home » src » a_vesti

 menu-sredina
О Округу
Контакт
Вести
Актуелности
Документи
Информатор о раду
e-Услуге
Архива
  Линкови

Мапа презентације
A A
   

pretraga

 
WEB OKRUŽENJE IMENIK VLADE RS NARODNA SKUPŠTINA RS
VLADA RS
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu RS
Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine RS

Novi web sajt u pripremi
BAčKA TOPOLA

ВестиАРХИВА ВЕСТИ
ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ НАЧЕЛНИКУ СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Постављено: 31.12.2013.год.


Извештај о хуманитарној акцији на сајту хуманитарне организације "MAJKA DEVET JUGOVIĆA" - Епархија Рашко - призренска

Постављено: 31.12.2013.год.

Извештај о хуманитарној акцији на сајту хуманитарне организације "MAJKA DEVET JUGOVIĆA" - Епархија Рашко - призренскаНАЧЕЛНИК СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПОСЕТИО КОСОВО И МЕТОХИЈУ И УРУЧИО ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ

Постављено: 20.12.2013. Izvor: Radio Goraždevac

Николић: Буњевци нису ни Срби ни Хрвати, него аутохтон народ

Постављено: 25.11.2013. Извор: subotica.com

На свечаној академији поводом 25. новембра 1918. када је у Новом Саду Велика народна скупштина одлучила о присаједињењу Војводине Србији, а тај датум је празник буњевачке националне мањине, председник Србије Томислав Николић рекао је вечерас у Великој већници Градске куће у Суботици да Србија препознаје Буњевце као аутохтони јужнославенски народ.

"Нисте ни Срби, ни Хрвати, вех аутентична словенска народност која има све атрибуте посебности и јединствености, свој кулурни идентитет, фоклор, историјско наслеђе", рекао је Николић на свечности у сали Градске куће у Суботици.

Он је нагласио да Буњевци вековима живе на овим просторима и да је њихово право да чувају своју посебност и да увек поносно истичу да су Буњевци из Србије.

"Осећај припадности Војводини и Србији као својој матичној земљи изузетан је израз националне и патриотске свести", рекао је председник Србије, чије су речи пропраћене апалузом.

Николић је поручио Буњевцима да се разуме да је Декрет из 1945. године, када су били приморани да се изјашњавају као Хрвати, неважећи и да им је враћено право да се, како је рекао, слободно и поносно изјашњавају као Буњевци.Николић је рекао да је и он лично приметио да Србија може и жели да уради много више за очување буњевачке аутохтоности, истакавши да је одавно требало извршити стандардизацију буњевачког икавског дијалекта и да је требало учинити више на отварању одељења у школама на икавици као свакодневном говору Буњеваца.

"То је посао државе који нам мора бити приортитетан у односу на буњевачку националну мајнину, која је била међу онима које су пре 95 година пресудно допринеле да се Војводина присаједини краљевини Србији", рекао је Николић.

Он је навео да је на Великој народној скупштини учествовало 757 посланика националног састава готово идентичног оном који данас чини становништво Војводине, а да су међу делегатима била 84 Буњевца, три Шокца и два Хрвата.

"То што су се до дана данашњег одржале различите националне мањине јасно говори да је Србија искрено и матерински пригрлила све националности, развијала и чувала њихову посебност, увек истичући да су њени грађани различите вере, нације, језика, културе, њено највеће богатство", рекао је председник Србије.

Николић је рекао Буњевцима да је Србија, "у којој данас поносно живите, за вас и ваша будућа поколења кућа сазидана на вашој одлуци 25. новембра и речима регента Александра, са кровом који је изградио наш Устав".

"Нико и никада не сме да угрози вашу и нашу заједничку кућу. Заслужили сте то својим односом према Србији, доприносом напредовању и слави наше заједничке и једине отаџбе. Нека вам је срећан празник који је златним словима уписан у историју Буњеваца, Војвођања, свих грађана Србије", нагласио је Николић.

Председница Националног савета Буњеваца Сузана Кујунџић Остојић уручила је председнику Србије поклон слику салаша, која је, како је рекла, обележје буњевачке наивне уметности.

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК «БАЛАДА ВЕШАНИХ»

18.11.2013.год.

Начелник Севернобачког управног округа, Никола Репац, присуствовао је скупу који је организовао Градски Одбор СУБНОР-а код споменика “Балада вешаних”, поводом 72. године од како су немачки фашисти осудили на смрт 15 грађана. Скупу су присуствовале и делегације града, месних заједница, СУБНОР-а, као и ученици основних школа и средње Политехничке школе школе. Том приликом начелник је положио венац, а ученици основних и средње Политехничке школе наставили су са традиционалним симболичним полагањем 15 црвених цветова за 15 палих жртава, које су од стране преког Војног суд осуђене на смрт због пружања отпора идеологији фашизма.ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА НА ТЕМУ КРИТЕРИЈУМИ ЗА ИЗРАДУ ВЕБ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОРГАНА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ.

