home » src » a_aktuelnosti

 menu-sredina
О Округу
Контакт
Вести
Актуелности
Документи
Информатор о раду
e-Услуге
Архива
  Линкови

Мапа презентације
A A
   

pretraga

 
WEB OKRUŽENJE IMENIK VLADE RS NARODNA SKUPŠTINA RS
VLADA RS
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine RS

Novi web sajt u pripremi

Актуелности


АРХИВА АКТУЕЛНОСТИ
Амбасадор САД посетио Суботицу

Постављено: 21.02.2014
Извор: Subotica.rs
Градоначелник Суботице Јене Маглаи, помоћник градоначелника задужен за међународну сарадњу и регионални развој Синиша Бабичковић и члан Градског већа задужен за привреду, Милан Вучковић, разговарали су са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Мајклом Кирбијем. На састанку је било речи о унапређењу сарадње између локалне самоуправе града Суботице и амбасаде САД у Београду.


Градоначелник Маглаи је, обраћајући се новинарима после састанка у Градској кући, изјавио да су се теме разговора првенствено односиле на могућности побољшања економске и привредне сарадње и помоћ на унапређењу нашег школског система који се, такође, надовезује на развој наших привредних потенцијала.


- Амбасадор Кирби нам је током разговора изнео веома интересантне и корисне предлоге и ја се надам да ћемо те предлоге и сугестије које смо разматрали и конкретизовати, и то у што скоријем року, истакао је Јене Маглаи.


Уз изражавање задовољства што је данас у Суботици и Градској кући која, како је рекао, приказује једну дивну прошлост овог града, амбасадор Кирби је казао да се разговарало о економској будућности, али да је дотакнута и тема везана за развој пољопривреде и могућности које пружа ова привредна делатност.


- Суботицу одликује богатство разноликости и хармоничан однос припадника различитих националних заједница. Драго ми је што видим да локална власт има разумевања и схвата да игра веома важну улогу у стварању повољније будућности за младе људе који ће бити образовани, који ће се овде запослити и који ће на тај начин и сами доприносити побољшању општих услова живота, рекао је Мајкл Кирби.


Мој тим из Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) ради на пројектима који се тичу тих великих шанси које Суботица има у економском развоју и ми хоћемо да помогнемо да Суботица буде један динамичан и добро развијен град, казао је амбасадор Кирби.


- Покушавамо да помогнемо и у области образовања, да будемо практични и да школство помогне људима којима се укаже прилика да се запосле да савладају оно што им за то радно место недостаје као, примера ради, познавање неког страног језика или компјутерског програма. Причали смо и о новим компанијама које су присутне и које долазе у ваш град, као и о америчким компанијама које у овом тренутку у Суботици нису баш тако бројне. Разговарали смо, такође, и о томе шта, заправо, траже инвеститори или америчке компаније и шта им је овде на располагању како бисмо то могли да пренесемо потенцијалним инвеститорима и видимо да ли то испуњава њихове услове, нагласио је Мајкл Кирби.


Он је додао да се радује наставку сарадње са локалном самоуправом града Суботице и да жели да јој помогне у настојањима да се овај град развија и да живот у овој средини буде још бољи.


У оквиру посете Суботици, амбасадор Мајкл Кирби је посетио Суд и „Амерички кутак” у Градској библиотеци Суботица, а присуствовао је и састанаку Удружења пословних жена Суботице, одржаном у Плавој сали Градске куће.Вукић: "Смањити сиву економију у привреди"

Постављено: 10.03.2014
Извор: RTV Yueco
Један од највећих проблема привреде како у Србији јесте присуство сиве економије и привредног криминала, истакнуто је на округлом столу у Регионалној привредној комори, на ком је присуствовао и државни секретар Министарства унутрашњих послова РС Вања Вукић.


Привредници из Суботици и околине изнели су проблеме са којима се сусрећу приликом пословања, а закључак састанка био је да се такво стање мора смањити како због самих привредника, тако и због конкуренције из Европске уније по питању привредног пословања. Вукић је након састанка посетио и Полицијску управу у Суботици, као и Регионални центар граничне полиције.


Сива економија у Србији званично има 30 одсто бруто друштвеног производа, а у следећем периоду требало би да буде смањена на 25, ако не и 20 одсто и да се уносом тог нова у легалне токове растерети привреда. Ово је по речима државног секретара Вање Вукића, веома значајна тема поготово за Суботицу, јер је овде специфична полицијска управа која обухвата Северно бачки округ, где се налази погранична полицијска управа и регија куда пролази Коридор 10.


