Вести

ОБЕЛЕЖЕНО 99 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 13.11.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на спомен плочу на Железничкој станици и Споменику јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу, данас је свечано обележено 99 година од ослобођења Суботице у Првом светском рату.

На данашњи дан, само два дана по проглашењу примирја, српска војска је ушла у Суботицу тачно у 10.15 часова. Предводили су је потпуковник Анто Живуловић и мајор Михајло Боди, који су заједно са осталим војницима стигли на Железничку станицу и донела дуго очекивану вест о слободи.– Мој отац је солунски ратник, наредник одликован Карађорђевом звездом и царском медаљом Романових. Због њега и свих осталих ово је значајан датум и не смемо да заборавимо своје претке и све оно што су они урадили да би ми данас овде живели – каже 91-годишњи Рајко Вујиновић.По мишљењу ораганизатора, значај овог датума је из године у годину све већи.

– И сами знамо да слобода нема цену и морамо поштовати жртву коју су наши преци поднели – сматра Милан Вукелић из Удружења ратних добровољаца 1912-1918.Како је српску војску дочекало више од 70. 000 Срба и Буњеваца и представници Буњевачко-српског народног одбора, тако овај велики историјиски датум већ 26 година заједно обележавају Српски културни центар „Свети Сава“ и Буњевачки културни центар. Као и претходних година на сцени Јадран синоћ је одржана свечана академија „Браћа увек и увик заједно“.

Обраћајући се присутинима, градоначелник Богдан Лабан подсетио је на залагања српских и буњевачких првака у Суботици у њихово искрено веровање у коначну победу и уједињење са Краљевином Србијом. Он је подсетио на догађаје који су преходили овом великом датуму.

– У Првом светском рату Србија је претрпела велика страдања: изгубила је, процењује се, око милион и три стотине хиљада душа. Гинуло се за слободу, али и за идеју да се, први пут од доласка на Балкан, Јужни Словени нађу у истој држави – поручио је градоначелник Богдан Лабан. – На нама и будућим генерацијама је да одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за слободу дали оно најдрагоценије што имају – своје животе!


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 10.10.2017

Извор: Subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и полагањем венаца на спомен комплекс на Тргу жртава фашизма и палим Црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је обележено 73 године од ослобођења Суботице у Другом светском рату. Страдалима су почаст одали амбасадор Русије Александар Чепурин, градоначелник Богдан Лабан, представници СУБНОР-а и бројне стране делегације.

Представници СУБНОР-а подсетили су да је 10. октобар најзначајнији датум у историји Суботице, као и да је дужност свих грађана да негују успомене на борце, а посебно на команданта првог Суботичког партизанског одреда.

– Дужност нам је да негујемо посебне успомене на комаданта првог Суботичког партизанског одреда, врхунског спортисту и хероја, Јована Микића Спартака, који је за ослобођење свог родног града дао свој млади живот на олтар слободе. По ослобођењу града, Суботица је дала преко 2000 младића и девојака у редове Осме војвођанске ударне бригаде, 586 се никада није вратило кући, погинули су, а преко хиљаду се вратило кући као ратни војни инвалиди, жртва је велика. Морамо настојати да у наше редове укључимо младе који ће наставити неговање традиције народноослободилачке борбе – поручио је др Радмило Тодосијевић, потпредседник Градског одбора СУБНОР-а.На значај антифаштистичке борбе и богату традицију подсетио је и градоначелник Богдан Лабан, који је истакао да је обележавање овог датума обавеза свих грађана.

– Поштујући херојску борбу родољуба и антифашиста, чији су највиши идеали били слобода и равноправност међу народима, њихово право да буду своји на своме, наша заједничка обавеза је обележавање 10. октобра, да чувамо успомену на значај победе над фашизмом и нацизмом. Вечно сећање и дубоко и искрено поштовање, најмање је што смо дужни жртвама, који су у темеље наше слободе уградили своје животе, али и према генерацијама које долазе, којима морамо да оставимо слободну, развијену, стабилну и просперитетну Србију – рекао је Лабан.

Како су јединице Црвене армије дале велики допринос ослобођењу Суботице од окупатора, свечаности је присуствовао амбасадор Руске федерације Александар Чепурин, који је истакао да су односи две земље на високом нивоу, те да ће тако бити и у будућности.

– Заинтересовани смо да Србија буде јака, силна, независна, суверена, то је основа наших односа зато што имамо исте интересе и не морамо ништа ново да измишљамо. То радимо зато што су у пракси проблеми попут Косова и Метохије и других у суштини заједнички проблеми. Мислим да наше земље очекује добра будућност и да наша сарадња може бити корисна за развој земље, региона и градове – рекао је Чепурин, којем је на свечаној седници уручена плакета.

Након свечане академије амбасадор Русије, представници локалне самоуправе, стране делегације, представници бораца и остали поштоваоци положили су венце на споменик на Тргу жртава фашизма и на споменик палим Црвеноармејцима на Православном гробљу.


СВЕЧАНА СЕДНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 10.10.2017

Извор: Subotica.com ,subotica.info

Дан ослобођења Суботице, обележен је данас свечаном седницом у Градској кући уз присуство амбасадора Руске федерације Александра Васиљевича Чепурина, коме је том приликом уручена свечана плакета. По окончању седнице, на Тргу жртава фашизма положени су венци на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора.


ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ХРВАТСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У СУБОТИЦИ

Постављено: 09.10.2017

Извор: Subotica.com

У канцеларији начелника Севернобачког округа одржан је консултативан састанак међувладиног Мешовитог одбора са Републиком Хрватском. На састанку се говорило о свим отвореним питањима која се тичу положаја припадника ове националне заједнице, посебно из области културе и образовања.Једно од главних питања било је и спровођење члана 9. Споразума о мањинама односно како осигурати заступљеност хрватске националне мањине у представничким телима. Према речима председника српског дела међувладиног Мешовитог одбора са Републиком Хрватском, Ивана Бошњака, гарантовано место за хрватску националну заједницу у парламентима на свим нивоима јесте обавеза коју је Србија преузела, али за испуњавање те обавезе неопходне су законске промене.– Са наше стране, као и у претходном периоду и кроз дијалог и кроз дијалог са стручном јавношћу покушаћемо да иницирамо измену одговарајућих законских решења са једне стране а са друге стране, очекујемо да ће не само због мањинског питања него и због других питања доћи до уставних промена о чему би такође требало постићи одговарајући консензус и тиме допринети да ово питање буде превазиђено. Надамо се да ћемо имати подшку припадника хрватске националне мањине а да се тиме ни права других националних заједница у мултиетничкој Србији неће довести у питање – каже Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Председник Хрватског националног већа, Славен Бачић изразио је задовољство што је препознао спремност за решавање питања која оптерећују положај припадника хрватске мањине. Такође, Бачић је истакао да је нека питања посебно из области образовања и културе већ решена, као што су уџбеници на хрватском језику за ученике основних школа.– Похвалили смо да је питање уџбеника, када је у питању целовита настава на хрватском, напокон решено и да је тај процес у наставку. Завршен је процес за наставу на хрватском језику за основну школу, остало је питање за децу која слушају само један предмет хрватски са елементима националне културе и остало је питање за уџбенике за средње школе и предшколско образовање. Указали смо и на оно што је у међувремену добро урађено као што је уређење простора за рад Завода за културу војвођанских Хрвата, као и уређење простора за „Хрватску ријеч“ – каже Бачић.

Седма седница међувладиног Мешовитог одбора требало би да буде одржана до краја године, у Београду и још једном месту где живе припадници ове националне заједнице.


ОТВОРЕНА ЈОШ ЈЕДНА ДЕОНИЦА „ИПСИЛОН КРАКА“

Постављено: 22.08.2017

Извор: Subotica.com

„Само пет месеци пошто је у саобраћај пуштен део први функционални километар „Ипсилон крака“ Коридора 10 (део од петље Суботица Југ до Биковачког пута), данас је отворена нова деоница обилазнице око Суботице, дуга пет километара, од кружне раскрснице на Сомборском и до кружне раскрснице на Бачкотополском путу.

Радови вредни 337 милиона динара са ПДВ-ом, које је извео конзорцијум на чијем челу је Компанија „Војпут“, завршени су два месеца пре предвиђеног рока.

Отварању ове значајне деонице, нарочито значајне за Индустријску зону „Мали Бајмок“ и измештање теретњака из града, присуствовала је Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, која је овом приликом најавила да ће „Ипсилон крак“ комплетно бити завршен до 2019. године.– За десет месеци урађено је шест и по километара пута, а наши претходници толико нису урадили за више од 27 година. Надам се да ништа што се буде радило у инфраструктури неће бити недосањани сан, већ да ћемо оно што планирамо да и реализујемо. Србији путеви требају, не постоји ниједан град који не вапи да има одређене обилазнице, јер се привреда полако буди и морамо бити спремни за нове инвеститоре – истакла је потпредседница Владе Зорана Михајловић. – Радови на изградњи Ипсилон крака, планирани за идућу годину, биће настављени већ крајем ове године и надам се да ће све бити спремно да почетком септембра кренемо у јавни позив и наставимо да радимо нових пет километара ове саобраћајнице.

За грађане Суботице „Ипсилон крак“ је од животне важности јер градским саобраћајницама годишње прође више 350 хиљада тешких камиона.Суботичани се живо сећају када су радови на „Испилон краку“, укупне дужине од 24 километара, почели 1990. године, како су до сада отварани најмање пет пута, како су све гарнитуре власти обећавали њихов завршетак, али се од тих обећања није даље одмакло.

– Изградња Ипсилон крака је скоро 30-огодишњи сан Суботичана и сво ово време није било политичке структуре која овај пројекат није истакла у први план – подсетио је Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине. – За разлику од протеклих три деценије када смо више говорили о значају овог пројекта него што смо радили на његовој реализацији, сада је дошао период када се сан претвара у реалност. Оно што се договори са СНС то се и реализује и то је доказ озбиљности једне политике и зато сада можемо да кажемо да се нешто завршило два месеца пре рока.
– После вишегодишњег застоја, почетком новембра 2016. настављени су радови на изградњи обилазнице око Суботице, који пре свега треба да измести теретни саобраћај из центра града и повеже северни део аутопута Коридор 10 са граничним прелазом Келебија. Влада Републике Србије и Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре препознали су саобраћајни и инфраструктурни значај ове повезнице, како за Суботицу, тако и за целу Србију – објаснио је градоначелник Суботице Богдан Лабан, додајући да је радове, од кружне раскрснице на Сомборском до кружне раскрснице на Бачкотополском путу конзорцијум, на чијем је челу компанија “Војпут“, почео 5. маја, а завршио 31. јула, два месеца пре уговореног рока.

– После отварања прве деонице „Ипсилон крака“, од петље Суботица Југ до кружне раскрснице на Биковачком путу 23. марта ове године, рекао сам да је један од приоритета и уређење градских саобраћајница, као што је Толминска улица, где су радови такође готови. За протеклих 14 месеци реализовано је и низ других пројекта и показали смо да је наш приоритет да живот наших грађана учинимо што бољим и квалитетнијим, рекао је Лабан.


ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА РОТАРИ ИНТЕРНАЦИОНАЛА СУБОТИЦИ И ПАЛИЋУ

Постављено: 04.07.2017

Извор: РТВ„Циљ светске организације ротаријанаца је да ове године сваки њен члан посади бар по једно дрво“, изјавио њен председник Иан Ризли приликом посете Палићу, где је имао прилику да се увери да је у „бисеру панонске равнице“ тај циљ већ спроведен у дело.

Обиласком алеје дрвећа које су засадили чланови Ротари клуба са Палића, председник светске организације „Ротари Интернационал“ Иан Ризли отпочео је посету Србији чији је циљ да подстакне заштиту природе.

– Главни циљ Ротари Интернационала у овој години, у којој сам ја њен председник, је да подстакнемо размишљање и бригу о заштити животне средине, па смо планирали да сваки наш члан за то време посади бар по једно дрво – рекао је Ризли.

У Србији постоје 64 ротари клуба са 1.200 чланова. Ова организација до сада је помогла у опремању многих школа и здравствених установа, а планира да са таквим акцијама настави и убудуће. – Поред тога што ћемо пратити његове инструкције у вези са заштитом животне средине, у нашем Дистрикту за Србију и Црну Гору додатно ћемо се бавити подршком образовању, младима, ученицима и студентима – изјавио је Бранислав Ранђеловић, председник Ротари Дистрикта 2483 (Србија и Црна Гора).

Тони Бедалов, председник Ротари клуба Палић, изразио је задовољство што су ротаријанци из Суботице и са Палића показали да предњаче у заштити животне средине, а најавио је да планирају да и на друге начине помажу људима. – У складу са овогодишњим мотом „Ротари – мењамо људима животе на боље“, и ове 2017. планирали смо две велике акције: стипендирање четири студента и поделу новогодишњих пакетића за 20 сиромашних породица на Палићу – каже Тони Бедалов, председник Ротари клуба Палић.

