повампирења фашизма у нашем окружењу.

– Пред том претњом не смемо да затварамо очи и један од начина у борби против тога је незаборав за жртве антифашистичке борбе. За вредности за које су се они борили, бори се и данашња Србија и њено руководство – поручио је Лабан.

Венце су положили челници Града, начелник Севренобачког управног округа, представници дипломатског кора, делегације СУБНОР-а, потомци бораца НОБ-а, политичке партије и организације.
ТОКОМ МАРТА ОТКРИВЕН НЕЗПАМЋЕН БРОЈ РАДНИКА „НА ЦРНО“

Постављено: 25.04.2017

Извор:Subotica.com

У прва три месеца инспектори рада затекли су преко 6.500 радника „на црно“ што је значајно већи број у односу на исти период прошле године, речено је на стручном скупу, који је на Палићу окупио инспекторе рада из целе Србије.Највећи број радника „на црно“ откривен је приликом обиласка послодаваца током марта.

– Само у марту имали смо 3550 пронађених радника у раду „на црно“ што је незапамћено од када се води евиденција у Инспекторату за рад. То је последица другачије организације рада у Инспекторату за рад, побољшане техничке опремљености и као последица оваквих семинара, размене искустава. Морамо да будемо брзи и ефикасни и то је последица – каже помоћник директора Инспектората за рад Србије, Дејан Ковачевић и апелује на грађане да пријављују нове случајеве – Отворени смо за сарадњу, имамо дежурне телефоне, свако ко има информацију може да пријави рад на црно. Имамо дежурне екипе, раднимо и пре и после подне, као и за дане државних празника. У време ускршњих празника више од половина запослених Инспектората за рад је радила и контролисала да ли ће бити исплаћене увећане зараде за рад за државне празнике. Нон стоп смо на терену, што показују и резултати.

На семинару су представљени и резултати Истраживања ставова привреде и грађана о раду надлежних у процесу сузбијања сиве економије. Иако су ставови привредника све оптимистичнији, и даље један део привредника залази у сиву зону, пре свега због високих намета.

– Четири петине испитаних привредника сматра да се степен сиве економије смањио у односу на претходну годину, али истичу да преко трећина фирми у њиховој делатности ипак неким делом послује у сивој економији, било да су у питању неиздавање фискалних рачуна, плаћање пореза или непријављивање радника. Из године у годину повећава се веровање да је држава одлучна да се сива економија сузбије. Видимо да је Влада урадила први корак, усвојен је Национални програм а неке од мера су почеле да се спроводе. Једна од првих видљивих мера је била наградна игра „Узми рачун и победи“ усмерена на подизања свести грађана о штетности сиве економије. Као удружење привреде инсистирамо на другим мерама, као што су смањење пореза и доприноса на зараде за почетнике у пословању – каже Слободан Крстовић из Националне алијансе за локални и економски развој.

На тродневном скупу речено је и да је унапређење безбедности и здравља на раду један од најважних задатака Инспектората, те да ће ова област бити приоритет у наредним акцијама.


ИНСПЕКЦИЈА ЗАТЕКЛА 310 РАДНИКА НА „ЦРНО“

Извор: JU ECO RTV

Дана: 14.3.2017.Одсек инспекције рада за Севернобачки округ је током прошле године извршио 690 инспекцијских наџора, током којих је затечено 310 радника са којима послодавци нису закључили уговор о раду. Највише непријављених радника било је на пословима у области грађевине и трговине.


OБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ У СУБОТИЦИ

Извор: ТВ СУБОТИЦА

Постављено: 01.03.2017. године

Поводом Светског дана цивилне заштите, данас је у просторијама Нове општине одржана свечана седница којој су присуствовали представници Севернобачког округа, Одељења за ванредне ситуације и локалних самоуправа.Цивилна заштита је протеклих 20 година била девастирана, међутим, последњих неколико година, од кад је формиран Сектор за ванредне ситуације на нивоу МУП-а Републике Србије, овој области се придаје већи значај. То се првенствено односи на активирање јединица локалних самоуправа, у овом случају Града Суботице и општина Бачка Топола и Мали Иђош.