Састанку су присустовали и представници Пограничне полиције која се веома често сусреће са шверцом у чијем спречавању им помаже у Управа царина. Најбитније је да се роба врати у легалне токове и да фирме које то раде плаћају одређене доприносе. Погранична полиција такође се сусреће и са кријумчарењем различитих врста дрога. Пре два дана запљењено је преко 1 кг хероина на граничном прелазу Хоргош, чија је вредност преко 35 хиљада евра, што је по речима Вукића, за сваку похвалу на рачун пограничне полиције.


Државни секретар је након посете Регионалној привредној комори, посетио Полицијску управу у Суботици где се састао са инспектором Љубишом Зецом и осталим руководиоцима, а након тога је посетио и Регионални центар граничне полиције према Мађарској и одељење за вандредне ситуације.Најважније је бити запошљив

Постављено: 25.11.2013
Извор: RTV City
Отворени универзитет, Национална служба за запошљавање и Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице организовали су округли сто на тему нове реалности на тржишту рада.


Округли сто је организован у оквиру пројекта МАТЦХДО - Подизање учинка и конкурентности и усклађивање потребе привреде са понудом тржишта радне снаге путем умрежавања јавног и приватног сектора, који се имплементира у оквиру програма Целоживотног учења, који се финансира средствима Европске комисије.


Пројекат „Матцхдо“ у склопу Програма доживотног учења финансираног од стране ЕУ једини у Србији реализује Отворени универзитет а партнери су му Покрајински секретаријат за образовање и централа НСЗ. Циљ је да премошћавање јаза који постоји између потреба послодаваца за знањима и вештинама запослених и онога што нуди домаће тржиште рада.


Познато је да се због недостатка кадрова у Суботици запошљавају људи из других средина што има изузетно неповољан утицај. У решавању овог проблема мора се поћи од самих незапослених који се морају подстаћи на усавршавање будући да посао више ником не може бити гарантован, посебно са знањима стеченим у оквиру постојећег образовног система.
Павле Будинчевић, програмски директор Отвореног универзитета:


„У Суботици је много компанија у последње време запошљавало људе који нису из Суботице због тога што у Суботици нема адекватних кадрова, незапослених са адекватним знањима и вештинама које су неопходне да задовоље критеријуме послодаваца, поготово страних. У Суботици је забрињавајућа ситуација, веома некомпетентни, веома незаинтересовани људи за лично усавршавање и чемерна нас будућност чека ако људи не промене нешто у својим главама.


„Идеја је да идентификујемо која су то знања и вештине које ће бити неопходне будућим кандидатима. Звали смо на округли сто компаније које планирају запошљавање, које ће у наредним годинама запошљавати неколико стотина незапослених и да видимо шта ће њима требати. Која је ситуација на тржишту радне снаге и да кроз један пилот тренинг обучимо један број полазника као и да направимо платформу која ће бити основа за будуће програме.“, рекао је Будинчевић.


Округли сто који ће осим у Суботици бити организован још у 7 градова биће прилика да се презентује стање на тржишту рада и представе програми који подразумевају вишемесечне обуке за незапослене. Биће организован пилот-тренинг и представљена електронска платформа за учење која ће бити бесплатна и доступна свима, што ће и бити основа за развијање других програма. Тренинзи ће бити организовани у фебруару и марту а пројекат ће бити завршен у наредној години. Кључна ствар у овом процесу, посебно у уводним фазама јесте дијалог са послодавцима који су позвани да учествују.Архитектура 20. века као туристички ресурс

Постављено: 06.11.2013
Извор: RTV City
У оквиру пројекта Атриум који се бави архитектуром тоталитарних режима 20.века организован је обилазак грађевина у градском језгру које су биле предмет пројекта. Пројекат се реализује кроз ИПА програм Југоисточне Европе у 12 земаља.


Туристичка валоризација вредности средине 20. века је препозната од стране многих земаља јужне и источне Европе које су у скоријој историји прегрмеле различите тоталитаристичке режиме. Локална тура око објеката изграђених средином 20.века у духу софт-социјализма или Титовом добу може бити интересантна домаћим али пре свега страним туристима.


У оквиру пројекта Атриум урађене су упоредне анализе, методологија као и прикупљање докумената при чему је све дигитализовано и доступно на сајту пројекта а ускоро и на сајту кластера.