На Великој тераси на Палићу одржан је састанак ротари клубова из Суботице, Сомбора, Кикинде, Куле, Сенте и са Палића, а председник „Ротари Интернационала“ Иан Ризли састаће се са ротаријанцима и у Београду. Састанку је присуствовао и начелник Севернобачког округа Драги Вучковић који је упознао високог госта са привредним кретањима у Суботици и округу и навео значајну улогу ротаријанаца у помагању поплављеним подручјима Србије пре неколико година.OБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма данас је у нашем граду обележен Дан борца – 76 година од седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка.Венце на споменик свим јунацима који су животе дали у борби против фашизма положили су градоначелник Богдан Лабан и делегација Града Суботица, Драги Вучковић и представници Севернобачког округа, као и Јеврејска општина и СУБНОР.

По речима градоначелника Богдана Лабана, 4. јул је веома значајан датум у нашој историји, јер је то дан када смо устали у борбу против фашизма, највећег зла које је задесило модеран свет.

– Поносни смо што смо се окупили овде и што можемо да укажемо млађим генерацијама на величину жртава и колико смо унели себе у борби против тог зла. Захваљујући тој борби ми смо део модерне Европе, која данас не би била оваква да се сви нисмо борили против нацизма, фашизма, шовинизма и свих облика насиља – поручио је градоначелник Богдан Лабан. – У борби за слободу учествовало и пуно наших суграђана и сви смо у обавези да поштујрмо њихову жртву и зато ће локална самоуправа и у будућности учествовати у обележавању великих историјских празника.

Слобода која је дошла четири године после чувеног устанка плаћена је најскупље могуће – хиљадама људских живота.

– Морамо да одајемо почаст и поклањамо се сенима 1.7 милиона жртава из целе тадашње Југославије, од тога више од милион жртава дала је сама Србија а Суботица око осам хиљада жртава. То је било више него да је настрадао сваки десети Суботичанин – подсетио је Максим Бакрач, председник градске организације СУБНОР-а.

У СПОМЕН НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Постављено: 16.06.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик страдалих Јевреја код некадашњег гета и комеморацијом у Великој већници Градске куће данас је обележено 73 године од депортације Јевреја из Суботице.

Тог 16. јуна 1944. око четири хиљаде суботичких Јевреја одведено је у нацистичке, концентрационе логоре широм Европе. Највећи део њих, око три хиљаде, из тих логора се није вратио. Некада веома бројна, јеврејска заједница у нашег граду данас броји 250 душа.– Наш задатак је да сачувамо успомену на све страдале у концентрационим логорима. Успомена на њих није била чувана као градска баштина и баштина свих нас, то је почела да буде почетком деведесетих година прошлог века на иницијативу писца Бошка Крстића и тадашњег градоначелника Јожефа Касе – подсетио је Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије. – Ово што се десило у Суботици није било јединствен случај. Од отприлике 40 хиљада Јевреја у Србији 85 одсто се никада није вратило у своје домове. У Београду је постојао логор смри „Старо сајмиште“, које није достојно обележено и мора да има простор за памћење колективне историје. Због тога је формирана комисија за формирање меморијала, у чијим оквирима треба да буде и Музеј холокауста, који ће да обухвати и део историје Јевреја Србије и Суботице.

Дан када су суботички Јевреји, затворени у гето, масовно одведени у мађарски логор Бачалмаш, а потом у Аушвиц и друге логоре, један је од најтужнијих дана у историји нашег града.

– Холокауст је најстрашнији злочин против човечности савременог доба, који је иза себе оставио трајне последице и вечни ожиљак у историји јеврејског народа – истакла је заменица градоначелника Тимеа Хорват. – И суботички Јевреји поднели су велике жртве у том периоду. После рата у Суботицу се вратило око хиљаду Јевреја, али многи од њих нису остали у граду. Захваљујући онима који су остали у Суботици су сачувани јеврејска традиција, обичаји и култура. Јевреји су од 19. века до трагичних збивања 1944. године чинили окосницу развоја и модернизације Суботице, и због тога је неопходно радити на информисању о јеврејској заједници, али и разлозима њиховог масовног убијања током Холокауста.Свечана комеморација заснована је на сведочењима преживелих и посвећена деци у холокаусту, а програм су приредили ученици ОШ „Вожд Карађорђе“ из Јакова и Железничке техничке школе из Београда.


ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ СУБОТИЦЕ САНДВИКЕНУ

Постављено:18.05.2017

Извор: Суботица.рс

Делегација Града Суботице, коју је предводио градоначелник, посетила је крајем протекле седмице град Сандвикен, у Шведској. Посета је реализована у оквиру агенде трогодишњег пројекта две локалне самоуправе и Меморандума о разумевању између два града.Градоначелник Сандвикена, Петер Шенстром, и градоначелник Богдан Лабан разменили су искуства у изазовима управљања локалних администрација као сервису грађана и упоредили начин организовања јединица локалних самоуправа.

Решавање проблема незапослености, подршка предузетницима који послују у областима одрживе енергије, енергетске ефикасности као и иновативним технологијама у области екологије и заштите животне средине биле су теме којима су се бавили чланови наше делегације и домаћина.Чланови делегације упознали су се са напорима, идејама и новим технологијама које подржава локална самоуправа у Шведској, а тичу се обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и заштите животне околине.

У сусрету са предузетницима, делегација Суботице упознала их је са привредним, културним и туристичким потенцијалима града као и могућностима пословања у Републици Србији.


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 09.05.2017

Извор: Subotica.com

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и спомен комплекс на православном гробљу у Дудовој шуми и одавањем почасти свима који су током Другог светског рата своје животе положили на олтар слоде, данас је обележен Дан победе над фашизмом.– На данашњи дан, пре 72 године завршен је Други светски рат, сломом монструозних идеологија нацизма и фашизма, највећег зла које је задесило свет. По броју жртава, то је био најсуровији рат у историји човечанства и у њему је животе изгубило више од 55 милиона људи. Те жртве и њихову храброст нико и никада не сме да заборави – нагласио је градоначелник Богдан Лабан. – У том фронту храбрих и одлучних људи био је и наш народ и наша земља и зато се и данас са поносом сећамо Србије у антифашистичкој коалицији. Наши преци били су на страни слободе, правде и истине и дужни смо им слободу коју данас имамо. У тој борби велики допринос дала је и Суботица у којој су антифашистички покрет чинили њени грађани различите националне, верске и социјалне припадности, али уједињени за мир и слободу. У Другом светском рату страдало је више од седам хиљада грађана Суботице.Градоначелник је додао и да данас постоје они који желе да умање значај српског народа у антифашистичкој борби, као и то да смо сведоци повампирења фашизма у нашем окружењу.

– Пред том претњом не смемо да затварамо очи и један од начина у борби против тога је незаборав за жртве антифашистичке борбе. За вредности за које су се они борили, бори се и данашња Србија и њено руководство – поручио је Лабан.

Венце су положили челници Града, начелник Севренобачког управног округа, представници дипломатског кора, делегације СУБНОР-а, потомци бораца НОБ-а, политичке партије и организације.
ТОКОМ МАРТА ОТКРИВЕН НЕЗПАМЋЕН БРОЈ РАДНИКА „НА ЦРНО“

Постављено: 25.04.2017

Извор:Subotica.com

У прва три месеца инспектори рада затекли су преко 6.500 радника „на црно“ што је значајно већи број у односу на исти период прошле године, речено је на стручном скупу, који је на Палићу окупио инспекторе рада из целе Србије.Највећи број радника „на црно“ откривен је приликом обиласка послодаваца током марта.

– Само у марту имали смо 3550 пронађених радника у раду „на црно“ што је незапамћено од када се води евиденција у Инспекторату за рад. То је последица другачије организације рада у Инспекторату за рад, побољшане техничке опремљености и као последица оваквих семинара, размене искустава. Морамо да будемо брзи и ефикасни и то је последица – каже помоћник директора Инспектората за рад Србије, Дејан Ковачевић и апелује на грађане да пријављују нове случајеве – Отворени смо за сарадњу, имамо дежурне телефоне, свако ко има информацију може да пријави рад на црно. Имамо дежурне екипе, раднимо и пре и после подне, као и за дане државних празника. У време ускршњих празника више од половина запослених Инспектората за рад је радила и контролисала да ли ће бити исплаћене увећане зараде за рад за државне празнике. Нон стоп смо на терену, што показују и резултати.

На семинару су представљени и резултати Истраживања ставова привреде и грађана о раду надлежних у процесу сузбијања сиве економије. Иако су ставови привредника све оптимистичнији, и даље један део привредника залази у сиву зону, пре свега због високих намета.

– Четири петине испитаних привредника сматра да се степен сиве економије смањио у односу на претходну годину, али истичу да преко трећина фирми у њиховој делатности ипак неким делом послује у сивој економији, било да су у питању неиздавање фискалних рачуна, плаћање пореза или непријављивање радника. Из године у годину повећава се веровање да је држава одлучна да се сива економија сузбије. Видимо да је Влада урадила први корак, усвојен је Национални програм а неке од мера су почеле да се спроводе. Једна од првих видљивих мера је била наградна игра „Узми рачун и победи“ усмерена на подизања свести грађана о штетности сиве економије. Као удружење привреде инсистирамо на другим мерама, као што су смањење пореза и доприноса на зараде за почетнике у пословању – каже Слободан Крстовић из Националне алијансе за локални и економски развој.

На тродневном скупу речено је и да је унапређење безбедности и здравља на раду један од најважних задатака Инспектората, те да ће ова област бити приоритет у наредним акцијама.


ИНСПЕКЦИЈА ЗАТЕКЛА 310 РАДНИКА НА „ЦРНО“

Извор: JU ECO RTV

Дана: 14.3.2017.Одсек инспекције рада за Севернобачки округ је током прошле године извршио 690 инспекцијских наџора, током којих је затечено 310 радника са којима послодавци нису закључили уговор о раду. Највише непријављених радника било је на пословима у области грађевине и трговине.


OБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ У СУБОТИЦИ

Извор: ТВ СУБОТИЦА

Постављено: 01.03.2017. године

Поводом Светског дана цивилне заштите, данас је у просторијама Нове општине одржана свечана седница којој су присуствовали представници Севернобачког округа, Одељења за ванредне ситуације и локалних самоуправа.Цивилна заштита је протеклих 20 година била девастирана, међутим, последњих неколико година, од кад је формиран Сектор за ванредне ситуације на нивоу МУП-а Републике Србије, овој области се придаје већи значај. То се првенствено односи на активирање јединица локалних самоуправа, у овом случају Града Суботице и општина Бачка Топола и Мали Иђош.

На нивоу поменутих локалних самоуправа, формирани су штабови за ванредне ситуације, који имају своје поверенике и припремили су се за формирање јединица опште намене. Јединице опште намене служе за деловање у првим и најтежим тренуцима када је велики број људи укључен ради ублажавања или отклањања неке последице елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће. Искуство је показало – кад у таквим случајевима грађани виде да инситуције функционишу, врло брзо и лако се прилагоде новонасталој ситуацији.

Током 2016. године, на територији Севернобачког округа, деловало се само превентивно због проблема изазваних нодуларним дерматитисом код говеда и појаве птичјег грипа, али проглашених ванредних ситуација, на срећу, није било.


ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК „ЊИХОВОЈ ВЕРНОСТИ“

Постављено: 16.02.2017

Извор: Subotica.com

Министар за рад, запошњавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, градоначелник Богдан Лабан, представници локалне самоуправе, борачких удружења положили су данас венце на споменик „Њиховој верности“ и одали почаст нашим младим суграђанима настрадалим у ратном вихору 90-тих година.

– Свака земља почива на онима који су се жртвовали за њу и своју слободу може да захвали онима који су за њу дали свој живот. Овај споменик је доказ да их нећемо заборавити и доказ да Србија неће дозволити да се они који су живот дали за њу деле по вери, нацији и да се ниједна жртва не заборави и умањи – нагласио је министар Александар Вулин. – На овом споменику су исписана имена која говоре о разним нацијама и верама, али и само о једној ствари – љубави према Србији, због које су ова деца жртвовали своје животе. Предуго су били заборављени или скрајнути. Желимо да сачувамо сећање на ову децу. Трудимо се да побољшамо положај борачке популације и њихових породица и по први пут ће послодавац који запосли борачко дете добити субвенцију, јер смо их препознали као приоритет у запошњавању. То је наш начин да кажемо хвала њиховим породицама и детињству које је прошло без родитеља.

На споменику „Њиховој верности“ у Парку Ференца Рајхла налазе имена 30 погинулих Суботичана свих националности.

– На овом споменику налази се младост Суботице која је прерано завршена. Ово је и Суботица у малом, на табли су исписана имена људи различитих националности и вероисповести, који су своје животе дали за нашу земљу – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. – Споменик је недавно обновљен и ми морамо сваке године да им одамо почаст, да се саосећамо са болом њихових најближих.