На нивоу поменутих локалних самоуправа, формирани су штабови за ванредне ситуације, који имају своје поверенике и припремили су се за формирање јединица опште намене. Јединице опште намене служе за деловање у првим и најтежим тренуцима када је велики број људи укључен ради ублажавања или отклањања неке последице елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће. Искуство је показало – кад у таквим случајевима грађани виде да инситуције функционишу, врло брзо и лако се прилагоде новонасталој ситуацији.

Током 2016. године, на територији Севернобачког округа, деловало се само превентивно због проблема изазваних нодуларним дерматитисом код говеда и појаве птичјег грипа, али проглашених ванредних ситуација, на срећу, није било.


ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК „ЊИХОВОЈ ВЕРНОСТИ“

Постављено: 16.02.2017

Извор: Subotica.com

Министар за рад, запошњавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, градоначелник Богдан Лабан, представници локалне самоуправе, борачких удружења положили су данас венце на споменик „Њиховој верности“ и одали почаст нашим младим суграђанима настрадалим у ратном вихору 90-тих година.

– Свака земља почива на онима који су се жртвовали за њу и своју слободу може да захвали онима који су за њу дали свој живот. Овај споменик је доказ да их нећемо заборавити и доказ да Србија неће дозволити да се они који су живот дали за њу деле по вери, нацији и да се ниједна жртва не заборави и умањи – нагласио је министар Александар Вулин. – На овом споменику су исписана имена која говоре о разним нацијама и верама, али и само о једној ствари – љубави према Србији, због које су ова деца жртвовали своје животе. Предуго су били заборављени или скрајнути. Желимо да сачувамо сећање на ову децу. Трудимо се да побољшамо положај борачке популације и њихових породица и по први пут ће послодавац који запосли борачко дете добити субвенцију, јер смо их препознали као приоритет у запошњавању. То је наш начин да кажемо хвала њиховим породицама и детињству које је прошло без родитеља.

На споменику „Њиховој верности“ у Парку Ференца Рајхла налазе имена 30 погинулих Суботичана свих националности.

– На овом споменику налази се младост Суботице која је прерано завршена. Ово је и Суботица у малом, на табли су исписана имена људи различитих националности и вероисповести, који су своје животе дали за нашу земљу – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. – Споменик је недавно обновљен и ми морамо сваке године да им одамо почаст, да се саосећамо са болом њихових најближих.

Председник Удружење учесника оружаних сукоба на просторима бивше Југославије Жељко Вукелић изразио је наду да ће и остали градови у Србији следити пример Суботице и на свечани начин сачувати спомен на жртве.

– Част ми је што могу да учествујем у одавању почасти ратним жртвама. Ратни ветерани су увек поштовали Устав и земљу у којој живе и тако ће бити и убудуће – поручио је Жељко Вукелић.САРАДЊА СУБОТИЦЕ И САНДВИКЕНА

Постављено: 24.01.2017.

Извор: Subotica.com

У Плавој сали Градске куће данас је одржан састанак између челника Града Суботице и делегације општине Сандвикен из Шведске, на коме је се говорило о будућој сарадњи и реализацији трогодишњег програма везаног за развој предузетништва у локалним самоуправама, јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању.

Трогодишњи програм, који је почео да се реализује 23. јануара, одобрила је Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА), која је оценила да Суботица и Сандвикен имају добру и конкретну сарадњу и да су пројектни задаци у претходном периоду успешно урађени.– Делегација Сандвикена допутовала је 22. јануара, а већ сутрадан одржани су први радни састанци међуопштинских тимова, на којима је направљен оквир трогодишњег програма. Пилот-пројекат предвидео је развој предузетништва, са циљем да се млади задрже у нашим локалним самоуправама. Он је оцењен је као добар, те је проширен за још две компоненте – јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању – објаснио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа. – Куриозитет овог пројекта је да он интегрише, како актере који су у владајућој структури, тако и лидере најзначајнијих опозиционих странака, те је у име Скупштине града у реализацију пројекта интензивно је укључен Саша Вучинић, председник ГрО Демократске странке. Без обзира ко је у власти, а ко је у опозицији, ми морамо међусобно да комуницирамо и да тражимо решења како да појачамо институције и побољшамо параметре, да би привредницима омогућили да лакше послују, а грађанима да имају квалитетнији сервис у нашим институцијама.