Изабел Лањи Хнис, Фонд туристички кластер микрорегије Суботица-Палић:


„Ово је била наша жеља да иницирамо многе друге видове истраживања у граду, интердисциплинарне стручњаке који ће желети и да се баве нечим другим што је интересантно за стране туристе.“


У оквиру локалне туре заинтересовани су обишли зграду Суда, Нову општину, комплекс Токио, зграду Кифла, а у склоништу у улици Павла Штоса приређена је изложба која за тему има многе друге зграде које спадају у ову групу.


„Валоризују се одређене зграде из тог периода. Сви имају неки други режим. Италија је морала да сагледа своје архитектонске целине у фашистичком периоду, социјалистичке земље су морале да сагледају своје архитектонске и друге вредности а ту мислимо и на стилове намештаја, на моду и читав стил живота у једном периоду „гвоздене завесе“. Ми смо покушали да објаснимо да је то код нас било сасвим другачијеи да смо имали један софт-социјализам и када се то упореди зна да буде веома занимљиво.“


У кластеру су истакли да се надају да ће прикупљени материјали подстаћи на истраживање и напомињу да није битно да ли нам се неки период свиђа већ да ли он може бити занимљив публици. Од градова у Србији за сада у пројекту учествује само Суботица а наш кластер је спреман да помогне свим заинтересованим градовима да се у пројекат укључе. Подршку имају у Секретаријату за привреду Војводине а крајњи резултат би након локалне и регионалне требало да буде и национална тура са овом тематиком.


Председници Србије и Хрватске у Таванкуту

Постављено: 17.10.2013
Извор: SuMedija
Приликом посете Таванкуту председници Србије и Хрватске, Томислав Николић и Иво Јосиповић, оценили су да је „отворена нова страница књиге у односима две земље и два народа, неоптерећена прошлошћу и окренута бољој будућности“.


Они су посетили сеоску Основну школу „Матија Губец“, у којој велики број ђака похађа наставу на хрватском језику, и истоимено Хрватско културно просвјетно друштво, где су се сусрели са представницима Хрватског националог већа, а искористили су и прилику за кратку шетњу Таванкутом и разговор са грађанима.


Чули смо од наших саговорника шта је добро, а шта није, и схватили смо шта још морамо да урадимо да бисмо односе подигли на виши ниво. Не само за наше две земље, већ и за целу Европу је важно да можемо показати да смо све ружно што нам се дешавало у прошлости оставили по страни и да почињемо ново поглавље у односима Србије и Хрватске. Председник Иво Јосиповић и ја смо пријатељи и верујем да ћемо наше пријатељство пренети и на односе два народа и две државе. За неколико месеци ћемо проверити какве ефекте је имала ова посета председника Хрватске и активности које смо имали ових дана, а које су усмерене ка решавању нерешених питања – рекао је Томислав Николић.


Иво Јосиповић, председник Хрватске је нагласио да је задовољан посетом Србији, јер се причало отворено о свим проблемима које оптерећују односе две земље, пре свега о односима Хрватске према српској, и Србије према хрватској националној мањини.


Знамо које проблеме имају Срби у Хрватској и Хрвати у Србији, који су у великој мери слични, али смо констатовали да су те две мањине мост који повезују две земље и да смо поштовањем права мањина сви на добитку. Искрено верујем да ће Србија урадити све да хрватској заједници на овим просторима буде боље, а исто ћемо то урадити и ми у Хрватској – рекао је Иво Јосиповић.


Он је додао да је у Београду, пре доласка на север Бачке, имао и састанак са привредницима, који су му предочили проблеме са којима се сусрећу приликом инвестирања у Хрватску, те је обећао да ће учинити све да им се поједностави пословање и омогући равноправан наступ на тржишту.


Морам нагласити и да ми је велика част што сам имао прилику да се обратим посланицима Скупштине Србије и начин на који су ме прихватили је још један доказ да је разлика између две земље све мање – закључио је Јосиповић.


Одржана "Ноћ истраживача"

Постављено: 28.09.2013
Извор: RTV Yueco / Јасмина Пеић
На потезу од главног улаза у Градску кућу и Плаве фонтане до главног градског трга, синоћ је одржана манифестација Ноћ истраживача, која је окупила више од 200 учесника. Организатор манифестације у Суботици била је ОШ „Кизур Иштван“ уз подршку Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој и града Суботице.