Председник Удружење учесника оружаних сукоба на просторима бивше Југославије Жељко Вукелић изразио је наду да ће и остали градови у Србији следити пример Суботице и на свечани начин сачувати спомен на жртве.

– Част ми је што могу да учествујем у одавању почасти ратним жртвама. Ратни ветерани су увек поштовали Устав и земљу у којој живе и тако ће бити и убудуће – поручио је Жељко Вукелић.САРАДЊА СУБОТИЦЕ И САНДВИКЕНА

Постављено: 24.01.2017.

Извор: Subotica.com

У Плавој сали Градске куће данас је одржан састанак између челника Града Суботице и делегације општине Сандвикен из Шведске, на коме је се говорило о будућој сарадњи и реализацији трогодишњег програма везаног за развој предузетништва у локалним самоуправама, јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању.

Трогодишњи програм, који је почео да се реализује 23. јануара, одобрила је Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА), која је оценила да Суботица и Сандвикен имају добру и конкретну сарадњу и да су пројектни задаци у претходном периоду успешно урађени.– Делегација Сандвикена допутовала је 22. јануара, а већ сутрадан одржани су први радни састанци међуопштинских тимова, на којима је направљен оквир трогодишњег програма. Пилот-пројекат предвидео је развој предузетништва, са циљем да се млади задрже у нашим локалним самоуправама. Он је оцењен је као добар, те је проширен за још две компоненте – јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању – објаснио је Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа. – Куриозитет овог пројекта је да он интегрише, како актере који су у владајућој структури, тако и лидере најзначајнијих опозиционих странака, те је у име Скупштине града у реализацију пројекта интензивно је укључен Саша Вучинић, председник ГрО Демократске странке. Без обзира ко је у власти, а ко је у опозицији, ми морамо међусобно да комуницирамо и да тражимо решења како да појачамо институције и побољшамо параметре, да би привредницима омогућили да лакше послују, а грађанима да имају квалитетнији сервис у нашим институцијама.

По речима Загорке Панић, менаџера града Суботице, менаџмент града учествоваће активно у реализацији овог пројекта.

– Верујем да ћемо, после успешне реализације овог пројекта, са општином Сандвикен добро сарађивати и на неким будућим пројектима – додала је Загорка Панић.

У име делегације из Сандвикена, медијима се обратио Андреас Ландел, начелник Канцеларије за европске послове, који је изразио задовољство што две локалне самоуправе настављају и интензивирају сарадњу започету 2014. године.

– Један од циљева нам је да јачамо младе привреднике у обе локалне самоуправе и на тај начин допринесемо отварању нових радних места. Желимо да инспиришемо младе да остану у градовима у којима су одрасли, а један од приоритета нам је и да подстакнемо младе жене да активније учествују у привредном и политичком животу. Намеравамо, такође, да интензивирамо економску сарадњу између наше две локалне самоуправе – нагласио је Ландел.

Током ове године, делегација Суботице посетиће Сандвикен, потом ће шведски предузетници посетити суботички Сајам привреде, а на јесен планирана је посету предузетника из Суботице Сајму привреде и предузетништва у Сандвикену.


ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „БЛАЖЕНИ МИРОТВОРЦИ“

Постављено: 18.01.2017.

Извор: Subotica.com

У Великој већници Градске куће синоћ је одржан округли сто “Бог и деца Аврамова“ са темом „Блажени миротворци”, која је окупила представнике верских заједница, дипломатског кора и државних органа.У име домаћина, присутнима се најпре обратио Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа, који је истакао да је за Суботицу, која жели да негује своју мултикултуралност и мултиетничност, веома значајна оваква врста дијалога.– Ова тема је веома значајна, али и веома тешка јер отвара многа поглавља. Мир можемо дефинисати на разне начине а његови атрибути су љубав, милосрђе и сарадња, а његова супротност су сукоби, мржња, завист… – подсетио је Вучковић. – Заборављамо често да су „други“ и „другачији“ услов да имамо свој идентитет и тај „други“ није предмет сукоба, него драгоценост живота.Окупљене је поздравио и Велимир Плеша, генерални конзул Републике Хрватске у Суботици, који је нагласио да се увек залагао да се овакви скупови настављају.

– Овако велики број људи који се вечерас окупио показује да се у овом нашем свету ипак нешто мења. Захваљујем се на заједништву јер живимо у времену када се људи мало сусрећу уживо. Долазимо из различитих заједница али сви препознајемо да љубав и мир дарује Бог – поручио је Плеша.

По речима почасног вицеконзула Италије Кармине Терала очување мира је оно што је окупљало људе из различитих крајева.

– Мир је врлина и стање духа, пристајање на благонаклоност, поверење и правду и у односу на рат има један велики хендикеп – за његово постизање потребна су добра воља и труд свих а да би се изазвао рат, довољно је да га жели само једна страна – истакао је Терало. – Италија се одриче рата као инструмента угрожавања слободе других народа и средства решевања међународних спорова. Учешће Италије у међународним мировним мисијама представља конкретан инструмент и њен допринос у успостављању мира у свету.

У име верских заједница о овој теми говорили су први рабин Србије Исак Асиел, протонамесник Драган Стокин, фра Зденко Грубер, гвардијан суботичког самостана, ефендија Хасан Скорупан имам суботички, и Габор Долински, представник Евангеличке цркве.


ОДРЖАН ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ДРЖАВНИХ ОРГАНА

Постављено: 29.12.2016.

Извор: Subotica.com

У Великој већници данас је одржан традиционални пријем за представнике државних органа, на коме је сумирана година на измаку.По речима градоначелника Богдана Лабана, годину је обележила добра сарадња локалне самоуправе и државних органа, а тако треба да се настави и у наредној години, како би заједничким радом наставили са даљим развојем града и унапређењем живота свих грађана.

– Суботица је препознатљива по стратегији у привлачењу страних инвестиција, али и као средина у којој су инвестиције исплативе. Познати смо, нажалост, и као град недовршених великих пројеката, а на наше задовољство и то је почело да се мења – истакао је градоначелник Богдан Лабан.Настављени су радови на обилазници око Суботице, завршена је пета фаза радова на изградњи зграде Народног позоришта и предстоји шеста, реализован је пројекат пословне хале у Привредној зони „Мали Бајмок“, обезбеђена су средства за изградњу царинског терминала и ова инвестиција би требала да се заврши у првој половини 2017. године. Улагало се и у комуналну инфраструктуру, као и у образовне установе. У протеклих пола године радило се и на Палићу, који је Влада Србије сврстала на треће место међу кључним туристичким дестинацијама. Очекујемо проширење капацитета и отварање више од пет стотина нових радних места у Привредној зони „Мали Бајмок“. Све ово је могуће само уз добру сарадњу и јаке партнерске односе, рекао је Лабан.

Председник Скупштине града Тивадар Бунфорд констатовао је да ова година није била нимало лака, да је прва половине године прошла у припреми за изборе, а друга у зацртавању циљева и раду на њиховом остваривању.Свечаности је присуствовао и Иштван Пастор, председник Покрајинске скупштине, који је нагласио да Суботица има потенцијал да постане понос државе и лидер у региону.


СУБОТИЦИ ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА ИЗ РЕПУБЛИЧКОГ БУЏЕТА

Постављено 26.12.2016

Извор:RTV YU ECO

Град Суботица ће у наредној години добити значајна средства из републичког буџета. Највећи део средстава намењен је за наставак изградње „Y крака“, адаптације и реконструкције зграде Народног позоришта, а превиђена су и средства за наставак изградње српско-мађарске железнице, развој туризма на Палићу као и субвенције за отварање нових радних места.
ОДРЖАНА V СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ

Постављено: 28.11.2016. год.

Извор: yueco.rs

Дана 29.11.2016. год. (уторак), са почетком у 13,00 часова у просторијама Округа одржана је V седница Савета Севернобачког управног округа у проширеном саставу којој су присуствовали: др Иван Бошњак, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Драган Вујичић, самостални саветник Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Александар Јовановић, менаџер пројекта „Менаџмент људских ресурса у локалној самоуправи, Габријела Хас, помоћник директора Фонда „Европски послови“ АПВ, Милан Чежек, представник Фонда „Европски послови“ АПВ, Андрија Алексић, представник Фонда „Европски послови“ АПВ, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Тополa, Марко Лазић, председник општине Мали Иђош, Марија Ушумовић Давчик, начелница Градске управе Града Суботица, Марта Фелди, Секретар Секретаријата за привреду, ЛЕР и туризам, Симонида Павићевић, Шеф слубе за ЛЕР Града Суботица, Предраг Радивојевић, директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, Саша Срдић, председник Скупштине општине Бачка Топола, Јелена Кабић, члан Општинског већа Бачка Топола, Золтан Керекеш, заменик председника општине Мали Иђош, Данило Дабовић, начелник Општинске управе Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека општих послова.

После информација о раду подручних јединица органа управе на територији Округа и иформације о активностима Јединице за управљање пројектима Севернобачког управног округа, као тачке дневног реда разматране су тренутне законодавне активности Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и планови за наредну годину, улога Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине у односу према локалним самоуправама, као и упознавање са позивима ЕУ за наредни период.
У ОКРУГУ ОДРЖАН САСТАНАК OПЕРАТИВНЕ ЈЕДИНИЦЕ ЗА АВИЈАРНУ ИНФЛУЕНЦУ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СБУО

Постављено: 28.11.2016. год.

Извор: Subotica.com

Дана 28.11.2016. са почетком у 12,00 часова у просторијама Севернобачког управног округа у Суботици одржан је састанак Oперативне јединице за Авијарну инфлуенцу Штаба за ванредне ситуације СБУО на којем су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Округа, Илија Деспотовић, Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП РС-ПУ Суботица, Зоран Бијелић, Сектор за ванредне ситуације МУП-ПУ Суботица, Илија Бошњак, Гранична полиција Суботица-официр у Одсеку за КПДГ, Шимон Острогонац, члан ГВ Суботица задужен за пољопривреду, Гордана др Кртинић, епидемиолог у Општој болници Суботица, Веселин Шуковић, ЈКП Чистоћа и зеленило, Александар Пижурица, шеф Ветеринарске инспекције СБУО, Тибор Молнар, Ветеринарски институт Суботица, Игор Велимировић, начелник Одељења полиције ПУ Суботица и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове Севернобачког управног округа.

Тибор Молнар, представник Ветеринарског института Суботица, на састанку је присутнима изнео детаљне чињенице о авијарној инфлуенци-птичијем грипу-вирусу H5N8 и нагласио да је у Републици Мађарској од овог вируса угинуло око 80.000 птица, као и да исти не прелази на људе.

Александар Пижурица, руководиоц ветеринарске инспекције СБУО, присутнима је детаљно предочио решење Управе за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине којим је проглашено угрожено подручје и којим су одређене мере праћења, кретања, превенције и контроле болести на угроженом подручју, а такође, истим решењем, утврђене исте мере и у зони надзора. Средства за дијагностичка испитивања на авијарну инфлуенцу живине обезбеђена су у буџету Републике Србије. Информисао је присутне да је већ 17.11.2016.г. одржан састанак, да су забрањени сајмови и изложбе птица, да је извршен попис свих газдинстава, као и да су послати потребни узорци. Нагласио је потребу детаљног регулисања активности везаних за мере дефинисане за угрожено подручје – превоз пошиљки, забрана промета, одређивање путева којим ће се вршити превоз, места на којим ће се организовати пунктови, складиштење лешева угинуле живине и друго.

На састанку су затим одређени токови поступања у случају заразе и тачно утврђени задаци и задужења свих органа и служби надлежни за поступање у предметној ситуацији.

Начелник Округа је, као председавајући, на крају састанка замолио присутне да се међусобна комуникација одржи на високом нивоу у наредном периоду, а све у циљу спречавања настанка, односно ширења заразе.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОДРЖАО САСТАНАК ПОВОДОМ ПОСТУПКА ОЗАКОЊЕЊА НЕЗАКОНИТО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА

Постављено: 21.11.2016. год.

Извор: SBUO

Дана 21.11.2016. са почетком у 09,30 часова у просторијама Севернобачког управног округа у Суботици одржан је састанак начелник Округа и представника надлежних служби јединица локалне самоуправе које су ангажоване на пословима везаним за поступак озакоњења нелегално изграђених објекатао. Састанку су присуствовали: Имре Халгато, руководилац Одељења за привреду, пољопривреду, урбанизам и грађевинарство, заштиту животне средине и комунално-стамбене послове из Малог Иђоша, Золтан Кишкарољ, руководилац Одељења за грађевинарство, стамбено-комуналне послове, пољопривреду, заштиту животне средине и имовинско-правне послове и Видоје Јаковљевић, грађевински инспектор из Бачке Тополе, Весна Хајнал, председник Комисије за попис Града Суботица и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове Севернобачког управног округа.

Тема састанка била је ревидирање броја потребних запослених које треба додатно ангажовати како би се унапредила ефикасност спровођења Закона о озакоњењу незаконито изграђених објеката.


ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И ЦВЕЋЕ НА СПОМЕНИК „БАЛАДА ВЕШАНИХ“

Постављено: 18.11.2016

Извор: Subotica.rs

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 75. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба.

Положени венци и цвеће на споменик „Балада вешаних“

У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац су положили помоћник градоначелника Етела Јеринкић и чланови Градског већа Наташа Алексић и Илија Ђукановић.

У име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа венац је положила заменик начелника Севернобачког управног округа Весна Бајић, а венце су положиле и делегације Месне заједнице „Центар ИИИ”, Јеврејске општине Суботица и Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених цветова за 15 палих жртава.

Након полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, делегације града Суботице и Севернобачког управног округа положиле су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.
ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ „БРАЋА УВЕК, УВИК ЗАЈЕДНО“

Постављено: 14.11.2016

Извор: RTV JU EKO

На сцени „Јадран“, у суботу вече одржана је свечана академија поводом обележавања Дана ослобођења Суботице у Првом светском рату. Организатори манифестације „Браћа увек и увик заједно“ су СКЦ „Свети Сава“, Буњевацки културни центар, Удружење ратних добровољаца 1912.-1918 а од пре шест година и Град Суботица.
У свечаном програму је наступио Мешовити хор Српског културног центра под диригентском палицом Веселина Јефтића, глумци Бошко Бошков и Милош Станковић, Фолклорни ансамбл и оркестар Буњевачког културног центра, Културно-уметничко друштво “Светозар Марковић” из Новог Сада и ученици Одсека за традиционално певање Музичке школе. Присутнима се обратио и начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић који је подсетио да је основна порука овог датума очување мира.


ОБЕЛЕЖЕНО 98 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ

Постављено: 13.11.2016

Извор: www.subotica.com

Полагањем венаца на Спомен плочу на Железничкој станици и на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918 на Пушкиновом тргу данас је обележено 98 година од уласка српске војске у Суботицу и ослобођења у Првом светском рату.
Дугоочекивана слобода стигла је 13. новембра 1918. године, тачно у 10.15 часова, када је српска војска, предвођена потпуковником Антом Живуловићем и мајором Михајлом Бодијем, возом стигла на Железничку станицу и донела вест о крају Великог рата. Војнике, живе сведоке албанске голготе и солунске победе, дочекали су представници Буњевачко-српског народног одбора (основан 10. новембра), а у име народа поздравио их је др Јован Манојловић. Само 12 дана касније одлуком Велике народне скупштине о присаједињењу Бачке, Баната и Барање, на којој је једну од пресудних улога одиграо свештеник Блашко Рајић, Суботица је званично постала део Србије.
На велика страдања која је наша земља претрпела у Великом рату подсетио је у својој беседи свештеник Драган Стокин, поручујући окупљенима да у сваком тешком периоду треба да се сачува оно највредније – а то су људскост и чисто срце и душа.

Током рата онеспособљено је 58 одсто предузећа, уништено је 50 одсто рудника метала и готово сто одсто рудника угља, порушено је 12 хиљада тона мостовне конструкције, однето је 24.600 тона бакра, две хиљаде тона олова и и на стотине хиљаде тона друге руде. Сточни фонд је уништен за 70 одсто, за исто толико је смањена пољопривредна производња, број радника је тек 1923. године достигао број из 1910. Србија је изгубила милион и 445 хиљада људи, односно 28 одсто становништва – подсетио је отац Драган Стокин. – Можете замислити колико је то личних трагедија, јер за погинулим не плаче само један. Србија је била долина плача. А опет, по ослобођењу Србије немате ниједан податак да је неко убијен, али има мноштво сведочанстава да су жене и мајке ојађене Србије, заробљене војнике, од своје сиротиње, храниле и помагале. И зато у сваком тренутку треба да сачувамо оно најистинскије, највећу вредност коју нико не може да отме, а то је људскост.

Овогодишње обележавање великог историјског датума поклапа се са четврт века братимљења Српског културног центра „Свети Сава“ и Буњевачког културног центра. Као и претходних година на сцени Јадран у суботу је одржана свечана академија „Браћа увек и увик заједно“.

СКЦ и БКЦ су 1991. године потписали повељу о братимљењу, а две године касније покренута је иницијатива да се обележава 13. новембар, дан уласка српске војске у Суботицу и дан када су донете значајне одлуке важне за словенски живаљ на тлу тадашње Аустроугарске царевине – подсетио је Милан Мародић, председник СКЦ „Свети Сава“.Обележен Дан ослобођења Суботице

Постављено: 10.10.2016

Извор: www.subotica.com

Свечаном седницом Скупштине града и комеморативним скуповима полагањем венаца на спомен комплеске на Тргу жртава фашизма и палим Црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми данас је обележено 72. године од ослобођења нашег града у Другом светском рату.

Свечаности су присуствовали Ненад Иванишевић, државни секретар у министарству рада, представници амбасада Руске федерације, Белорусије и Украјине, конзулата Мађарске и Хрватске и бројни званичници.

– И сам сам био ускраћен да упознам деду са мајчине стране, који је одведен 1942. године. Чак и ако се икада буде знало ко је то урадио, када и где се то десило, никада нећемо имати одговор зашто – поручио је државни секретар Ненад Иванишевић. – Фашизам морамо назвати правим именом, не смемо га негирати, нема ту релативизације и нема умањења значаја и идеје људи који су учествовали у борби против њега. Они су у ту борбу кренули без интереса и са идејом да се направи једна земља, а на нама је одговорност да те тековине сачувамо. У историји Суботице постоји неколико важних датума, а по мени, овај је најважнији јер је тада слобода стигла за све њене грађане!

На значај антифаштистичке борбе и богату традицију, као и на седам хиљада жртава из Суботице који су живот положили за слободу подсетио је градоначелник Богдан Лабан.

– Обележавање овог значајног датума је прилика да истакнемо чињеницу да су антифашистички покрет у Суботици чинили људи различитог образовања, социјалног статуса, националне и верске припадности, али јединствени у борби за слободу – подсетио је градоначелник Богдан Лабан. – И данас, нажалост, постоје покушаји ревизије Другог светског рата и тежње да се идеологија фашизма и нацизма преобрази у неке друге облике, те морамо будемо одлучни у борби против таквих политика. Чувајући успомену на значај победе над фашизмом, утичемо да наша омладина формира здрав и критички став према тим догађајима.

Одлучујућа битка за ослобођење одиграла се на данашњи дан на Железничкој станици и то између Првог суботичког партизанског одреда и војника Црвене армије са једне стране и фашистичког окупатора са друге. На дан у коме је његов град извојевао победу и слободу смртно је рањен храбри комадант партизана, Јован Микић Спартак.

– Млади би требало да уче и знају своју прошлост и шта је све учињено да би Суботица била оваква каква је данас. Требало би 10. октобра у свим школама да се одржи један час о значају овог датума – сматра Максим Бакрач, председник градског одбора СУБНОР-а.
Иванишевић са представницима немачке фондације у Колевки

Постављено: 17.09.2016

Извор: www.subotica.com

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, и представници Фондације „Цсилла вон Боеселагер Стифтунг Остеуропахилфе е. В“ из Немачке, обишли су данас Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици.

Иванишевић је представио потребе установе и захвалио се будућим донаторима на њиховој жељи да помогну. Државни секретар је истакао да је ова сарадња у области социјалне заштите још један пример добрих односа Србије и Немачке.

Представници Фондације „Цсилла вон Боеселагер Стифтунг Остеуропахилфе е. В“ изразили су задовољство што ће финансијски подржати Дом „Колевка“ јер је то, како су навели, пре свега хуман чин.
Инспекција рада „запослила“ око 250 радника

Постављено: 14.09.2016

Извор: YU EKO RADIO/TV

Од почетка године Инспекција рада је у Суботици и околини открила више од 200 радника, који су радили на црно. Након инспекцијског наџора, уговори о раду закључени са 250 лица. Највише непријављених радника било је у областима грађевинарства, пољопривреде, угоститељства и трговине. Немачке, обишли су данас Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици.
Иванишевић обишао Удржење оболелих од мултипле склерозе „Мала Бачка“

Постављено: 05.09.2016

Извор: YU EKO RADIO/TV

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, обишао је у суботу Удржење оболелих од мултипле склерозе „Мала Бачка“ у Бачкој Тополи. Иванишевић је разговарао са надлежнима и члановима Удружења који су га упознали са радом и потребама те институције, уз поруку да ће ресорно министарство пружити сву неопходну помоћ као што је то чинило и до сада.
Вулин: Ова криза може да се реши у року од пола сата

Постављено: 28.07.2016

Извор: www.subotica.com

Прихватни центар у Суботици, у коме се тренутно налази око 400 избеглица, посетили су данас, Кајл Скот и Јоханес Ајгнер, амбасадори САД и Аустрије, Ирена Војачкова Солорано, стална координаторка УН у Србији, и министар Александар Вулин.

Вулин: Ова криза може да се реши у року од пола сата

Пре посете суботичком Прихватном центру, амбасадор Кајл Скот посетио је избеглички камп на граничном прелазу Хоргош.

– Срце ми пуца када видим у каквим условима бораве избеглице, они траже да иду даље, а то не могу и живе у условима који су срамота и за Мађарску и Србију – пун утисака рекао је амбасадор Кајл Скот. – Знам да Србија ради све што може. Предложио сам да се направи неки програм да мигранти могу да траже азил негде где је сигурно и да чекају да иду даље. Не знам да ли би то било овде у Суботици или доле у Прешеву, али такав систем би требао да постоји и за то треба договор између Србије и Мађарске.

По речима Ирене Војачкове, Уједињене нације су се увериле да Србија правилно поступа према мигрантима.

Србија своју политику од почетка мигрантске кризе не мења и према избеглицама се понаша као према људским бићима, подсетио је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

– Трудимо се да док су на територији Србије имају све што им потребно, од бесплатне здравствене заштите, хране, смештаја до сигурности да у складу са законом затраже азил – нагласио је Александар Вулин. – Међутим, Србија не може сама да се носи са мигрантском кризом и на граници са Бугарском и Македонијом су појачане мере безбедности да би се спречило гомилање људи, као што је случај на граници са Мађарском. Србија ће настојати да своје смештајне капацитете стави на располагање онима којима су потребни и радиће то по највећим стандардима, али Србија не може да преузме одговорност за политику других влада. Не може да преузме одговорност уколико Мађарска затвара своје границе или то ради Хрватска, нити ако друге земље ЕУ допуштају неконтролисано кретање миграната само под условом да напусте њихову територију. Србија се тако не понаша и неће се тако понашати.

Вулин је додао да је неопходна је боља координација са мађарском Владом, али то не зависи само од Србије.

– Ова криза може да се реши у року од пола сата, довољно је да Мађарска каже да захтеве за улазак у Мађарску неће примати на жици и на граници, већ у одређеном прихватном центру, било то Прешево или неки други центар, и у року од пола сата нико неће бити у илегалном кампу већ у најбољем кампу у Европу – сматра Вулин додајући да очекује да се то и догоди уз мало добре воље са мађарске стране.


Амбасадор САД у посети Суботици

Постављено: 27.07.2016

Извор: www.subotica.com

Наш град данас је посетио Кајл Скот, нови амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији. Амбасадора је у Градској кући примио градоначелник Богдан Лабан, а први сусрет био је прилика да се разговара у потенцијалима привредне и културне сарадње.

– Ово је изузетно важан догађај за Суботицу и драго ми је што смо, његова екселенција Скот и ја, на почетку наших мандата већ имали прилику да се састанемо и разговарамо о привредним и културним потенцијалима, односима у нашој заједници и свему ономе чиме Суботица може да се похвали – истакао је градоначелник Богдан Лабан. – Заједно ћемо радити на привлачењу нових инвестиција и отварању нових радних места.

Пријему је присуствовао и Небојша Дарабош, члан Градског већа за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.

Тренутно у Суботици, у Индустријској зони „Мали Бајмок“ послује компанија „Аметек“, која запошљава више 120 људи.

– “Аметек“ већ неко време послује у Суботици али има могућности да се привредна сарадња прошири. „Слободна зона“ пружа прилику за још бољу и успешнију сарадњу у будућности – најавио је амбасадор Кајл Скот. – Говорили смо о социјланој ситуацији у региону, као и о мигрантској кризи и утицају који она има на град. Сви цене улогу Србије током мигрантске кризе и њен хуман приступ према мигрантима. Увек су ме учили да човеку коме треба помоћ треба пружити руку а не окренути леђа а то је најбоље показао српски народ према овим људима. Знам да је то некада тешко за град, али је Суботица је показала најбоље стране српског народа.