По речима Загорке Панић, менаџера града Суботице, менаџмент града учествоваће активно у реализацији овог пројекта.

– Верујем да ћемо, после успешне реализације овог пројекта, са општином Сандвикен добро сарађивати и на неким будућим пројектима – додала је Загорка Панић.

У име делегације из Сандвикена, медијима се обратио Андреас Ландел, начелник Канцеларије за европске послове, који је изразио задовољство што две локалне самоуправе настављају и интензивирају сарадњу започету 2014. године.

– Један од циљева нам је да јачамо младе привреднике у обе локалне самоуправе и на тај начин допринесемо отварању нових радних места. Желимо да инспиришемо младе да остану у градовима у којима су одрасли, а један од приоритета нам је и да подстакнемо младе жене да активније учествују у привредном и политичком животу. Намеравамо, такође, да интензивирамо економску сарадњу између наше две локалне самоуправе – нагласио је Ландел.

Током ове године, делегација Суботице посетиће Сандвикен, потом ће шведски предузетници посетити суботички Сајам привреде, а на јесен планирана је посету предузетника из Суботице Сајму привреде и предузетништва у Сандвикену.


ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „БЛАЖЕНИ МИРОТВОРЦИ“

Постављено: 18.01.2017.

Извор: Subotica.com

У Великој већници Градске куће синоћ је одржан округли сто “Бог и деца Аврамова“ са темом „Блажени миротворци”, која је окупила представнике верских заједница, дипломатског кора и државних органа.У име домаћина, присутнима се најпре обратио Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа, који је истакао да је за Суботицу, која жели да негује своју мултикултуралност и мултиетничност, веома значајна оваква врста дијалога.– Ова тема је веома значајна, али и веома тешка јер отвара многа поглавља. Мир можемо дефинисати на разне начине а његови атрибути су љубав, милосрђе и сарадња, а његова супротност су сукоби, мржња, завист… – подсетио је Вучковић. – Заборављамо често да су „други“ и „другачији“ услов да имамо свој идентитет и тај „други“ није предмет сукоба, него драгоценост живота.Окупљене је поздравио и Велимир Плеша, генерални конзул Републике Хрватске у Суботици, који је нагласио да се увек залагао да се овакви скупови настављају.

– Овако велики број људи који се вечерас окупио показује да се у овом нашем свету ипак нешто мења. Захваљујем се на заједништву јер живимо у времену када се људи мало сусрећу уживо. Долазимо из различитих заједница али сви препознајемо да љубав и мир дарује Бог – поручио је Плеша.

По речима почасног вицеконзула Италије Кармине Терала очување мира је оно што је окупљало људе из различитих крајева.

– Мир је врлина и стање духа, пристајање на благонаклоност, поверење и правду и у односу на рат има један велики хендикеп – за његово постизање потребна су добра воља и труд свих а да би се изазвао рат, довољно је да га жели само једна страна – истакао је Терало. – Италија се одриче рата као инструмента угрожавања слободе других народа и средства решевања међународних спорова. Учешће Италије у међународним мировним мисијама представља конкретан инструмент и њен допринос у успостављању мира у свету.

У име верских заједница о овој теми говорили су први рабин Србије Исак Асиел, протонамесник Драган Стокин, фра Зденко Грубер, гвардијан суботичког самостана, ефендија Хасан Скорупан имам суботички, и Габор Долински, представник Евангеличке цркве.
design severnobacki upravni okrug

e-mail webmaster@severnobacki.okrug.gov.rs