Назив овогодишње манифестације био је „Шест чула науке“ са циљем да јавности, а пре свега младима понуди мултидисциплинарни и иновативни приказ науке, укључујући сва чула која су нам дата по рођењу. Суботица је јуче уз Београд, Нови Сад и Зрењанин, постала део европског пројекта „Ноћ истраживача” која се истовремено реализује у 32 европске земље, а одржава се истог дана у целој Европи, последњег петка у септембру.


Више од 200 учесника учествовало је у Ноћи истраживача која је окупила представнике основних и средњих школа, факултета, али и истакнуте Суботичане. Штандови истраживача су били постављени испред Градске куће, а поред експеримената, урпиличене су разне радионице и демонстрације. Истраживачи и истраживања су представљени кроз интерактивне шетње кроз шест чула науке, са аспекта медицине, хемије, физике, биологије, техничких наука, уметности, кулинарства и других научних дисциплина.


Основни циљ „Ноћи истраживача“ је да јавности приближи посао истраживача, као и да се омогући боље разумевање њиховог доприноса друштву. Градоначелник Суботице је истакао да Суботица подржава ову манифестацију и да на овај начин даје допринос истраживањима и науци са жељом да младим људима који тек треба да се определе за будућу професију, омогући да размотре научну каријеру као једну од опција за будући позив.


Манифестацију је званично отворио Покрајинкси секретар за науку и технолошки развој, проф. др Драгослав Петровић,који је истакао да су данашње комуникације, компјутери и лечења дела неких људи који су свој таленат и ентузијазам уградили у бољу будућност. Имена Галилеја, Канта, Ајнштајна, Њутна, Тесле и других научника вечито ће бити обележена у историји човечанства, истакао је он.


Пратећи део манифестације била је "Кафа са научницима", у посластичарници "Пеливан", где су пролазници, на рачун науке, могли да попију кафу и разговарају са нашим еминентним стручњацима из разних области.


Најбољи презентовани рад је био на штанду Удружења слепих и слабовидих коме су организатори уручили поклоне.


Дужијанца 2013: Градоначелнику предат хлеб од новог жита

Постављено: 12.08.2013
Извор: Агенција "Тањуг"
Предајом хлеба од овогодишњег жита градоначелнику Модесту Дулићу, у Суботици јуче је одржана централна свечаност 103. Дужијанце, која означава крај жетелачких радова и захвалности на новом житу


Хлеб од новог жита су Дулићу предали овогодишњи жетелачки, односно рисарски пар бандаш и бандашица Ведрана Цвијин и Марко Пеић Тукуљац.
Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, Дулић је рекао да је Дужијанца надалеко препознатљива жетвена свечаност плодне Суботице, која је данас у знаку "златног жита".
Дулић је подсетио да се у духу овдашње традиције, дуге више од једног века, Дужијанцом слави нови род и нови хлеб и захваљује вредним ратарима који су га својим радом из земље створили, као и Богу који га је сачувао.
Захваљујући Дужијанци, сматра Дулић, то "равничарско благо" постало је и етнолошко благо Суботице.


"На овакве традиције и свечаности можемо бити и јесмо поносни, и оне не треба да буду предмет дневне политике, личних интереса или симпатија. Ово је једно богатство, пуно вредније од свега тога, ово је традиција која је преживела и ратне и сушне године, па сам сигуран да ће наџивети и ударе дневне политике", рекао је Дулић.

Дужијанци нису присуствовали представници неколико буњевачких организација, незадовољни што манифестација има хрватско национано обележје и негира буњевачку самобитност.
Председници Савеза бачких Буњеваца Мирко Бајић и Буњевачког националног савета Бранко Покорнић нису присуствовали Дужијанци јер сматрају да се, иако је градска свечаност, реализује као "хрватско-црквена" манифестација с јасним националним обележјима, при чему се "отворено негира право на самобитност буњевачке националне заједнице".


Централна свечаност овогодишње Дужијанце одржана је на Тргу слободе, уз велики број посетилаца и представљање фолклорних ансамбала из целе Војводине, Мађарске, Хрватске и Грчке.

Свечаности је претходила миса у Катедрали Свете Терезије Авилске, коју су предводили бискуп шибенски монсињор Анте Ивас, уз домаћина бискупа монсињора Ивана Пензеша.


Манифестација је почела средином априла благословом младог жита, а биће завршена крајем августа "Бунарићким проштењем".


   
FOOTER
 СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ [Мапа]

Услови коришћења -/- Мапа презентације