Амбасадор је данас посетио и Амерички кутак и Синагогу, а сутра ће заједно са аустријским амбасадором Јоханесом Ајгнером и министром Вулином обићи Прихватни центар за мигранте у Суботици и избеглице које се налазе на Граничном прелазу Хоргош.
Од 1.јануара обавезна лиценца за запослене у области обезбеђења

Постављено: 26.07.2016

Извор: www.yueco.rs

У Регионалној привредној комори одржано је стручно саветовање на тему спровођења Закона о приватном обезбеђењу, који ће у пуној примени бити од 1. јануара 2017. Посебна пажња била је посвећена обавезном процесу лиценцирања, као и новом положају наручилаца услуга. Обука је организована уз подршку Привредне коморе Србије и Регионалне привредне коморе.

Стручно саветовање је организовано са циљем упознавања представника компанија, јавних предузећа, локалних самуправа и других субјеката који имају сопстево обезбеђење о обавезама које проистичу из Закона о приватном обезбеђењу, који ће у пуној примени бити од почетка наредне године.

Учесницима је поред главне новине која се односи на обавезу лиценцирања фирми и запослених у овој области, указано и на нови положај наручилаца. Наиме, новим Законом уводи се одговорност наручилаца услуге.

Новину представља и Правилник о системима техничке заштите који као обавезно предвиђа склапање уговора о његовом одржавању. За разлику од ранијих решења, инсталатери који монтирају сигурносну видео опрему на јавној површини сада су у обавези да поседују лиценцу.
Мирни протест миграната под контролом

Постављено: 25.07.2016

Извор: www.yueco.rs

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин обишао је привремени прихватни центар за мигранте. Повод посете јесте актуелна ситуација са мигрантима, штрајк глађу у међграничној зони, а министар се овом приликом подсетио услова живота миграната који бораве у центру. У току мигрантске кризе кроз нашу земљу је прошло 700.000 миграната, у Србији су предузете све потребне безбедносне мере И према мигрантима ће се као И до сада поступати одговорно, на хуман И достојанствен начин.Након заједничке акције Министарства унутрашњих послова И Министарства одбране И појачане контроле илегалних прелазака државне границе број миграната који улазе на територију РС се смањује. Међутим, разлог тога није пролазак мигрантске кризе већ појачане мере безбедности на границама. Србија мора да штити своје интересе, заштити своју територују И не прихвати одговорност за поступке И политику осталих земаља.

У међуграничној зони окупљају се мигранти који протестују глађу у жељи да наставе своје путовање. Србија нуди азил, међутим, уколико мигранти не пристану на те услове биће примењена мера изгона у складу са законом. Република Србија мора да штити своје границе и безбедност своје државе И грађана, а у вези економских миграната одговорни прецизирају да је Европска Унија та која би требало да одреди јединствену политику којом би се прецизирало ко може да уђе у земљу.

Свако може легално да затражи улазак у државу И поднесе захтев за азил, али илегални уласци И кршење закона не сме да буде одговарајуће решење истиче Вулин.

Тренутна ситуација на међуграничној зони јесте шрајк глађу око 130-150 миграната, који протестују мирно, међутим, иако је могућност инцидената сведена на минимум решење се огледа у избору који ће ти људи донети.


Изграђен гасовод на траси Сенћански пут – Палић

Постављено: 25.07.2016

Извор: www.yueco.rs

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је отворио данас гасовод, који је изграђен на траси Сенћански пут – Палић (Викенд насеље). Вредност инвестиције је 15 милиона динара и изградња гасовода је завршена у року од 45 дана. Догађају је присуствовао директор ЈКП „Суботицагас“ Драган Божиновић.

Гасовод је врло значајна инвестиција за наш град, с обзиром на то да је инвестиција вредна 15 милиона динара. Завршена је источна траса, која покрива и севера до сада био изграђен само западни систем, који није био довољан да снабде гасом цео туристички комплекс Палић.

Изјава: Богдан Лабан – градоначелник Суботице:

Сви потенцијални корисници гаса, имају права да добију бесплатан прикључак и свака нова инвестиција на Палићу ће бити велика прилика за становнике Палића да без дужег чекања, уведу гас у своје куће. Капацитет је довољан да покрије све потребе садржаја Мастер плана.

ЈКП „Суботицагас“ ће бити један од услова, који ће допринети да се бањски туризам и Суботица доведу до најбоље тачке туризма. Захваљујући извођачу радова и Наџорном органу, радови су завршени пре времена, односно у року од 45 дана.
Симић: Постигнута већа ефикасност у раду

Постављено: 20.07.2016

Извор: www.yueco.rs

У првих шест месеци, Прекршајни суд је имао 9200 предмета, од којих 5280 пренетих и 3934 новопримљена, што је значајно мањи број у односу на претходну годину. Највећи број пресуда у посматраном периоду донето је према речима председника Прекршајног суда, Љубе Симића због кршења саобраћаних прописа.
Представљен Правилник о евиденцији промета робе

Постављено: 14.07.2016

Извор: www.yueco.rs

У Регионалној привредној комори одржана је презентација Правилника о евиденцији промета робе, чија је примена од 1. јанура ове године допринела смањењу административних процедура. Презентацији, која је у оквиру едукативних активности организовала Регионална привредна комора у сарадњи са Привредном комором Србије, присуствовали су представници трговаца на мало, књиговодствених агенција, софтверских компанија и тржишни инспектори. Нови Правилник о евиденцији промета робе је према речима чланова Радне групе, који су учесвовали у његовој изради је креиран у складу са потребама обвезника који врше промет да се смање трошкови администрације и искључи обавеза евидентирања код оних где је то могуће учинити на други начин. Од 1.јануара ове године, ранији начин вођења евиденције сада је обавеза само обвезника који врше промет на мало, затим оних врше на мало и велико, као и откуп пољопривредних производа и животиња, те и обвезника који врше промет комисионих услуга.

Да је са применом новог Правилником омогућен једноставнији начин евидентирања сагласна је и наша суграђанка, Тилика Милодановић, која од 2003.године води књиговодствену агенцију.

Учесницима су представљени и резултати Студије о стварним трошковима административних процедура, која је реализована у оквиру УСАИД Пројекта за боље услове пословања. Према подацима из студије административни трошкови су 2010. године износили 4,2 одсто БДП, три године касније износили су 3,6 одсто, док су сада снижени за додатних 15 одсто.

Смањење администрације је наишло на позитивне оцене у пословној пракси јер поред смањења трошкова, довело до значајних уштеда у времену.
ПOЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Постављено: 04.07.2016

Извор: www.subotica.com

У организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, положени су венци на Споменик жртвама фашизма, чиме је обележен Дан борца, 4. јул.

Дан борца, назван и „празник устанка народа Југославије“ је установљен као сећање на седницу Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржану пре 75 година у вили Владислава Рибникара у Београду, на којој је донета одлука о подизању устанка. Након распада СФРЈ, 4.јул се као државни празник обележавао у Србији до 2001. године, када је одлуком Владе Србије укинут.

-Ми се сећамо дана када је одлучено да се боримо за слободу, да сами одлучујемо о својој судбини и потомству, о нашој лепој земљи и граду. Млади нараштаји би требало да знају у чему је значај борбе којом смо се ослободили једне од највећих војних сила у свету. Не сме да се заборави да смо слободу платили са 1,7 милиона жртава и то што је у Суботици преко 7,5 хиљада људи дало животе за слободу града – каже Максим Бакрач, председник СУБНОР-а у чијој је организацији настављено обележавање овог датума и након што је укинут као државни празник.

Полагањем венаца, страдалима у борби против фашизма, почаст су одали представници Града Суботице, Севернобачког округа, Савеза самосталних синдиката, Јеврејске општине, као и Комунисти Суботице.

– Србија је увек на доброј страни света, то је ствар која нас обележава и она је уграђена у наш идентитет. Имамо на кога да се угледамо када бирамо између пут слободе или поробљености. Пре 70 година су људи дали живот за ту слободу, а ми би требало да дамо један део. У то име смо им захвални и увек ћемо обележавати овакве тужне јубилеје-каже начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић.
ОДРЖАНА II СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ

Постављено: 28.06.2016.

Друга седница Савета Севернобачког управног округа у проширеном саставу одржана је дана 28.06.2016. године са почетком у 10,00 часова у просторијама Севернобачког управног округа. Седници су присуствовали: Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, Тимеа Хорват, заменик градоначелника Града Суботице, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, Марко Лазић, председник општине Мали Иђош и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове и секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар – чланови и заменици чланова Савета округа, као и Саша Срдић, председник Скупштине Бачка Топола, Златко Поповић, заменик председника Скупштине Мали Иђош, Игор Велимировић, представник Полицијске управе, Гордана др Кртинић, помоћник директора Опште болнице Суботица, Мила др Богдановић-Дујмић, директор Дома здравља Суботица, Морана др Миковић, директор ЗЈЗ Суботица, Александар Пижурица, начелник ветеринарске инспекције СБУО и Тибор Молнар, стручни сарадник републичког Ветеринарског института.

Као тачке дневног реда, на седници су разматрана следећа питања:

 1. 1. Презентација – упознавање са изазовима заразне болести нодуларног дерматитиса код домаћих животиња
 2. 2. Извештај републичког ветеринарског инспектора Севернобачког управног округа о предузетим мерама и мерама дезинсекције које ће се предузимати
 3. 3. Дискусија – размена информација и контаката
 4. 4. Подела ресорних упутстава и задатака
 5. 5. Усвајање закључака са седнице ради обавештавања Оперативног штаба за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести нодуларног дерматитиса

Након што је начелник Округа упознао присутне са обавезујућом инструкцијом Оперативног штаба за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести нодуралног дерматитиса, у складу са чланом 16. Закона о заштити становништва од заразних болести (“Сл. гласник РС“, бр. 15/16), одржана је презентација о заразној болести нодуларног дерматитиса код домаћих животиња на којој су присутни детаљно упознати са изворима заразе, путевима преношења, тренутним стањем у Републици Србији по питању жаришта, поступцима у случају сумње на заразу, мере поступања у газдинствима у којима је дошло до исте, мерама у зараженом подручју, забранама промета и другим мерама које су на снази од 24.06.2016. године, као и са осталим чињеницама потребним за ефикасно поступање ради решавања предметног проблема.

Шеф Одсека ветеринарске инспекције у Округу, Александар Пижурица, руководилац Регионалног кризног центра и координатор за комуникацију РКЦ упознао је затим присутне са Решењем о образовању Регионалних и локалних кризних центара за праћење кретања превенцију и контролу заразне болести нодуларни дерматитис донетим од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине – Управа за ветерину којим су одређена епизоотиолошка подручја на територији Републике Србије, одређени координатори за све потребне активности усмерене на спречавање заразе, одређене одговорности, задаци и поступци у случају појаве болести на територији Округа. Такође је упознао присутне са предузетим мерама, као и са активностима које следе у случају избијања епидемије.

Начелник Округа нагласио је присутнима потребу за сталном разменом информација, координацијом и сарадњом, те је у циљу тога након дискусије извршена размена контаката.

Извршена је подела задатака, руководилац РКЦ је нагласио да ће све изнесене информације са седнице присутнима бити прослеђене електронским путем, као и да ће у случају конкретних задатака у наредном периоду бити благовремено обавештени, те да ће им бити дате и инструкције за поступање.

На крају седнице присутни су једногласно усвојили следеће закључке:

 1. 1. Свака јединица локалне самоуправе одредиће лице задужено за координацију и поступање у циљу спречавања предметне заразне болести које ће 24 часа бити на располагању руководиоцу Регионалног кризног центра и ветеринарске инспекције и свим представницима државних органа, установа и институција укључених у борбу против болести нодуларног дерматитиса;
 2. 2. У свакој јединици локалне самоуправе, у консултацији са руководиоцем Регионалног кризног центра – ветеринарске инспекције, одредиће се место за одлагање лешева угинулих животиња, као и путеви којима ће се обављати превоз истих;
 3. 3. Руководилац Регионалног кризног центра – ветеринарске инспекције одредиће координатора за послове ДДДД из редова ветеринарске службе; исовремено ће се обићи све веће фарме на подручју Округа како би се предузеле све превентивне мере ради спречавања заразе говеда и других ризичних категорија домаћих животиња.
 4. 4. Јединице локалне самоуправе размотриће могућност да се део буџетских средстава припреми за евентуалне ванредне трошкове ради борбе против заразе и санирања евентуалне штете. Општина Мали Иђош ће по хитном поступку извршити неопходну дезинсекцију на својој територији која до сада није одрађена.
 5. 5. Полицијска управа предузеће све потребне мере за спречавање промета домаћих животиња чији је транспорт забрањен, као и за поштовање забране јавног окупљања домаћих животиња на вашарима, сајмовима и сл.;
 6. 6. Размотриће се опција благовременог обавештавања надлежних државних органа о давању и прослеђивању неопходних информација како јединицама локалних самоуправа, тако и месним заједницама о тренутној ситуацији и предузетим мерама у борби против спречавања могуће заразе.

Пошто је дневни ред исцрпљен, седница Савета Севернобачког управног округа у проширеном саставу завршена је у 12,15 часова.