Дана 4. новембра 2013. год. у Палати Србије у Београду, у организацији Управе за Дигиталну агенду одржана је јавна расправа на тему Критеријуми за израду веб презентација органа државне управе. У уводном делу скупа, представници Управе указали су на значај развоја електронске управе у РС. Присутним учесницима још једном је представљен Портал еУправа настао као резултат централног пројекта започетог 2009. године чиме је грађанима олакшана комуникација са државним органима и целокупном јавном администрацијом. Истакнута је и потреба за стандардизацијом веб сајтова државних органа која је неопходна да би се формирала модерна еУправа.


Позивајући се Стратегију развоја информационог друштва у РС до 2020. године и Стратегију развоја електронске управе у РС за период од 2009. до 2013. године, а на основу усвојеног Закључка Владе, представницима органа државне управе приказан је овогодишњи план за усклађивање веб презентација са критеријумима за израду веб презентација државних органа. Том приликом, још једном је истакнуто, да основни циљ поступка оцењивања веб презентација државних органа нису саме оцене, већ стандардизација и континуирани процес усавршавања веб сајтова државних органа.


Такође су представљени и нови, унапређени критеријуми за израду веб презентација државних органа у оквиру постојећег документа Смерница. Представницима државне управе указано је на потребу самих органа да анализирају и сами препознају који су то сервиси које пружају њихове институције, водећи посебно рачуна о приоритетним сервисима за грађане и привреду који су обухваћени Стратегијом развоја електронске управе у РС за период од 2009. до 2013. године. Представљена је и нова методологија оцењивања која је ове године значајно измењена и заснива се на процентуалном бодовању.


У разговору са представницима државних органа примећена је потреба за израдом јединственог шаблона као пример свим државним органима обухваћеним оцењивањем како треба да изгледа веб презентација са свим дефинисаним критеријумима. Циљ је понудити већ дефинисана решења која је могуће модификовати према потребама различитих државних органа.


VI СЕДНИЦА САВЕТА СЕВЕРНОБАЧКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Дана 25.10.2013. год. са почетком у 10,00 часова у Суботици одржана је VI седница Савета Севернобачког управног округа , на којој је разматран Извештај о функционисању система од одбране од града на територији радарског центра Бајша за период 15.4.-15.7.2013.г. Чланови Савета су усвојили закључак да су припреме за противградну одбрану кренуле на време, као и предложенe мерe за наредну противградну сезону.


Чланови Савета разматрали су и проблематику везану за контролу привредних изложби и традиционалних манифестација, тј. за промет прехрамбених производа, алкохолних напитака и сл. на истима од стране лица која не испуњавају законом прописане услове. Такође су упознати са појединим законским одредбама којима се регулише област организовања поменутих догађаја, те је донет закључак да ће локална управа која је задужена за организовање и уређење истих, убудуће више пажње посветити овој проблематици, како би се избегле ситуације опасне по безбедност и здравље грађана.


ПОСЕТА МИНИСТАРКЕ ЗДРАВЉА СЛАВИЦЕ ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ

Дана 7. октобра 2013. године министарка здравља, др Славица Ђукић Дејановић, у пратњи државног секретара Синише Перошевића, боравила је на територији Севернобачког управног округа и том приликом пустила је у рад реновирану здравствену станицу у Фекетићу и Одељење за хемодијализу у Бачкој Тополи. Такође је посетила Дом здравља у Суботици, као и приватну поликлинику Кућа здравља.


Министарка здравља је искористила ову посету да у просторијама Регионалне привредне коморе одржи предавање о плановима у здравству за наредну годину. Предавању су присуствовали представници свих медицинских установа са територије града, као и начелник Севернобанатског округа. Министарка је нагласила да ће се у наредном периоду највише напора уложити на промене које ће довести до побољшања у примарној здравственој заштити, истакла је и проблем специјалиста медицине рада и напоменула да наредна година мора бити година скрининга, пре свега малигних болести, као и година рада на факторима ризика, пошто је здрав појединац услов сваког напретка у привреди и друштву уопште.


Славица Ђукић Дејановић је на крају констатовала да је, и поред пороблема који су заједнички свим медицинским установама у земљи, функционисање суботичких медицинских установа на вишем нивоу у односу на друге делове наше земље.


 

   
FOOTER
 СЕВЕРНОБАЧКИ УПРАВНИ ОКРУГ [Мапа]

Услови коришћења -/- Мапа презентације