ИНСПЕКЦИЈА ОТКРИЛА 200 РАДНИКА НА ЦРНО

Постављено: 27.06.2016

Извор: РТВ

Инспекција рада открила је ове године у Суботици и околини око 200 радника који су радили на црно. Након учесталих контрола инспекција је поднела и преко 50 прекршајних пријава, а у процесима су изречене казне од укупно девет милиона динара.Републички инспектори рада у Северно-бачком округу појачали су контроле поштовања Закона о раду и Закона о безбедности и заштити на раду код послодаваца из области хотелијерства. Инспектор Божо Ивковић данас је обавио наџор у Вили Мајур на Келебији, која запошљава 34 радника, а налази су позитивни.

„Радно-правни статус запослених је добар, послодавац поштује све одредбе Закона о раду у смислу обавеза према запосленима – исплата зарада, коришћење годишњих одмора и радно време – што је до сада честа пракса да поједини послодавци злоупотребљавају“, каже Божо Ивковић, републички инспектор рада.

Оваквим контролама инспектори рада од почетка године открили су око 200 радника који су радили на црно, након чега су послодавци са њима закључили уговор о раду. Најтежа је ситуација, по оцени инспектора, у сектору грађевинарства.

„Ту је врло спорна област безбедности и заштите здравља на раду јер ти запослени нити су обучени, нити им је послодавац доставио лична заштитна средства, али интензивним радом инспектора рада сузбија се такав рад и та појава, која је у овој години баш значајна“, вели Ивковић.

На основу 50-ак пријава инспекције, Прекршајни суд у Суботици је ове године изрекао казни у висини од 9 милиона динара за утврђене повреде поменутих закона. Контроле се настављају.


У ДОМУ „КОЛЕВКА“ СМАШТАЈ ЗА МАЛОЛЕТНЕ МИГРАНТЕ

Постављено: 24.06.2016

Извор: www.subotica.com

У Дому за децу ометену у развоју „Колевка“ данас је положен камен темељац за изградњу објекта у коме ће бити смештени малолетни мигранти без родитељског старања. Изградњу објекта површине 250 квадрата швајцарска Агенција за развој и сарадњу финансираће са око 24 милиона динара, а у њему ће бити смештено 16 деце.До затварања Балканске руте кроз Србију је прошло 600 хиљада миграната, а по речимаАлександра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ниједно дете није изгубљено или нестало, нити је остало без пажње надлежних Центара за социјални рад.

– Није било случајева деце која су у потпуности била без родитељске пратње, већ они обично путују са рођацима или вршњачким групама и имају пратњу одрасле особе или се, пак, труде да дођу до земље у којој су њихови родитељи, због чега Србија предузима и активности на спајању породица – истакао је министар Вулин. – Овај и други објекти настали су као последица мигрантске кризе, али ово је и наша обавеза према поглављу 23 и 24, по којима ми морамо да обезбедимо овакве смештајне капацитете, управо за ове намене. Није реално очекивати да Србија сама, својим буџетским средствима одговори на мигрантску кризу и зато је веома важна сарадња са донаторима. Осим у овог, слични центри биће изграђени на целој мигрантској рути кроз нашу земљу, односно у Нишу и Београду, и то захваљујући средствима иностраних донатора.

– Изградња овог дома омогућена је кроз уговор између две земље о миграционом партнерству – подсетила је Изабел Перич, директорка швајцарске Агенције за развој и сарадњу у Србији. – Швајцарска је за програме из области миграција до сада, у последње четири године, уложила 4.3 милиона евра. Од тога један милион је био распоређен током мигрантске кризе. Јако је добро и битно да се овакви пројекти раде са институцијама система како би ове услуге остале на коришћење и после његовог истека. „Колевка“ је и до сада била уточиште за малолетне мигранте, али са родитељском пратњом. У протекле две године ту је привремено је било смештено око 80 деце, који су заједно са родитељима боравили по седам дана.

– И до сада смо се сусретали са прихватом малолетних миграната, али нисмо имали адекватне услове. Овим објектом моћи ћемо да пружимо најквалитетнији смештај за малолетне мигранте који пролазе кроз нашу земљу. Имамо одређено искуство и капацитете да у наредном периоду, док год траје мигрантска криза, да радимо оно што се од нас очекује – нагласио је Ненад Козомора, директор Дома „Колевка“. – Сада ће овде бити смештена деца без родитељског старања.


У ОКРУГУ ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О МЕЂУСОБНОЈ САРАДЊИ У ОБЛАСТИ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗАШТИТЕ ДЕЦЕ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА РАДА И ФОНДАЦИЈЕ “ТИЈАНА ЈУРИЋ“

Постављено: 30.05.2016.

Извор: Tanjug.rs

У просторијама Севернобачког управног округа дана 27.05.2016. године Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин и оснивач Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић, потписали су Споразум о међусобној сарадњи у области безбедности и заштите деце између Министарства рада и Фондације “Тијана Јурић.
МЕЂУИНСТИТУЦИОНАЛНА САРАДЊА У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА ИЗБЕГЛИЧКЕ КРИЗЕ

Постављено: 12.05.2016

Извор: www.subotica.com

У Плавој сали Градске куће одржан је округли сто на тему „Међуинституционална сарадња у решавању проблема избегличке кризе“. Окрули сто је део пројекта Покажи, укажи, оснажи“, који уз финансијску подршку Фондације за отворено друштво, реализује Центар за промоцију људских и мањинских права „Хуман дистрицт“.Међу учесницима округлог стола били су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Центра за промоцију људских и мањинских права „Хуман дистрицт“ и организације „Њаха интернатионал“ како би кроз подстицање међуинституционалне сарадње утицали на сензибилизацију друштва о избегличкој кризи. Према речима Александре Ковачевић из Центра за промоцију људских и мањинских права „Хуман дистрицт“ тај задатак да је у великој мери и остварен захваљујући одличној сарадњи са ресорним министарством.

– Морам да похвалим сарадњу са Министарством за рад. Ми сензибилишемо друштво по питању мигрантске кризе а у томе су нам пуно помогле тачне и правовремене информације које смо са терена добијали од Министарства за рад. Бројне су ситуације у којима смо успешно сарађивали – каже Александра Ковачевић.

Да је сарадња владиног и невладиног сектора на изузетно високом нивоу, потвђено је још на решавању проблема поплава које су погодиле Србију, а та сарадња је само учвршћена у мигрантској кризи. Уз подршку невладиних организација, Србија је успела да на одличан начин одговори на изазове које је ова криза донела.

– Морам да похвалим понашање грађана Србије, јер смо са њима у тиму успели да се прикажемо као најхуманија и најспремнија држава на целој рути. Томе су допринели грађани који су у београдским парковима или овде на циглани доносили помоћ за мигранте. Наравно у томе је Србија велику помоћ имала од невладиног сектора, при томе мислим на најшири спектар организација које су пружале подршку у кризи-каже државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Иванишевић.

Иванишевић је додао да са доласком топлијег времена повећао број миграната који у оквиру транзитне руте до земаља Европске уније пролазе кроз Суботицу.


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Постављено: 12.05.2016

Извор: www.subotica.com

Полагањем венаца на споменике на Тргу жртава фашизма и спомен парку у Дудовој шуми данас је обележена 71. годишњица победе над фашизмом. Положени су и венци на Споменик палим Црвеноармејцима.Сенима страдалих у антифашистичкој борби поклониле су се делегације Севернобачког округа, Војске Србије, Амбасада Руске Федерације, Белорусије и Украјине, генералног конзулата Хрватске, Јеврејске општине Суботица, Удружења ратних, војних и мирнодопских инвалида, представници политичких партија, невладиних организација, удружења бораца…

– Данашњи датум је велики датум који обавезује не само нас, него и будуће генерације – поручио је градоначелник Јене Маглаи, подсетивиши на дешвања током највећег рата, како по броју земаља које су учествовале, тако и по броју жртава. – Не смемо да заборавимо где је цивилизацију довео накрадни ум и његове идеје.

Данашњи дан, 9. мај се широм света слави као Дан победе над фашизмом. Пре 71 годину, нацистичка Немачка потписала је безусловну капиталацију и тиме окончала шестогодишњи рат у Европи.

Суботица је окупирана средином априла 1941. године а ослобођење је стигло 10. октобра 1944. године. Током рата погинуло је преко 7.500 Суботичана, односно сваки десети становник.Положени венци и на Споменик палим Црвеноармејцима

Венци су положени и на спомен комплекс у Дудовој шуми, посвећен палим борцима Црвене армије, који су заједно са Партизанским одредом Суботице 10. октобра 1944. године ослободили највећи град на северу Србије од окупације Хитлерових и Хортијевих трупа.


ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ И ОРБАН ОТВОРИЛИ ПРОИЗВОДНИ ПОГОН У МАСТЕРПЛАСТУ

Постављено: 13.04.2016

Извор: www.subotica.com

Премијери Србије и Мађарске Александар Вучић и Виктор Орбан отворили су данас нови погон за производњу стаклене мреже у компанији „Мастерпласт“, у коме ће бити запослено две стотине радника.Отварање погона велике мађарске компаније, која има ћерке фирме широм Европе, Влада Србије помогла је са два милиона евра. Инвестиција вредна осам милиона евра имаће 200 машина за плетење стаклене мреже, годишњег капацитета од 60 милиона квадратних метара, што ће компанији омогућити повећање годишњег извоза за 15 милиона евра.

– Када је делегација људи из „Мастерпласта“ дошла на састанак у Београд, видело се да не верују да ће Влада Србије да помогне, а ми, не само што смо их уверили у супротно, већ смо све завршили за десет дана – подсетио је премијер Србије Александар Вучић. – Раст Србије се стално повећава, а то је обезбеђено већим инвестицијама и извозом, а не већом потрошњом. Ствари иду на боље, а пријатељи из Мађарске размишљају о новим инвестицијама у Србији. Постоји инвеститор из Немачке који жели да запосли четири хиљаде људи, и то је јако добро, али ова инвестиција треба да буде кичма привредног развоја Србије јер је најбитније да имамо јака мала и средња предузећа.Ове инвестиције можда не би било да односи Србије и Мађарске нису на историјском максимуму.

– Са Мађарском ћемо и у будућности да градимо најбоље односе. Хвала на подршци Србији не само у тешким тренуцима, у поплавама и предузећима, већ и на политичкој подршци на путу ка ЕУ, јер нас Мађарска ничим не уцењује и не ограничава – истакао је Вучић, додајући да се дивно осећао када су се чуле српска и мађарска химна, где је свако био поносан на своју нацију и где се види да не постоје проблеми. – Поштујем Мађаре и они ће увек имати исте услове као Срби и сви остали грађани наше земље. Поносан сам и на Србе који су одлично разумели каква је то политика коју ће Србију да подигне на пиједастал успешних земаља.

По речима Виктора Орбана, премијера наших северних суседа, добри односи Мађарске и Србије нису дошли сами од себе, већ је у њих требало уложити много рада и труда, како Мађара у Војводини, тако и Владе Србије.– Ако не будемо успели да одржимо добру сарадњу, ако владе у Мађарској и Србији не буду сматрале важним ту сарадњу, онда ни економски ни привредни резултати неће моћи да опстану – нагласио је Виктор Орбан. – Мађари и Срби имају заједнички интерес да се политика сарадње две земље настави, а томе итекако доприноси и инвестиција у Суботици, у коју су уложиле обе владе. Мађари имају једну стару жељу, а то је да Србија што пре постане чланица ЕУ, јер је то у интересу свих грађана Србије, Мађара који живе у Војводини, а то би било добро и за Мађарску и за ЕУ.267


267

Домаћин данашње церемоније Тивадар Бунфорд, директор „Мастерпласта“, подсетио је на историјат и развој предузећа.

– Наша групација је основана 1997. године на чврстим темељима и јасним амбицијама. Само три године од рођења, почело је оснивање ћерки фирми у околним земљама, Словачкој, Румунији, Србији, Хрватској и Украјини – подсетио је Тивадар Бунфорд. – У „Мастерпласту“ нема стагнације ни у тренуцима одмора. Наша жеља је да постанемо други произвођач стаклене мреже у Европи.


ОТВОРЕН ТУРИСТИЧКИ ИНФО ЦЕНТАР НА ПАЛИЋУ

Постављено: 11.04.2016

Извор: www.subotica.com

У некадашњој трамвајској станици, једном од симбола Палића, данас је отворен Туристички информативни центар, у који је Министарство трговине, туризма и телекомуникација уложило седам милиона динара.Центар је свечано отворио Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и ресорни министар, и том приликом истакао да Палић има потенцијал и заслужује да буде једна од најважнијих туристичких дестинација у нашој земљи.

– Ово је један од најбољих туристичких центара које Србија има и може да буде модел туристичког информативног центра какве желимо да видимо у многим местима и туристичким дестинацијама широм Србије – нагласио је министар Љајић и додао да је овај објекат само један од четири пројекта које је министарство реализовало прошле године на Палићу а за која је укупно издвојено 19 милиона динара.– Спремни смо да и ове године финансирамо пројекте који су у функцији развоја туризма на Палићу, који морамо да позиционирамо као једну од најважнијих туристичких дестинација у читавој Србији – најавио је Љајић. – Са потенцијалима које има, он то и заслужује, али не можемо више само да говоримо о потенцијалима и шансама, већ морамо да говоримо о конкретним резултатима.

Иако пет објеката на Палићу прима ваучере, интересовање уопште није велико као што је та остале делове земље, што се такође мора променити.

– Закључно са данашњим даном подељено 11.198 ваучера, махом пензионерима и то углавном за Луковску бању, Пролом бању и Бању Ковиљачу – предочио је Љајић. – У прва два месеца имамо раст броја туриста за 15 одсто, а раст иностраних туриста чак 32 одсто, и верујем да ћемо у целој Србији имати рекордну туристичку годину.По речима Јенеа Маглаија, постепено је учињен озбиљан искорак за развој туризма на Палићу.

– Мастер план је усвојен, припрема се међународни тендер, и активно се ради на решавању пројекта биодиверзитета Палићког језера, а све то у глобалу чини да Палић има перспективу да постане туристички центар и да га поново доведемо у оно стање када је био бренд целог региона – најавио је Маглаи.

Отварање инфо центра је један од примера добре сарадње републичке и локалне власти.

– Нерачунајући законска трансферна средства, у протекле две године је више од 300 милиона динара из републичког буџета стигло за реализацију пројеката у Суботици. Због тога смо веома задовољни односом републике према Суботици, али бих волео да се у наредном периоду комуникација између локалних самоуправа и републике побољша и да имамо још више реализованих пројеката – сматра Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа.

Овом приликом додељена су и признања за заслуге у туризму која су добили Вила „Минић“, директорка хотела „Президент“ Оливера Имброновић и хотели „Galleria“ и „Gloria“.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОДРЖАО САСТАНАК СА НАЧЕЛНИКОМ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА СУБОТИЦА И НАЧЕЛНИЦИМА ОПШТИНСКИХ УПРАВА БАЧКЕ ТОПОЛЕ И МАЛОГ ИЂОША

Постављено: 09.04.2016.год.

Дана 07.04.2016. год. са почетком у 09,30 часова у просторијама Севернобачког округа у Суботици одржан је састанак са начелником градске управе града Суботица и начелницима општинских управа Бачке Тополе и Малог Иђоша.

Том приликом начелник Округа информисао је присутне о састанку у Влади Републике Србије одржаном дана 04.04.2016.год. на који су били позвани сви начелници управних округа, а који је организован у сарадњи Министарства државне управе и локалне самоуправе и Сталне конференције градова и општина на тему „Спровођење одредаба који се односе на размену података из службених евиденција по службеној дужности“. Састанку су присуствовали Жељко Ожеговић и Иван Бошњак, државни секретари Министарства државне управе и локалне самоуправе, Марко Томашевић, шеф Одељења за политички систем локалне самоуправе, испред Сталне конференције градова и општина, као и Марија Лукић, саветник потпредседника Владе Републике Србије и министра државне управе и локалне самоуправе.

На састанку у Београду је између осталог речено да у наредном периоду тек предстоји усаглашавање посебних законских прописа везаних за имплементацију новог Закона о управном поступку, као и да ће се оформити посебна радна група сачињена од представника органа који су већ делом усвојили добра решења у области размене службених евиденција, представника Министарства државне управе и локалне самоуправе, Агенције за привредне регистре и представника појединих јединица локалне самоуправе са већ усвојеном добром праксом. Радна група ће пружати помоћ и давати смернице за поступање при обављању активности везаних за размену података. Посебно је наглашена важност учешћа начелника округа у будућем раду на имплементацији законских одредби које се односе на размену података из службених евиденција у смислу координације и сарадње са начелницима градских и општинских управа.

Такође је утврђена обавеза начелника управа да попуне упитнике везане за почету процену стања и капацитета општина у Србији ради имплементације одредби о размени података из службених евиденција, као и ради подршке за спровођење истих, те је начелник Округа на састанку одредио рок за испуњење обавезе, а затим присутнима дао прилику да изнесу своје мишљење. Начелник округа је такође замолио присутне да поред упитника доставе и своје примедбе, сугестије, коментаре и предлоге, дакле сва запажања проистекла из практичног рада у овој области, а поготово примере добрих решења, све релевантне детаље који би могли допринети да се поједностави поступак размене података из службених евиденција и успостави ефикаснији рад органа управе на територији Округа.

Начелник Округа је на крају састанка информисао присутне да ће попуњени упитници бити прослеђени Министарству за држану управу и локалну самоуправу у утврђеном року, као и да ће, везано за ову тематику, у месецу мају текуће године бити одржана и седница Савета Севернобачког управног округа.


ОДРЖАНА I СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављeно:23.03.2016.год.

Дана 18.03.2016. год. (петак), са почетком у 10,00 часова одржана је I седница Савета Севернобачког управног округа у 2016. години на којој су присуствовали Драги Вучковић, начелник Севернобачког управног округа, као председавајући, Јене Маглаи, градоначелник града Суботица, Марко Ровчанин, председник оптине Мали Иђош, Габор Кишлиндер, председник општине Бачка Топола, као чланови Савета, и Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове, као секретар Савета Севернобачког управног округа и записничар.

На седници је Драги Вучковић, начелник Округа, затражио информације које се тичу збрињавања паса луталица, о чему се расправљало на последњој седници Савета. Градоначелник Града Суботица изјавио је да је обуставио грађевинске радове у азилу «Алекс», да се нови азил отвара почетком априла пошто се тренутно врше активности везане за употребну дозволу, као и да се месец дана чекало на прикупљање потребне документације, те да је он лично убрзао тај процес. У наредном периоду очекује се коначно решавање наведеног проблема.

Председник општине Мали Иђош, Марко Ровчанин, обавестио је присутне о проблему исплата накнада приликом уједа паса луталица, пошто се у протеклом периоду појавио велики број пријава од стране припадника одређених социјалних категорија који су злоупотребљавали право на исплату накнаде, а такође је обавио и разговор са директором Дома здравља у којем је истом скренуо пажњу да се у пракси дешавају случајеви пријављивања уједа паса луталица који не потпадају под законски одређене оквире.

Градоначелник Града Суботице надовезао се информацијом да су у градској управи износи који се исплаћују по наведеном основу знатно смањени, да постоји правилник којим је тачно утврђена процедура по којој се исплаћују накнаде, да је оформљена посебна комисија која у сваком појединачном случају одређује висину накнаде штете, што је резултирало смањењем средстава која се издвајају за ову намену, наиме, месечно се исплаћује накнада штете за око 7 односно 8 оваквих случајева, што представља износ од око 150.000-200.000 динара месечно. Марко Ровчанин, председник општине Мали Иђош, нагласио је да и у општини Мали Иђош такође постоји правилник којим се регулише ова област, да је Комунална полиција ангажована на овим пословима, али и даље постоје злоупотребе.

Председавајући је затим обавестио присутне да су Севернобачком управном округу у 2016.години обезбеђена средства за набавку програма за писарницу, да су се одређене активности обавиле у циљу набавке, али да су исте и стопиране услед информације да ће министар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Кори Удовички, извршити набавку јединственог програма за органе управе на територији целе републике. У Стручној служби Округа извршене су све припреме како би се у наредном пероду што ефикасније имплементирао нови Закон о инспекцијском надзору, у ту сврху ојачана су хардверска решења у писарници.

Затим је председавајући упознао присутне чланове Савета са детаљима везаним за проблематику издавања налога за претрес приликом надзора нерегистрованих привредних субјеката, као и о састанцима које је одржао са представницима правосудних органа на територији Округа, на којима се до детаља разматрало поступање инспектора у случају када представник привредног субјекта спречава улазак инспектора у просторије за које постоји сумња да се у њима обавља нерегистрована делатност. Председавајући је такође по овом питању нагласио да УСАИД врши константну едукацију инспектора у смислу примене новог Закона о инспекцијском надзору, као и да је на првом месту превентивни рад и процена ризика, па тек касније санкционисање због учињених пропуста. Одржан је састанак и са представницима грађевинског сектора, следе разговори и са представницима пољопривредног сектора и занатлијског, а све у сврху превентивног рада и едукације истих.

Председавајући је затим подсетио присутне да му у претходном периоду није пристигао ни један допис везан за трансфер средстава, о чему је било говора на претходним седницама Савета округа, на којима је договорено да ће се исти проследити надлежним органима.

Чланови Савета су поново изнели чињеницу да су по овом питању локалне самоуправе на територији Севернобачког управног округа оштећене и у горем положају у односу на јединице локалне самоуправе у одређеним подручјима. Председавајући је изјавио да очекује да ће се ово питање решити у поступку реформе јавне управе, да се очекује и јачање улоге округа и пренос одређеиих надлежности и на једнице локалних самоуправа и на округе, и замолио присутне да активно прате дешавања која се објављују на порталу е-управе.

Председавајући је информисао присутне и о новинама у области заштите животне средине и обавези привредних субјеката да сачине Акционе планове достизања граничних вредности отпадних вода због којих ће загађеност реке Криваје бити смањена до 2025.године. Председник општине Бачка Топола информисао је присутне да је измуљавање реке Криваје у току, да је одржан састанак представника свих привредних субјеката који представљају потенцијалне загађиваче на територији општине по овом питању, да је у току израда пројекта што представља значајан помак у односу на прошлу годину, као и да је формирана посебна комисија састављена од представника «загађивача» и стручњака из области екологије, али да је потребно одвојити значајна средства за коначно решавање овог проблема.

Градоначелник Града Суботице обавестио је присутне да је у припреми доношење законских одредби по којима ће Служба трансфузиологије у Суботици предстати са радом, пошто постоји намера да се изврши централизација у Новом Саду и Београду, али да стручњаци из области здравства сматрају да је ово решење погрешно и да треба ургирати како би се исто спречило, поготово што је у току пројекат везан за добровољно давање крви који ће се морати обуставити уколико дође до нових законских решења.

Чланови Савета су на седници размотрили и низ других проблема везаних за функционисање органа и организација на територији Округа.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА УЧЕСТВОВАО У ЕМИСИЈИ IN MEDIA RES

Постављено:15.03.2016. год.


ОДРЖАНА ТРИБИНА НА ТЕМУ „БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ У ОБЛАСТИ ГРАЂЕВИНАРСТВА“

Постављено:07.03.2016.

Извор: Subotica.com

У циљу превенције повреда на раду, у организацији начелника Севернобачког управног округа и Инспектората рада, у згради седишта Округа одржана је трибина на тему „Безбедност и здравље на раду у области грађевинарства“. Учесници трибине били су представници грађевинских предузећа са територије Севернобачког округа.Према речима шефа Одсека инспекције рада, Боже Ивковића, током прошле године регистрован је значајан број случајева повреда на раду у области грађевинарства, од којих су три за последицу имале смртни исход. Сви случаји повреда на раду резултат су непоштовања прописа везаних за пружање обуке запосленима, као и коришћење заштитне опреме.

– Најчешће неправилности у пракси произилазе из тога што запослени нису довољно обучени за безбедан рад, нису им достављена комплетна опрема и лична заштитна средства, а у великом броју случајева запослени не користе лична заштитна средства. Да би се смањио број повреда на раду, организовали смо трибину. То представља превентивни рад, где ће се послодавцима који обављају делатност у области грађевинарства скренути бажња на безбедност и здравље на раду и прописе, који регулишу ову област. У инспекцијском надзору не може бити превентивних делатности, јер тада важе санкције прописане Законом о безбедности и здрављу на раду, које се крећу у износу од 600 хиљада до милион динара – изјавио је Божо Ивковић.

Циљ трибине је био да се послодавцима у области грађевинарства скрене пажња на допуне Закона о безбедности и здравља на раду, као и на одредбе новог Закона о инспекцијском надзору, који ступа на снагу 29. априла ове године.

– Нови Закон о инспекцијском надзору је подршка запошљавању и предузетницима да се развијају. Законодавац је донео Закон који прописује процену ризика. Све инспекције имају обавезу да процене ризик субјеката, да делују превентивно, обилазе те субјекте, а уколико пословни субјект не уради све прописано у одређеном периоду, тек онда наступају репресивне мере. Циљ је да се комуницира са привредом, да се послодавцима помогне да исправно и квалитетно раде. Није циљ да се они кажњавају, али у области надзора не постоји превентива и зато морамо да организујемо овакве трибине – рекао је начелник Севернобачког округа, Драги Вучковић.

Превентивни рад у циљу постизања веће безбедности на раду ће, кроз организовање трибина, бити настављен у наредном периоду. После грађевинског сектора, на сличне трибине ће бити позвани послодавци из области пољопривреде и занатства.


АМБАСАДОР ШВЕДСКЕ ПОСЕТИО СУБОТИЦУ

Постављено: 25.02.2016

Извор: ТВ Суботица

Амбасадор Краљевине Шведске Кристер Асп, посетио је данас Суботицу. Његова екселенција је у просторијама Севернобачког округа у Новој општини разговарао са начелником Драгим Вучковићем и сарадницима на радном састанку посвећеном међународним пројектима које ће заједно реализовати Суботица и шведски град Сандвикен.Ради се о пројектима који се односе на подршку локалном предузетништву и привредном развоју, а са којима ће се аплицирати за средства европских развојних фондова.

– “Имао сам прилике да пратим развој сарадње између ове две општине. Веома сам срећан што видим да ће се ова сарадња развити и продубити. Сарадња ће бити фокусирана у великом делу на заједничке ЕУ пројекте. То је заправо суштина ЕвропскеУније – могућност различитих региона из Европре да удружују снаге и да заједничко сарађују на пројектима од којих ће имати користи. Што се тиче Шведске владе и амбасаде, ми ћемо наставити да пружамо подршку овом пројекту.“ – изјавио је Кристер Асп, амбасадор Краљевине Шведске у Србији.

На радном састанку у просторијама Севернобачког округа присуствовао је и Петер Шенстром, градоначелник Сандвикена

– „Видим да се доста тога променило у вашем граду, од мог последњег боравка. Поготово се то види у локалном развоју. Задовољни смо на могућности да учествујемо у вашем развоју и на локалном и на регионалном нивоу. Веома је лепо када две земље могу да сарађују на свим нивоима власти. У Сандвикену имамо велико предузеће са међународном сарадњом – Сандвик и поучени њиховим искуством и ми тражимо међународне контакте. Видели смо да можемо много да научимо од града Суботице као веома динамичне општине и седишта региона.“ – рекао је Шенстром

Домаћин данашњег сусрета захвалио се гостима из Шведске и изразио наду да ће одлична сарадња у будућности бити и боља на обострану корист

– „Захваљујем се његовој екселенцији амбасадору Краљевине Шведске господину Кристеру Апсу што подржава наше активности у вези међународних пројеката између две локалне самоуправе. Такође захваљујем се колегама из Сандвикена који сарадњу са локалном самоуправом у Суботици свакодневно изграђују у бољем окружењу, у бољем смислу и мислим да ће бити напредка у тој сарадњи у будућности.“ – Драги Вучковић, начелник Севернобачког округа

Сарадња две локалне самоуправе је најбољи пример реализације начела Европске Уније, а то су удруживање и заједничка решења. Европска Унија је амбициозна у намери да оствари сарадњу својих чланица са државама ван ЕУ зоне на локалном, регионалном и на државном нивоу. У том правцу се креће и успешна сарадња између Суботице и Сандвикена која би током ове године могла и да донесе прве резултате.


МИНИСТАР ВУЛИН ПРИСУСТВОВАО САСТАНКУ У СЕВЕРНОБАЧКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ У ВЕЗИ СИТУАЦИЈЕ СА МИГРАНТИМА

Постављено:23.02.2016

Извор: Subotica.com

У седишту Севернобачког округа вечерас је одржан састанак између представника Владе Србије и српске националне заједнице у Мађарској, на коме је било речи о будућој сарадњи и помоћи матице сународницима, којих у Мађарској има нешто више од десет хиљада.

Састанку су присуствовали министар Александар Вулин, државни секретар Ненад Иванишевић, копредседавајући Мешовите међувладине комисије Србије и Мађарске, Драги Вучковић, начелник СБО, Љубомир Алексов, заступник српске националне заједнице у мађарском Парламенту, Вера Пајић, председница Самоуправе Срба у Мађарској и др Јованка Ластић, директорка Српског забавишта, основне школе, гимназије и ђачког дома „Никола Тесла“ у Будимпешти.

Повод састанка је обнављање рада Међувладине комисије, која није функционисала скоро пет година.– Влада Мађарске је 9. фебруара донела одлуку о финансирању великог дела активности наше заједнице, као што су улагање објекте Српске православне цркве – Епархије будимске, финансирање наше образовне установе „Никола Тесла“ и Образовно-културни центар у Сегедину, као и акцију Универзитета у Будимпешти и Новом Саду – издавање српско – мађарско и мађарско-српског речника – истакао је Љубомир Алексов, додајући да је српска заједница у Мађарској је једна од најсређенијих у региону.

– Мађарска је у последњих неколико година учинила много да се побољша статус свих законом признатих мањина и повећала износ у буџету за мањински јавни живот. Знатно су се повећала средства којима се финансирају установе, манифестације, што се тиче медија ту смо можда најтањи, немамо одговарајући број новинара, своја уредништва, али се надам да ће се то променити, додао је Алексов.

Проблем је и смештај у предшколским установама, финансирање недељника, српског позоришта, а неопходно је и пуноправно представништво у парламенту и проширење политичких овлашћења мањинских самоуправа.-Тражимо и проширење културне и просветне аутономије. Понекада имамо утисак да су превелика административна оптерећења наших организација – рекао је Алексов и додао да су њиховој реализацији рачуна и на финансијску подршку Србије.

У реализацији ових проблема највише може помоћи управо Међувладина мешовита комисија, која би у почетком априла требало да се састане у Суботици.

– Веома је значајно побољшати положај Срба ма где они живели, али и бринути о мањинама у нашој земљи. Део српске стране буће свакако представници мађарске националне заједнице јер хоћемо да разговарамо отворено о свим питањима – најавио је Ненад Иванишевић, копреседавајући Комисије са српске. – Мислимо да је ово најбољи начин да један историјски високи однос двеју земаља преточимо у јако добре односе два народа. У буџету за наредну годину биће предвиђена средства за подршку пројектима српске заједнице у Мађарској.

По речима министра Александра Вулина, односи Србије и Мађарске су на изузетном нивоу и све оно што је договорено на последњој заједничкој седници, сада се и спроводи.– Без обзира где Срби живе, они су део разлога због кога Влада Републике Србије жели да има добре и најбоље могуће односе са свима у окружењу. Срби у Мађарској и Мађари у Србији јесу мост између наших земаља и, свакако, јесу прилика да боље сарађујемо и боље разумемо једни друге – нагласио је Вулин.


МИНИСТАР ВУЛИН У ПОСЕТИ СУБОТИЦИ И СЕВЕРНОБАЧКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Постављено: 3.02.2016

Извор: Subotica.com

Покушаја да се илегално пређе граница ће увек бити, али сви они који у нашу земљу не уђу из Македоније, која је једина легална рута, сматраће се илегалним мигрантима – поручио је данас у Суботици министар Александар Вулин.– То су пре свега економски мигранти, претпостављамо да се могу појавити кријумчарске банде које злоупотребљавају такве људе, али против тога се Србија бори, можда најбоље на читавој рути. Највећи број кривичних пријава је поднела наша полиција, која је ухапсила и највећи број кријумчара и одузела највећи број возила – додао је Вулин.

Министар је подсетио да је јединствену контролу миграната од стране представника свих пет земаља на рути и издавање јединствених регистрационих исправа, Србија предлагала још пре годину дана.

– Број миграната не зависи само од пооштрених контрола, већ првенствено од рата у Сирији, односа Европске уније и Турске, временским условима на Медитерану. Што се нас тиче, ми смо спремни за сваки број који може да прође у складу са одлукама које доносе земље које се налазе на рути. Уколико Аустрија или било која друга земља одреде број људи који могу да прођу или остану – ми се тог броја придржавамо – истакао је министар.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ОРГАНИЗОВАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА ПО ПИТАЊУ НАЛОГА ЗА ПРЕТРЕС У ПОСТУПКУ ИНСПЕКЦИЈСКИХ НАДЗОРА НЕРЕГИСТРОВАНИХ ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКАТА

Постављено: 18.01.2016. год.

Дана 15.01.2016. године начелник Севернобачког управног округа организовао је састанак са представницима правосудних органа по питању налога за претрес у поступку инспекцијских надзора нерегистрованих привредних субјеката. Састанку су присуствовали Љубо Симић руководилац Прекршајног суда у Суботици, Ливија Милетић Панић, Основнo јавнo тужилаштво, Игор Велимировић, представник ПУ Суботица и Весна Марковић, судија Основног суда у Суботици. На састанак су позвани и представници Вишег суда и Вишег јавног тужилаштва у Суботици, али се нису одазвали из оправданих разлога.

Начелник Управног округа је поздравио присутне, изразио жељу за сарадњом са правосудним органима по свим питањима који се тичу функционисања државних и других органа на територији Округа, као и спремност да у сваком моменту изађе у сусрет свим могућим захтевима и предлозима од стране присутних ради што ефикаснијег поступања у интересу грађана.

Затим је начелник Округа информисао присутне да је Севернобачки управни округ међу првима почео да врши интегрисане инспекцијске надзоре над радом нерегистрованих привредних субјеката, као и да се при томе у пракси појавио проблем самог уласка инспектора у привредне субјекте. Водећи се жељом за што бржом применом одредби новог Закона о инспекцијском надзору, начелник је замолио присутне да му, свако у оквиру своје надлежности, помогну у решавању наведеног проблема, тј. у дефинисању самога поступка по коме надлежни инспектори треба да поступају у вршењу инспекцијског надзора.

Присутни су затим изнели своја размишљања и запажања која се тичу могућих пропуста или евентуалних грешака које се могу појавити у случају примењивања одредби поменутог Закона у пракси и истакли да се овом питању треба посветити посебна пажња како би се избегао проблем евентуалног подношења захтева за накнаду штете од стране одговорног лица нерегистрованог привредог субјекта.

После исцрпне и детаљне анализе наведног проблема, начелник Управног округа је као закључак констатовао да ће се почетком фебруара поново одржати састанак на исту тему, на којем ће присуствовати и надлежна лица из Вишег суда и Вишег јавног тужилаштва, на коме ће присутни представници правосудних органа изнети своје примедбе, предлоге и сугестије, које ће начелник округа даље проследити надлежним министарствима.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО УРУЧЕЊУ СЕРТИФИКАТА ОПШТОЈ БОЛНИЦИ СУБОТИЦА

Постављено:17.02.2016

Извор: Subotica.com

Представници Агенције за акредитацију здравствених установа Србије уручили су данас сертификат о акредитацији Опште болнице Суботица директору ове здравствене установе, др Горану Бићанину.

Суботичка Општа болница достигла је високи степен усаглашености са стандардима и добила акредитацију на период од 3 године. Процес започет октобра месеца 2013. године склапањем уговора са агенцијом, завршен је данас свечаном доделом акредитације.

Добијањем сертификата о акредитацији постигнут је крајњи циљ реализације визије, мисије и стратешког циља свих запослених у Општој болници. Признање је само један од процеса у опредељењу здравствене установе ка континуираном унапређењу обављања здравствене заштите.

– „То је тек сада почетак приче. Након акредитације, све што је написано, што су они контролисали, то сада мора да се примењује. Најтежа ствар сада и наступа да након нечега што сте написали да се примењује, прати и контролише. Али оно што је најважније, у центру збивања је пацијент и те безбедоносне процедуре за пацијенте а наша Болница се стално мења. Ви у Болници морате да подижете и квантитет и квалитет.“ – изјавио је Бићанин.

Агенција за акредитацију здравствених установа кроз доделу сертификата остварује своје циљеве о квалитету и безбедности здравствене заштите. Општа болница Суботица испунила је високим оценама стандарде квалитета здравствене заштите у здравственим установама и стога је заслужено добила значајан сертификат.

– „Превасходо смо оцењивали клиничке стандарде које прате пацијента од момента када уђе у установу а то значи је јасно дефинисан пријем пацијента затим да су јасно дефинисане процедуре које прате пацијента кроз његов период лечења, дијагностике и све оно што подразумева у самом лечењу. Да би лечење било спроведено то подразумева и околности које говоре о простору и опрему о којима се води рачуна, о животној средини као најважнији фактор су људски ресурси. Управо су људски ресурси најважнији ресурси јер пружају услуге, имају лиценце, стално се едукују и да су управо они ти који могу да гарантују безбедност и квалитет услуга у болници Суботица. То су уједно и стандардни који су оцењени најбољим оценама.“ – оценила је Светлана Дрча из Агенција за акредитацију

267

Суботичка Општа болница добијањем сертификата има према себи, али и према корисницима здравствене заштите, обавезу даљег усавршавања и унапређења. Анализираће се минули рад и пажљиво постављати изазови за будућност сходно могућностима, са циљем да сви корисници добију квалитетну здравствену заштиту, али и да у будућности добију исту акредитацију на период од 7 година.


НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПРИСУСТВОВАО НОВОГОДИШЊЕМ ХУМАНИТАРНОМ КОНЦЕРТУ

Постављено: 15.01.2016.

Извор: Subotica.com

Црквени хор „Свети Роман Мелод“ је ове године, 7. пут за редом, одржао новогодишњи хуманитарни концерт 14. јануара, у Великој већници Градске куће, са почетком у 19.30 часова.

Приход од продаје улазница биће дониран за лечење нашег суграђанина, Александра Шешлије, коме је неопходна трансплантација срца.
design severnobacki upravni okrug

e-mail webmaster@severnobacki.okrug.gov.rs